NBI/A: Keller Ákos győzelemmel debütált a Falcóban

Parádés utolsó negyeddel fordított és nyert a PVSK, magabiztosan győzött Kecskeméten a Szolnok, hamar eldöntötte a Berény elleni meccset az Alba. Összefoglalók, statisztikák, nyilatkozatok a szerdai mérkőzésekről.

fotó: hunbasket.hu

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 76-96 (13-23, 25-28, 18-23, 20-22)

Magabiztos volt a Szolnok. Lendületes, jó ritmusú játékkal indított a Szolnok és hamar előnybe került, az első negyedet már tíz ponttal nyerte, onnantól pedig megvolt a megfelelő alaphang - ráadásul most a kispad is sokat tett hozzá, így nem volt különösebb hullámvölgy a vendégek játékában. Az Olajbányász a félidei 13 pontos előnyét tovább tudta növelni a folytatásban és végül senkinek nem kellett 26 percnél többet játszania, Gasper Potocnik bőven rotálhatott, nem forgott veszélyben a szolnoki siker. Egyénileg Warner, Badzim, Juhos és Pongó is kifejezetten jól mozgott, csapatszinten pedig 62%-kal dobtak mezőnyből az 57%-os triplázással együtt - remek napot fogtak ki, úgyhogy idegenben is simán tudtak nyerni.

Kifulladt a Kecskemét. Remek formában érkezett meg erre a meccsre a hazai alakulat, amely otthon eddig összesen egyszer kapott ki, de ezen az estén érezhetően tompábbak voltak ellenfelüknél. A KTE elsősorban védekezésben maradt le ellenfelétől, támadásban Wittmannék sem voltak rosszak, elfogadhatóan dobtak, nem adtak el túl sok labdát, kiharcoltak 22 büntetőt, de hátul egyszerűen képtelenek voltak megállítani a Szolnokot, erre pedig az egész meccs folyamán nem találtak megoldást. Ahogy Váradi Kornél és Gasper Potocnik is is mondta, kicsit talán fáradtabb volt most a kecskeméti együttes - pihenésre pedig nincs idő, pénteken már pont Szolnokon kell helytállni...

A Kecskemét legjobb dobói: Dramicsanyin 15/9, Djeraszimovics 13/6, Wittmann 13/6
A Szolnok legjobb dobói: Warner 17/6, Badzim 17/15, Juhos 12

Váradi Kornél, Kecskemét: Öt nap alatt ez volt a harmadik meccsünk, és ezalatt a három meccs alatt a csapatom maximálisan odatette magát. A mai napon a Szolnok dinamikus játékát nem tudtuk kontrollálni, emellé még egy jó dobóforma is párosult náluk. Gratulálok nekik a győzelemhez. Még nagyon sok fontos mérkőzés vár ránk a közeljövőben, így a mai vereségből is le kell gyorsan vonni a tanulságokat, és építkezni belőle, hogy sikeresek tudjunk lenni a folytatásban.

Gasper Potocnik, Szolnok: A Kecskemét egy jó csapat és ezt mai is bizonyították, a meccs végéig derekasan küzdöttek. Érezhető volt, hogy fáradtabbak voltak nálunk, habár nekünk sincs könnyű menetrendünk. Az előny tudatában többet tudtam rotálni, és akik a padról érkeztek, ők is hozzátettek sokat a sikerhez. Örülünk a győzelemnek, de már a pénteki meccsre kell fókuszálnunk, hogy azt is sikeresen vegyük.

 

Alba Fehérvár - Jászberényi KSE 82-65 (28-9, 15-19, 20-18, 19-19)

Papírforma. Fehérvári oldalon elvárás volt a győzelem, főleg hazai pályán, ezt pedig igazából egy negyed alatt el is rendezte Forray Gábor alakulata - a hazaiak 28-9-re nyerték a nyitó játékrészt, onnantól pedig végig magabiztos előnyben voltak. Hozzá kell tenni, hogy a második negyedtől azért "belassult" a játékuk, nem tudtak dominálni és az első tíz perc után ez egy egálközeli mérkőzés volt, de természetesen az Albát ez nem nagyon érdekelte, hiszen a papírforma győzelmet így is hozta a társaság. Davis (21 pont, 4/6 tripla), Turner (18 pont, 6/8 mezőnyből, 5 gólpassz) és Vojvoda (18 pont, 4/8 tripla) is jól játszott, Ahmad is hozzátette a magáét, csapatként 54%-kal céloztak mezőnyből, 41%-kal tripláztak, rendben volt, aminek kellett - a gála elmaradt, de a győzelem kipipálva és igazából ez a lényeg.

Helytállt a Jászberény. A borzasztóan elrontott első negyed után az lehetett a vendégcsapat célja, hogy vállalhatóra mentse a vereséget, ezt pedig meg is tudta tenni, Brbaklics (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), Williams (16 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés), Kinney (12 pont, 7 kiharcolt fault) és Filipovics (9 pont, 8 lepattanó) is igyekezett, ez pedig elég volt ahhoz, hogy ne nőjön tovább a távolság. A Berény végül így is 40% alatt mezőnyből és különösen a 3/22-es triplázás gátolta meg őket abban, hogy igazán nyomás alá helyezzék a Fehérvárt, de legalább húsz ponton belül maradtak - az első győzelem továbbra is várat magára, hétvégén pedig ismét az Alba következik, ezúttal a JKSE pályáján.

Az Alba legjobb dobói: Davis 21/12, Turner 18/6, Vojvoda 18/12
A Jászberény legjobb dobói: Brbaklics 17, Williams 16/6, Kinney 12

Forray Gábor, Alba: Egy pozitívum volt ma, hogy nyertünk, de ezt el is a vártam. Nem közhely, hanem tényleg így van, hogy ezek a mérkőzések a legnehezebbek. Nem érheti szemrehányás a játékosokat az első negyedért, mert úgy kezdtük el a mérkőzést, ahogy azt megbeszéltük, hiszen ott tetemes előnyt építettünk ki. Azonban ezt követően azt gondoltuk, hogy vége van a meccsnek, bele aludtunk, elvesztettük a koncentrációnkat. Nem az volt, hogy nem akartunk, mindenki tette a dolgát, de lassan, olyan urasan… A védekezésünk nagyjából rendben volt, de tudunk mi ennél jobban is játszani támadásban és azt ígérhetem, hogy szombaton harapósabban fogunk elmenni.

Patai Benjamin, Jászberény: Megérdemelten győzött a Fehérvár, és már az első negyedben eldőlt. Védekezésből felkészültünk, de ami az előző mérkőzéseken bejött, az most nem sikerült, úgyhogy változtatnunk kellett, és így meg tudtuk egy kicsit szorítani a házigazdákat. Aminek különösen örülök, hogy igaz becserélt kollégám sok játékost, de a kezdő ötösükből négyen 25 perc felett játszottak, ez azt jelenti, hogy komolyan vettek minket.

 

PVSK-VEOLIA - OSE Lions 89-85 (23-25, 14-25, 23-23, 29-12)

Az utolsó negyedben nyerte meg a Pécs. Három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy meglehet az OSE idei első idegenbeli sikere, a záró etapnak tíz pont feletti előnnyel mehettek neki a vendégek, ám a PVSK a legjobbkor tudott ritmust váltani és "ellopta" a győzelmet. 63-76 után megindultak a baranyaiak és egy 16-0-s (!) rohamot raktak össze, melyből Funderburk egymaga kilenc pontot vállalt, ezzel pedig néhány perc alatt teljességgel megfordult az összecsapás - ugyan 83-83-nál volt még egál, de a kiélezett, sok hibával tarkított végjátékot a hazaiak jó büntetőkkel és egy újabb Funderburk-kosárral végül be tudták húzni. A PVSK-nál az említett légiós 24 pontig jutott, Brkic 21-et szórt, Budimir is eljutott 16-ig 4/7 triplával, de Ruják és Lewis is hozzátette a magáét, így rendkívül fontos győzelmet arattak - az Oroszlányt oda-vissza legyőzték, úgyhogy 8-9-cel playoff-helyen állnak.

Elrontotta az OSE. Az első három negyed során nagyon stabilan és kiegyensúlyozottan játszottak a vendégek, összességében hat játékosuk is elérte a tízpontos határt, addig jól dobtak és kézben tartották a meccset - aztán jött az említett 0-16, amikor teljesen összeomlottak, a rotáció, a védekezés, a támadójáték, minden felborult. Ebből még felálltak úgy, hogy 83-83-nál egy Illés-triplával egyenlítettek és onnantól minden esélyük megvolt arra, hogy a leolvadás ellenére nyerjenek, ám ezt követően megint sorozatban öt dobást rontottak el, amit a Pécs nem hagyott büntetlenül - közel álltak a sikerhez, de megint nem sikerült megtörniük az idegenbeli átkot.

A PVSK legjobb dobói: Funderburk 24/3, Brkic 21, Budimir 16/12
Az OSE legjobb dobói: Bailey 15/3, Illés 14/12, Abell 13/6

Dragan Alekszics, PVSK: Az első félidőben puhán játszottunk, gyengén védekeztünk, a vendégek könnyen szereztek kosarakat, sok gyorsindításuk és támadó lepattanójuk volt. Mi ettől idegesek lettünk támadásban, különösen a második negyedben, ahol szörnyen játszottunk a pálya mindkét oldalán. A harmadik negyedben próbáltunk némi egyensúlyt találni, és ez sikerült is. Amikor a negyedik negyedben igazán jó lett a támadójátékunk és a védekezésünk is, akkor meg tudtuk nyerni a meccset. Nagy mérkőzés volt nekünk, nagyon fontos a bajnokság szempontjából. Gratulálok a játékosaimnak, és az oroszlányiaknak is, akik jól játszottak három negyeden keresztül. A záró játékrészben nyertük meg a meccset. Ezzel elégedett vagyok, az első félidőben mutatott játékkal viszont nem.

Sebastjan Krasovec, OSE: Három negyeden keresztül kontrolláltuk a mérkőzést. A negyedik negyedben fault gondjaink lettek, ezért elvesztettük a ritmusunkat, más rotációt kellett alkalmaznunk, és a Pécs ezt jól kihasználta. A végjátékban szinte minden játékelemben jobbak lettek nálunk a hazaiak.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK 82-70 (24-20, 22-8, 22-21, 14-21)

Egyértelmű hazai. Az első negyedben még tartotta magát a jól kezdő ZTE, aztán a másodikban elöl és hátul is szétesett a vendégcsapat, a 22-8-as játékrész pedig gyakorlatilag el is döntötte a küzdelmet - a nagyszünetben 18 ponttal vezetett a Falco és a szombathelyi csapat sokkal jobb annál, hogy ezt csak úgy elszórakozza, főleg hazai pályán. A harmadik negyedben nem is ingott meg a gárda és bár a záró etapban ritmust vesztettek Perlék, de ez csak arra volt elég, hogy az Egerszeg valamennyit közmetikázzon az eredményen. A ZTE-nél a 23 pontos, 4/5 triplás Duren nagyon igyekezett és a dupla-duplázó Glennt is dicséret illeti, de az új vezetőedző, Luca Bechi nem tudott győzelemmel debütálni a zalaiak kispadján.

Keller Ákos bemutatkozott. Már pályára léphetett a Falco frissen igazolt válogatott centere, Keller Ákos, aki egyelőre a kispadról beszállva kapott 18 percet, de rögtön megvillant: ennyi idő alatt is berámolt 13 pontot, 5/5 mezőnykísérlete jó volt, ehhez hozzátett még 3 lepattanót, 3 kiharcolt faultot, 2 blokkot és 1 labdaszerzést is. 21 VAL-jával a második legjobb volt csapatában, csak a 15 pontos, 4 lepattanós, 5 gólpasszos Perl Zoltán volt nála jobb statisztikailag - a Szombathely egyébként nagyon kiegyensúlyozott volt, négyen dobtak 12-15 pont között, csapatszinten 50% felett céloztak mezőnyből és 30 büntetőt harcoltak ki, úgyhogy stabilan haladtak előre. Keller debütálása mindenesetre jól sikerült, jövő héten jöhet a Novgorod elleni BL-meccs...

A Falco legjobb dobói: Bruinsma 15/9, Perl 15/3, Keller 13
A ZTE legjobb dobói: Duren 23/12, Glenn 14, Vuko 10/6

Gasper Okorn, Falco: Büszke vagyok a játékosaimra, nagyon jól játszottak a mai mérkőzésen. Az első három negyedben tökéletesen játszottunk minimális hibáink voltak, amikor egy-két lepattanónál nem zártunk ki. A negyedik negyedben teljes összevisszaság volt a pályán, amiből a ZTE jött ki jobban, de a mérkőzés végig a kezünkben volt. Fontos volt ez a győzelem, hisz egy nagyon komoly terhelésből érkezett a csapat és mozgalmas két nap van a hátunk mögött. Ákos gyorsan beilleszkedett, de vannak kisebb hibák, amik természetesek, de lépésről-lépésre dolgozunk és ki fogjuk javítani.

Luca Bechi, ZTE: Egy vesztes mérkőzés után ritkán lehet elégedett egy edző. Rengeteg pozitív dolgot kell kiemelnem, mert a csapatom nagyot küzdött. Igazi csapatként funkcionáltunk és küzdöttünk egymásért, úgyhogy le a kalappal a fiúk előtt. A csapat nincs a legjobb mentális állapotban ebben sokat kell fejlődnünk. Ahogy Barion is kiemelte jól kezdtük a mérkőzést, de meg kell tanulnunk 40 percen keresztül 100%-os intenzitást tartanunk. És itt a pálya mindkét oldalára gondolok. A mai mérkőzés második negyedében kijött, hogy ha betlizünk támadásban, akkor a védekezés is szétesik. Ezt nem engedhetjük meg magunknak.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus