Wittmann óriási dobásával verte a KTE a PVSK-t

Tovább tart a pécsiek hullámvölgye, a második fordulóból halasztott derbit a nemrég hosszabbító kecskeméti klublegenda hatalmas triplájával nyerték meg a fehér-lilák.

KTE-Duna Aszfalt - Pécsi VSK-VEOLIA 96-94 (23-22, 25-29, 19-24, 29-19)

Megérte hosszabbítani. Alig egy nappal azután, hogy "határozatlan időre" megállapodott egymással Wittmann Krisztián és a kecskeméti klub, a játékos máris kiváló teljesítménnyel, győztes dobással jelentkezett egy nem mindennapi mérkőzésen. Fordulatosan kezdődött a derbi, Djeraszimovics és Durasovic tripláival a hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, és léptek el 16-8-ra. Erre egy 9-0-s etappal feleltek a mecsekaljaiak, átvéve a vezetést, de a játékrészt így is a kecskemétiek zárták szűk előnnyel (23-22). A folytatásban Wittmann és Thomas találataival igyekezett megőrizni előnyét a Forray-alakulat, 42-39 után azonban egy 9-3-as pécsi sorozattal ismét fordult a kocka. Ruják hármasa zárta a félidőt, ennyivel tartottak előrébb a baranyaiak 20 perc játékot követően (48-51). A harmadik negyedben folytatódott az adok-kapok, 64-63-as KTE-vezetést követően újra a vendégek kapták el a fonalat, és léptek el 67-75-re - ismét Ruják villant a játékrész végén, ezúttal két duplát szórt a válogatott hátvéd. Izgalmas záró felvonásra volt kilátás, és nem is okoztak csalódást a felek - Csirics törte meg a 87-87-es egált egy triplával, Djeraszimovics büntetőire pedig Antóni válaszolt egy középtávolival (89-92). A pécsiek új szerzeménye, Sulovics faultolta ismét Djeraszimovicsot, aki ezúttal sem hibázott a vonalról, egy pontra hozva fel övéit. Antóni hibázott távolról, Csirics pedig eladta a labdát, Djurasovic kosarával átvette a vezetést a Kecskemét - alig 15 másodperc volt vissza. Ruják azonban szépen "keringett" a védők körül, ziccerben megtalálva Csiricset - könnyű ziccer, mecsekaljai előny állt a táblán alig 4 szekundummal a záró dudaszó előtt. Ennyi is elegendő volt azonban a "frissen igazolt" Wittmannak ahhoz, hogy egy nagyon nehéz, emberről elengedett trojkát értékesítsen - Ruják ráadásul szabálytalankodott is vele szemben, na nem mintha ez számított volna már, hiszen lejárt a játékidő. Hatalmas dobással nyert tehát a jó formáját megtartó KTE, a pécsiek pedig a 6-0-s kezdést követően zsinórban ötödik vereségüket szenvedték el.  

A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 30/3, Wittmann 22/15, Karahodzsics 17.
A PVSK legjobb dobói: Csirics 21/6, Diggs 19/9, Ruják 13/3.

 

Kaposvári KK - Zalakerámia ZTE KK 76-82 (22-17, 17-29, 20-19, 17-17)

Győzelemmel rajtolt a ZTE. Voltak ugyan hullámvölgyei az első fordulóban "szabadnapos", ezért a bajnokságot csak most kezdő zalai alakulatnak, de összességében több átütőerő volt Bencze Tamás együttesében, mint a hazaiakban. A második negyedben volt 25-17 is az állás a Kaposvár javára, ám itt összekapták magukat a vendégek, Ubilla tripláival csökkentették a hátrányt, felpörögtek, majd fordítottak és teljesen ellenállhatatlan játékot mutattak be - a nagyszünetben már ők vezettek hét egységgel és innentől nem is adták ki a kezükből az irányítást. Akadtak még olyan pillanataik, amikor valamit reagálniuk kellett, de mindig tudtak válaszolni, az ex-kaposvári Reggie Johnson nagyszerű dobóformával debütált új csapatában (23 pont, 9/15 mezőnyből), a szintén ex-kaposvári Manny Ubilla ugyan magához képest kevésbé villogott, de így is nagyon fontos triplákkal és gólpasszokkal, majd a végén egy labdaszerzéssel segítette az Egerszeget, Dirk Williams pedig felnőtt a honfitársai mellé - 19 ponttal, 7 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel zárt, jól dobott, ő is kulcsfaktornak bizonyult. Ezúttal az is belefért nekik, hogy Agafonov 20 perc játék után kipontozódott és hogy a kispad kevesebbet tett hozzá, összességében meggyőzőbb játékkal és a szoros hajrában hozott jó döntésekkel értékes idegenbeli sikerrel nyitották az idei pontvadászatot.

Újabb elvesztett végjáték. Legutóbb Debrecenben is minden esélye megvolt a Kaposvárnak arra, hogy nyerjen, de a végjátékot elrontotta és most is hasonló volt a helyzet - ugyan a második félidőben nagyrészt csak rohant az eredmény után Fekete Ádám együttese, de a hajrában többször is dobása volt az egyenlítéshez. Fontos helyzetben Rashun Davis hibázott el egy büntetőt egy clutch triplája után 73-74-nél, majd Julian Norfleet rontott triplát, az utolsó percben pedig egy kulcsfontosságú eladott labdával és egy újabb kihagyott hármassal pecsételte meg saját sorsát a somogyi alakulat - így 0-2-vel utazhat a címvédő Falcóhoz, nincs túl jó helyzetben a gárda. Egyénileg Davis volt az, akit lehetett náluk dicsérni (22 pont, 9/16 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), a többiek viszont adósak maradtak az eredményes játékkal: csak a 8/10 büntetőt a helyére küldő Lalic, illetve a 4/13-at dobó Norfleet érte el a tízpontos határt, az első meccsen 24 pontig jutó Dramicsanin összesen négy dobást vállalt (abból kettőt a végjátékban), csapatszinten pedig a 18 eladott labdát és a 9 kihagyott büntetőt okolhatják leginkább az újabb vereségért.

A Kaposvár legjobb dobói: Davis 22/6, Lalic 14, Norfleet 12/12
A ZTE legjobb dobói: Johnson 23/6, Williams 19/6, Ubilla 14/12

 

Szolnoki Olajbányász - Jászberényi KSE 89-75 (28-26, 18-10, 27-15, 16-24)

Kintről nagyon ment az Olajnak. Két Alekszandrov-triplával kezdődött a megyei derbi, a jászberényiek rá is ijesztettek a piros-feketékre az első percekben – sokakban felrémlett a Tisza-partiak első, Alba elleni mérkőzése, amikor is játszi könnyedséggel dobták szét a fehérváriak a szolnoki védelmet. Alig három perc alatt 3-11-et mutatott az eredményjelző, majd 5-15-nél meglett a tíz közte is – Alekszandrov mellett Staten és Miller húzta a JKSE szekerét. Az előző mérkőzésen haloványabb Morant két közeli találatával kezdte meg a felzárkózást az Olajbányász, a  jó kezdés után döcögössé vált a berényiek játéka – Tucker hármasa egy 9-0-s hazai futást eredményezett, máris ott loholt ellenfele nyakán a Szolnok. A pontgazdag játékrészt be is tudta húzni végül az Alekszics-legénység, a  Jones – Tucker duó 20-at vállalt a 28 hazai pontból (28-26). A második negyed elején Kovács Péter duplájával megszületett az első magyar kosár is a piros-feketéknél, tartotta szűk előnyét a szolnoki csapat. Az első 41 Olajbányász-pontból 37-et a légiósok szereztek, de a félidő előtt Rudner bevágott egy távolit, a remekül rajtoló JKSE pedig megállt 10 pontnál az etapban – éppen ennyivel vezetett a nagyszünetben a házigazda (46-36).
A térfélcserét követően kinyitotta a triplazsákot a hazai együttes, Jones, Tucker és Smith is eredményesen tüzelt kintről - el is lépett hússzal a Szolnok (66-46). Jones 4/5-tel, Tucker 4/6-tal célzott, csapatszinten 11/22-nél járt a tavalyelőtti bajnok. A jászberényiek csak asszisztálni tudtak ehhez, kezdeti lendületükből nem sok maradt – Alekszandrov játéka visszaesett, Pantelics pedig veszélytelen volt a gyűrűre, és Moranttal sem igazán bírt. A mérkőzés érdemi része el is dőlt a harmadik felvonásban, a házigazdák jól őrizték előnyüket, így a végére a fiatalok is pályára kerülhettek – javított a rossz bajnoki kezdés után az Olajbányász.

Egy negyedig bírta az iramot a Jászberény. A tavalyi idényben kétszer is legyőzte a JKSE az akkor még Olaj néven futó Tisza-partiakat – történetük során ez volt az első két diadaluk a megyei „nagytestvér” ellen -, azonban úgy fest, erre az évadra rendeződtek az erőviszonyok. Jól kezdtek a berényiek, de hamar elfogyott a puskapor, a labdát is jobban járatta az Alekszics-gárda – 25-15 volt a gólpasszok aránya. Miller és Staten próbálta tartani a lépést, de az ellenfél légiósai egyszerűen jobban játszottak ezen az estén – az 5/22-es triplázás és a 19 eladott labda sem segített Nikola Lazics csapatán.

A Szolnok legjobb dobói: Jones 24/12, Tucker 22/18, Morant 18.  
A JKSE legjobb dobói: Miller 25/6, Alekszandrov 13/9, Staten 13.

 

Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 88–83 (21–27, 28–15, 20–22, 19–19)

Govens volt a nyerőember. Pikáns mérkőzést játszott egymással az Alba és az Atomerőmű, mindkét oldalon voltak olyanok, akik egykori kenyéradójuk ellen léptek pályára (Lóránt, Markovics, Kovács), és Braniszlav Dzunics személye sem ismeretlen Fehérváron. Három magyarral a kezdőben állt fel az Alba, és mindhárman hozzá is tudtak tenni az első percekben – Keller Iván egy trojkával nyitott, Molnár is betalált, míg Markovics öt egységet szerzett. Ennek ellenére inkább az ASE vezetett a nyitó játékrészben, Kis Raul is beköszönt öt korai ponttal (19-25). A második negyedet lendületesebben kezdték a fehérváriak, 14 pontjukra csak hét paksi jött válaszul, egyértelműen átvették a játék irányítását a hazaiak. Ebben nem kis érdeme volt a már az első fordulóban is remeklő Molnár Mártonnak, aki 10 pontot és 7 lepattanót tett a közösbe rövid idő alatt – 49-42-re vezetett a nagyszünetben az Alba.
A folytatásban sem adta alább Molnár, 16 játékperc alatt szenzációs 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát szállított (29 VAL-lal), nem volt rá válasza a Dzunics-legénységnek. 62-50-nél azonban riadót fújt az ASE, egy 11-4-es rohammal visszajöttek a meccsbe Lóránték – Markovics hármasa nagyon kellett a házigazdának, 69-64-gyel fordultak a záró tíz percre a csapatok.  
Sok volt a hiba mindkét oldalon, de izgalmakban nem volt hiány a végjátékban. 78-69 után egy 8-2-vel válaszolt a Paks, Faust fontos triplákat süllyesztett el a székesfehérvári gyűrűben – nyolc távolinál járt már, fantasztikus napot fogott ki. Porter zsákolt egy nagyot, Faust közelebbről is pontosan célzott, és máris 81-80-ra vezettek a vendégek, érett a meglepetés. Jött azonban a bajnoktól igazolt Govens, aki egy hárompontossal, majd egy nehéz tempóval gyakorlatilag eldöntötte a kiélezett derbit – nem sok hiányzott, de végül vereséggel távozott egykori sikerei helyszínéről Dzunics mester és csapata.

Még egy ember kellett volna. A 8/10 triplával záró Faust abszolút húzóember volt a paksiaknál, a 19-ig jutó Lórántra, valamint a 14 pontja mellé 10 gólpasszt kiosztó Evansra sem lehet panasz, rajtuk kívül azonban nem akadt több jó teljesítmény. Coleman megállt hat pontnál, Harrisnek csak kettő jött össze, ez pedig kevésnek bizonyult a több lábon álló Ramirez-legénységgel szemben. A lepattanózást 49-37-re bukta az ASE, Molnár energiájára nem volt válaszuk a palánk alatt, és a végén Govens „clutch-génje” döntött az Alba javára.

Az Alba legjobb dobói: Molnár 15, Guyton 14/3, Govens 14/3, Markovic 14/3
Az ASE legjobb dobói: Faust 26/24, Lóránt 19/3, Evans 14/6.

 

Sopron KC - Egis Körmend 80-84 (20-21, 14-21, 21-17, 25-25)

Rosszul kezdtek, de korrigáltak a vasiak. Pitts és Rivers révén villámrajtot vett a soproni gárda, három perc után 10-0-ra vezettek a házigazdák. Nem kellett azonban sokat várni a Körmend válaszára, 13-12-nél már a tavalyi ezüstérmes vendégek álltak jobban – ahogy az várható volt, mindkét csapat szekerét a légiósok húzták, az első 25 pontból csak Keller duplája volt „hazai” kosár. A szoros első etap után a másodikban is jó ideig fej-fej mellett haladtak a felek, a negyed végén azonban robbantottak a piros-feketék – 27-26-ra még a házigazdák tartottak előrébb, innen futott egy 16-5-öt Matthias Zollner együttese. A fordulás után igyekezett őrizni előnyét az MTE, ám nem hagyta magát Sabáli Balázs alakulata, egészen 58-59-ig feljöttek Supoláék – Thompson és Pitts járt az élen pontszerzésben a kék-fehéreknél. A fordítás sehogy sem akart összejönni a soproniaknak, Németh Ákos találatával visszaverték a rohamot – Varnado nagyon élt a körmendieknél, 25 pontnál járt már (61-66). A záró felvonásban kiegyenlített játékot láthattunk, küzdött, hajtott a hazai csapat, de a vendégeknek mindenre volt válaszuk – 69-73 után Turner szép floaterével, majd Ferencz triplájával stabilizálta vezetését a vasi együttes. Rivers még belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, beszórt egy hármast 46 másodperccel a vége előtt, de egy kaotikus soproni labdabirtoklás, majd labdaeladás végleg eldöntötte a derbit – ha nehezen is, de behúzta a fontos idegenbeli összecsapást a Zollner-legénység.

Majdnem elég volt a tűzerő. Supola hat pontján kívül csak a légiósok találtak be soproni oldalon, de így sem hiányzott sok, hogy elcsípjék az esélyesebb piros-feketéket – Pitts és Thompson összesen 50 ponttal és 15 kiharcolt faulttal zárt, egyértelmű volt, hogy ők a házigazdák motorjai. Rajtuk kívül azonban csak Rivers jutott el tíz egységig, és a kulcsszituációkban is a Körmend talált be inkább, ez vezetett a vereséghez – ennek ellenére nincs szégyenkeznivalójuk, a több „impact playerrel” rendelkező vendégek ellen végig partiban tudtak maradni.

A Sopron legjobb dobói: Thompson 26/3, Pitts 24/6, Rivers 10/6
A Körmend legjobb dobói: Varnado 28/12, Edwards 14, Turner 11/6 

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90-100 (22-25, 24-23, 20-29, 24-23)

Nem bírta végig a Szeged. A pécsi vereség után ezúttal az első félidőben tartották a lépést a bajnokkal a hazaiak, ennek pedig a legfőbb oka a magas posztokról érkező komoly pontmennyiség volt: a nagyszünetben Krapic 15, Asbury 10, Balmazovics pedig hét pontnál tartott, Asbury hat lepattanót is leszedett, míg a túloldalon a Reddic-Washington-Lake magasember-trió összesen tíz pontot szedett össze. A fordulás után azonban nem volt már elég erő a hazaiakban ahhoz, hogy ezt a ritmust tartani tudják, az azonnal megérkező Falco-rohamra nem tudtak válaszolni, Vágvölgyi nélkül pedig a rotáció is nagyon rövidnek bizonyult - összesen hét embert forgatott Andjelko Mandics, Asbury konkrétan mind a negyven percet pályán töltötte, Balmazovics 36,5 percet játszott, de Wirth Ádám is 30 fölé jutott. Ilyen kevés játékosnál pedig nem fér bele, hogy valaki gyengébben játsszon, most az 5 pontos Miliszavljevicstől kellett volna még kicsit több, a csapatvédekezésen pedig szintén erősen meglátszott, hogy nem nagyon lehetett frissíteni - helytállt, de meglepetést okozni nem tudott az együttes, így egyelőre továbbra is nyeretlen.

A fordulás után ritmust váltott a Szombathely. A Perl Zoltánt nélkülöző címvédőnél a 14 pontos Hooker és a karmesteri pálcát a kezébe vevő Benke vezényelte a támadójátékot az első félidőben, de nem tudtak meglépni a Szegedtől, a Gasper Okorn által kért védekezés nem igazán látszott, úgyhogy változtatniuk kellett a nagyszünetet követően. Ezt azonban meg is tették, rögtön egy 9-0-val kezdtek, amivel megléptek ellenfelük elől, ezzel a három perccel meg is alapozták a későbbi sikerüket, a záró etapban volt már 14 pontos előnyük is, a hajrában pedig amikor kellett, mindig tudtak még egy kosarat szerezni, amivel romba döntötték a maradék szegedi reményeket is. Fontos változás volt az első félidőhöz képest, hogy a magas posztokon átvették az irányítást, Reddic kilenc pontot szórt a fordulás után, Lake is eljutott tizenötig, Filipovity Márkó 19-cel (8/11 mezőnyből, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés) csapata legeredményesebbjeként zárt, eközben pedig például Krapicot sikerült lelassítaniuk. Összességében 60% felett dobtak mezőnyből, 50% felett tripláztak, leszedtek 13 támadópattanót, kiosztottak 21 gólpasszt, elérték a száz dobott pontot, úgyhogy ha nem is gálázva, de hozták a kötelező győzelmet és a BL-be jutás után a bajnokságot is jól indították - az említetteken felül egyébként emeljük még ki, hogy Benke Szilárd a 9 pontja mellett 8 gólpasszt osztott ki, remekül szolgálta ki a társait.

A Szedeák legjobb dobói: Balmazovics 22/9, Krapic 20/6, Asbury 17
A Falco legjobb dobói: Filipovity 19/6, Hooker 17/9, Lake 15

 

OSE - DEAC 72-87 (10-23, 18-24, 25-27, 19-13)

Hamar eldöntötte a DEAC. Három magyar játékossal, Tóth Ádámmal, Bognár Kristóffal és Polyák Lászlóval a kezdőben nyitották a meccset a vendégek, míg Manigat és Armwood ezúttal a kispadról beszállva tolta meg a szekeret - csakhogy különösebb tolásra itt nem volt szükség, mert hat és fél perc után 2-15 állt az eredményjelzőn. Az első negyed 10-23-mal zárult, a másodikban meglett a közte húsz is, a debreceniek egyszerűen nem adtak esélyt ellenfelüknek - Boriszov és Tóth Ádám 26 pontot szórt a nagyszünetig, ami csak kettővel maradt el a teljes OSE által szállított 28-nál. A második félidőben végig húsz pont körüli előnyben játszhatott Kovács Adrián alakulata és könnyedén kézben tartotta az eseményeket annak ellenére, hogy végül csak 5/21 triplája akadt be - mindössze hat labdát adtak el Bognárék, miközben a Costa-Manigat páros önmagában nyolcat (!) lopott el az oroszlányiaktól. Összességében magabiztos, sima győzelmet aratott a vendégcsapat és két forduló 2-0-val áll, önbizalommal telve várhatja a folytatást.

Még nyeretlen az újonc. A körmendi vereség után otthon természetesen meglepetésre készült az OSE, de a társaság nem tudta igazán megszorítani ellenfelét - a rossz kezdés rányomta a bélyegét a későbbiekre, az első félidőben több hármast emeltek rá, mint kettest (de csak 4/18 esett be), tízzel kevesebb duplát dobtak be, mint a DEAC, egyetlen büntetőt sem harcoltak ki és 10-2 volt az eladott labdák aránya, nem a javukra. Ezen pedig igazán a fordulás után sem tudtak javítani, ugyan a 16 leszedett támadópattanó dicséretes, de a 19 eladott labda már kevésbé, a tripláik később sem ültek és a meccs végére pontosan annyi hármast emeltek rá, mint kettest és büntetőt összesen - ez semmiképp sem számít egészséges aránynak. Egyénileg Bozovic (16 pont, 13 lepattanó, ebből 6 támadó) az, aki dicsérhető, de két forduló után egyelőre csak két sima vereséget tudnak felmutatni, mindenképpen javulniuk kell a következő hetekben.

Az OSE legjobb dobói: Abell 17/6, Bozovic 16, Rizvic 13/3
A DEAC legjobb dobói: Boriszov 19/3, Tóth Á. 17, Manigat 12/12

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus