50 éves lenne Sitku Ernő

A Nyíregyháza, Honvéd és ASE legendája 2020. május 22-én tragikus hirtelenséggel hunyt el.

1972. január 9-én született a magyar kosárlabdázás elmúlt 30 évének egyik legnagyobb alakja, a 149-szeres válogatott Sitku Ernő. Fiatalon szülővárosában, Nyíregyházán ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd Zsoldos András vitte fel a fővárosba a Honvédhoz. Itt vált válogatott klasszissá, 1995-ben és 1997-ben bajnoki címet nyert, második bajnoki címe után az Év Játékosává választották Magyarországon - 1999-ben természetesen fontos tagja volt a 30 év után Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatottnak is. 

Később megfordult Szolnokon és Debrecenben is, majd az Atomerőmű SE színeiben ért el újabb sikereket, 2002-ben és 2005-ben bajnoki címeket, 2003-ban és 2005-ben kupagyőzelmeket gyűjtött be - utolsó profi éveit Nyíregyházán töltötte és 40 évesen, 2012-ben vonult vissza. 

A kosárlabdától ekkor sem szakadt el, hamarosan átvette a Nyíregyháza Blue Sharks irányítását, az utánpótlásnevelést magas szintre emelte a helyi kosárlabda-akadémián, majd az U18-as magyar válogatott mellett is igyekezett átadni tudását - amellett, hogy az MKOSZ elnökségi tagjaként a legmagasabb szinten is számítottak a tapasztalatára. 

A nyíregyházi kosárlabda felemelésében kulcsszerepet játszó helyi legenda már nem érhette meg, hogy élvezhesse munkája gyümölcsét, 2020. május 22-én autóvezetés közben rosszul lett, életét pedig a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni - klubja egy évvel később, 2021 tavaszán jutott fel ismét az A-csoportba.

Sitku Ernő tudását családon belül is továbbadta, hiszen fia, a szintén 15-ös mezben játszó Sitku Márton a Sopron KC A-csoportos csapatát erősíti, míg leánya, Sitku Zsuzsanna az Euroligás Sopron Basket tagja, 2021 nyarán alig 17 évesen fontos szerepet játszott a női U19-es válogatott világbajnoki bronzérmében. 

Isten nyugosztalja!

fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus