NBI/A: Kaposvári győzelem Fehérváron, Soproni bravúr Pakson

A DEAC nyerte a Szedeák elleni rangadót, nem hibázott az Olajbányász, magabiztosan javított az Egis Körmend, míg az OSE fontos meccset nyert a ZTE ellen. Ez történt a hétvégi NBI/A-s fordulóban. 

fotó: hunbasket.hu

Alba Fehérvár - Kaposvári KK 82-88 (12-24, 24-27, 31-12, 15-25)

Visszavágott a Kaposvár. A felek hét közben óriási csatát vívtak Somogyban, akkor két hosszabbítás után nyerni tudott az Alba, így Fehérváron nyilván szeretett volna duplázni. A KKK azonban másképp gondolta, a vendégek szeznzációsan kezdték az összecsapást, már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, a nagyszünetben pedig 15-tel vezettek már - 51 pontot dobtak idáig, támadásban nagyon jó ritmusban, pontosan kosárlabdáztak. A harmadik negyedben aztán jött egy komolyabb hullámvölgyük, amikor az Alba pár perc alatt ledolgozta a teljes hátrányát, sőt, a vezetést is átvette, de ez nem törte meg a Kaposvárt: Nikola Lazics alakulata még egyszer ritmust tudott váltani, visszavette a gyeplőt és a záró etapban a maga javára döntött. Az utolsó percekben elöl-hátul megfeszítették magukat Hendleinék, a hajrában pedig Miliszavjlevics és Krnjajszki büntetőivel kiharcolták a győzelmet, megőrizték minimális előnyüket - ezzel visszavágtak a hétközi vereségért és ötből négy győzelemmel mehetnek pihenőre. Egyénileg most az említett Miliszavjlevics (20 pont, 8/8 büntető) és Krnjajszki (19 pont, 8/11 mezőnyből) mellett Rivers (27 pont, 8 lepattanó, 8/10 mezőnyből) is nagyot játszott, ráadásul sikersorozatukat három légióssal hozták össze, a szünet után viszont már becsatlakozhat amerikai centerük is.

Visszajött, de kikapott az Alba. Az első félidőben főleg védekezésben volt "lyukas" a fehérvári csapat, Forray Gábor legénysége nem igazán találta az ellenszert a Kaposvár mezőnyembereire, úgyhogy sorra kapta a kosarakat. A fordulás után ez változott, egy nagyon extra harmadik negyeddel mindent eltüntettek a hazaiak, de ez végül túl sokat vett ki belőlük és a szoros, egylabdás végjátékban alulmaradtak, így a csapatok két szoros meccse 1-1-re végződött. Az Albánál igazából csak Vojvoda Dávid (22 pont, 7 lepattanó, 50% mezőnyből) emelhető ki, a többiek vagy nem dobtak elég jól, vagy nem is volt náluk eleget a labda, ez pedig az 57%-kal célzó KKK ellen végül nem bizonyult elégnek - igaz, így is a top ötből várhatják a folytatást. 

Az Alba legjobb dobói: Vojvoda 22/6, Davis 20/3, R. Curry 14/9
A Kaposvár legjobb dobói: Rivers 27/6, Miliszavjlevics 20/6, Krnjajszki 19/3

 

Atomerőmű SE - Sopron KC 88-90 (19-25, 22-12, 30-27, 17-26)

Boriszov-parádéval nyert a Sopron. Elképesztő meccset játszott a vendégek rutinos légiósa, Milos Boriszov, aki sok nagyszerű teljesítményt lerakott már az asztalra a magyar bajnokságban, most pedig előhúzott valamit a régiből: valósággal oktatta a paksi védőket és végül kereken 40 ponttal, valamint 8/12 triplával zárt 12 lepattanó, illetve 10 kiharcolt fault mellett. A soproniak a jó első negyed után a másodikban azért belekerültek egy gödörbe, de a nagyszünet után ismét feljavultak, előbb támadásban, aztán védekezésben is, így a hajrában átvették az irányítást: 78-69 után egy 11-2-es rohammal utolérték ellenfelüket. Innentől kiélezett hajrát láthattunk, amely során Jogéla büntetőivel tartotta a lépést a Sopron, de a slusszpoént természetesen Boriszov tartogatta, aki 87-87 után az utolsó másodpercekben beverte a nyolcadik, egyben győzelmet jelentő tripláját. Egy fault után Capers még dobhatott két büntetőt, de ez már nem számított, nagyon értékes győzelmet könyvelhetett el a légiósa egyéni extrájára építő SKC.

Gödörben a Paks. Hiába Lóránt Péter 21 pontja, vagy a csapatszinten kiharcolt 29 büntető, illetve a remekül sikerült középső negyedek, végül ez sem volt elég az ASE győzelméhez, mert az utolsó percekben eléggé szétesett a gárda. Egyrészt védekezésben is jöttek a hibák, amelyből visszazárkózott a Sopron, másrészt a kihagyott büntetők, az elrontott támadások pláne megpecsételték a sorsukat - minden esélyük megvolt a sikerre, de ezúttal sem tudták megoldani a végét. A gond igazából az. hogy eddig veretlenek voltak hazai pályán, most viszont már sorozatban kétszer kikaptak itt is, ami a 3-7-es idegenbeli mérleggel együtt már nem nagyon fér bele - az utóbbi öt meccsükből csak egyet nyertek meg Jászberényben és azt is minimális különbséggel, úgyhogy kijelenthető, hogy gödörben van Braniszlav Dzunics csapata.

Az ASE legjobb dobói: Lóránt 21/9, Shepard 15, Eilingsfeld 11/3, Paige 11/3
A Sopron legjobb dobói: Boriszov 40/24, Thompson 17/9, Jogéla 15/3

 

OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 86-81 (24-19, 20-17, 21-20, 21-25)

Fontos OSE-győzelem. Koncentrált és fegyelmezett játékkal tudta megvédeni a hazai pályáját az Oroszlány, a hazaiak igazából végig vezettek a mérkőzés folyamán, majd a végén, amikor a ZTE rohamozott, szintén szilárdan álltak a lábukon. Eric Washington (20 pont, 8/14 mezőnyből) ismét hozta magát, Bailey dupla-duplázott, Illés Máté 4/6 triplát bombázott be, csapatszinten 50%-kal tüzeltek mezőnyből, úgyhogy összességében minden a helyén volt és tényleg elöl is tudtak maradni a találkozó folyamán, a korán megszerzett tízpontos előnyüket végig menedzselni tudták. A hajrában az Egerszeg visszajött 77-76-ra, itt nagyon rezgett a léc, de egy-két jó védekezéssel, Bíró kettesével, majd Illés triplájával stabilizálták magukat, többször pedig nem inogtak meg, így otthon már 8-4-re állnak és maguk mögött tudták tartani a Kaposvárt.

A szünet után nagyot kell mennie a ZTE-nek. A zalai együttesnek volt esélye a győzelemre, de a rossz kezdés után minden energiájuk arra ment el, hogy a hajráig valahogy ledolgozzák a hátrányt, mert igazából nem tudták ráerőltetni akaratukat az Oroszlányra. 77-76-nál aztán dobásuk volt ahhoz, hogy átvegyék a vezetést, de ez kimaradt, az OSE pedig büntetett és két jó játékkal ismét meglépett, onnantól pedig nem volt már több esélyük Donaldsonéknak arra, hogy utolérjék ellenfelüket. A gárda jelenleg öt győzelemmel áll, az előtte lévő Kaposvár-Oroszlány páros pedig nyolc-nyolccal, úgyhogy a ZTE-nek nagyot kell mennie a folytatásban, hogy elkerüljön az utolsó előtti helyről - az biztató, hogy a nemrég igazolt Wiggs most már 23 pontot szerzett és 9 faultot harcolt ki, de bőven vár még rájuk munka a szünetben. 

Az OSE legjobb dobói: Washington 20/6, Bailey 17, Illés 14/12
A ZTE legjobb dobói: Wiggs 23/6, Donaldson 18/9, Glenn 14

 

DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 93-84 (25-28, 19-18, 24-20, 25-18)

A DEAC nyerte a rangadót. Nagy formában érkezett és sorozatban hatodik győzelmét is behúzta ezen a mérkőzésen a Debrecen, amely nagyon belendült az utóbbi időben és ezt ezen a találkozón is bizonyította. A szoros első félidőben még nem tudott előnyt kiharcolni a gárda, a fordulás után viszont igen, a második félidőt összesen tizenegy ponttal nyerték Moore-ék, akik 40%-kal süllyesztettek el 14 triplát és 94%-kal büntetőztek, nagyon pontosan játszottak - emellett a Moody-Hines páros összesen kilenc (!) labdát lopott el, védekezésben is nagyon kapartak, amikor kellett. A szegedi kulcsembereket le is tudták lassítani, ami nagyon kellett a sikerükhöz, a záró etapban pedig ők bizonyultak élesebbnek: 71-75 után egy 12-1-es rohamot raktak össze és innen már nem rontották el. 83-80-nál még úgy tűnt, hogy izzadniuk kell, de aztán egy-két jó játékkal eldöntötték a küzdelmet, így egészen az ötödik helyig kapaszkodtak fel a tabellán, mindössze egyetlen meccsel lemaradva a harmadik Szegedtől.

Nem jöttek az egyéni extrák. Darrin Govens nem játszott rosszul (17 pont, 6 gólpassz, 4 eladott labda) és Dickey is lehúzott 19 lepattanót, de összességében a szegedi légiósok most nem hozták azt a parádés szintet, amit a szezon nagy részében megszokhattunk tőlük. Dzseletovics most kifejezetten gyengén dobott és Brownnak sem volt nagy hatása a meccsre, nagyon megfogta őket a DEAC védekezése és bár Keller Iván beszórt 18 pontot 4/9 triplával, de ez végül nem lett elég - az utolsó negyed második felében egyszerűen felőrölte őket a Debrecen és nem tudtak már érdemben válaszolni. Végül csak 37%-os mezőnymutatóval zártak, amivel elég nehéz meccset nyerni idegenben, így most be kellett érniük a vereséggel - 14-7-tel mehetnek szünetre.

A DEAC legjobb dobói: Moody 18/6, Drenovac 17/9, Tóth Á. 15
A Szedeák legjobb dobói: Keller I. 18/12, Govens 17/6, Dzseletovics 14

 

Jászberényi KSE - Szolnoki Olajbányász 78-86 (19-23, 12-24, 28-16, 19-23)

Túl nagy volt a félidei hátrány. A nyeretlen hazaiak hamar bekaptak két hármast, utána viszont Garrett és Primorac pontjaival azonnal fordítottak, majd a nagyon aktív Coleman vezetésével nem is nagyon szakadtak le. A második negyedben újra megszerezték a vezetést, 28-28 után viszont kisebb hullámvölgybe kerültek, itt engedtek egy 11-2-es futást az Olajnak, majd a hajrában is gyengélkedtek, így 16 ponttal járt előrébb a vendégcsapat a nagyszünetben. Fordulás után Coleman ragadta magához a kezdeményezést, gyakorlatilag képtelen volt hibázni, rengeteg faultot is kiharcolt és a gólpasszokat is osztogatta - a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy a Coleman mellett Williams és Brbaklics jó teljesítményére is támaszkodó Berény meglepetést okozhat. A munkát azonban nem tudták befejezni, a Szolnok nagyon megnyomta a negyedik negyedét elejét, onnantól pedig már csak rohant az eredmény után a JKSE. Ismét jól játszottak, de megint hiányzott egy kicsi az első győzelmükhöz - a 23 kiharcolt büntető extra, de a kilenc kihagyott egypontos kísérlet nem fért bele, ahogyan Coleman hét eladott labdája is elcsúfítja kissé 39 VAL-os teljesítményét.

Roko Badzim elszabadult, de csapatjátékkal nyert az Olaj. A horvát triplavető eddigi legjobb meccsét teljesítette a bajnokságban, 7/11 triplát dobott be, folyamatosan veszélyes volt a gyűrűre, ráadásul hibátlanul büntetőzött, kiharcolt négy faultot és hat gólpasszára mindössze egy eladott labda jutott. Ugyanakkor a többiekre is szükség volt a győzelemhez, az első negyedben Szubotics, a másodikban Rudner nyújtott extrát támadásban, a harmadik negyed rövidzárlatát követően pedig Pongó, Cakarun és Zsíros kosaraival vette vissza a kezdeményezést a Szolnok. A védekezés most nem működött jól, a 22 beütött fault nagyon sok, ugyanakkor négy játékosuk (Badzim, Pongó, Warner és Cakarun) is hat gólpasszal zárt - járt a labda, mindig igyekeztek megtalálni a jó helyzeteket, a végén pedig ez a türelmes, mindenkit bevonó játék kifizetődött. A Szolnok újabb sikerével megerősítette második helyét a tabellán, nyugodtan készülhetnek a válogatott szünet utáni folytatásra.

A JKSE legjobb dobói: Coleman 29/3, Williams 16/6, Garrett 12/9.
Az Olaj legjobb dobói: Badzim 27/21, Cakarun 13, Szubotics 9/3.

 

Egis Körmend - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 77-57 (16-8, 22-22, 20-12, 19-15)

Simons belőtte a körmendi gyűrűt, de a védekezéssel nyert a Körmend. A hétközi, zalai súlyos vereség után érezhetően nagyon ki akarta köszörülni a csorbát a vasi alakulat, hat perc alatt mindössze öt pontot engedélyeztek a kecskemétieknek, az első negyedben végül mindössze nyolc pontig jutottak a vendégek, miközben Thames támadásban állt a Körmend élére. A második negyedben ez a védekezés javarészt eltűnt, szerencséjükre Simons két, Ferencz egy triplával tolta meg a szekeret, így nem csökkent a különbség. A harmadik játékrészben is hullámvölgybe kerültek, 43-40-nél kicsit égett már a ház, ekkor viszont a végül dupla-duplázó Taylor állt a sereg élére, pillanatok alatt futottak egy 10-0-t, Ferencz is jelentkezett egy hármassal, hátul pedig megtalálták a jól működő ötöst, így az érdemi kérdések ekkorra eldőlni látszottak. A negyedik negyedben sem engedték kibontakozni a KTE-t, a végére tekintélyes különbség alakult ki - talán kijöttek a gödörből, eltávolodtak a 8. helyért kialakulóban lévő közelharctól, és nyugodtabban mehetnek pihenőre.

Nem volt átütőerő a KTE-ben. Már az első percektől nagyon nyögvenyelősen működött a Kecskemét támadójátéka, az első negyed közepétől kapaszkodniuk kellett a körmendiek után, de utolérni végül nem sikerült ellenfelüket. Az első félidőben Dramicsanyin tartott védőernyőt a vendégek fölé, majd fordulás után Thomas, Wittmann és Djeraszimovics kosaraival még visszajöttek három pontra, de ez volt a maximum - a vasiak rohamai megtörték az ellenállásukat, támadásban sok rossz döntést hoztak, a negyedik negyedben pedig már nem tudtak igazán újítani. Hiába harcoltak ki közel kétszer annyi büntetőt, elég sokat el is rontottak, a triplázásuk pedig nem működött (6/21), a nyolc gólpassz jól jelzi, hogy a játékszervezésük sem volt az igazi ma. Zsinórban negyedik vereségükkel rosszabb helyzetbe kerültek a playoffot illetően, a válogatott szünet után már nem nagyon hibázhatnak, ha rájátszásba akarnak kerülni.

A Körmend legjobb dobói: Simons 15/15, Taylor 14, Ferencz 12/6.
A Kecskemét legjobb dobói: Thomas 15/3, Dramicsanyin 14/6, Wittmann 10/9.

 

PVSK-VEOLIA (9-12) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (14-3) 67-92 (16-25, 13-23, 13-31, 25-13)

Mindenkit gond nélkül pótolt a Falco. Váradi Benedek és Kyan Anderson sem léphetett pályára, a hiányuk azonban nem okozott problémát. A kiegyenlített első percek után már az első negyedben elhúztak a vendégek - első 13 pontjukból 11-et a Keller-Perl duó szerzett, majd a padról jövő Doktor Péter pörgette fel a csapatot. A második negyed hasonló forgatókönyv szerint zajlott, a kezdeti pécsi rohamok után fokozatosan átvette a játék irányítását a Falco, amely kényszerből magas szerkezetben (egyszerre volt a pályán Benke, Bruinsma, Barac és Lake) is kiválóan dolgozott, már a nagyszünetre tekintélyes előnyt harcolt ki. Ültek a triplák, rengeteg pattanót szedtek és folyamatosan tudtak rendezetlen védelem ellen könnyű kosarakat szerezni. A második félidő elején aztán Benke tekert még egyet a fordulatszámon támadásban, míg védekezésben szinte lenullázta ellenfelét a Falco, gyakorlatilag három negyed alatt lerendezve a vitás kérdéseket, szinte erődemonstrációt tartott. A nagyon gördülékeny támadójáték és a fojtogató védekezés mellett Doktor remek játékának is örülhetnek a sárga-feketék, akik listavezetőként várhatják a válogatott szünetet. 

Teljesen tanácstalan volt a PVSK. A hazaiak jól kezdték a meccset, de ahogy bemelegedett a Falco, az ő támadójátékuk úgy esett össze, így korán kialakult a 10 pont körüli hátrány. A második negyedben Ruják András beállása hozott ebben változást, a válogatott irányító remekül szervezett, hátul is megnehezítette Benkéék életét, a gyűrűre is veszélyes volt, amikor viszont visszajöttek az amerikai hátvédek, hamar egy-egyezésbe fordult a játékuk. Budimirhoz sokszor a támadóidő végén, rossz helyzetben jutott el a labda, amiből csak kiszenvedett kísérletekre futotta, ezeket pedig gond nélkül megoldotta a Falco. A nagyszünetben ráadásul kicsit bent is maradt az öltözőben a Pécs, pillanatok alatt 30 pont környékére nőtt a differencia, sőt később a negyvenet is kerülgette a szombathelyiek fórja. A PVSK a végén becsülettel ment előre és valamelyest kozmetikázott az eredményen, de lesz mit átbeszélniük a következő három hétben - vereségük azt jelenti, hogy könnyen lépéshátrányba kerülhetnek a playoffért folytatott küzdelemben. 

A PVSK legjobb dobói: Lewis 20/12, Ruják 13/3, Brkic 12.
A Falco legjobb dobói: Benke 20/15, Perl 16/3, Doktor 15/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus