Szinte végig vezetve verte az OSE a Kecskemétet

Remy Abell és Bradley Hayes jó játéka mellett Bíró Olivér és Illés Máté is kulcsszerepet játszottak az oroszlányiak sikerében - Az utolsó pillanatokban izzadta ki a győzelmet a Fehérvár - támadásban mindkét csapat jó volt, a PVSK-val alapvetően elégedett volt Dragan Alekszics. Beszámoló, statiszitkák, nyilatkozatok.

fotó: OSE Lions facebook

 

NBI/A, 10. forduló
OSE Lions - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 82-74 (18-15, 17-12, 28-25, 19-22)

Nincs új a nap alatt Kecskeméten. Váradi Kornél együttese a szokásos forgatókönyvet hozta minden tekintetben. Bár az első percekben még jobban kezdett a Kecskemét, mint a hazaiak, a második felvonásban már egyértelműen az OSE irányította a mérkőzést, Wittmannék pedig futottak az eredmény után - ez lényegében az összes idei meccsük első félidejére jellemző volt. Megint 1/12 volt a vendégek triplamutatója 20 perc játék után, ilyen gödrökből pedig hazai pályán ki lehet mászni (esetenként némi szerencsével fűszerezve), de idegenben borzasztóan nehéz fordítani - ma sem sikerült. A második félidő már kiegyenlített volt, és voltak felzárkózási kísérletek kecskeméti részről, de onnan elég volt egy-egy oroszlányi villanás, és vége volt a mérkőzés érdemi részének - sokadjára ugyanaz a fáma már a "KTE" meccsein. A külső dobásokban (8/20 - 5/22) és a büntetőkben (10/11 - 5/6) is elmaradt ellenfelétől a vendég alakulat, így hiába nyerte 38-29-re a lepattanózást, ebből sem tudott előnyt kovácsolni ezen az estén.

A légiósok mellett két magyar is nagyszerűen játszott. Remy Abell (17 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) és Bradley Hayes (16 pont, 7 pattanó, 2 blokk) voltak az OSE legjobbjai ezen az estén, a vezérek azonban kifejezetten jó teljesítményeket kaptak Bíró Olivértől (14 pont) és Illés Mátétól is (9 pont, 4 gólpassz). A Kecskemét a harmadik negyedben gyorsan felzárkózott az OSE-re, aminek nagy dobópárbaj lett a vége. A felvonás végén azonban jött Bíró gólpasszából Illés triplája, majd előbbi kétszer is labdát szerzett Pesakovicstól, és mindkét akciót ziccerrel fejezte be. Ez a 7-0-s szakasz kulcsszerepet játszott abban, hogy a záró felvonás már nem volt igazán szoros, hiába jött fel egyszer négy, egyszer pedig öt pontra a Kecskemét - Illéséknek a puszta számokon túl is kulcsszerepük volt a mai sikerben.

Az OSE legjobb dobói: Abell 17/9, Hayes 16, Bíró 14/6.
A Kecskemét legjobb dobói: Dramicsanin 20, Djeraszimovics 16/6, Karahodzsics 12.

 

Alba Fehérvár - PVSK-VEOLIA 91-90 (27-21, 22-26, 19-23, 23-20)

Körömrágós Alba-győzelem. Ezzel a meccsel kezdte meg a bajnokságot a nyáron alaposan átalakuló Fehérvár és néha még akadozott is a gárda játéka, főleg védekezésben - elöl azért rendben voltak a hazaiak, egyénileg is kiváló teljesítmények születtek náluk és ott egyébként is olajozattabbnak tűntek, mint hátul. Az első negyedben ennek köszönhetően kicsit meg is lógtak, de a másodikban leadták ezt a párpontos fórt és a harmadik-negyedikben is folytatódott az adok-kapok, egyik fél sem tudott igazán ellépni. Így érkeztünk el a szoros végjátékhoz, ahol aztán egy hajszállal az Alba bizonyult pontosabbnak: 81-76 után jött egy pécsi roham és az utolsó percben 87-90 állt az eredményjelzőn, ám előbb Turner dobott egy gyors duplát, majd azonnal vissza is szerezte a labdát, amelyből Ron Curry talált be - pillanatok alatt két kettessel megint fordított az Alba. Maradt azért még egy lövése a Pécsnek arra, hogy nyerjen, de azt kivédekezték a fehérváriak, Ahmad villant hátul, így óriási csatában, több clutch játékot is bemutatva sikerült behúznia a győzelmet Forray Gábor együttesének. Egyénileg Turner (24 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz, 9/10 mezőnyből) nagyon komoly extrát hozott, de Ahmad (19 pont, 6 lepattanó, 8/9 mezőnyből) is remekelt és a Vojvoda-Davis páros is hozzátett 35 pontot - az már csak hab a tortán, hogy a padról beszálló Curry is nagyon hasznosnak bizonyult, például ő szerezte a győztes kosarat. Csapatszinten végül 56%-kal dobtak mezőnyből és 38%-kal tripláztak, ezzel elégedettek lehetnek - várhatják a folytatást.

Minden esélye megvolt a Pécsnek. A vendégek is 50% felett tüzeltek mezőnyből, 35%-kal tripláztak, öttel kevesebb labdát adtak el ellenfelüknél, támadásban ők is rendben voltak, de a védekezésük nekik sem volt túl hatékony, a végén pedig egy-két clutch hiba megpecsételte a sorsukat. A negyedik negyed második felében alapvetően jobbak tudtak lenni, Funderburk három fontos büntetőjével vezettek is három ponttal, de ott pillanatok alatt kaptak két kosarat, majd elrontották az utolsó támadásukat - konkrétan ennyin múlt, a végén egy jó döntés, egy jó játék elég is lehetett volna az idegenbeli bravúrhoz. Ez most nem jött össze, hiába parádézott Ruják (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 10/13 mezőnyből), hiába dobott 20 pontot Funderburk és hiába jutottak náluk öten is tíz pont fölé - apróságok hiányoztak, így 1-2-es mérleggel mehetnek tovább.

Az Alba legjobb dobói: Turner 24/6, Ahmad 19, Davis 18/3
A PVSK legjobb dobói: Ruják 22/3, Funderburk 20/3, Budimir 16/12

Forray Gábor: Nem játszottunk meccset hat hete, most kell megnéznünk azt, hogy a rotációban ki kivel tud hatékonyan együtt játszani, illetve melyik az a szerkezet, ami nekünk nem fekszik. Az világosan látszott, hogy voltak olyan periódusok, amikor ez így volt, de ezeket ki kell majd elemeznünk. Azért nyertünk, mert kiváló játékosaink vannak, óriási szívvel és akarattal, és vert helyzetben is higgadtak voltunk, csapatként funkcionáltunk. Ezt mutatja a húsz kiosztott assziszt is. Támadásban már kezdünk rendbe lenni, a probléma a védekezésben volt, ezen kell javítani. Nagyon sokat tettünk a győzelemért, és megérdemeltük.

Dragan Aleksic: Örülök annak, hogy végre mérkőzések vannak, és tudunk játszani. Mindkét csapat számára kemény találkozó volt, még sokat kihagyott mindkét gárda, és ez egy kicsit olyannak tűnt, mintha az előszezonban készültünk volna. A csapatom játékával alapvetően elégedett vagyok, a pick and roll védekezés volt az, amit nem megfelelően játszottunk, itt sok hibát vétettünk. A játékosoknak még nincs annyi rutinjuk egylabdás meccs végjátékában, egy ilyen egylabdás mérkőzést bárki megnyerhet.

Markovic Luka: Először is gratulálok a csapatomnak, hogy sikerült megnyerni ezt a mérkőzést. Látszik, hogy ez volt az első mérkőzésünk, sajnos eddig ugye nem tudtunk edzőmeccseket se játszani. Lényeg, hogy most nyertünk. Úgy érzem egyre jobbak leszünk, koncentrálnunk kell a következő mérkőzésre.

Ruják András: 7 hónap kihagyás után kicsit furcsa volt a pályán, ez érezhető is volt mindkét csapatnál. Védekezésben mindkét csapatnak van miben fejlődnie. A mai mérkőzésen eladott labdák és utolsó pillanatban vétett hibák vezettek az Alba győzelméhez. Előrelépés, hogy játszhattunk meccset, reméljük, hogy a következőt se kell majd elhalasztani.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus