NBI/A: Ez történt a szerdai három mérkőzésen

Dupla hosszabbítást nyert Debrecenben az Egis Körmend, Oroszlányban született meg az Alba első veresége, hatodik győzelmét aratta az ASE - beszámolók, statisztikák, nyilatkozatok a szerdai meccsekről.

fotó: hunbasket.hu

DEAC - Egis Körmend 83-87 (16-24, 20-15, 13-18, 24-16, 5-5, 5-9) - két hosszabbítás után

Bánhatja a DEAC. Moody, Polyák, Bognár, Kovács, Molnár D. és Asszú nélkül léptek pályára a hazaiak, így bár visszatérhetett Kovács Adrián vezetőedző, valamint Drenovac és Somogyi is, de még mindig tartalékos kerettel vágott neki a rangadónak a gárda. Az első negyed nem is sikerült igazán jól számukra, a második elején már kétszámjegyűvé nőtt a különbség, de innen elkezdett felzárkózni az együttes, futott egy 7-0-t, megnyerte a játékrészt és csak három ponttal volt lemaradva a nagyszünetben - megmutatta, hogy nem szabad leírni ebben a felállásban sem. A harmadik negyed hajrája megint a Körmendé lett, ám ismét válaszoltak a debreceniek és a záró etapban olyat rohantak, hogy már ők vezettek öt ponttal, 65-60-ra - ment az adok-kapok, a legvégén Hines szerzett egy nagy kosarat és egy-egy hiba után jöhetett a hosszabbítás. Itt egyik fél sem a kosárszerzésben jeleskedett, sok volt a hiba, de nagy volt a küzdelem, összesen öt-öt pont született, döntés pedig értelemszerűen nem - jött még egy ráadás, ahol viszont már egy hajszállal pontosabbnak bizonyultak a vendégek, így megnyerték a mérkőzést. A DEAC nagyot hajtott, Drenovac (21 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Guyton (19 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és Somogyi Ádám (15 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is megérdemli a dicséretet, de hiába tettek meg mindent, végül kikaptak - bánhatják az eredményt, a teljesítményükkel viszont elégedettek lehetnek ebben az összeállításban.

Nagyon értékes győzelem. Minden idegenbeli siker nagyon sokat számít ebben a bajnokságban, az Egis Körmend pedig így két nap alatt másodszor tudott nyerni vendégként - hétfőn még Kaposváron győzött az együttes, a keddi nap a pihenésről és az utazásról szólt, aztán szerda este már Debrecent kellett bevenniük. Dominálni ugyan nem tudott a társaság, de fizikalitásban felvette a kesztyűt ellenfelével és Thames (26 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 10 kiharcolt fault), valamint Taylor (15 pont, 15 lepattanó) vezetésével tette, amit kellett - voltak időszakok, amikor egyértelműen jobban játszott, főleg amikor beestek a triplák, de persze volt olyan is, amikor inkább a DEAC irányított. A végén több esélyük is volt a győzelemre Mócsánéknak, de csak a második hosszabbításban tudtak annyival többet beletenni, amennyi elég volt a sikerhez - óriási csatában izzadták ki ezt a rendkívül értékes sikert, úgyhogy 5-1-gyel a tabella második helyéről várhatják a folytatást. 

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 21/6, Guyton 19/6, Somogyi 15/9
Az Egis Körmend legjobb dobói: Thames 26/6, Taylor 15, Mócsán 13/9, Williams 13/9

Kovács Adrián: A játékosaim mindent letettek az asztalra, hogy ez a mérkőzés meglegyen, a szívünk is a helyén volt, de a végén már a lábaink nem vittek, és a fejek nem működtek. Büszke vagyok a csapatomra, okosan játszottunk, agresszívak voltunk, megvolt az intenzitásunk, de sajnos ilyen ez a sport. A következő hetek maximális prioritása, hogy sérülések nélkül vészeljük át a sűrű menetrend okozta sorozatterhelést.

Ziga Mravljak: Nehéz, fizikális küzdelem volt mindkét csapat számára, melyet bárki megnyerhetett volna. Tudtuk, hogy a DEAC nincs egyszerű helyzetben, de mi sem voltunk, hiszen napok óta úton vagyunk, és feszített tempóban játsszuk a mérkőzéseket. Büszke vagyok a fiúkra, hiszen óriásit küzdöttek azért, hogy a végén a mi oldalunkra billenjen a mérleg nyelve.

Somogyi Ádám: Szerencsétlen helyzetben vagyunk, de nem szabad panaszkodnunk, hanem a körülményeket figyelmen hagyva mennünk kell előre. Küzdős és színvonalas mérkőzés volt, ahol mindkét csapat megérdemelte volna a sikert. Ezúttal ez a vendégeknek sikerült, akik élesebbek voltak a kulcsszituációkban.

Xavier Thames: Nehéz találkozó volt, mindkét csapat sok hiányzóval dolgozott. Bárki nyerhetett volna, de ezúttal a szerencse mellénk állt. Büszke vagyok a fiúkra, nagyot harcoltunk ezért a győzelemért.

 

OSE Lions - Alba Fehérvár 91-86 (19-24, 19-18, 22-17, 31-27)

Kellett ez az Oroszlánynak. Szoros, kiegyenlített mérkőzést vívtak a felek és nagy szüksége volt már az Oroszlánynak arra, hogy meg tudjon nyerni egy ilyen összecsapást, főleg hazai pályán - sorozatban három szoros idegenbeli veresége volt a gárdának, ideje volt javítani. Ez sikerült is, az elrontott első negyed után a másodikat már megnyerték, a harmadikban magukhoz ragadták a kezdeményezést egy komolyabb futással és bár később visszavágott az Alba, de a hazaiaknál meglehetett az önbizalom a szoros végjátékhoz. Ezt pedig most meg is oldották, az utolsó percben Abell volt a nyerőember, mert 83-83 után 6/6 büntetőt süllyesztett el - az Albánál Currynek volt két 2+1-e, de Abell erre is higgadtan válaszolt, majd a végeredményt Bailey két egypontosa állította be, így lett egy labdánál nagyobb a különbség. A két említett (Abell 20 ponttal és 5/7 jó dobással, Bailey pedig 13 ponttal és szintén 5/7 jó dobással zárt) a padról 22 ponttal, illetve 11/13-as mezőnymutatóval beszálló Hayest is ki kell emelnünk, Illés Máté 4/5 triplát bombázott be, csapatszinten 57%-kal tüzeltek mezőnyből és közel 40%-kal tripláztak - jó játékkal bizonyították, hogy otthon bárkit elkaphatnak, ebben a csarnokban 3-0-ra, idegenben viszont 0-5-re állnak jelenleg.

Most nem oldotta meg az Alba. Ismét Vojvoda, Csorvási és Markovics nélkül, négy légióssal és a fiatalokkal ment bele a meccsbe a fehérvári csapat, de egyáltalán nem játszott rosszul, végig megvolt minden esélye arra, hogy nyerjen. Davis (20 pont, 4/7 tripla), Ahmad (20 pont, 10 lepattanó) és Curry (19 pont, 7 gólpassz) is kitett magáért, de a mai OSE ellen a kisebb hullámvölgyek és a végjátékban elkövetett (nem nagy) hibák ezúttal nem fértek bele, így hiába a 33-18-ra nyert lepattanózás és a 45%-os triplázás, most ez sem volt elég - ez az első vereségük a bajnokságban, 2-1-ről folytathatják az erőltetett menetben.

Az OSE legjobb dobói: Hayes 22, Abell 20/6, Bailey 13/3
Az Alba legjobb dobói: Davis 20/12, Ahmad 20/6, Curry 19/3

Sebastjan Krasovec: Először is gratulálok a csapatnak, szükségünk volt erre a győzelemre. Most volt 3 nagyon szoros vereségünk egymás után, ezek idegenbeli mérkőzések voltak ugyan, de mindegyiken megvolt az esélyünk a győzelemre. Most végre egy újabb győzelmet sikerült elérni,ettől magabiztosabbak lehetünk, de már rögtön megyünk is tovább, mert nagyon szoros a decemberi menetrend. Legközeleb a Falco, majd a Szolnok csapata látogat el hozzánk. Ezen a mérkőzésen érezhető volt a csapatmunka, mindenki belerakta a magáét ebbe a győzelembe, aminek nagyon örülünk! Most már a következő mérkőzéssel kell foglalkoznunk, biztos, hogy szombaton is kemény meccset fogunk játszani, nagyon fontos, hogy egy nagy csapat érkezik majd hozzánk és meg tudjuk őrizni a hazai veretlenségünket. Most egy olyan szériában vagyunk, ahol több mérkőzést fogunk itthon játszani és fontos, hogy úgy folytassuk ahogyan ma is játszottunk.

Forray Gábor: Gratulálok az Oroszlánynak és gratulálok az Albának is. Azt gondolom jó meccset játszottunk, igazából bármelyik csapat nyerhetett volna, hiszen annak ellenére, hogy 5 pont lett, ez azért 1 egy labdás meccs volt. Több, mint 26 percig mi vezettünk, de az Oroszlány is keményen megdolgozott a győzelemért. Azt gondolom a kulcs egyébként az volt, hogy a 3. negyedet nagyon ilyen álmosan kezdtük el, és ott eladtunk több labdát egymás után, meg kaptunk ilyen buta gyerekes hibákból egy ilyen 4-5 pontot vagy 6-ot, nem tudom, és akkor ott egy picit az OSE kiépített egy ilyen 5-6 pontos előnyt, amit utána nagyon szívós munkával visszavettünk, utána mi is kiépítettünk előnyt, de az az igazság, hogy fölörlődtünk egy kicsit, szerintem és a végjátékban ugye elkövettünk egy-két olyan apró hibát, amit ilyen mondhatom azt, hogy egy hosszú út elején állunk, idén egy új csapatot építünk, és figyelmetlenségből később váltottunk meg nem értünk oda, és az az igazság az OSE ezeket kíméletlenül kihasználta. Én azt gondolom extra dobásokat a kulcs pillanatokban bedobták, mi is egyébként, tehát nem tudom elmarasztalni a játékosaimat. Ilyen a sport, azt gondolom, hogy nincs idő itt keseregni, hiszen két nap múlva megint mérkőzés van, úgyhogy próbálunk arra fókuszálni, frissíteni a csapatot, és nyilván azokat a dolgokat megbeszélni, de igazából az Osénak sok sikert kívánok és mi már a Debrecenre készülünk.

Illés Máté: Borzasztó fizikális mérkőzés volt, külön öröm számunkra, hogy egy ilyen nagy csapatot sikerült legyőznünk, végre a végjátékok is, úgy mondd a végjátékban jobb döntéseket hoztunk, mint korábban, és sikerült ezáltal itthon győzelmet aratnunk. Nagyon fontos győzelem számunkra, igyekszünk továbbra is fejlődni és jobban koncentrálni a végén.

Ron Curry: Nagyon kemény meccs volt mindkét félnek, néhány apró hibánk volt amit azonnal megbüntettek, nagyon értékeljük az Ose csapatát, nagyon jó meccset játszottak, és ma ők jobbak voltak!

 

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 71-66 (18-21, 22-16, 11-14, 20-15)

A hatodik győzelem. Ezzel a sikerrel a mezőny élére ugrott a győzelmek számát tekintve a Paks, bár a két vereség miatt a tényleges tabellán a harmadik helyen áll - otthon eddig 5-0-t hozott a gárda, maximálisan érvényesíti a hazai pálya előnyét. Ez most egy igazi küszködős, izmozós meccs volt, amit azzal tudott megnyerni Dzunics Braniszlav alakulata, hogy a védekezése stabil maradt, a negyedik negyedben pedig elő tudott húzni némi pluszt támadásban - egy 11-1-et rohant az együttes, amikor nagyon kellett és az itt megszerzett előnyt már végig be is tudta osztani a folytatásban. Kellettek ehhez a 21 pontos Lóránt dobásai, Capers jókor érkező büntetői, Shepard villanásai, de komolyabb egyéni extráról most nem tudunk beszámolni - csapatszinten 36%-kal dobtak mezőnyből, 19%-kal tripláztak, ráadásul 49-31-re elvesztették a lepattanózást, úgyhogy közel sem játszottak tökéletesen. A győzelemhez viszont most csak ennyi kellett, szombaton pedig újabb hazai meccset játszanak, ezúttal a PVSK látogat hozzájuk.

Süllyed a Szedeák. Remekül kezdte a bajnokságot Szrecsko Szekulovics csapata, az utóbbi időben viszont inkább a vereségek gyűlnek - sorozatban harmadszor kapott ki a gárda, lehet, hogy ez a sűrű menetrend nem igazán kedvez a most is 7+1 (Olasz Ádám a +1 a maga három percével) fős rotációnak. Govens sem játszott igazán jól (11 pontjához 16 mezőnykísérlet kellett, nem ültek a triplái, 6 gólpasszára jutott 5 eladott labda), most Dzeletovics is eléggé eltűnt magához képest és igazából Dickey extrája (16 pont, 22 lepattanó) volt az, ami miatt végig partiban tudtak lenni ellenfelükkel. A végjátékban azonban pontokra lett volna szükség, de mezőnykosarat nem dobtak az utolsó majdnem három percben, így pedig nem lehetett reális esélyük arra, hogy fordítanak - a Paks remekül kezdte a negyedet és meglépett nyolc-tíz ponttal, ennyi plusz pedig már nem maradt a vendégcsapatban. Szrecsko Szekulovics is megemlítette, hogy elfáradtak, most viszont megint nincs idő pihenni, két szünnap után szombaton a ZTE-t fogadják hazai pályán.

Az ASE legjobb dobói: Lóránt 21/6, Shepard 15/3, Capers 10
A Szedeák legjobb dobói: Dickey 16/3, Kerpel-Fronius G. 13, Govens 11/3, Brown 11/6

Dzunic Branislav: Küzdelmes mérkőzés volt, valahogyan a végjátékban jobban figyeltünk, főleg a védekezésben és ez döntötte el a mérkőzést. Az egész meccsen nagyon rosszul összpontosítottunk és a lepattanózást nem tudom hányadik meccsen veszítjük el, ez egy rossz jel, ha ezt így folytatjuk tovább akkor sok jóra nem számíthatunk.

Srecko Sekulovic: Gratulálok a Paksnak, nagyon nehéz, fizikális mérkőzés volt. Mindkét csapat rosszul dobott, apró dolgok döntöttek a meccsen. Fáradtak vagyunk, remélem szombaton nyerni fogunk.

Kovács Ákos: Izgalmakban valóban nem volt hiány, szép kosárlabdában viszont annál inkább. Az utolsó percekig nyílt volt a mérkőzés, nem lehetett tudni ki fog nyerni. Mi kevesebbet hibáztunk, a győzelem a legfontosabb, de a mutatott játék elmaradt a várttól, főleg a támadó oldalon. Görcsösen játszottunk, viszont a végén sok eladott labdába hajszoltuk az ellenfelet, ez dönthette el a meccset.

Kerpel-Fronius Gáspár: Gratulálok a Paksnak, fizikális mérkőzésen nyertek. Eredményesebben szoktuk dobni a triplákat, most viszont fáradtak voltunk, sok mérkőzésünk van egymás hegyén-hátán hátán, szombaton azonban nyernünk kell. A lepattanó mutatónk viszont pozitív, az eladott labdákon kell javítanunk, sok sikert kívánok a Paksnak.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus