Szoros végjátékban verte Portugáliát, továbbjutott a válogatott

Többször is úgy tűnt, hogy Vojvodáék kezében van a meccs, de a portugálok mindig összeszedték magukat, egyszer a vezetést is átvették, a hajrában pedig dobásuk volt a győzelemhez - ez azonban kimaradt, így a mieink továbbjutott a selejtező csoportból. 

fotó: fiba.basketball

Férfi világbajnoki selejtező
Magyarország - Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)

Magyarország: Váradi 7/3, Vojvoda 6, Benke 8/3, Rosco 11, Keller 3.
cserék: Somogyi 10, Perl 8, Filipovity 4, Eilingsfeld 3, Hopkins 9/6. 

Portugália legjobb dobói: Lisboa 16/12, Queiroz 16/3, Ventura 8/3

Magabiztos játékkal kezdte válogatottunk a mérkőzést, az első negyedben végig kontrollálta az eseményeket Sztojan Ivkovics csapata - összességében viszonylag lassan, statikusan, türelmesen zajlott a játék, de sikerült bedobni 3/3 triplát és 12-11 után egy 7-0-s futással meg is lépett a magyar együttes. Az első negyedet 21-13-as előnnyel és hét (!) támadópattanóval zárták a mieink, a második viszont már nem kezdődött ilyen szépen: két és fél percig nem szereztünk pontot, a portugálok egy 5-0-val nyitottak. Itt azonban egy labdaszerzés és egy leindításos Allen-kettes berúgta a motort: 21-18 után 31-18 lett az állás, a portugálok csak véleményes triplákat emelgettek el és repültek a támadópattanókért, nem volt igazi válaszuk a magyar védekezésre. Innen azért mégis visszajöttek 31-26-ig, de Perl Zoltán még időben nyugtatta meg a magyar csapatot és törte meg a jeget - az oda-vissza hullámzások meccsén végül 40-31-re vezettünk a nagyszünetben, jól céloztunk mezőnyből és jól lepattanóztunk, végig a portugálok előtt jártunk.

A fordulás után sem tudott máshoz nyúlni Portugália, folyamatosan emelték rá a hármasokat a vendégek és be-betalálgattak, így megint elkezdtek közelíteni, a mieink pedig teljesen lefagytak: sőt minden korábbinál nagyobb gödörbe kerültünk támadásban, kimaradtak a dobások, nem jöttek a megnyugtató megoldások. Ez odáig fajult, hogy négy perccel a negyed vége előtt 45-44-re jöttek vissza a luzitánok, majd a következő támadásukból bevertek még egy triplát - szétlőtték a védekezésünket kintről, de a nagyobbik baj mégis a magyar csapat támadójátéka volt, hat percig (!) nem dobtunk kosarat. Végül Somogyi Ádám két kosara törte meg a jeget, ezekkel ismét sikerült fordítani és az utolsó negyedet 53-52-es előnnyel kezdhettük meg, de hiába a magabiztos első félidő, keményen kellett izzadni a győzelemért.

Itt azonban sikerült sebességet váltani: védekezésben átvettük az irányítást, a triplák helyett a festékbe tereltük a portugálokat, akiket ott Keller Ákos vezetésével felül tudtunk múlni, támadásban pedig felpörgött a csapat - Somogyi és Allen is villant, bő három perc alatt egy 8-0-t futott válogatottunk. Innentől egészen a legvégéig úgy tűnt megint, hogy kezünkben a meccs (támadásban voltak komoly lefagyások még, de a védekezés elég stabil volt továbbra is), három perccel a vége előtt 67-60-ra vezettünk, de még nem dőlhettünk hátra - a portugálokban volt még egy fokozat, az utolsó percben Ivkovicsnak 67-66-nál kellett időt kérnie. Ezt követően Vojvoda hármasa kimaradt, Portugália a győzelemért támadhatott, de ők is hibáztak, Queiroz átdobta a gyűrűt, így öt másodperc maradt - Vojvoda büntetőzhetett és nem hibázott, kulcspillanatban mindkettőt bedobta. A portugálok válaszhármasa kimaradt, a kettest hiába dobták be, 69-68-ra győzött válogatottunk, amely így tovább is jutott a vb-selejtező csoportból.

A 3/3-as kezdés után sikerült 1/17-et dobni távolról és összességében 12 büntetőt hagyott ki a gárda, de végül ez is belefért.

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus