Óriási: Legyőzte az Eb-címvédő Szlovéniát a magyar válogatott

Körömrágós meccsen, hatalmasat küzdve, a végjátékot parádésan megoldva, két ponttal nyert válogatottunk Szlovénia ellen.

Európa-bajnoki selejtező
Magyarország - Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)

A magyar válogatott a Váradi-Vojvoda-Benke-Allen-Keller ötössel kezdett, de ahogy azt megszokhattuk, hamar jött a rotálás Sztojan Ivkovics részéről, Perl, Szabó és Ferencz is gyorsan pályára került. Támadásban viszont nem sikerült elkapni a fonalat, 6-4 után egy Ferencz-triplát leszámítva nagyon megakadt a gépezet és egy 12-3-as szlovén futás következett. 9-16 és Ivkovics időkérése után viszont rendezte sorait válogatottunk, az első negyedet egy 7-0-s futással zárták Vojvodáék, majd a második játékrészben már a vezetést is átvették: a mieinket pontokkal, lepattanókkal, labdaszerzésekkel, hatalams energiával Rosco Allen húzta, míg a túloldalon 2/2 triplát behintő Nikolic három faulttal már a kispadról figyelte az eseményeket. Itt viszont ismét jött egy hullámvölgy a magyar válogatott játékában, amikor percekig nem sikerült semmi támadásban, amit egy 11-0-lal büntetett Szlovénia, így tízpontos hátrányba kerültünk. Innen megint volt visszaút, sikerült négy pontra közelíteni a nagyszünetig, így nyílt maradt a mérkőzés, de az 1/10-es triplamutató és a kilenc eladott labda is javításra szorult a folytatásban.

A fordulás után aztán sikerült felpörgetni a tempót, beesett egy Váradi-tripla, úgyhogy pillanatok alatt fordítottunk 41-40-nél, a szlovének időt is kértek. A hullámzás folytatódott, jött egy szlovén 7-0, amelyből megint felálltunk és kiegyenlítettünk, de a negyed vége megint az Eb-címvédőé volt, így ötpontos vendégvezetésről kezdődött az utolsó játékrész - továbbra sem ültek a kinti dobások igazából egyik oldalon sem, nálunk Keller, a túloldalon pedig Morgan és Nikolic ült négy-négy faulttal. A záró etap is hű maradt az elődeihez, hol kicsit meglépett Szlovéna, hol visszajött a magyar csapat, Kellernek, Vojvodának is volt fontos triplája, de kulcsfontosságú eladott labdákat és kihagyott büntetőket vétettek a mieink, így folyamatosan kapaszkodni kellett és rohanni az eredmény után. Egy perccel a vége előtt aztán Allen értékesített egy technikai utáni büntetőt, majd Vojvoda találta meg Váradit, aki beverte a clutch triplát, ezzel 72-71-es előnyhöz jutott válogatottunk. Erre Morgan válaszolt, de a következő támadásnál Perl találta meg jól Allent, aki feltette a közelit, így 74-73-as magyar vezetésről indult az utolsó fél perc.

Az időkérés után oldalról jött Szlovénia, Prepelic kiharcolt két büntetőt, majd be is dobta őket, 74-75, bő tíz másodperc maradt az órán: Perl hozta át a labdát, majd egy leütésből meg is verte az emberét, ez is fault, a Falco kiválósága pedig hidegvérrel büntetett: mindkettőt elsüllyesztette, 4,5 másodperccel a vége előtt ismét nálunk az előny. Majd jött a döntő momentum: alapvonalról éppen még végigmehettek volna a szlovének egy "valamilyen" dobásért, de elrontották a bedobást, lepörgött két másodperc és a miénk lett a labda - Ivkovics kért még egy időt, Benke bedobott egy büntetőt, de más már nem történt: óriásit harcolva, parádés végjátékot produkálva, clutch játékokat bemutatva hatalmas győzelmet aratott a magyar válogatott az Eb-címvédő Szlovénia ellen. 

Magyarország legjobb dobói: Allen 16, Perl 15/3, Vojvoda 15/3
Szlovénia legjobb dobói: Blazic 18/3, Morgan 16, Prepelic 12

fotó: fiba.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus