Közel két és fél hónap elteltével újra összecsapunk a bosnyákokkal

November 11-én folytatja világbajnoki selejtezőit a magyar férfi kosárlabda-válogatott - a mieink soron következő ellenfele Bosznia-Hercegovina lesz jövő pénteken 20:00-tól Szarajevóban. A bosnyákokkal szeptember 1-jén, az Európa-bajnokság nyitónapján találkoztunk már. A keretek azóta némileg változtak, és egy esetleges visszavágással előznénk is ellenfelünket a tabellán.

 

A Hunbasket előzetese:

Az első önálló Eb sikere, a rendszeres részvétel és a címvédő legyőzése

A bosnyák kosárlabda történelméről a kontinenstorna előtt írtunk már. Bosznia-Hercegovina országként is igen fiatal, hiszen nagyon sokáig Jugoszlávia része volt, így természetesen a kosárlabdatornákon is jugoszláv színekben játszottak a Bosznia területén született játékosok. 1992-ben nyerte el függetlenségét az állam, így az 1993-as Eb volt az első, amelyen részt vehetett az önálló Bosznia-Hercegovina, és rögtön máig legnagyobb sikerét érte el. Az első csoportkörben is egy meccset nyert a gárda (Svédország ellen), majd a másodikban is (Lettországot múlta felül), ezzel a két győzelemmel viszont be is jutott a negyeddöntőbe, és végül a nyolcadik helyen végzett. Ezt az eredményt azóta sem tudta megismételni a bosnyák kosárlabda, bár ebben a lebonyolítási rendszer változásának is van szerepe.

1995-ben nem jutott ki a gárda a kontinenstornára, 1997-ben viszont újra meccset nyert - megint Lettországot verte az alsóág utolsó találkozóján, így 15. lett. Ezt követően nem játszottak már a csoportból kiesők, így 1999-ben, 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben is 0-3-mal zárta az Európa-bajnokságot Bosznia - ez 2001-ben 13. helyet ért, a másik három alkalommal 15-et. Két kihagyott Eb következett, majd három újabb részvétel, némi pechhel karöltve. 2011-ben 2-3-mal zárta a csoportját a bosnyák válogatott, nem jutott tovább, így 19. lett, 2013-ban viszont 3-2-vel sem került tovább a csoportkörből - akkoriban még csoportonként hatból hárman mentek tovább, és a négy darab 3-2-vel végző csapat közül a bosnyákok húzták a rövidebbet, így újra 13-ok lettek. 2015-ben 1-4-gyel végeztek a csoportban, majd a 2017-es tornára nem jutottak ki.

Olimpiára, világbajnokságra még nem tudták kvalifikálni magukat, 30 éves fennállásuk során viszont az idei volt a tizedik Európa-bajnokságuk. Mint ismert, a mieink 95-85-ös legyőzése után kikaptak a németektől (92-82), de a harmadik játéknapon megverték az Eb-címvédő szlovéneket is (93-97). Ez sem ért végül továbbjutást, mert a franciák elleni zakó (68-81) után a litvánok elleni ki-ki meccset elvesztette Bosznia (87-70), így a csoport ötödik helyén zárt 2-3-as mutatójával.

 

Egy hirtelen távozó, egy régi ismerős és egy nagy bravúr a vb-selejtezőkön is

Még mindig viszonylag újnak tekintő szövetségi kapitánya van a bosnyákoknak: júniusban nevezték ki az 52 esztendős Adis Beciragicot a csapat élére, ő irányította a gárdát az Eb-n.

Beciragic játékospályafutása első felét Boszniában, a másodikat pedig Törökországban töltötte. A 90-es években végig a válogatott gerincének tagja volt: szerepelt az 1993-as, az 1997-es és az 1999-es Eb-n is, 45 meccsével a hetedik legtöbbször lépett pályára a bosnyák nemzeti csapatban. 2011 óta edzősködik, 2018-ig török földön tette mindezt - van is török állampolgársága az arrafelé Aziz Bekirként ismert szakembernek. Volt iraki szövetségi kapitány 2020-ban, az előző idényben pedig a Golden Eagle Yllit vezette koszovói bajnoki címig és kupagyőzelemig, kiváló idényt tudhat maga mögött.

Vedran Bosnicot váltotta egyébként a kispadon, aki 2018 óta irányította az együttest. Ő juttatta ki a gárdát az Európa-bajnokságra, és ő vezette 3-3-as mérlegig a csapatot a világbajnoki selejtezők első csoportkörében is. Volt azonban egy kis nézeteltérése a bosnyák szövetség vezetőivel, illetve volt némi fizetésbeli elmaradás is felé, így június 8-án beadta lemondását.

A vb-selejtezők második csoportkörének tehát nem éppen ideális körülmények között vágott neki a gárda (a pénzügyi gondok miatt felkészülési meccset is alig játszottak), ennek ellenére egy hatalmas szenzációt okozott a világbajnoki kvalifikációk során is. Montenegróban 88-69-re kikaptak Nurkicék, ezt követően viszont hosszabbításban 96-90-re megverték Franciaországot, így jelenleg velünk azonos mérleggel, 4-4-gyel állnak a csoport negyedik helyén a jobb kosárarányuk miatt.

 

A két vezér nem lesz, de vajon ki lép fel a helyükre?

A bosnyákok bő keretéről is írtunk augusztus elején, két emberrel viszont egészen biztosan nem számolhat majd Beciragic mester: Jusuf Nurkic az NBA-ben, a Portland TrailBlazersnél játszik, Dzanan Musa pedig Hanga Ádám csapattársa az Euroligában érintett Real Madridnál, így hármuk közül nem fog pályára lépni senki.

Nurkic pótlására az ellenünk is nagyszerűen kosarazó Miralem Halilovic (16 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 23 VAL) mellett talán Emir Sulejmanovic és a nagy tehetségként számon tartott Kenan Kamenjas lehet majd alkalmas, ők nagyobb szerepet kaphatnak a palánk alatt általában uralkodó center távollétében. Musa esete már érdekesebb, itt talán John Robersonra hárulhat majd még nagyobb figyelem. Arra is számíthatunk azonban, hogy Edin Atic és Amar Gegic vezetésével még fizikálisabb lehet majd a perimétersor - ellenfelünk valószínűleg erre fog építeni, mert ez a legnagyobb erőssége.

A mieinknél Hanga kiesése jelent majd változást, de talán inkább építhetünk a szeptember eleji mérkőzésre, mint a bosnyákok. Benke Szilárdnak (20 pont, 4 pattanó, 6 gólpassz, 29 VAL) és Vojvoda Dávidnak (15 pont, 4 gólpassz, 19 VAL) nagyon jó meccsük volt akkor, és Nurkic távollétében a gyűrűhöz közel könnyebb dolgunk lehet valamivel. Sztojan Ivkovics csapata számtalanszor megmutatta már, hogy rengeteget tud tanulni egy-egy vereségből (elég csak a Montenegró elleni találkozókra gondolni), és ha ezt most is megteszi, egészen biztosan szoros mérkőzést tudunk játszani Szarajevóban.

A találkozó tétje nem más, mint a csoport negyedik helye három fordulóval a selejtezők vége előtt - nem túlzás azt állítani, hogy kulcsfontosságú összecsapás elé nézünk. Mint ismert, a hatfős csoportok első 3-3 helyezettje jut ki a jövő évi világbajnokságra, így nagyon nem mindegy, hogy az 1 meccsel jobban álló Montenegró (5-3) mögött ki marad ott közvetlenül, harcban a vb-ért - a montenegróiak Csehországban lépnek majd pályára 11-én, majd Litvániát fogadják 14-én.

 

A november 11-én, pénteken, 20:00-kor kezdődő Bosznia-Hercegovina - Magyarország 2023-as férfi világbajnoki selejtező mérkőzést a Duna World élőben közvetíti 19:55-ös műsorkezdettel!

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

A három nappal később, november 14-én, hétfőn, Csehország ellen megrendezendő találkozóra még kaphatóak belépők. A szombathelyi Arena Savariában 18 órakor kezdődő összecsapásra az alábbi linken vásárolhatóak még jegyek:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/magyarorszag-csehorszag-szombathely-arena-savaria-594261/event.html

A normál belépők ára 3.200 Ft, elővételben viszont mindössze 2.600 Ft.

A kedvezményes jegyek 2.600 Ft-ba kerülnek, míg elővételben 2.000 Ft-ért kaphatóak.

 

Forrás, fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus