NBI/A: 1-1 a Szolnok-Sopron, 2-0-ra vezet a Falco, az Alba és a Szedeák

Pakson beázott a csarnok, több mint 2 órán át állt a játék, de végül simán nyert a Szedeák. A Szombathely Körmenden is nyert, a Fehérvár pedig otthon is legyőzte a DEAC-ot, az első kiemelt Olajbányász viszont vereséget szenvedett Sopronban.

fotó: hunbasket.hu

Alba Fehérvár - DEAC 114-105 (24-17, 31-23, 22-23, 37-42)

Bombasztikus Alba. A legutóbb, Debrecenben elvett pályaelőnyét próbálta megőrizni ezen a mérkőzésen a Fehérvár és a hazaiak egészen elképesztő támadójátékkal nyitottak: az első negyed végén hét, a nagyszünetben pedig már tizenöt ponttal vezettek, 55 egységet tettek fel eddig a táblára és 60% környékén dobáltak mezőnyből, abszolút azt csináltak támadásban, amit akartak. Ennek alapját az egy félidő alatt 24 pontot jegyző Hearst adta meg, aki a fordulás után a többieket is többször be tudta vonni a játékba, így bár a DEAC valamelyest felvette a kesztyűt és nem nyílt tovább az olló, de az Alba gépezete továbbra is nagyon élesen működött. A záró etapra már végképp szétesett a meccs, ott tényleg a "rohanjunk és dobjunk" elv érvényesült, a két nagy tűzerővel bíró csapat esetében pedig ez egy 37-42-es játékrészt adott ki, de az Alba így is megőrizte az előnyét és a fontos pillanatokban mindig betalált, így nem engedte elveszni a mérkőzést. Forray Gábor csapatában végül Hearst 34 ponttal és 6/10 triplával zárt, Vojvoda Dávid 22 egységet tett hozzá jó hatékonysággal, de rajtuk kívül még további öt hazai játékos érte el a tízpontos határt - összességében 59%-kal zártak mezőnyből, egyszerűen nem volt ellenszer a támadójátékukra.

Bajban van a DEAC. A legutóbbi hazai vereség után nem tudta visszaadni a kölcsönt a Debrecen, a nagyon elrontott első félidő után már hiába kapart nagyot a vendégcsapat. Moody (22 pont, 8 gólpassz) próbálta mozgatni a csapatát, Drenovac is beszórt 22 pontot, most Tóth Ádám is többet tett hozzá, de védekezésben nem tudtak mit kezdeni az Alba húzóembereivel és a fehérváriak gyors, lendületes, illetve ezúttal rendkívül pontos játékával. A fordulás után felvették a kesztyűt, ők is lőttek, mintha muszáj lenne, a második félidőben 65 pontot dobtak, de ez sem lett elég, így 0-2-ről kellene megmenteniük a párharcot és egyúttal a szezonjukat. 

Az Alba legjobb dobói: Hearst 34/18, Vojvoda 22/9, Ahmad 14/3
A DEAC legjobb dobói: Moody 22/6, Drenovac 22/6, Moore 15/9

A párharc állása: 2-0 az Alba javára.

 

Egis Körmend - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-97 (15-23, 19-21, 20-24, 26-29)

Végig vezetett a Falco. Alaposan bekezdtek a vendégek, Benke Szilárd már az első negyedben rögtön bevert 14 pontot, ezzel megadta az alaphangot és a szombathelyiek azonnal meg is léptek: mindjárt vezettek 8-2-re, majd hamar tíz pont körüli fórt alakítottak ki. Ezt innentől szépen menedzselgették, a nagyszünetben éppen tíz egység volt a különbség, de a fordulás után is az ő akaratuk érvényesült: végül 57%-os mezőnymutatóval és 25 kiharcolt büntetővel zárták az estét, támadásban nem nagyon tudtak hibázni. Egyénileg többen is kitettek magukért, az említett Benke végül 5/9 triplával zárt, Perl Zoltán 20 ponttal és 6 gólpasszal fejezte be a meccset, Bruinsma is közelített egy dupla-duplához és összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyűt - a kezdeti előnyüket végig tudták vinni, mert elöl könnyedén dobtak kosarat, így pedig magabiztos, 2-0-s előnybe kerültek a párharcban.

Nem volt válasza a Körmendnek. Az első meccs nagyobb részét is a Falco uralta és most is ez volt a helyzet annyi különbséggel, hogy ezúttal a legelején léptek meg a szombathelyiek, így a jobb körmendi időszakok csak a különbség csökkentésére voltak jók. Tudtak azért közelíteni, javítgatni, de tartósan nem tudták a kezükbe venni a dolgokat, így minden mini rohamukra azonnal érkezett is a Falco reakciója - igazi válaszuk nem volt a hazaiaknak Perlék támadójátékára és ezúttal nem volt annyi tűzerejük sem, hogy dobópárbajt nyerjenek. Thames (20 pont, 7 gólpassz) és Taylor (19 pont, 7 lepattanó) azért hozta magát, jól tripláztak, mezőnyből is jól dobtak, de a Falco jobb volt náluk - nagy kérdés, hogy innen mivel lehet még számukra visszaút. 

A Körmend legjobb dobói: Thames 20/12, Taylor 19, Ireland 12/6
A Falco legjobb dobói: Perl 20, Benke 19/15, Barac 14, Bruinsma 14/3

A párharc állása: 2-0 a Falco javára.

 

Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 94-77 (15-12, 32-33, 20-15, 27-17)

Maximálisan működött Flevarakisz taktikája. Mindkét csapat igyekezett kihúzni az ellenfél méregfogát, a soproniak ezt úgy igyekeztek megoldani, hogy a pozíciót fogó szolnoki magasembereket nem egy az egyben próbálták védeni, hanem folyamatosan duplázták, ráadásul néha jött egy kis zóna, letámadás, a vendégek nem igazán találták a támadójátékukat. A második negyedben kiszabadult a szorításból az Olaj, a folyamatos rotálásban sokszor elcsúszott ez a duplázás, amiből jöttek a könnyű kosarak, ugyanakkor a Elmore személyében megtalálták azt az embert, aki ma amihez hozzányúlt, az arannyá változott, illetve elkezdett működni a gyorsindításos játékuk is, amiből Thompson és Padgett építkezett. A 45 kapott pont így sem mutatott szépen, de a fordulás után sikerült finomítani a csapdázásokon, innentől kezdve pedig gyakorlatilag teljesen megölték az Olaj játékát. Ráadásul Elmore sem lassított, gond nélkül találta meg a védelem gyenge pontjait, Jogela is hozta magát, amikor pedig a negyedik negyed elején ráállt az ellenfél Elmore-ra, megérkezett a meccsbe az addig inkább csak szenvedő Boriszov is, aki nehezebbnél nehezebb kosarakat dobált be. A negyed közepén még akadt egy kisebb megingásuk, de az első meccsel ellentétben gyorsan orvosolták a problémát, és izgalommentes végjáték után teljesen megérdemelten egyenlítettek a párharcban. A Sopronnál minden légiós elérte a 10 pontot, de abszolút kiemelkedett Elmore, aki 36 pontját 7/10-es triplázással szerezte és 46 VAL-t gyűjtött.

Félig működött Potocnik taktikája. Láthatóan a Szolnok is kielemezte az első összecsapást, Boriszovnak szinte momentuma sem akadt az első negyedben, ráadásul gyorsan le is kellett ültetni két személyi hibával. Elmore-ra viszont nem jutott elég figyelem, aki bátran kosarazott és már az első negyedben 11 pontot szórt, ráadásul a soproni védekezés is megzavarta a vendégeket. A negyed vége felé találták meg az ellenszert a festékbe való üres belépésekkel, majd a második negyedben a magasemberek egészen jól tudtak szervezni, amiből ziccerek, üres tempók és triplák is jöttek. Hasonló volt az eredmény alakulása az első meccshez, a folytatás viszont rémálomszerűen alakult. A soproniak nagyon agresszív letámadásával sem Subotic, sem Cakarun nem tudott mit kezdeni - amint leütötték a labdát vagy pozíciót fogtak, azonnal jött a csapda, amiből sok eladott labda és számos használhatatlan passz érkezett. A kevés és nem túl minőségi passzok miatt aztán elkezdtek kihűlni a kinti dobók is, Badzim, Gibson Zsíros és Warner sem tudott érvényesülni, ráadásul az első meccsen jól osztogató Pongót is túl sokáig ültette Potocnik. A negyedik negyed elején nem tudták levédeni egy az egyben Boriszovot, majd ugyan egy agresszív háromnegyed pályás letámadással visszajöttek 10 pont környékére, ám ezúttal nem volt bennük elég erő a fordításhoz.

A Sopron legjobb dobói: Elmore 36/21, Thompson 17/3, Padgett 13.
A Szolnok legjobb dobói: Badzim 21/12, Cakarun 14, Gibson 8/6, Subotic 8/3, Juhos 8.

A párharc állása: 1-1. 

 

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 69-92 (22-24, 18-32, 14-22, 15-14)

Több mint 2 órát állt a meccs. Az első mérkőzésen meglehetősen könnyedén, 105-83-ra tudott nyerni hazai pályán a Szedeák, miközben az Atomerőmű egyáltalán nem tudta megoldani Dzseletovics levédését, aki könnyedén ért el 40 pontot. Ezúttal egyértelműen a hazaiakra nehezedett nagyobb nyomás, és ez a meccs legelején fokozódott is (11-22), viszont az 1. negyed második felében összeszedték magukat és ledolgozták a korán beszedett 11 pontos hátrányt. A 2. negyed kezdete előtt félbe kellett szakítani a találkozót a csarnok beázása miatt. A játékvezetők, illetve a mérkőzés ellenőre a szövetséggel egyeztetve először 60, majd újabb 45 percre felfüggesztették a játékot annak reményében, hogy azt még ezen a napon be lehet fejezni. Ez végül összejött, valamivel több mint 2 óra szünet után folytatni tudták a meccset, viszont a hazaiakat láthatóan megfogta a kényszerszünet, ugyanis a 2. negyedben pillanatok alatt 9 pontos hátrányba kerültek, ami aztán a játékrész végéig felkúszott 16-18 egységig. A játék képe a fordulás után sem változott, a Szedeák helyenként ostromolta a 30 pontos különbséget, és az újraindítást követően egy pillanatig sem férhetett kétség ahhoz, hogy 2-0-s előnnyel utazhatnak haza a szegediek.

Több lábon állt a Szedeák. A hazaiaknál végig hiányzott egy olyan valaki, aki a csapat élére tud állni, Eilingsfeld (12 pont, 7 lepattanó), Lóránt (11 pont, 5 lepattanó) és Paige (12 pont) sem tudott igazán kiemelkedni, az Atomerőmű többi játékosa pedig tőlük is elmaradt eredményességben, és a csapatszinten összehozott 43,5%-os mezőnymutató is kevésnek bizonyult, főleg annak fényében, hogy a Szedeák játékosai 50,7%-kal dobtak. A vendégeknél Govens parádézott ezúttal, aki 13 pontja mellett kiosztott 12 gólpasszt, illetve begyűjtött 7 lepattanót is, míg Dickey (16 pont, 13 lepattanó) a palánkok alatt végzett remek munkát. Mellettük Brown (18 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) termelte a leginkább a pontokat, de Dzseletovics (13 pont, 6 lepattanó) és Kerpel-Fronius (14 pont) is jó munkát végzett, egyszerűen sokkal több lábon állt a Szedeák. Ehhez jött hozzá az is, hogy a vendégek behúzták a lepattanózást (33-41), több gólpasszt osztottak szét (16-22), és kevesebb labdát adtak el (20-16), a mérkőzés újraindítását követően ellenfelük fölé nőttek.

Az Atomerőmű legjobb legjobb dobói: Paige 12/6, Eilingsfeld 12, Lóránt 11/3

A Szedeák legjobb dobói: Brown 18/6, Dickey 16, Kerpel-Fronius 14/9

A párharc állása: 2-0 a Szedeák javára.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus