Japánban a magyar férfi válogatott, 3. rész – Záporból a trópusokra

A japán szövetség meghívására Tokióba utazó férfi kosárlabda válogatott öt negatív koronavírus-teszt után szállhatott föl arra a repülőre, mely a belga és a finn válogatottat szállította Japán közkedvelt nyaralóhelyére, Okinawa szigetére.

Az első három nap a karantén mellett az akklimatizációról szólt, ki nehezebben, ki könnyebben, de a csapat túlesett rajta – mondta a Hunbasketnek Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. A japán szövetség meghívására Tokióba utazó férfi kosárlabda válogatott öt negatív koronavírus-teszt után szállhatott föl arra a repülőre, mely a belga és a finn válogatottat szállította Japán közkedvelt nyaralóhelyére, Okinawa szigetére.
 
A közel másfél milliós sziget fővárosában, Nahában rendezik a házigazda és a három európai válogatott tornáját, ahol egyáltalán nem lesz könnyű dolga a mieinknek.
 
- A legfontosabb az volt az első három napban, hogy tudjunk alkalmazkodni a hatalmas páratartalomhoz, az időeltolódáshoz, na meg persze ne sérüljön meg senki – összegezte a karantén három napját Sztojan Ivkovics. – Ma itteni idő szerint délután három óra körül (Magyarországon reggel 8 óra – a szerk.) értünk Okinawára, ahol már túl is estünk az első edzésen.
 
A japánok valóban kitesznek magukért, a tornát az áprilisban átadott ultramodern, ám a környezetbe harmonikusan illeszkedő Okinawa Arénában rendezik. A magyarok ezúttal a szintén tökéletes edzőcsarnokban gyakorolhattak, holnap jut edzésidő Ferencz Csabáéknak a centerpályán is.
 
A tokiói monszun után felüdülés volt a tűző napsütés, a gyönyörű tengerpart látványa mindhárom csapatnak. A vendéglátók a sziget egyik legjobb, ha nem a legjobb szállodájában szállásolták el a válogatottakat, egészen remek körülmények fogadták tehát a kosárlabdázókat.
 
- Már foglalkoztunk az ellenfelekkel, a finnek és a japánok előrébb tartanak a munkában, már edzőmeccseket is játszottak, egyelőre a belgákról tudunk ebből a szempontból kevesebbet. A japán válogatott a hírek szerint egészen remek formában van, ami nem csoda, hiszen az olimpia házigazdájaként szeretnének a lehető legjobban teljesíteni. Itt van a csapatban a két NBA-játékosuk, Rui Hachimura, valamint Yuta Watanabe is. Szerdán éppen ellenük kezdjük meg a szereplésünket itteni idő szerint este 19 órától – számolt be a részletekről Ivkovics kapitány.
 
A szakvezető hozzátette: két évvel ezelőtt Németországban hasonlóan erős tornán tudtak felkészülni az Európa-bajnoki selejtezőkre, az elsődleges cél most is a fiatalok beépítése.
 
- Az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön, illetve majd a jövőévi Európa-bajnokságon már ott lesz a sorainkban Benke Szilárd, Hanga Ádám, Filipovity Márkó, illetve egy honosított játékosunk, azaz erősebbek leszünk.
 
Egyébként tényleg elképesztő, mennyire odafigyelnek a japánok mindenre, ezzel a nagyszerű hozzáállásukkal nagyon sokat enyhítenek az országukban érvényben lévő szigorú szabályok miatti feszültségen. Ugyanis a karanténból most buborékba kerültek a csapatok, ami annyiban enyhébb a karantén előírásainál, hogy a szállodában szabadon mozoghat mindenki, de a szálloda előtti tengerparti sétányon már nem lehet járkálni!
 
Érdekesség, hogy a világ egyik legnagyobb szállodaláncába tartozó ötcsillagos hotelben nincs más vendég, csak a tornára érkezők, így aztán igazán kényelmesen elfér mindenki. A megszokás kedvéért, na meg mert előírás, az okinawai érkezéskor is tesztelték mindhárom európai küldöttséget. Nem kell sokat várni a hetedik vizsgálatra sem, ezt a Japán elleni meccsnapon, szerdán reggel végzik el.
 
Utána pedig kezdődhet a torna, s ezzel együtt az őszi vb-selejtezőket előkészítő csapatépítés.

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus