NBI/A: 120-at dobott a PVSK, nyert a Szolnok és a Sopron

Nem tudta borítani a papírformát a Jászberény, Oroszlányból távozhatott győztesen az Olajbányász, folytatódott a Kaposvár vereségszériája. A keddi meccsek összefoglalói és nyilatkozatai.

fotó: hunbasket.hu

Sopron KC - Kaposvári KK 97-86 (30-26, 25-19, 21-21, 21-20)

Látványos meccs volt. Támadásban most mindkét csapat odatette magát, a hazaiak 62%-os mezőnymutatója természetesen egészen brutális, de a Kaposvár 48%-a is rendben van, főleg a 41%-os triplázással, csak balszerencséjére a Sopron 58%-kal tüzelt a vonalon túlról. Nagyjából ez volt az, ami eldöntötte a küzdelmet, védekezni egyik fél sem igazán akart, vagy tudott, úgyhogy egy dobópárbaj lett a derbiből, amiben most a hazaiak voltak jobbak - Jogéla (26 pont, 11/13 mezőnyből), Boriszov (22 pont, 4/4 tripla) és Jackson (17 pont, 5/8 tripla) mellett Thompson is beszórt 15 pontot, a magyarok közül pedig a 6/7 jó dobást szállító Bagó Martin nőtt fel a légiósok mellé. A Kaposvárnál Curry (26 pont, 8/15 mezőnyből) és az ex-soproni Rivers (21 pont, 5/6 tripla) tett ki magáért, de ez most nem volt elég a részükről, védekezés nélkül az első félidőben lemaradtak, utána pedig csak futottak az eredmény után.

50%-on a Sopron. Kostas Flevarakis csapata az utóbbi négy mérkőzéséből a harmadikat nyerte meg, két idegenbeli siker után otthon is behúzott egy fontos győzelmet, úgyhogy 4-4-re áll - érdekesség, hogy annyira 50%-os a csapat, hogy a pontkülönbsége nyolc bajnoki után -1. A Kaposvár viszont nem talál ki a gödörből, zsinórban negyedszer kapott ki és 2-7-re áll úgy, hogy eddig csak a Jászberény és a Kecskemét elleni hazai meccseket nyerte meg, idegenben pedig 0-5-öt hozott.

A Sopron legjobb dobói: Jogéla 26/3, Boriszov 22/12, Jackson 17/15
A Kaposvár legjobb dobói: Curry 26/6, Rivers 21/15, Jukic 13/3

Kostas Flevarakis: Mindkét csapatnak gratulálok, mert jó mérkőzést játszottunk. Ma negyven percen keresztül küzdöttünk. Minden bajnokságban, minden sportban vannak jobb és rosszabb periódusok ebben a helyzetben, ez a szezon most erről szól, és erre fel kell készülnünk. Legutóbb nagyon rosszul dobott távolról a Kaposvár, most viszont hatvan százalékkal tüzeltek az első félidőben. A fordulás után feljavultunk a hárompontosok levédésében, amivel megtörtük az ellenfelet, ezért teljes mértékben megérdemeltük ezt a győzelmet.

Fekete Ádám: Gratulálok a Sopronnak a győzelemhez! Az elmúlt két mérkőzésen a védekezésünk nem úgy működött, ahogyan kellene ahhoz, hogy győztesen hagyhassuk el a pályát. A korábbi találkozókhoz képest támadásban előreléptünk, a védekezésünk viszont gyenge volt. A Sopron támadólepattanóira és hárompontosaira készültünk, de a terveket csak részlegesen tudtuk megvalósítani. Távoli dobásokkal szerzett előnyt a hazai csapat, ahonnan csak néha tudtunk közelebb férkőzni, de reális esélyünk nem volt a győzelemre.

Bagó Martin: Nagyon kellett nekünk ez a győzelem, mert nehéz találkozók várnak még ránk, a szombati, Körmend elleni mérkőzésre pedig lendületet adhat. A Pécs elleni találkozón elkövetett hibáinkra ma odafigyeltünk, és kijavítottuk őket.

Demetre Rivers: Kemény mérkőzés volt, fájó vereséggel. Ki kell elemeznünk a mérkőzést és tanulni a hibáinkból. Problémáink voltak védekezésben, elrontottuk a rotációt, támadásban pedig nem találtuk meg a megfelelő embereket és ezért sok jó lehetőséget szalasztottunk el. Napról napra javulnunk kell, ezt a mérkőzést pedig el kell felejteni.

 

PVSK-VEOLIA - Jászberényi KSE 120-102 (29-29, 34-25, 30-25, 27-23)

Nincs miért szégyenkeznie a Jászberénynek. A vendégek összesen nyolc játékost tudtak nevezni, amelyek közül hét került pályára, magasember viszont nem volt köztük, így egy szokatlan, rendkívül alacsony szerkezettel operáltak. Ennek megvoltak a várható előnyei és hátrányai, amelyek érvényesültek is, támadásban a kisemberekkel kifejezetten jól néztek ki, a pécsi védőket sokszor verték meg egy-egyben, használni tudták a sebességüket, védekezésben viszont hiányzott a magasság, a festék védése, így ott szinte esélytelennek bizonyultak. Ebből aztán egy igazi pontháború alakult ki, amelyben azért a várakozásoknak megfelelően alulmaradtak - hiába Donovan (32 pont, 16 kiharcolt büntető) és Brbaklics (27 pont, 10/13 mezőnyből, 9 kiharcolt fault) extrája, vagy éppen az ifjú Katona (17 pont, 5/7 tripla) és Fűzi (16 pont, 7/11 mezőnyből) remek játéka, védekezés nélkül felőrölte őket a PVSK.

Megvan a kötelező. A Berény helyzetét, mérlegét, jelenlegi rotációját tekintve természetesen úgy mehetett neki a meccsnek a Pécs, hogy hazai pályán nyerni kell, de ez azért nem ment egyszerűen, mert nagyon megszenvedtek a kisemberek levédésével - sokat faultoltak, 23-4 volt a büntetőarány az ellenfelük javára és időbe telt, mire kontrollálni tudták a találkozót. Ez azért az első negyed után megtörtént, ha védekezésben nem is találtak megoldást, de támadásban kihasználták a lehetőségeiket és végül 67%-os mezőnymutatóval szórták meg a JKSE-t - nyolcan dobtak náluk legalább nyolc, maximum 25 pontot, ebben pedig a fiatalok (Meleg, Dragasevic, Demeter) is benne voltak, sőt az igazán fiatal Hőgye-Bíró-Carev hármas is kapott 10-12 percet a pályán. Összességében azért érvényesítették a papírformát és jól hangoltak a pénteki, Szolnoki elleni mérkőzésre.

A PVSK legjobb dobói: Lewis 25/12, Brkic 21/3, Krivacsevics 16
A Jászberény legjobb dobói: Donovan 32/9, Brbaklics 27/6, Katona 17/15

Dragan Alekszics: Nagyon nehéz egy olyan csapat ellen játszani, aki ilyen sok problémával küzd, mint a Jászberény. Nem volt centerük, öt kisemberrel játszottak, és végig nagyon széthúzták a pályát. Jól oldották meg az egy-egy elleni helyzeteket, és sajnos nálunk megint látszott, hogy ez ismét a gyenge oldalunk. Ezzel párosult az ellenfelünk extra dobóteljesítménye. Bár mi is kimagaslóan dobtunk és ennek köszönhetően meg is nyertük a meccset, nagyon sok pontot kaptunk, ezért a következő fordulóig a védekezésünkön változtatnunk kell. Gratulálok a Jászberénynek, mert a helyzethez képest nagyon jól játszottak.

Petőfi Áron: Lehet, hogy ma jobban játszottunk, mint amit a jelenlegi körülményeink diktálnak. Én úgy gondolom, hogy a játékosaink ma úgy képviselték az egyesületünket, ahogy azt elvárhattuk tőlük, ezért minden dicséretet megérdemelnek. Dobtunk százkét pontot, én szerintem ennyit az elmúlt bajnokságban sem szereztünk egy meccs alatt. Tudom, a következő mérkőzésünk sem lesz könnyebb, ugyanis Oroszlányba látogatunk.

Krivacsevics Marko: Nagyon gyengén védekeztünk, főleg az egy-egy helyzeteket kezeltük rosszul. A győzelemnek örülök, ma ez volt a lényeg.

Donovan Treveon Donaldson: Nagyon nehéz dolgunk volt, mert csak nyolc játékossal tudtunk kiállni. Végig hajtottunk, küzdöttünk, ezekkel a feltételekkel ma ennyire voltunk képesek.

 

OSE Lions - Szolnoki Olajbányász 76-80 (15-21, 20-23, 14-20, 27-16)

Érvényesítette akaratát a Szolnok. Gasper Potocnik nélkül is tudatosan, okosan kosárlabdázott ezen a mérkőzésen az Olajbányász, a vendégek három negyeden keresztül irányították a találkozót, kordában tartották az Oroszlányt, támadásban pedig Warner (20 pont, 3/3 tripla), Cakarun (18 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és Subotic (14 pont, 11 lepattanó, 5/7 mezőnyből) stabil játékával fokozatosan képesek voltak elhúzni. A záró etapnak ennek megfelelően 15 pontos előnnyel mehettek neki, de ott kicsit szétcsúszott a védekezésük, az OSE pedig visszajött a meccsbe, igazából ott először tudtak lendületbe jönni a hazaiak - ez viszont már késeinek bizonyult, a vendégek hozták a fontos idegenbeli győzelmet. Szarvas Gáborék ezzel 4-1-re javították a mérlegüket, úgyhogy ott vannak a harmadik helyen, most utaznak tovább Pécsre, majd jövő héten fogadják a Jászberényt és az Albát is.

Abell egyedül maradt. Nem nagyon tudta saját játékát játszani az Oroszlány, főleg igaz ez a légiósaira, akik Remy Abellt leszámítva egyáltalán nem tudtak érvényesülni - ő 26 pontot szórt, 7/12-vel dobott mezőnyből, 3/5-tel triplázott, 9/10-zel büntetőzött és volt öt labdaszerzése is, rá nem lehetett panasz. A többi négy külföldi viszont összesen (!) mindössze 23 egységet tett hozzá, őket levédekezte a Szolnok, így pedig nem volt túl hatékony a támadógépezet - Abell mellé Bíró Olivér (14 pont, 5/12 mezőnyből) próbált felnőni, más viszont nem érte el a tízpontos határt. A jó utolsó negyed nem volt elég, a gyengébb kezdés megpecsételte a sorsukat, úgyhogy már csak 3-7-tel állnak az alsóházban, de hétvégén a Jászberényt fogadják, ott természetesen nagyon szeretnének nyerni.

Az OSE legjobb dobói: Abell 26/9, Bíró 14/9, Bailey 8/3
A Szolnok legjobb dobói: Warner 20/9, Cakarun 18, Subotic 14/6

Sebastjan Krasovec: Gratulálunk a Szolnok csapatának, nyilvánvalóan frissebbek voltak, mi múlt szombaton játszottunk utoljára. Ezzel a mérkőzéssel fejeztük be a 10 nap alatt 4 meccs a 4 top csapat ellen sorozatunkat .Bárki is csinálta a beosztását ezeknek a mérkőzéseknek, köszönjük szépen. Most egy napot pihenni fogunk ez után, majd készülünk a számunkra fontos Jászberény elleni összecsapásra. Azt hiszem a rossz kezdés, a kihagyott lehetőségek a 10 nap alatt 4 kemény mérkőzés eredménye, persze, nincs könnyű mérkőzés a ligában, de a 4 top csapat ellen játszani különösen nehéz. Most össze kell rakni magunkat, és az előttünk álló mérkőzésekre kell koncentrálnunk, mert a következő meccsünket biztosan meg kell nyerni.

Szarvas Gábor: Először is, nagyon nagyon boldog vagyok, személy szerint, hogy végre tudtam nyerni itt az oroszlányi barlangban, hiszen sok mérkőzést megvívtunk itt egymás ellen még annak idején a B csoportban. És a tavalyi újonc szezonban sem tudtunk itt nyerni a szolnoki csapattal, úgy hogy külön örülök és külön boldog vagyok, a mai győzelem után. A másik dolog, ahogy Angelo is említette, én azt gondolom, hogy tökéletesen felkészültünk az oroszlányi csapatból, megnéztük az elmúlt pár mérkőzéseiket, tudtuk, hogy mi a fő fegyverük. Nagyon sokat építenek a gyors indításra, a könnyű tranzíciós gólokra, ezt próbáltuk az első félidőben limitálni. Azt gondolom, hogy ez jól sikerült, viszont a második félidőben, amikor közel 15-20 pontos előnyünk volt, ezekkel a gólokkal tudtak úgymond kvázi majdnem, hogy visszajönni a mérkőzésbe, de isten igazából a győzelem megszerzésének a ténye én úgy gondolom, hogy nem volt kérdéses, hiszen a rutinunkkal, az utolsó perceket kontrollálni tudtuk, és úgy érzem, hogy megérdemelten visszük haza a két bajnoki pontot. Személy szerint még egyszer szeretném a csapatnak megköszönni azt a hozzáállást, amit ezen a találkozón bemutattak, minden utasítást, minden kérésemet követték, győzelem lett a vége. Megyünk tovább, a nyakunkon van már a pécsi találkozó, már hazafelé készülünk a pécsi egyesületből, a pécsi csapatból, hiszen onnan is győztesen szeretnénk hazatérni.

Remy Abell: Nem volt túl jó a kezdés, valahogy meg kell találnunk, hogyan tudunk erősebben, jobban kezdeni. Az edző mondta, hogy 9 büntetőt hagytunk ki 21-ből ami elfogadhatatlan, ezekkel akár a meccset is megnyerhettük volna, de most együtt kell maradni a csapatnak, a következő meccsünk szombaton van, valahogy ki kell találnunk hogyan tudjuk úgy kezdeni a mérkőzéseket, ahogyan befejezzük őket.

Angelo Warner: Azt hiszem elég jó, kemény játékot játszottunk. Az OSE csapata egy nagyon fiatal csapat, nagyon agresszívan tudnak játszani ezzel tisztában voltunk, de elég jól tudtuk tartani amit elterveztünk. Nagyon jó taktikával jöttünk, az edzőnk nagyon jó munkát végzett ennek a megtervezésében. Nem igazán csináltunk semmi különlegeset, csak tartottuk magunkat a kidolgozott stratégiához, ez vezetett a győzelemhez.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus