Tisza-parti döntő a kupában: az Olajbányász legyűrte a Kecskemétet

A harmadik negyed közepéig jobban játszott a Kecskemét, de utána ritmust váltott a Szolnok és ők küzdenek meg a Szedeákkal a holnapi fináléban.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, 2. elődöntő:

Szolnoki Olajbányász - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 92-81 (9-19, 27-21, 26-14, 30-27)

Szolnok: Pongó 5, Badzim 19/6, Kovács 6/6, Subotic 24/9, Taiwo 4. Csere: Pallai 2, Cakarun 8, Young15/6, Cummings 6, Rudner 3/3, Gilszki -.

Kecskemét: Pollard 32, Kucsera -, Milutinovic 4/3, Klobucar 11/3, Karahodzic 8. Csere: Wittmann 18/15, Dramicanin 6/3, Fazekas -, Kiss 2, Lukács -, Tóth -.

Élesebben kezdte a meccset a Kecskemét, Pollard támadásban remekelt, a magasemberek a palánkok alatt takarítottak, több támadópattanót is visszaszedtek. Lassan pörgött fel az Olaj, Kovács Péter szórt be egy hármast a sarokból, de Dramicanin azonnal büntette kintről a védelmi figyelmetlenségüket. Badzim is egy hármassal jelezte, hogy pályán van, de második kísérlete kiszédült a gyűrűből, amit Pollard "meg is torolt" egy ziccerrel - Gasper Potocnik időt is kért, hogy kicsit rendezze a fejeket, mert a dobóhelyzetek megvoltak, de azokat elrontották játékosai (8-11). Cakarun, Young és Pallai azonban ott folytatta, ahol társaik abbahagyták, miközben a duplát értékesítő Klobucar mellett Wittmann kétszer is betalált a triplavonalon túlról, így elkezdett nyílni az olló. Cummings büntetőből törte meg a hosszú szolnoki gólcsendet, de így is abszolút a Kecskemét volt nyeregben tíz perc után (9-19). 

A második negyed elején is eladott labdával nyitottak a piros-feketék, de Pallai visszatett egy támadópattanót, majd egy Karahodzic elleni kemény védekezés után reklamált ki egy technikait a kecskeméti kispad, miközben a visszafutó Kucsera egy sportszerűtlent is begyűjtött. Subotic mindhárom büntetőt a helyére küldte, ezzel araszolt a Szolnok, majd Pongó csent el egy labdát, amiből Young dobott faultos ziccert, ezt pedig már Forray Gábor sem hagyta szó nélkül, hiszen 8-0-val nyitott az ellenfél. Az időkérést követően rögtön eladta a labdát a Kecskemét, majd Subotic dobott lehetetlen szögből buzzer duplát, amivel máris egyenlő volt az állás. Pollard kosara szakította meg a 10-0-s szolnoki rohamot, amire Cakarun azonnal válaszolt, de Pollard rögtön egy egy 2+1-gyel felelt, majd Kiss brusztolt ki egy ziccert - kezdett magához térni a sokkból a KTE, javult a védekezésük is. A kisebb szolnoki hullámvölgyet Cakarun büntetői zárták le, de közelebb nem tudtak jönni, mert Kiss nagy blokkot adott Cummingsnak, Klobucar pedig a gyorsindítás végén hármassal jelentkezett - 23-29-nél Potocnikon volt az időkérés sora. Subotic rögtön kosarat is szerzett, majd Badzim is beszórt egy hármast és egy duplát, de Pollardot és Dramicanint továbbra sem nagyon tudták tartani a szolnokiak, a kecskeméti légiósok büntetőkkel tartották távol ellenfelüket, majd Wittmann is besegített egy védjegyes hármassal. Amikor viszont kezdett felpörögni a szolnoki támadójáték és 34-35-re közelítettek, azonnal jött is egy Forray-időkérés - Wittmann érkezett is egy újabb trojkával, majd Pollard is ziccerezett egyet, miközben a túloldalon csak Badzim talált be. Kisebb meglepetésre, de megérdemelten vezetett a Kecskemét a nagyszünetben (36-40). 

Kemény védekezéssel indult a második félidő, amiből eleinte a Kecskemét jött ki jobban, Karahodzic támadópattanóból növelte a fórt, Milutinovic pedig büntetőket harcolt ki - a Szolnok is küzdött, túloldalon Young volt eredményes közelről és távolról, ki is egyenlítettek 43-43-nál, innentől pedig kezdett enyhe fölénybe kerülni a Szolnok - Kovács saroktriplájával 48-45-re már vezettek is. Pollard 2+1-e nagyon jókor jött a kecskemétiek szempontjából, mert kezdtek elbizonytalanodni támadásban, majd az Olaj-kispad és Young kapott egy-egy technikait, Wittmann büntetőjével pedig újra a KTE vezetett. Badzim gyorsan változtatott ezen egy betöréssel, de Wittmann lemásolta a jelenetet. Óriási küzdelem zajlott ebben a percekben minden labdáért, ebből pedig kezdett jobban kijönni a Szolnok: Subotic hármast vágott, Badzim duplát, miközben a túloldalon Karahodzic két büntetőt dobott mellé, majd újra Subotic-ot faultolták büntetőket érően a saját palánkja alatt - Forray Gábor időt is kért (57-51). Ez sem használt, első támadásukból eladta a labdát Dramicanin, majd Taiwo is feliratkozott a pontszerzők közé. Pollard is büntetőt hibázott, és bár Karahodzic visszapöcizett egy támadót, a slusszpoén Rudner hármasával a szolnokiaké volt (62-54). 

Karahodzic igyekezett csökkenteni a nyomást egy szép centermunkával, Pollard is beszórt egy tempót, de Young megint megdobatta Taiwót, majd látványos ziccerrel tartotta távol az ellenfelet. Pollard 2+1-gyel pontozta ki Taiwót, Wittmann is érkezett egy hármassal, míg Cakarun szemfüles kosárral, Cummings 2+1-gyel válaszolt, így hiába pörgött jól a KTE, nem tudtak közelebb jönni, pláne hogy Cummings bántóan könnyű kosarat szerzett alapvonali bedobásból - bár Pollardtól is érkezett egy hasonló üres ziccer. A negyed derekán, 73-68-as állásnál Potocnik kért időt, Young pedig be is vert egy fontos hárompontost, miközben Wittmann ezúttal rontott a másik oldalon. Pollard sokadik elképesztően nehéz kosarára Subotic válaszolt egy szépen kijátszott figura végén, bő három perccel a vége előtt pedig Forray Gábor kért időt, hogy 80-70-nél utolsó rohamra vezényelje fiait. Subotic viszont kíméletlennek bizonyult, újabb hármasával, majd büntetőivel gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. A Klobucar, Dramicanin, Milutinovic és Pollard húzta Kecskemét az utolsó pillanatig nem adta fel, de a taktikusan játszó Olaj innen már megoldotta a végjátékot. 

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus