Ott lesz a kupadöntőn az OSE, hosszabbítást bukott Sopronban az Alba

Simán nyert a Szolnok és a Körmend - a hajrában döntött az ASE - az első negyedben állva hagyta a ZTE-t a DEAC - Budimir extrája is kevés volt a Falco ellen.

Magyar férfi NB I/A, 13. forduló

 

Egis Körmend - Kaposvári KK 91-71 (18-12, 24-21, 26-18, 23-20)

Könnyen hozott papírforma. Masszív favoritként lépett pályára az otthon eddig hibátlan Körmend és ennek megfelelően egy 9-0-val nyitott bő két perc alatt, "szép" fogadtatásban részesítette ellenfelét a vasi alakulat. Ezt követően kicsit visszavett a gárda, de a második negyedben így is volt már közte tizenöt, majd a harmadik játékrészben végleg eldőlt a küzdelem, a hazaiak húsz pont fölé növelték a különbséget és átgázoltak a somogyiakon - nem volt kérdés, igazából végig dominálta a meccset az MTE. Tették mindezt úgy, hogy egyébként nem dobtak jól kintről (4/18), illetve hogy eladtak 20 labdát, ráadásul arra sem volt szükségük, hogy agyonjátszassák húzóembereiket, a 24 perces határt csak Taylor (13 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Turner (16 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) érte el - rajtuk kívül még Edwards (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 23 perc) emelhető ki igazán, úgyhogy tükörsima győzelemmel és 10-3-as mérleggel, másodikként fordulhatnak. 

Esélytelenül. Ezen a meccsen egyszerre jöttek ki azok a problémák, amelyek többször jelentkeztek a Kaposvárnál az első félszezonban: vállalhatatlan mennyiségű eladott labda (26), amely már önmagában is vereséget eredményezhetne, de emellett pocsékul büntetőztek (22/33), veszélytelenek voltak kintről (5/19) és a védekezésük sem volt stabil. Az első félidőben még látótávolságon belül tartották magukat, de aztán a fordulás után már nem bírták a tempót - senkit sem tudunk pozitívan kiemelni náluk, talán csak Jure Lalic (16 pont, 6/8 mezőnyből, 24 perc) volt az, aki hozta az elvárhatót. Fekete Ádám együttese így 5-8-as mérleggel, alsóházi helyen várhatja a 2020-as folytatást.

A Körmend legjobb dobói: Edwards 19, Turner 16/6, Taylor 13
A Kaposvár legjobb dobói: Lalic 16, Norfleet 13/6, Davis 11, Ponjavics 11

 

 

Jászberényi KSE - OSE Lions 67-93 (11-25, 19-27, 16-18, 21-22)

Megcsinálta az OSE. Azon felül, hogy idegenben kellett legyőznie a Jászberényt az újonc oroszlányi alakulatnak, a Körmend – Kaposvár mérkőzést is figyelniük kellett Mohácsi Mátééknak – egy esetleges vendéggyőzelemmel a somogyiak jutottak volna be ugyanis a debreceni kupafináléba. A maga részét hibátlanul teljesítette a Bozovic – Hayes duó révén 9-0-s villámrajtot vevő vendégcsapat, hiszen gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a szebb napokat megélt berényiek otthonában – az első negyedet 25-11-re nyerte az OSE, és a folytatásban sem lassítottak a piros-feketék. Félidőre már 20 pont fölötti előnnyel mehettek az oroszlányiak, a játék szinte minden elemében felülmúlva a házigazdákat – egyedül Alekszandrov tudta valamennyire tartani a lépést a vendégekkel. A második félidőben már egyik fél sem erőltette túlságosan a játékot, de az oroszlányiak a hátralévő két negyedet is megnyerték – összességében egy percig sem forgott veszélyben a győzelmük, a lepattanózást 43-24-re dominálták, és a Kaposvár vereségével ott lesznek a kupadöntőben.

Súlytalan légiósok. Ezúttal nagyon nem ment a jászsági húzóembereknek - a nemrég visszatért Nelson 2/14-et szenvedett össze mezőnyből, nélküle pedig a többiek is eltűntek támadásban. Miller 8, Pantelics 7 ponttal zárt, de hátul sem volt jobb a helyzet – csak az utolsó percek „padürítésének” volt köszönhető, hogy 100 kapott pont alatt úszta meg a derbit a JKSE. A túloldalon Washington és Bozovic 61-es VAL-értéket hoztak össze, ami eggyel kevesebb, mint a hazaiak „összermése”, ebből is látszik, mekkora különbség volt ma a felek között.

A JKSE legjobb dobói: Alekszandrov 15/3, Ruják B. 10, Buzás B. 8/3, Miller 8.
Az OSE legjobb dobói: Bozovic 21/3, Hayes 18, Washington 17/6.

 

Szolnoki Olajbányász - KTE-Duna Aszfalt 94-69 (16-14, 30-23, 17-14, 31-18)

A végére tört meg a KTE ellenállása. Feledhető első negyed után a második játékrészben időnként látványos játékkal operált a közelmúltban némileg felforgatott (új edző mellett három új játékos is érkezett a csapatba, de TJ Price még nem léphetett pályára) Olajbányász. A kiváló piros-fekete debütáláson átesett Davis most is jól mozgatta a csapatot, mellette pedig remekül tüzelt kintről, Cakarun hasznosan dolgozott a palánk alatt, Andre Jones pedig tette, amihez a legjobban ért: ontotta a pontokat. A nagyszünetre 46-37-es szolnoki előnnyel érkeztek a csapatok, Davis 9, Cakarun 10, Jones pedig 13 egységnél tartott már – a jelek szerint összeállt az Olajbányász új „nagy hármasa”. A kecskemétiek azonban nem asszisztálni jöttek, a harmadik etapban végig lőtávolon belül, tíz pont környékén tudtak maradni – hol egy Wittmann-tripla akadt be, hol Karahodzsics centerezett eredményesen. A záró felvonás azonban meghozta a Tisza-parti örömjátékot, 66-59 után egy gyors 10-1-et repesztett a Potocnik-legénység – Jones két hármasa talpra ugrasztotta a lelkes szolnoki közönséget. Davis és Tucker is beszórtak egy-egy távolit, 16-1-esre nyújtva a szériát, a hazai előnyt pedig 20 pont fölé növelve – innen már nem volt visszaút a lila-fehéreknek, könyörtelenül behúzta a derbit a házigazda.

Triplazápor. Jól járt a labda az Olajbányásznál, 15/32 hárompontost értékesítettek a piros-feketék úgy, hogy öt játékos is legalább 3 kiosztott gólpasszal zárt. Jones egymaga hat trojkát pörkölt be, de Davis is beköszönt négyszer – ilyen dobóteljesítmény bárki ellen elég lehet.

Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 30/18, Davis 19/12, Cakarun 16.
A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 19/3, Wittmann 12/6, Karahodzsics 12.

 

Sopron KC - Alba Fehérvár, h.u., 88-82 (22-21, 15-18, 16-17, 22-19, 13-7)

Izgalmas meccsen, túlórában győzte le a fehérváriakat a javuló formát mutató soproni együttes. Bár az Alba kezdett jobban, az első negyedet Jogéla kosarával mégis a hazaiak nyerték (22-21). Nagyon vigyázott a játékszerre az SKC, az első 20 perc során mindössze egyetlen eladott labdát vétettek a hazaiak – a félidőre mégis fehérvári előnnyel fordultak a felek, hála a McDuffie – Markovics párosnak. A térfélcserét követően igyekezett őrizni vezetését az Alba, de Thompson hármasa, majd Jogéla büntetői révén újra soproni fórt mutatott az eredményjelző – nagy adok-kapok folyt a pályán. Markovics szabaddobásaival szűk vendégelőnnyel érkeztek a csapatok a záró játékrészre, Carter kosarával azonban hamar egyenlítettek a hazaiak. Fej-fej mellett haladtak a felek, Govens több fontos kosárral igyekezett övéit célba juttatni. Guyton beszórt egy triplát a vezetésért 20 másodperccel a rendes játékidő vége előtt, ám Molnár odaütött Riversnek, aki nem hibázott a vonalról – következhetett a hosszabbítás. Itt ismételten Govens vette vállára a fehérváriakat, 80-80 után azonban Thompson és Rivers is eredményes volt – Govens még két büntetőt a helyére küldött, de más nem tudott a vendégektől betalálni a ráadásban, így az SKC nyerte a kiélezett összecsapást.

Govens mellől elfogytak a végére a társak. Guyton és Ljubicsics trojkái kivételével nem akadt fehérvári, aki a végjátékban és a ráadásban betalált volna, Darrin Govens pedig egyedül nem bírt a túlerővel – a honosított amerikai legszebb napjait idézte a fontos szituációkban, de most ez is kevésnek bizonyult.

A Sopron legjobb dobói: Carter 21, Rivers 20/3, Thompson 15/9.
Az Alba legjobb dobói: Ljubicsics 17/9, Govens 14/3, McDuffie 12/6.

 

Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 86-79 (19-23, 20-18, 25-25, 22-13)

A hajrában döntött az ASE. Az előzetes erőviszonyok sima hazai sikert ígértek, ám a szegediek korántsem feltartott kézzel érkeztek Paksra – a kosárgazdag első negyedet a remeklő Miliszavljevics vezérletével be is húzták. Lóránt és Jackson révén tartotta magát a tolnai gárda, de a félidőt Vágvölgyi hármasával zárta a Tisza-parti gárda, és ezzel szűken továbbra is vezetett – Miliszavljevics már 16 egységnél járt ekkor. A fordulás után is fej-fej mellett haladtak a csapatok, 45-45, 51-50, majd 58-59 is állt az eredményjelzőn, egyik gárda sem tudta akaratát a másikra erőltetni. A záró felvonásban Coleman hármasával jutott némi levegőhöz a Dzunics-legénység, majd Faust zsákolt egyet labdaszerzést követően. Balmazovics trojkájával még zárkózott a Szeged, de a paksiak a végjátékot kézben tartották, így egy küzdelmes meccsen elért győzelemmel zárták 2019-et.

A mélyebb rotáció döntött. Öten dobtak pontot a vendégeknél, míg az ASE több lábon állt – ezt ki is emelték a játékosok meccsvégi nyilatkozataikban. Az első félidőt a Szedeák irányította, a harmadik etapban is jól tartották magukat, a vége azonban a frissebb Paksé lett – ezzel együtt is bizakodásra adhat okot a Tisza-partiak játéka, nem vallottak szégyent.

Az ASE legjobb dobói: Lóránt 18, Coleman 17/3, Evans 12/9, Kovács Á. 12.
A Szedeák legjobb dobói: Miliszavljevics 25/15, Balmazovic 16/12, Krapic 14/3.

 

DEAC - Zalakerámia ZTE KK 98-92 (28-15, 27-30, 19-22, 24-25)

Megvan a kupadöntő a DEAC-nak. Nagy volt a tét a férfi NB I/A 13. fordulójának második mérkőzésén, hiszen az összecsapás győztese kvalifikálja a Debrecenben rendezendő Magyar Kupa nyolcasdöntőjére, a vesztes viszont kihagyja azt. A házigazdák úgy jöttek ki az öltözőből, hogy másodszor nem akarnak lemaradni a cívisvárosi eseményről, 12-0-lal indítottak ugyanis – Boriszov és Tóth Ádám is bepörkölt egy-egy triplát kezdésképpen. A zalaiak részéről percekig csak Williams volt képes a gyűrűbe találni, Polyák hármasával már 23-4-re húzott el Bencze Tamás legénységétől a villámrajtot vevő hazai alakulat. Omenaka zsákolt egy hatalmasat, 28-11-re állt a DEAC – Williams különcsata, a negyed végül négy zalai ponttal zárult (28-15). A második felvonásban már érezhetően jobban csipkedte magát a ZTE, Szabó hárompontosa, majd Johnson folyamatos jó befejezései révén szép lassan elkezdte ledolgozni hátrányát a vendégcsapat. Djuric távolijával egészen 42-39-ig feljöttek a zalaiak, de a félidő hajráját Boriszov „kabinet” középtávolija, majd Moody szép zsákolása zárta (55-45). A térfélcserét követően igyekezte őrizni előnyét a Kovács-legénység, és sikerrel is tették ezt – bár a kezdeti tetemes különbséget nem sikerült visszaállítaniuk, azért mindig 2-3 kosárnyi távolságban tartották a vendégeket Tóth Ádámék. 57-50-re, majd 67-60-ra is vezettek, sőt Manigat trojkájával 72-60-ig is el tudtak lépni a hajdúságiak, a ZTE azonban egy 7-0-s szakasszal nem hagyta magát lerázni. A negyedik negyedben Harrison sportszerűtlen szabálytalanságát követően egyetlen pontra olvadt a debreceni fór (80-79), azonban nem tudtak fordítani a vendégek, Manigat távolijával 86-79 állt az eredményjelzőn. Az utolsó 4 perc 91-81-ről indult, és bár a végsőkig küzdött a Bencze-legénység, nem tudta kiénekelni a sajtot a házigazdák szájából – a DEAC ott lesz a „hazai” kupadöntőn, a ZTE viszont lemarad arról. 

Ha a fordítás összejött volna... 80-79-nél ott volt a lehetőség a zalaiaknak, hogy kicsit megtörjék a debrecenieket, ehhez képest egy 6-0-s rohammal felelt a hajdúsági gárda a vészhelyzetre. Pedig nem sok kellett Szabó Zsoltéknak, 23 labdaeladásba kergették bele ellenfelüket, és a büntetővonalról sem hibáztak (16/16), viszont a pattanózást nagyon elbukták (45-28), és 22-ből csak 6 triplájuk akadt be. Ezzel mostantól teljes erővel koncentrálhatnak a bajnokságra, míg a DEAC készülhet egy számukra új dologra, a hazai közönség előtt rendezett kupafináléra. 

A DEAC legjobb dobói: Manigat 25/15, Boriszov 22/6, Moody 20.
A ZTE legjobb dobói: Johnson 27, Williams 26/6, Bibbins 14/3.

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Pécsi VSK-Veolia 101-69 (16-15, 29-20, 20-20, 36-14)

Megint a keretek közti különbség. Bár végeredményben kiütéssel nyerte a Falco a 13. forduló nyitómeccsét, amíg Veljko Budimir erejéből futotta, a horvát légiós lőtávolon belül tartotta a mecsekaljaiakat. A felejthető első negyedet követően – amelyet 16-15-re nyertek meg a sárga-feketék – már 13 pontnál járt az egykoron Szolnokon is megfordult „Sanyi”, messze a mezőny legjobbja volt ebben a periódusban. A folytatásban tovább villogott, két triplájával 26-26-ra egalizált Csirke Ferenc együttese, azonban a játékrész második felére kezdett elfogyni a varázslat: 39-29-re lépett el a szokás szerint több lábra támaszkodó vasi gárda, és tízpontos előnyét megőrizte a nagyszünetig is (45-35). A térfélcsere sem hozott nagy változást a játék képében - Budimir továbbra is nagyon igyekezett, csapata pontjainak több mint feléért ő felelt, de a szombathelyieknél többen is veszélyesek voltak a gyűrűre (54-43). Itt egy pillanatra felcsillant a remény a baranyaiak számára, Diggs triplájával – ami az amerikai első kosara is volt egyben – 54-49-re zárkóztak fel a vendégek. Benke Szilárd azonban hamar lehűtötte a kedélyeket, zsákolással és trojkával jelentkezett rövid időn belül, ezzel pedig visszaállt a kétszámjegyű differencia. Innen már nem nézett vissza a címvédő Okorn-alakulat, fokozatosan növelte vezetését, ami Bíró Olivér második hármasával már 16 pont volt (75-59). Perl, Hooker és Filipovity eredményes játékával előbb 20, majd a 30 pontos különbség is kialakult a felek között, teljesen elkészült erejével a végjátékra a mecsekaljai gárda – zsinórban hetedik vereségét is elszenvedte a PVSK a 6-0-s kezdés után, a Falco pedig robog tovább a bajnokságban.

Budimir egyedül kevés volt. 32 ponttal, közte 5/6 triplával zárt a végig remekül teljesítő horvát bedobó, a társak viszont nagyon egyedül hagyták – Smith 1 pontot szenvedett össze 0/9-es mezőnymutatóval, Diggs 4-ig jutott, de Andrija Csiricsnak is csak három dobása akadt be tíz kísérletből. Sokááig úgy tűnt, végül senki nem lesz pécsi oldalon, aki eléri még legalább a 10 pontot, de ez végül Rujáknak csak összejött – ezzel együtt sem volt partiban a PVSK a szombathelyiekkel, a gondokat pedig tovább tetézte a 15 eladott labda. 

 

A Falco legjobb dobói: Perl 17, Lake 15, Benke 14/9.
A PVSK Legjobb dobói: Budimir 32/15, Ruják 10/3, Csirics 8/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus