NBI/A: Ez történt a négy hétfői meccsen

Remek támadójátékkal nyert az Alba Egerszegen, ismét összeomlott a Kaposvár a Körmend ellen, szoros találkozót húzott be Szegeden a Szolnok, nem volt esélye a Jászberénynek Pakson. Beszámolók, statisztikák, nyilatkozatok a meccsekről.

fotó: hunbasket.hu

Atomerőmű SE - Jászberényi KSE 117-63 (30-16, 25-18, 27-17, 35-12)

Ennyi volt a Jászberényben. A nagyon nehéz helyzetben lévő, egyetlen légióssal kiálló, koronavírustól erősen sújtott, a szünetben edzőt és légióst is elküldő vendégek részéről alighanem az volt most a maximum, hogy kiálltak a mérkőzésre és becsülettel lejátszották azt. Donovan (21 pont, 4/10 tripla) és Brbaklics (22 pont, 50% mezőnyből) hozta, amit kellett, a többiek viszont nem tudtak felnőni melléjük, igaz, ezt nem is lehetett elvárni - a győzelemre nem volt reális esélyük, úgyhogy 0-4-ről folytathatják majd, reményeik szerint hamarosan bővebb, felkészültebb kerettel.

Hozta a kötelezőt az ASE. Az ellenfél helyzete miatt nem kellett megszakadniuk a hazaiaknak ezen az összecsapáson, de a szünet utáni "felhozó" meccsnek jó volt ez a derbi - a győzelmük nem forgott veszélyben, végül összességében jó játékkal hozták a kötelezőt. Eilingsfeld külön is említést érdemel a 27 pontjával és 12/14 jó dobásával, Winston Shepard kis híján tripla-duplázott (18 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz, 39 VAL), de Jackson, Baker, Kovács és Lóránt is tíz pont fölé jutott - nem is baj, hogy nem kellett végig 100%-on pörögniük, mert egyetlen pihenőnap után, szerdán újabb meccset játszanak, a Szeged látogat hozzájuk.

Az ASE legjobb dobói: Eilingsfeld 27, Shepard 18/3, Jackson 16/6
A Jászberény legjobb dobói: Brbaklics 22/9, Donovan 21/12, Ruják B. 8/3

Dzunic Branislav: Azt kívánom az ellenfélnek, hogy minél hamarabb kijussanak ebből a helyzetből. Gratulálok a csapatomnak, próbáltunk minél komolyabban és jobban játszani, azt gondolom, hogy mindenki aki a páylára lépett odatette magát.

Petőfi Áron: Gratulálok az Atomerőműnek, nyílván a bajnokság élvonalában lesznek, ma eljöttünk, játszottunk, de úgy gondolom, hogy sok szakmai értéke nem volt ennek az estének. Az MKOSZ rendelete szerint a mérkőzéseket el kell kezdeni lejátszani, amivel maximálisan egyet is értünk, azonban ha tehetek egy apró észrevételt, akkor az az lenne, hogy véleményem szerint jobban meg kellett volna vizsgálni a helyzetünket, a Kecskemét és mi voltunk azok, akiknek pozitív játkosai voltak, a mi felelősségünk volt pályára küldeni a játékosainkat, remélem mindenki komolyabb sérülés nélkül úszta ezt meg. Úgy gondolom, hogy amennyi találkozó elmaradt, belefért volna hogy következő hétvégén játszunk, de eljöttünk és pályára léptünk.

Eilingsfeld János: Profin álltunk ehhez a mérkőzéshez. Az elején pár percig szoros volt a találkozó, utána eldőlt. Le a kalappal a Jászberény előtt, az U20-as meccs után a fiatalok még pályára léptek és végigjátszották a mérkőzést. Sokmindent nem lehet levonni ebből a találkozóból, ez egy jó edzés volt. Megyünk tovább, a szerdai meccs nagyon fontos, nyerni szeretnénk.

Brbaklic Aleksa: Szeretnék gratulálni a Paksnak, komoly csapat, jó légiósokkal és magyar játékosokkal. Nem a legjobb szituációban voltunk, de biztosan jobb lesz ez. Egy nehéz mérkőzés volt.

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olajbányász 78-84 (16-23, 26-18, 19-22, 17-21)

A Szolnok bírta jobban a végét. A vendégek jobban kezdték az összecsapást és az első negyedben 15-8-ra megléptek, Subotic gyorsan beszórt hét pontot és ez a különbség meg is maradt a játékrész végéig. A második negyedben azonban válaszolt a Szeged, két Govens-triplával közelebb zárkóztak a hazaiak, majd a játékrész közepén meg is fordították a derbit, sőt, sikerült meglépniük öt ponttal, miután Kerpel-Fronius Balázs bevert egy triplát, Dzseletovics pedig két kettest. A fordulás után abszolút kiegyenlítődött a helyzet, egálban haladtak a felek, de a harmadik negyed végére talált még egy sebességi fokozatot az Olajbányász, 51-50 után egy 8-0-t futottak a vendégek és bár egyet "ütött" még a Szedeák is, de a záró etapot Warnerék kezdhették előnyből. Ott pedig már nem jött újabb fordulat, a vendégek 6-10 pont körüli fórban voltak egészen az utolsó percig, ahol a Szeged visszajött közte háromra, sőt, Brown elemelt egy triplát az egyenlítésért, ám ez kimaradt, majd a következő játéknál Govens hármasa sem esett be, innentől pedig egy-két büntető elég is volt a szolnoki sikerhez. Összességében szoros rangadót tudott megnyerni az Olaj idegenben, így 2-1-re áll, míg a Szedeák mérlege 4-3-ra romlott.

Hiányoztak a szegedi triplák. A két csapat között a kinti dobások minősége volt a legnagyobb különbség, a hazaiak csak 27%-kal céloztak távolról és mindössze hat alkalommal találtak be a triplavonalon túlról, a vendégek viszont 40% felett tüzeltek erről a területről és 13 lövésük be is esett a gyűrűbe. Összességében mindkét fél 50% felett célzott, de a stabil triplázás most sokat jelentett, a végén is ezek hiányoztak az egyenlítéshez, vagy a fordításhoz - Dzseletovics és Brown együtt 1/10-et hajított kintről, pedig nekik ez lenne az egyik fő feladatuk, igazából egyedül Govens jelentett veszélyt távolról. A Szolnoknál négyen is voltak, akik legalább kétszer köszöntek be és 50%-kal dobták a triplát, így a több eladott labda és a gyengébb büntetőzés is belefért most, stabilabbak tudtak maradni - egyénileg pedig talán Cakarun (16 pont, 8/8 mezőnyből, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 30 VAL) az, akit leginkább érdemes kiemelni, ő rendkívül hatékonyan dolgozott.

A Szedeák legjobb dobói: Dzseletovics 23, Govens 19/9, Keller 11/3
A Szolnok legjobb dobói: Warner 19/9, Cakarun 16, Subotic 15/3

Szrecsko Szekulovics: Gratulálok a Szolnoknak, ma ők voltak a jobbak! Nem tudtuk elkapni a megfelelő ritmust, sok lepattanót engedtünk ellenfelünknek, főleg az első félidőben. Ismét szoros meccset játszottunk egy erős csapattal, de képesek vagyunk a jobb játékra is.

Gasper Potocnik: Gratulálok a Szegednek, jól játszottak! Nem voltunk egyszerű helyzetben a koronavírus miatt, ennek ellenére győzni tudtunk, aminek nagyon örülök. Okosabban kellett volna játszanunk a második negyed végétől, akkor sok rossz döntést hoztunk, de végül nyerni tudtunk, egy szegedi győzelem pedig mindenképpen értékesnek tekinthető. Sok dologban kell még javuljunk, hogy azt a játékot tudjuk nyújtani, amit szeretnénk.

Djordje Dzseletovics: A végjátékban sajnos sokat hibáztunk, ennek köszönhető a vereségünk. Úgy gondolom, képesek vagyunk jobban játszani, de kemény a sorsolásunk, nincs idő ezen a mai meccsen keseregni, már a következő meccsre koncentrálunk.

Marjan Cakarun: Ahogy azt vártuk is, egy nagyon kemény meccset játszottunk. Egy kicsit őrült végjáték volt, de ez normális is, hiszen sok időt töltöttünk karanténban. A legfontosabb dolog azonban, hogy nyerni tudtunk.

 

Kaposvári KK - Egis Körmend 66-73 (18-14, 20-12, 5-27, 23-20)

Félidő hazai, vége vendég. Újabb érdekes vereséget szenvedett el a Kaposvár azok után, hogy Körmenden 28-11-re bukták el a második negyedet, a Szeged ellen otthon 7-17-re a harmadikat és 7-20-ra a negyediket, Pécsett 21-6-ra a harmadikat, most pedig 5-27-re szintén a harmadikat - nem kérdés, hogy valami nagyon furcsa dolog történik idén a somogyi alakulattal. Ahogy a felsorolásból is látszik, rendszeresen előfordul, hogy egy-egy negyedre teljesen elveszíti a fonalat Fekete Ádám csapata és támadásban gyakorlatilag eredménytelennek bizonyul, ezzel pedig romba dönt mindent, amit addig jól csinált - így volt ez most is, az első félidőben végig vezettek a hazaiak, jól védekeztek, támadásban is stabilak voltak, Rivers már 10 pont felett járt, aztán történt valami a szünetben és a harmadik negyed borzasztóan sikerült számukra. Innentől igazából mindegy is volt, hogy mit hoz a záró etap, de a somogyiak becsületére legyen mondva, hogy ők abszolút nem adták fel, sőt, nagyot küzdre megpróbálták szorossá tenni a derbit a mélyütés után - ez valamennyire sikerült is, de annyi energiájuk már nem volt, hogy ténylegesen fordítani is tudjanak. 

Idegenben is nyert a Körmend. Eddig mindhárom győzelmét otthon aratta a vasi alakulat, idegenben 0-1 volt a mérlege és ezúttal is úgy tűnt az első félidőben, hogy bajban lehet a gárda - nem találta a ritmust, főleg támadásban, ezt pedig a Kaposvár remekül ki is használta. A tíz pont feletti hátrányból aztán a fordulás után megkezdték a felzárkózást Ferencz Csabáék és igazából egyéni extra nélkül, remek csapatmunkával meg is oldották a feladatot, a KKK teljes összeesését kihasználva fordítottak és annyira megnyerték a harmadik negyedet, hogy onnantól kézben is tartották az összecsapást. A záró etapban a Kaposvár visszajött még 51-55-re és úgy tűnt, hogy a hullámvölgyet leküzdve izgalmassá teheti a végét, de erre három támadásból dobott nyolc ponttal válaszolt az MTE, ezzel ismét stabilizálta magát és többet nem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét - fontos idegenbeli győzelmet húzott be a gárda, úgyhogy 4-1-gyel ott van az élmezőnyben.

A Kaposvár legjobb dobói: Miliszavjlevics 20/6, Rivers 18/6, Jukics 13
A Körmend legjobb dobói: Mosely 12/3, Mócsán 12/6, Williams 11/3

Fekete Ádám: Megint a harmadik negyeden ment el a meccs, pedig már beszéltünk erről a csapattal. Még tudatosabban, még nagyobb felelősséggel kell azoknak a játékosoknak ezekben a szituációkban fellépni, hogy ezen átgördüljünk. Részemről azokat a megfelelő játékokat előhúzni, amelyek működnek. Itt van egy olyan gödör mindig a csapatnál , ami sajnos a vesztünket okozta már többször. Ettől függetlenül nem tudok rosszat mondani a csapatomra, mert ebben a helyzetben is óriásit küzdöttek. Az utolsó pillanatig hátrányból is visszajőve próbáltuk a lehetőséget megteremteni magunknak. Olyan erőtartalékokat mozgósítottak a srácok, ami szerintem már több, mint a normális. Csak pozitívan tudok beszélni velük ezután a meccs után. Természetesen a hibákat kielemezve. A Körmend jól játszott, főleg a kulcsszituációkban. Amikor a negyedik negyedben nyílttá tettük a mérkőzést, egy pillanat alatt dobtak három-négy olyan kinti kosarat, amivel eldőlt a mérkőzés. Erre szokták mondani, hogy nem remegett meg a kéz. Gratulálok nekik a győzelemhez, de mégegyszer mondom, hogy így is tudunk harcolni és ilyen energiákat tudunk mozgósítani, így is hogy szerintem 60 százalékos állapotban vagyunk. Hock Gerinek nagyon rossz állapotban van a térde és vállalta a játékot, ez is mutatja hogy a csapat nagyon-nagyon akar. Bízom benne, hogy ezt a csapat minden játékosa át fogja érezni a következő mérkőzésre.

Ziga Mravljak: Ez a meccs már mögöttünk van, 48 óra múlva már egy újabb találkozó vár ránk. Már arra kell tekintenünk. Egyértelmű, hogy küszködtünk, de amint elkaptuk a fonalat támadásban, minden sokkal könnyebbé vált. Nem titok, hogy a meccset viszont a harmadik negyedben mutatott jó védekezéssel nyertük meg. Ez az, amiben az én csapatom nagyon jó. Védekezésben nagyon hajtósak vagyunk. További sok sikert a Kaposvárnak! Maradjanak egészségesek és kerülje el őket a vírus!

Milos Miliszavljevics: Megint három negyeden át tudtunk csak jól játszani. A harmadik negyedet nagyon elrontottuk, mint korábban a Pécs, a Szeged, vagy épp a Körmend ellen is. Rá kell jönnünk, hogy mi a probléma ebben a játékrészben, mert biztos vagyok benne, hogy ha jól jövünk ki a második félidő elején, akkor bárki ellen nyerhetünk. Főleg itthon. Tudjuk, hogy nincsenek szurkolók, de így is meg kell védenünk a hazai pályánkat.

Jagan Mosely: Keményen harcoltunk egy jó csapat ellen. Viszonylag rosszul kezdtük a találkozót, de a harmadik negyedtől kezdve változtatni tudtunk a játékunkon.

 

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár 79-97 (17-26, 28-25, 18-25, 16-21)

Élesben is nyerni tudott az Alba. Nemrég felkészülési meccsen győzött Egerszegen az Alba, most pedig már tétre menő összecsapáson is sikerült érvényesíteni akaratát Forray Gábor alakulatának. A vendégek Vojvoda, Markovics és Csorvási nélkül is gördülékeny támadójátékot mutattak be, Curry (22 pont, 8/10 mezőnyből, 5 gólpassz), Davis (18 pont, 6/11 mezőnyből) és Turner (17 pont, 8 gólpassz, 6/10 mezőnyből) vezérletével nagyon könnyedén szereztek kosarakat, úgyhogy már a nagyszünetben 50 pont fölé jutottak, ennek köszönhetően vezettek is. A fordulás után aztán abszolút szétnyílt az olló, de itt már elsősorban azért, mert a támadójátékuk mellett a védekezésüket is rendezték, sokkal koncentráltabbak voltak hátul és szépen limitálni tudták a ZTE-t - itt eldőlt a találkozó, kontrollálták az eseményeket és magabiztos győzelmet húztak be idegenben. A 63%-os mezőnymutató és az 53%-os triplázás önmagáért beszél a részükről, de emeljük ki a fiatal Lukács Norbertet is, aki élt a lehetőséggel és 15 pontot szórt - a négy légiós mellett a fiatalok kaptak szerepet az Albánál, mindannyian hozzá is tették a magukét.

Védekezésben több kell. Simon Kristóf nem állt rendelkezésre az Egerszegnél, de Szabó Zsolt igen, a csapatjáték azonban valahogy nem állt össze erre az estére - elsősorban a védekezésük volt átjáróház, de az Albához képest elöl sem tudtak igazán jók lenni. Egy pontháború megnyeréséhez sokkal jobb triplázás kellett volna (6/21, 29% lett), enélkül a védekezésen kellett volna állítani legalább a fordulás után, mert a második negyedet azért még meg tudták nyerni és látótávolságon belül voltak - ez azonban nem sikerült, így el kellett fogadniuk a hazai vereséget. Delas (22 pont, 7/12 mezőnyből), Vuko (19 pont, 7/9 mezőnyből) és Duren (16 pont, 6 gólpassz) igyekezett, de most jobb volt az Alba, csütörtökön, a Falco elleni hazain javulniuk kell, főleg hátul.

A ZTE legjobb dobói: Delas 22/9, Vuko 19/3, Duren 16/3
Az Alba legjobb dobói: Curry 22/9, Davis 18/3, Turner 17/3

Ante Nazor: A támadásunk még egész rendben is volt, a 79 dobott pont jónak mondható. A védekezés viszont hatalmas probléma volt megint. Ahogy mindenki látta 51 pontot kaptunk nagyobb harc nélkül és az ellenfelünk megint hazai pályán érezhette magát. Ez nem képesség, hanem akaraterő kérdése. Gratulálni kell ellenfelünknek, mert nagyon jó, minőségi kosárlabdát játszott. Kiemelném a fehérvári fiatalokat, akik hozzá tudtak tenni a meccshez. Kettő nagyon kemény meccsünk következik, de meg kell próbálnunk többet tenni és harcolni a sikerért.

Forray Gábor: Köszönöm a játékosaimnak a hozzáállást, amit az elmúlt hetekben tanúsítottak. A döntő az volt, hogy az első félidőben kaptunk olyan helyzetekből kosarakat, amire készültünk, míg a másodikban ezek elmaradtak. Ezért nyílt ki az olló. A ZTE komoly erőt fog képviselni a bajnokságban. Örülök, hogy végre játszhatunk és győzelemmel kezdtük az előttünk álló nehéz sorozatot.

Bonifert Bendegúz: Az első félidőben tudtuk tartani a lépést, de a védekezésünk már akkor is nagyon rossz volt, mutatja ezt az 51 kapott pont. Sajnos ez folytatódott a második félidőben is és a rossz védekezésünk miatt sok pontot kaptunk. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, hiszen így nehezen tudunk majd meccset nyerni. Változtatnunk kell, de nincs időnk gondolkozni, elemezni, dolgoznunk kell és készülnünk a Falco ellen.

Lukács Norbert: Nehéz mérkőzés volt. A végeredmény nem tükrözi feltétlenül a meccs képét. Végig kontrollálni tudtuk a találkozót, egy kicsivel mindig a ZTE előtt jártunk.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus