Gyászhír: Elhunyt Panácz Antal

Gyászol a kosárlabda társadalom és gyászol Zalaegerszeg!

A Zalakerámia ZTE KK gyászközleménye:

Életének 89. évében elhunyt a Zalaegerszegért-díjas Panácz Antal, aki egyike volt annak a generációnak, akik a zalaegerszegi kosárlabda alapjait megteremtették. Játékosként, edzőként, testnevelőtanárként sok ezer fiatallal ismertette és szerettette meg a kosárlabdasportot. Városunk polgármestere, Balaicz Zoltán is megemlékezett közösségi oldalán Panácz Antalról. 

Panácz Antal Szegeden született 1935. augusztus 24-én. Családjával 1940-ben költöztek Zalaegerszegre. 1954-ben érettségizett, majd Pécsen szerzett tanári diplomát. Már az iskolás évei alatt megszerette a kosárlabdát. 1953-ban, a ruhagyári csapatban kezdte pályafutását, később ez alkotta a ZTE vázát.

A diploma megszerzése után a Dózsa-iskolában kezdett tanítani és a ZTE kosárlabdacsapatában is örömmel fogadták a Pécsen klasszissá érő játékost. Közel húsz évig volt a ZTE meghatározó tagja, két évig játékos edzője is. Gyors, ponterős bedobóként nagy hasznára volt csapatának. Egyedülálló módon, a sportág zalai legjobbjai a magasabb osztály reményében egy csapatba tömörültek. Elérték céljukat, bejuttatták a csapatot az NB II-be.

Huszonnégy évet töltött játékosként a pályán, 42 évesen egy ZTE–Építők helyi rangadón búcsúzott el a játéktól. Visszavonulása után a ZTE edzője volt öt évig, majd az utánpótlás nevelésében alkotott maradandót. A Hamburger (majd a jogutód Landorhegyi) iskola testnevelőjeként több ezer gyerekkel szerettette meg a sportot. Nevelőedzője volt, olyan későbbi NB I-es kosárlabdázóknak, mint Ivánkovics István, Bodrogi Csaba, Bencze Tamás, Gáll Tamás és Kámán Tamás. Kortársaival lerakták a város kosárlabda sportjának alapjait, játékosként és edzőként is országos elismertségre tett szert. Tanítványai beírták a nevüket a magyar és a zalai kosárlabda aranykönyvébe is.

A város közéletében is szerepet vállalt és 1997-2010-ig önkormányzati képviselőként dolgozott. A városért, a landorhegyi városrészért, a közösségért, a sportért és az iskolájáért végzett munkáját Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Zalaegerszegért Díjjal ismerte el.

Egy legendával, egy kiváló és nagyszerű emberrel lett szerényebb Zalaegerszeg!

Emlékét örökre megőrizzük!

 

Fotó, slide: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus