NBI/A: Ez történt az öt szombati meccsen

100 pont felett szórt a Falco, a ZTE ellen törte meg vereségsorozatát a Szedeák, hozta a kötelezőt az Egis Körmend, Debrecenben nyert az Alba, a Pécset is legyőzte az ASE - összefoglalók, nyilatkozatok, statisztikák a szombati meccsekről.

fotó: hunbasket.hu

Jászberényi KSE - Egis Körmend 64-93 (13-24, 17-23, 11-27, 23-19)

Nem volt kérdés. A Jászberény továbbra sem tud teljes kerettel kiállni, most is erősen tartalékosak voltak a hazaiak, így pedig nem tudták megnehezíteni a teljesen más helyzetben lévő Körmend dolgát. A Berénynél a 17 pontos Fűzi Róbertet kell kiemelnünk, hiszen tőle ez elég komoly extrát jelent, de egy légióssal, kevés edzéssel jelen pillanatban ennyit tudtak csak felmutatni - végig "alul" voltak, a végeredmény pedig úgy alakult ki, hogy az utolsó negyedben már kozmetikáztak rajta. Ezek után 0-5-tel várhatják a folytatást, kedden Pécsre látogatnak.

Háromból három. Kötelezőt húzott be idegenben az Egis Körmend, ezzel pedig parádés hetet zárt le: hétfőn Kaposváron tudott nyerni, szerdán Debrecenben nyert meg egy nagyon fontos meccset, most pedig szombaton Berényben sem hibázott, így hat nap alatt három idegenbeli mérkőzést pipált ki. A vasiakon nem érződött a fáradtság, rendben volt a rotáció, megvolt az intenzitás, a pontosság és igazából már az első félidőben megléptek annyira, hogy ne legyen kérdés - aztán a harmadik negyedben fölényessé tették a sikerüket, onnantól tényleg nem volt miről beszélni. Végül 27 percnél senki sem játszott náluk többet, úgyhogy most elégedetten mehetnek haza: szerdán a Szegedet, majd szombaton a Sopront fogadják, otthon javíthatják az amúgy is kiváló, 6-1-es mérlegüket.

A Jászberény legjobb dobói: Fűzi 17/9, Donovan 15/3, Katona 13/9
Az Egis Körmend legjobb dobói: Taylor 14, Williams 14/3, Mócsán 11/3, Ferencz 11/9, Mosely 11

Petőfi Áron: Nem kérdés, hogy a két klub lehetőségei közt óriásiak a különbségek, és ez a mérkőzésen is visszatükröződött. Mi csak ezen a héten tudtunk együtt edzeni a rendelkezésre álló kerettel, s játékosaim több dolgot is megvalósítottak abból, amit kértem tőlük. Ezért a vereség ellenére emelt fővel jöhettek le a pályáról.

Ziga Mravljak: A harmadik mérkőzésünk volt a héten a jászberényi, s úgy jöttünk ide, hogy nem tudtuk, hogy kik lépnek majd pályára ellenfelünknél. Ezzel együtt sem becsültük le a hazaiakat, akik tisztességgel helytálltak a találkozón. Nálunk volt, amivel elégedett voltam, de van még, amin javítanunk kell. A Jászberénynek azt kívánom, hogy jussanak túl minél hamarabb ezen az időszakon.

Füzi Róbert: Tulajdonképpen csak ezen a héten kezdtünk együtt dolgozni. A koronavírus járvány miatt nagyon sokat kihagytunk, és ez még meglátszik rajtunk. A Körmend, ahogy azt gondoltuk, nagyon nehéz ellenfél volt, és próbáltuk minél jobban megnehezíteni a dolgukat. Örülök a 17 dobott pontomnak, és remélem, hogy a folytatásban jobbak leszünk.

Tóth Norbert: Nagyon kemény héten vagyunk túl, sokat utaztunk és 3 mérkőzést játszottunk, amit sikerült megnyernünk. Tudtuk, hogy a Jászberény nehéz helyzetben van, de nem becsültük le őket. Szerencsére volt lehetőségünk, hogy több rotációval játszunk, és így jobban megoszlottak a terhek a csapaton belül.

 

DEAC - Alba Fehérvár 64-76 (14-19, 11-17, 20-19, 19-21)

Idegenben nyert rangadót az Alba. Ugyan továbbra is tartalékos volt a DEAC, de ettől még komoly fegyvertény nyerni ebben a csarnokban, ráadásul a szintén foghíjas Alba ezt úgy tette meg, hogy gyakorlatilag végig kontrollálta az összecsapást. A döntő faktor az első félidei védekezés volt, a fehérváriak sorra szerezték a labdákat, a palánk alatt is nagyon fizikálisnak bizonyultak és teljesen elvették a debreceniek játékát, ritmusát, így a nagyszünetben 36-25-re vezettek - a fordulás után már kiegyenlítettebb lett a játék, de a vendégek stabilitása megmaradt és utána sem engedték "megőrülni" ellenfelüket. Így aztán szépen lemenedzselték a hátralévő időt és bezsebelték a győzelmet, ráadásul külön öröm számukra, hogy visszatérhetett és rögtön dobott is 22 pontot Vojvoda Dávid - Csorvási és Markovics még mindig nem állt rendelkezésre, sőt, Frank Turner sem játszhatott, de így is nyertek, 3-1-re állnak, jövő héten pedig jön a Paks elleni hazai rangadójuk.

Így nem megy. Moody, Polyák, Molnár D. és Bognár is hiányzott a DEAC felnőtt keretéből, ráadásul a hétközi, dupla hosszabbításos vereség is éreztette a hatását, a hazaiak egyszerűen fásultak voltak most, főleg támadásban. Hiába dobott végül 20 pontot Hines és hiába javultak valamelyest a második félidőben, de az Alba ezen az estén föléjük nőtt, rengeteg labdát adtak el, nem jutottak el a büntetővonalra, nem ültek a tripláik - védekezésben ők is tették, amit tudtak, de támadásban most egy fokkal jobbak voltak náluk Vojvodáék. Nagyon rosszul jöttek ki nekik ezek a sérülések, mert a héten két fontos hazai rangadót is elbuktak, így 5-4-re romlott a mérlegük, ráadásul a folytatás is kemény lesz: mennek Szombathelyre, aztán Paksra, majd karácsony előtt a Szolnokot fogadják.

A DEAC legjobb dobói: Hines 20/6, Drenovac 16/6, Guyton 13/9
Az Alba legjobb dobói: Vojvoda 22/6, Davis 14/6, Ahmad 14

Kovács Adrián: A legnagyobb probléma az volt, hogy rosszul kezdtük a mérkőzést. Igyekeztünk élni azzal a fölényünkkel, hogy statisztikai alapon több támadásból dolgozunk, mint a fehérváriak, azonban húsz labdát adtunk el, valamint sok második esélyt is engedélyeztünk ellenfelünknek, így ez az előnyünk elszállt. A fordulás után valamelyest feljavult a játékunk, de ez nem volt elég ahhoz, hogy fordítani tudjunk.

Forray Gábor: Megérdemelten nyertünk, hiszen harminckilenc percig vezettünk. Tudatosan készültünk arra, hogy minél jobban megnehezítsük a DEAC dolgát a mérkőzés elején, ezt sikeresen végre is hajtottuk. Rá tudtuk erőltetni az akaratunkat a hazaiakra, elsősorban ennek köszönhető ez a rendkívül értékes győzelem.

Shaquille Hines: Rosszul kezdtünk, ez pedig megpecsételte a sorsunkat. Sok ki nem kényszerített hibát vétettünk, ezeket ellenfelünk rendre kihasználta. Dolgozunk tovább.

Vojvoda Dávid: Örülök, hogy hosszú kihagyás után végre visszatérhettem a pályára. Rengeteget utaztunk az elmúlt egy hétben, ennek fényében pedig pláne nagy eredmény, amit ma elértünk. Negyven percig kiválóan védekeztünk, hatvannégy ponton tudtuk tartani a DEAC-ot, ami meghozta a várt eredményt.

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 97-83 (27-27, 31-18, 15-23, 24-15)

Összeszedte magát a Szeged. Sorozatban három vereség után, otthon nagyon javítani akart Szrecsko Szekulovics csapata, úgyhogy nagy elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe és az első félidőben abszolút ellenállhatatlan támadójátékot produkált: a nagyszünetben 58 pontnál járt a gárda és 13-mal vezetett, nagyot mentek Govensék. A fordulás után jött egy hullámvölgy, a harmadik negyedben elvesztették a fonalat, de aztán a záró etapra ismét rendezték a soraikat és magabiztossá tették a sikerüket - közel 100 pontot szereztek és 50%-kal dobtak, bevertek 13 triplát is 45%-kal, remekül büntetőztek és 44-26-ra nyerték a lepattanózást, úgyhogy szinte mindent jól csináltak. Egyénileg főleg a négy légiós villogott megint, Dzeletovic (25 pont, 7/9 tripla), Govens (24 pont, 9 gólpassz), Brown (14 pont, 8 lepattanó, 4/6 tripla) és Dickey (11 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) már nem először bizonyította, hogy nagyon erős kontingenst alkot - az mondjuk tény, hogy Govenstől most is 40 perc kellett nekik, de valamit valamiért. A lényeg most számukra az, hogy lezárták a vereségszériájukat, 5-4-ről folytathatják és legközelebb különösebb nyomás nélkül léphetnek pályára Körmenden.

Nem talál ki a gödörből a ZTE. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a zalai csapat, amely így mindössze egy győzelmet tud felmutatni eddig ebben a bajnokságban - a héten a harmadik pofont kapta a gárda, a fő probléma pedig változatlan: eddig mind az öt meccsükön kaptak legalább 90 pontot. Ez most is így történt, lepattanózásban egyértelműen alulmaradtak és képtelenek voltak lelassítani a Szedeák kulcsembereit, akik így kedvükre szervezhették a hazaiak játékát - hiába dobott jól (49% mezőnyből, 47% tripla) a ZTE is, ez így csak "félmunka" volt és gyakorlatilag végig hátrányban játszottak Szabó Zsolték. Szerdán a Paksot fogadják, ott a terveik szerint már az új légiósuk is bemutatkozhat, remélik, hogy ő hoz valamilyen változást, mert eddig nem alakulnak jól a dolgaik - mindenesetre amíg a védekezésen nem tudnak finomítani, addig minden mérkőzésen pokoli nehéz dolguk lesz.

A Szedeák legjobb dobói: Dzeletovic 25/21, Govens 24/3, Brown 14/12
A ZTE legjobb dobói: Glenn 20, Duren 17/6, Szabó Zs. 13/6

Szrecsko Szekulovics: Egy jó ellenfelet győztünk le a mai napon. Nem volt egyszerű játszani három vereség után, kicsit görcsösen játszottunk ma. Elsősorban az volt a célunk, hogy megtörjük ezt a sorozatot és meccset nyerjünk, azonban aggaszt, hogy ismét hullámzó volt a játékunk. A győzelemnek örülök bár az első félidőben a védekezésünk hagyott kívánnivalót maga után. A továbbiakban feljavultunk, kontrolláltuk a lepattanókat is, a folytatásban pedig megpróbáljuk kijavítani a hibáinkat, sok sikert a ZTE-nek a szezon további részében.

Ante Nazor: Gratulálok a Szegednek, végig kontrollálták a mérkőzést! Mi sajnos csak néha tudtunk a saját ritmusunkban játszani, csak felvillanásaink voltak, ekkor pedig támadásban buta hibákat követtünk el. A Szeged végig diktálta a tempót, de úgy gondolom, ennél tudunk jobban is játszani. 

James Dickey: A legvégsőkig küzdöttünk a mai meccsen. Egymást motiváltuk az elmúlt meccsek után, sűrű naptárunk volt, és a vereségek után bizony az agy is lassabban dolgozik, mint máskor. Igyekeztünk azonban nem keseregni az elmúlt meccsek történésein, hanem azon voltunk, hogy javítsunk.

Szabó Zsolt: Az első félidőben rosszul védekeztünk, és rosszul szedtük a lepattanókat is. A szünet után volt egy olyan periódusunk, amikor egy olyan csapat volt a pályán, amelyik jobb ritmusba került, de aztán a Szeged tudott váltani, mi pedig nem tudtuk azt a folyékony játékot nyújtani, amit a jobb periódusunkban.

 

Atomerőmű SE - PVSK-VEOLIA 93-75 (19-18, 22-17, 27-17, 25-23)

Tovább menetel a Paks. A Körmendhez hasonlóan az ASE is 3-0-s hetet zárt le, a Jászberény "kitömése" után szoros mérkőzésen legyűrte a Szegedet, most pedig a Pécsnél bizonyult jobbnak, így 7-2-vel ott van a szűk élmezőnyben, otthon pedig 6-0-s mérleget tud felmutatni. Ezúttal a jó védekezés jelentette az alapot, illetve az, hogy nyolc játékos is bőven hozzá tudott tenni, megvolt a kellő rotáció, senkin sem volt túl nagy teher - öten dobtak kétszámjegyűt, még ketten hét pontot, de a kezdőként szerepet kapó fiatal Pupp Bence is elvégezte a feladatát, rá sem lehetett panasz. A kiegyensúlyozott játék támadásban is eredményt hozott, mert végül 55%-kal dobtak mezőnyből és 40%-kal tripláztak, úgyhogy Dzunics Braniszlav vezetőedző most elégedetten értékelhetett, mert tényleg jól játszott a csapata - jövő héten mennek Egerszegre, majd Fehérvárra, eldől, hogy idegenben is olyan ellenállhatatlanok-e, mint otthon.

Túl sokat hibázott a Pécs. Alapvetően a vendégek sem játszottak rosszul, de egyszerűen a legrosszabbkor vétettek eladott labdát, csúsztak el védekezésben, vagy hibáztak jó dobóhelyzetet - voltak időszakok, amikor partiban voltak a tolnaiakkal, de összességében az ilyen hibák miatt végül közel húszpontos vereségbe futottak bele. A rutinos Budimir próbálta azért húzni a csapatát, de a többi légiós most nem igazán tudott érvényesülni, Ruják is megállt két pontnál, úgyhogy valami hiányzott - idegenben eddig mindhárom mérkőzésüket elvesztették, összességében 2-4-re állnak, legközelebb a Jászberény ellen kötelező lenne javítaniuk.

Az ASE legjobb dobói: Jackson 18/3, Kovács Á. 16/6, Shepard 15
A PVSK legjobb dobói: Budimir 17/9, Funderburk 12/3, Demeter 11/3

Dzunic Branislav: Azt gondolom, hogy a rossz kezdet után nagyon gyorsan megtaláltuk a ritmust, a fiatal játékosoknak nagy érdemei voltak ebben, de el kell mondanom, hogy hátul és elől is elég magabiztosan játszottunk. Minden elismerésem a csapaté.

Dragan Aleksic: Túl sok eladott labdánk volt, amiből a Paks gyorsindításokkal pontokat tudott szerezni, ráadásul az egész mérkőzésen pontatlanul dobtunk. Lehet, hogy a különbség nem tükrözi azt, ami a pályán volt, tanulnunk kell ebből. Megyünk tovább.

Pupp Bence: Nagyon örülök, hogy kezdőként léphettem pályára. Nem jól kezdtük a mérkőzést, viszont az én büntetőm volt az első pont a találkozón, ami plusz motivációt jelentett. Összeszedtük a védekezésünket, jól támadtunk és vissza tudtunk jönni a meccsbe.

Meleg Gergő: Szeretnék gratulálni a Paksnak, tudtuk, hogy nehéz ellenfél lesz, próbáltunk a lehető legjobban felkészülni belőlük. Ez a végeredmény nem tükrözi a valóságot, szerintem szoros meccs volt. Volt pár pontatlanság támadásban és védekezésben, ez okozta a vereséget.

 

OSE Lions - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 97-104 (20-31, 29-29, 16-22, 32-22)

Továbbra is magabiztos a Falco. Csütörtökön még Zalaegerszegen nyert simán a Szombathely, aztán egy pihenőnap után Oroszlányban is győzött, ez megint azt mutatja, hogy milyen jó csapatról beszélünk a vasiakkal kapcsolatban. A vendégek ihletett napot fogtak ki támadásban, gyakorlatilag azt csináltak, amit csak akartak, így 60 pontot dobtak egy félidő alatt, majd a harmadik negyedben átmenetileg a védekezésük is összeállt és ott igazából eldöntötték a küzdelmet - vezettek 20 ponttal, úgy tűnt, hogy vége a dalnak. A záró etapban azonban kicsit korán dőltek hátra, az OSE nem adta fel és visszajött látótávolságon belülre, így a nyilatkozatok alapján Gasper Okorn azért nem teljesen elégedett - ezzel együtt újabb idegenbeli sikert húztak be, dobtak 104 pontot és továbbra is veretlenül vezetik a bajnokságot, úgyhogy nagy panasza azért nem lehet. Egyénileg Perl Zoltán (27 pont, 4/5 tripla), Kyan Anderson (21 pont, 6 gólpassz) és Benke Szilárd (19 pont, 3/5 tripla) emelhető ki igazán, de többen is hozzátették a magukét - most jön a BL-meccs, aztán a DEAC elleni hazai bajnoki, továbbra is sűrű lesz a menetrendjük.

Az első vereség otthon. Eddig 3-0-t produkált hazai pályán az Oroszlány, míg idegenben 0-5-öt, úgyhogy fontos lett volna, ha saját csarnokában tud hozni egy bravúrt, de a Falco ezúttal túl nagy falatnak bizonyult. A rossz kezdés után a második negyedben felvették a kesztyűt és belementek a dobópárbajba, de ők ezt nem tudták huzamosabb ideig tartani és mivel védekezésben egész este nem volt megoldásuk Perlékre, így nem történt meglepetés - a végén egy nagy rohammal még vállalhatóra mentették a különbséget, de most ennyi volt tőlük a maximum. Azért ők is 54%-kal tüzeltek mezőnyből és 48%kal tripláztak, ez extra adat, de a 104 kapott pont ezt felülírta - következőleg a Szolnokot fogadják, ott javítaniuk kellene.

Az OSE legjobb dobói: Abell 16/6, Hayes 15, Bíró 14/12
A Falco legjobb dobói: Perl 27/12, Anderson 21/9, Benke 19/9

Sebastjan Krasovec: A nagyobb csapat győzött, gratulálunk a győzelemhez. Nagyon gyengén, puhán kezdtünk és 31 pontot kaptunk is az első negyedben, 29-et a másodikban, az nagyon sok pont egy ilyen erős csapattól is. Bár a szünet után jobban védekeztünk, ott már nagyon „bemelegedett” kézzel dobtak, a harmadik negyedben 20 pontra is elmentek 2-3 extra kosárral. Gratulálok Nekik. Kedden folytatjuk a Szolnok ellen, regenerálódunk és felkészülünk, szerencsére egy újabb itthoni mérkőzésre.

Gasper Okorn: Az biztos, hogy csak egy dologgal vagyok elégedett, a győzlemmel . kaptunk 97 pontot és meg is egyeztünk már az öltözőben, hogy ez nem a jó út. A védekezés nem volt rendben, az első két negyedben sem, aztán a harmadik negyedtől 12 percig tudtunk úgy védekezni ahogy akartunk és ott gyakorlatilag be kell volna fejeznünk a mérkőzést. 20 ponttal vezettünk és kaptunk az utolós 8 percben 30 pontot. mondhatnám, hogy fáradtak voltunk ,de ez alibi és nem akarok e mögé bújni, mert egy minőségi, tapasztalt csapat vagyunk és ez nem lehet kifogás. Gratuálulok az OSE csapatának, megint nagyot küzdöttek és egy jó mérkőzést játszottunk. Tanultunk a tavalyi vereségből. További jó szereplést kívánok az OSE-nak!

Bíró Olivér: Nem kezdtünk megfelelő ritmusban, hagytuk a Falcot a saját stílusában játszani. Nagyon sok volt az első félidőben kapott 60 pont ezzel megalapoztuk a hátrányunkat. A szünet után keményebben játszodtunk, és bár a Falco 20 ponttal is el tudott menni, nagyot küzdöttünk és visszajöttünk onnan is. A végére szorosabbá tudtuk tenni az eredményt. Rengeteg a 104 kapott pont, ez nem a mi játékunk. A védekezést össze kell raknunk, és megyünk tovább, kedden már a Szolnok érkezik majd hozzánk.

Váradi Benedek: Nem vagyunk elégedettek a saját játénunkkal, a 3. negyed végéig kézben volt a mérkőzés az addig kialakított előnyünket meg kellett volna tartanunk, majd a negyedik negyedben védekezésben többször megálltunk, kaptunk 25-30 pontot az OSE-től. Nyilván tudjuk, hogy nagyon nehéz itt nyerni, ezt már bebizonyította az Oroszlány, szerettünk volna a tavalyi vereségért visszavágni, ami sikerült is. A csapat továbbra sincs 100%-os formában fizikálisan, de örülök, hogy az utóbbi 48 órában sikerült mindkét mérkőzést megnyernünk, és megyünk tovább, dolgozunk, hogy minél előbb visszanyerjük azt a formánkat amiben 1 hónappal ezelőtt voltunk.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus