Férfi MK: Újra Falco, vagy komoly meglepetésre valaki más?

Hétvégén jön a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa négyes döntője.

Szombaton és vasárnap, vagyis április 6-7-én, a budapesti BOK Sportcsarnokban kerül megrendezésre az idei Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa négyes döntője. A Final Four előtt lássuk, milyen előjelekkel várja a négy együttes a hétvégi megmérettetést! - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
 
2024. április 6., szombat
 
17:00   Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - SZTE-Szedeák
 
Az alapszakaszt megnyerő címvédő a Szedeákkal csap össze az első elődöntőben, ami alapvetően egyoldalú találkozónak tűnik. A Falco a válogatott játékosaira és külföldi kosarasaira, az összeszokott magra és a kiváló egyéni teljesítményekre építve toronymagas favoritja az egész hétvégének.
 
Az előző négy befejezett szezonban bajnoki címig jutó, 2021-ben a Ludovikán, tavaly pedig a Tüskecsarnokban kupagyőzelmet ünneplő címvédő az utóbbi éveket nézve nagy fölényben van a magyar mezőnyben, a Bajnokok Ligája miatt pedig rendkívül értékes plusz tapasztalatokkal bír. A COVID óta egyetlen egy magyar kiírást nem sikerült megnyernie (3-szor nyert bajnoki címet, 2-szer pedig kupát a 2020-as, félbeszakadt szezon óta), így nem csak játékosállományával, de önbizalomban és tapasztalatban is a mezőny fölé nő.

Az egyetlen kisiklás a 2022-es, debreceni kupadöntő... és pont a Szedeák elleni negyeddöntő, ahol Bognár Kristóf vezetésével óriási meglepetést okozott a szegedi alakulat a Falco kiejtésével. Akkor természetesen teljesen más volt a Tisza-parti alakulat, de Bognár mellett még valaki tagja volt annak a szegedi csapatnak, aki most is: Simándi Árpád vezetőedző.
 
Az akkor többek között Persons, Cook és Alston fémjelezte szegediek 78-74-re múlták felül a többek között Perl Zoltánnal, Keller Ákossal, Boris Barac-csal és Kovács Benedekkel felálló, Milos Konakov vezette Falcót, és mindent egybevetve ez most talán még nagyobb bravúr lenne a Szedeáktól, mint akkor volt.

A Falcónak ugyan a válogatott szünet óta vannak problémái, 5 forduló alatt mindhárom idegenbeli találkozóját elbukta a szombathelyi együttes, 22-4-gyel azonban így is megnyerte az alapszakaszt - ez pedig mutatja, hogy az első 21 fordulót 20-1-gyel abszolválták, elképesztő fölényt mutattak hónapokig.
 
A szegedieknél sokkal nagyobb volt a hullámzás, jó kezdés után visszaestek, Ryan Woolridge sérülését sem bírták el, Nikola Lazics le is mondott, ők viszont pont márciusban kapták össze magukat. Zsinórban három sikert arattak, visszajött az esélyt a rájátszásra is, de ezt a sanszot nem tudták realizálni az alapszakasz utolsó fordulójában, a DEAC ellen, a 10. helyről folytatják majd az alsóházban.
 
A Szedeák ettől függetlenül lélektanilag még lehet jó állapotban. Az, hogy lemaradt a csapat a PO-ról, egyrészt nyilván nem segített a hangulaton. Ez viszont azt is jelenti, hogy a kupának még nagyobb jelentősége lesz a szegediek számára. Egy olyan szezonban, amely előtt még a klub indulása is kérdéses volt, óriási dolog volt már a legjobb nyolc közé jutás is az alapszakasz felénél, az pedig még nagyobb, hogy a Körmend idegenbeli legyőzésével a négyes döntőbe is bekerültek Locke-ék.

Nem mellesleg a 21. fordulóig a Szedeák volt az egyetlen csapat, amely le tudta győzni a bajnokságban a Falcót, még október 21-én 80-79-re. Más kérdés, hogy a szombathelyiek egy 30-ast vertek ellenfelükre a két gárda január 20-ai találkozóján (110-80) - ettől függetlenül van mibe kapaszkodnia "Dávidnak" Góliát ellen.
 
Van némi kérdőjel is ebben a párosításban, hiszen Brendan Bailey még nem volt a Szedeák játékosa január 20-án - pont a Falco-meccs után, január 22-én érkezett a Szegedhez. Az alapszakasz végén kifejezetten jól mutatott a szegedi gárda, pedig nem volt minden a legnagyobb rendben: Woolridge épphogy visszatért sérüléséből, Noah Locke viszont a szezon végén sérült meg. Ha mindketten teljes értékűek tudnak lenni, akkor okozhatnak gondot a címvédőnek.
 
A Falco a második (2443, átlag 94.0), a Szedeák pedig a harmadik (2286, 87.9) legtöbb pontot szerezte az alapszakaszban - a szegediek tűzerőben képesek felvenni a versenyt a Szombathellyel. Védekezésben teljesen más a helyzet: a liga legjobb csapata (1969, 75.7) a legrosszabbul védekező (2358, 90.7) együttessel találja majd szembe magát.

Összességében nézve nagyon-nagyon komoly meglepetés lenne a Falco kiesése, de két évvel ezelőtt is az volt. Ez azért egy rutinosabb szombathelyi együttes, hatalmas tapasztalata van már a gárdának az ilyen szituációkban, amikor nem csak egyszerűen jobbak az ellenfélnél, de sokkal esélyesebbek is, és rendre megoldották ezeket a helyzeteket is Keller Ákosék.
 
Éppen ezért semmi teher nincs a Szegeden, amelynél a négy külföldi mellett Bognár, Mucza Tamás és Zsíros Péter is nyújtott már mérkőzést eldöntő teljesítményt idén. Alapvetően egyértelmű favorit a Falco, de ha a Szedeák tud egyszerre felszabadultan és koncentráltan játszani, lehet ebből egy jó, szoros mérkőzés is.
 
 
20:00   NKA Universitas Pécs - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
 
A másik elődöntőnek nincs ilyen múltja, de jóval kiegyensúlyzottabb csata várható majd a pályán. Az NKA Universitas Pécs első élvonalbeli szezonja egyelőre álomszerűen alakul: előbb féltávnál bejutottak a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa idei nyolc együttese közé, majd a ZTE kiejtésével a négyes döntő is megvolt a mecsekaljai gárdának, néhány napja pedig az Egis Körmend elleni ki-ki meccset nyerték meg, ezzel a rájátszásba is bekerültek, méghozzá a hatodik helyen.
 
Ha csak a lelki pluszról és az érzelmi feltöltöttségről van szó, akkor talán az NKA van a legjobb állapotban a négy bejutó csapat közül. A Szolnok viszont ha nem is ilyen látványosan, de rendezte a sorokat. A február 28-án kinevezett Oliver Vidin vezetésével 4-1-es mutatót hozott az Olajbányász, amely csak a Falco vendégeként kapott ki a válogatott szünet óta, és ezzel szinte "utcahosszal", két meccs előnnyel szerezte meg a harmadik helyet az alapszakaszban.
 Mivel az NKA Pécs újonc, így nem sok közös kupamúltja, egyáltalán múltja van a két alakulatnak. A bajnokságban a Pécs egy huszáros hajrával nyert hazai pályán december 16-án (94-86). Az utolsó előtti fordulóban, szűk két hete viszont az Olaj visszavágott annak ellenére is, hogy itt is nagy hajrát indított Csirke Ferenc együttese. Bár a Szolnok a második félidőben nagyobb előnyben volt, az egymás elleni két találkozó és az alapszakasz alapján is látható, hogy küzdelmes mérkőzésre és nagy csatára lehet számítani.
 
A két együttes játékosállománya sincs messze egymástól, az alapszakasz-mérlegben meglévő különbségek (15-11, 12-14) ellenére nem volt nagy differencia közöttük sem a kapott pontokban (2152-2165, 82.8-83.3), sem a dobott pontokban - sőt, utóbbiban a pécsiek voltak a jobbak (2122-2153, 81.6-82.8). Mindemellett az NKA sokszor bizonyította idén, hogy borzasztóan nehéz idő előtt lezárni ellenük egy-egy mérkőzést, mert hatalmas küzdők.

A Szolnoknál szinte soha nem 1-2 ember jó teljesítmény múlik a győzelem - nagyon kevés igazán kiugró egyéni produkció volt a szolnokiaknál az alapszakaszban, viszont 7-8 ember hoz egy jó átlagteljesítményt, amire akár Lukács Norbert, akár Pongó Máté, akár James Eads III, akár Dustin Thomas, akár Strahinja Jovanovic rá tud pakolni egy-egy lapáttal. Az NKA Pécsnél Ibrahim Durmo, Nemanja Nikolic és Fahrudin Manjgafic meghatározóak, nagy öröm, hogy Meleg Gergőről is elmondható ugyanez, és úgy tűnik, Jordan Walker igazolása is bejönni látszik.
 
Közülük Durmo még a magyar mezőnyben is kiemelkedő, hiszen a negyedik legjobb VAL-ja volt az alapszakaszban (25.7), a liga legjobb lepattanózója (10.7) és támadólepattanójója (3.7), miközben a második legtöbb védőpattanót szedte le a mezőnyben (7.1). A játékstílusából adódóan neki ráadásul nagyon ritkán vannak rossz napjai - pont Szolnokon volt egy gyengébb meccse (8 pont, 9 pattanó, 15 VAL).
 
Bár nem két olyan támadóalakulatról van szó, mint a Falco és a Szedeák, nincs beoltva pont ellen egyik csapat sem. Ez is lehet egy kifejezetten sokpontos mérkőzés, de nagyon könnyedén benne van egy olyan fizikális csata is, ami nem csak a vesztesnek, hanem a győztesnek is fájni fog. Egy fokkal talán mélyebb csapat a Szolnok, de ez két nagyon egyforma erősségű gárda ütközetének tűnik, ráadásul semleges helyszínen - izgalmas összecsapásra lehet számítani.

A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa négyes döntőjének szombati napjára ezen a linken tudtok jegyet vásárolni:
https://www.eventim.hu/en/tickets/zsiros-tibor-ferfi-magyar-kupa-doento-budapest-bok-csarnok-1416693/performance.html
 
A vasárnapi napra pedig itt:
https://www.eventim.hu/en/tickets/zsiros-tibor-ferfi-magyar-kupa-doento-budapest-bok-csarnok-1416772/performance.html
 
A jegyek napijegyek, mindkét mérkőzésre érvényesek.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Kép, fotók, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus