A bosnyákok ellen nem volt esélye a magyar válogatottnak

A Nurkic-Musa-Garza trió vezette délszlávok egy félidő alatt megválaszolták a lényeges kérdéseket.

Olimpiai előselejtező, európai zóna, B-csoport

3. forduló

Magyarország - Bosznia-Hercegovina 78-103 (16-36, 12-21, 24-26, 26-20)

Magyarország: Váradi 2, Vojvoda 17/9, Benke 5, Golomán 4, Keller 9/3. Csere: Perl 21/3, Somogyi 2, Lukács 5/3, Karahodzic 2, Pongó 2, Csátaljay 2, Csuti .7/3 Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics (Pór Péter, Forray Gábor).

Bosznia-Hercegovina: Atic 8/6, Lazic 7/3, Garza 10, Musa 26/9, Nurkic 12. Csere: Halilovic 8, Alibegovic 14/3, Gegic 3, Vrabac 2, Kamenjas 4, Delalic 8/3, Zahiragic 1. Szövetségi kapitány: Aziz Bekir (Gordan Firic, Alen Abaz).

A játéknap első mérkőzésén a lengyelek simán győztek a portugálok ellen - a házigazdák 3-0-val jutottak tovább az olimpiai előselejtező következő fázisába és Észtországgal játszanak majd. A portugálok veresége azt jelentette, hogy a magyar válogatottnak még nem volt tét nélküli a bosnyákok elleni összecsapás, de 16 ponttal kellett nyerni a továbbjutáshoz. 

A bosnyákok nagyon agresszíven kezdték a mérkőzést, a két NBA-s center, Jusuf Nurkic és Luka Garza felváltva támadta a gyűrűt, mentek a támadópattanókért, ráadásul Hanga Ádám Realos ex-csapattársa, Dzanan Musa kívülről volt eredményes. Nálunk három perc alatt egyetlen Vojvoda-triplát jegyezhettünk fel, így Sztojan Ivkovics gyorsan időt is kért. Sikerült stabilizálni a palánk alatti védekezést, de ekkor Musa betörésből és kontrából csinált két 2+1-et is - Benke és Somogyi egy-egy hasonlóval válaszolt (bár Somogyi +1-e sajnos kimaradt), így sikerült stabilizálni a 10 pont körüli differenciát. Sajnos a bosnyák cserék elkezdtek bemelegedni, Lazic vágott sarokhármast, majd Musa futott be az alapvonalon, Nurkic ziccerezett, miközben ellenfelünk védekezése is egyre fojtogatóbbá vált. A fiatal Lukács hármasa borzasztóan kellett, de a másik oldalon Alibegovic villant, a különbség pedig 20 pont környékére hízott. Keller Ákos hármassal javított a helyzetünkön, de Alibegovic is megmutatta, hogy pedigrés kosárcsaládból származik, majd Musa megszerezte negyedbeli 16. pontját is - Vojvoda tempójával zárult a negyed (16-36). 

Golomán szép centermunkájával indult a második játékrész, majd Benke szerzett labdát és vitte végig, de a bosnyákok szigorítottak a védekezésükön, támadásban pedig Nurkic-ék 2 faultot harcoltak ki Kelleren, akinek le kellett ülnie három személyi hibával. Kicsit lelassult a játék, Nurkic-ék játékába is be-be csúsztak hibák, de a mieink alig tudtak kosarat szerezni, Musa vezetésével pedig egy idő után újra elkezdtek gyűlni a bosnyák pontok. A negyed végefelé Perl és Pongó dobott kosarat, majd Csátaljay passzából Vojvoda dobott ziccert, ezzel ért véget a félidő (28-57). 

Golomán szép lerohanásos kosarával indítottuk a második félidőt, majd Vojvoda szórt egy hármast, Perl is többször jól tört be, de a sztárjait még bevető bosnyákok gond nélkül tartották a 30 pont körüli differenciát, sőt növelték is (37-70). Egy szép Perl-Lukács összjáték törte meg a csendes csordogáló meccset, a fiatal szolnoki zsákolt nagyot, majd Perl pörgött fel, kétszer is nehéz kosarat szerzett. A játékrész hajrájában Karahodzic, Vojvoda és a triplát vágó fiatal Csuti is beköszönt, miközben a bosnyákok lassan leültették a húzóembereiket (52-83).

Csuti kosarával indult a negyedik negyed, majd Perl szerzett újabb kosarakat, ezekkel pedig 25 pontig jöttünk vissza, a kisebb magyar futást Delalic buzzer hármasa zárta le. A negyed közepén kicsit fel is pörögtek a bosnyákok is visszaállították a 30 pont feletti különbséget - Keller, Váradi és Vojvoda kapta kicsit össze a csapatot. A végén már keveset védekeztek a csapatok, vigyáztak egymás testi épségére - a bosnyákok magabiztos győzelmet aratva jutottak tovább, a mieink számára pedig befejeződött a torna.

Legközelebb februárban, Izland ellen játszik tétmeccset a magyar válogatott - a csapat és a szövetségi kapitány egyes megnyilvánulásaiból akár az is kiolvasható, hogy már nem Sztojan Ivkoviccsal, de hivatalos bejelentés még nincs személyi változásokkal kapcsolatban. 

 

fotó, slide: Rébay Viktor/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus