Légiós körkép: Golomán a EuroCupban, Filipovity a FIBA EC-ben és Németországban is parádézott

Váradi Benedekék nyerték magyar rangadót Litvániában.

A Hunbasket összefoglalója:

A Real Madrid két mérkőzést játszott az Euroligában az elmúlt két hét során. Előbb nagyobb izgalmak nélkül győzött a Fenerbahce otthonában (71-85), ezt követően viszont hazai pályán kikapott az AS Monacótól hosszabbítás után (94-95) - a királyi gárda 8-4-gyel jelenleg negyedik a tabellán. Az ACB Ligában a Valenciát 79-62-re, ma pedig a BAXI Manresát 103-89-re verte a Real, így 9-2-vel ott van a második helyen. Hanga Ádám egyik mérkőzésen sem lépett pályára - saját bevallása szerint megint elkezdett rakoncátlankodni a lába, nem volt 100%-os, így mielőtt nagyobb baj történne, inkább erősítik és megpróbálják regenerálni a csapatnál.
 
A Joventut Badalonának felemás két hete volt. A EuroCupban előbb az A csoportot vezető, francia JL Bourg-tól (80-85), majd kisebb meglepetésre a román U-BT Cluj-Napocától (98-82) is kikapott a spanyol együttes, így 4-3-mal még mindig a harmadik az A csoportban, de már csak egy meccsre van a nyolcadik helytől. Maronka Zsombor a franciák ellen villogott, kevesebb mint 10 perc alatt 8 pontot szerzett két hármassal - Kolozsváron kevesebb mint 4 perc játékidő jutott neki. A bajnokságban viszont nagy formában van a Joventut - előbb hozta a kötelezőt az utolsó előtti Manresa vendégeként (68-90), majd legyőzte a listavezető Lenovo Tenerifét is (78-69), így 7-4-gyel a hatodik. Maronka az első találkozón három és fél perc alatt 1 lepattanót jegyzett, a másodikon nem küldték pályára.
 
A Niners Chemnitz továbbjutott a FIBA Europe Cupban, miután kiütéses sikert aratott az izraeli Hapoel Nofar Galil Elion ellen (111-79), így 4-2-vel megnyerte az A csoportot. Filipovity Márkó 22 ponttal és 5 lepattanóval csapata legeredményesebb játékosa volt - mindezt 18 és fél perc alatt produkálta. A Chemnitz a következő körben a román SCMU Craiovával, a portugál FC Portóval és a francia Cholet Baskettel került össze az I csoportban. A német élvonalban két meccset játszott a Niners - kiváló második félidejével verte az MLP Academics Heidelberget (87-78), majd ma délután, a Veolia Towers Hamburg otthonában győzött 104-81-re, így 5-3-mal a hatodik jelenleg. Filipovity előbbi mérkőzésen 10 pontot és 1 pattanót, majd ma 29 pontot (29 VAL) termelt - a Hamburg ellen messze kiemelkedett a mezőnyből, bombaformában van.
 
A 7Bet-Lietkabelis két meccset nyert a EuroCupban - előbb a szlovén Cedevita Olimpiját verte (104-98), majd az olasz Germani Bresciát is felülmúlta (79-70), így feljött az 5. helyre az A csoportban (4-3). Golomán György a Cedevita ellen az egész mezőny legjobbja volt (23 pont, 4 pattanó, 29 VAL), és hasznosan játszott az olaszok ellen is (10 pont, 2 pattanó, 12 VAL). A panevezysi gárda ugyanolyan felemás két hetet futott, mint a Joventut, csak fordítva: a litván együttesnek a bajnokságban nem ment. A Lietkabelis előbb a Wolvestól szenvedett vereséget (92-96), majd tegnap a Rytastól is kikapott hosszabbítás után (109-104), így 8-4-gyel most a negyedik a tabellán. Golomán előbb 2 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt, majd 4-4 pontot és pattanót, 2 gólpasszt és 3 szerzett labdát rakott a közösbe.
 
A Rytasnál Váradi Benedek 5 ponttal zárta ezt az összecsapást. Ezzel a sikerrel egyébként a vilniusi együttes fellépett a második helyre a tabellán, miután 8-3-as mutatója van. A Rytas a Bajnokok Ligájában 82-71-re győzni tudott a görög Peristeri Bwin otthonában, így 2-2-vel most a második a tabellán. A magyar válogatott irányítója ezen a találkozón 10 pontot és 2 gólpasszt tudott felmutatni.
 
A Gravelines-Dunkerque két nagyon fontos sikert aratott a francia első osztályban - előbb 82-74-re verte a Le Mans-t, majd 62-50 arányban múlta felül a Limoges-t. A Gravelines még mindig csak a 12. helyen áll a tabellán, de 5-7-es mérlegével már csak egyetlen győzelemre van a hetedik helytől. Benke Szilárd előbb 8 ponttal, illetve 2-2 lepattanóval és szerzett labdával járult hozzá csapata sikeréhez, majd 9 pont, valamint 2-2 gólpassz és szerzett labda került a neve mellé - mindkét alkalommal kezdő volt.
 
Japánban a Niigata Albirex nyert ugyan egy alkalommal az elmúlt két hét során, de emellett négy vereség is a csapat neve mellé került, így 2-16-tal a Central csoport és a teljes japán élvonal utolsó pozíciójában található. A Sea Horses Mikawa (90-79), majd a Sendai 89ers (86-91) elleni vereségeket egy utóbbi elleni győzelem követte (79-75). A nyugati csoport egyik élcsapata, a Hiroshima Dragonflies aztán két nagyon sima sikert könyvelhetett el az Albirex ellen ezen a hétvégén (96-63, 108-68). Rosco Allen a hetekkel ezelőtt beszedett sérülése miatt továbbra sem lépett pályára.
 
Az UnaHotels Reggio Emiliának a támadójátékkal vannak továbbra is óriási problémái. Az olasz gárda a hét közben kikapott a Bajnokok Ligájában az AEK otthonában (68-59), így jelenleg csak a negyedik a csoportban. Az utolsó körben, karácsony előtt a már első helyen biztosan továbbjutó Telekom Baskets Bonnt fogadják a taljánok - ha nyernek, ott lesznek a play-inben, ha nem, akkor kiestek a BL-ből. Mikael Hopkins 13 ponttal és 7 lepattanóval (6 eladott labda) csapata egyik legjobbja volt egyébként. A Reggio Emilia a bajnokságban előbb vereséget szenvedett a Pallacanestro Trieste-től (79-84), majd ma délután a papírformának megfelelően az EA7 Emporio Armani Milanótól is kikapott (81-63), így 2-8-as mutatóval jelenleg utolsó. Hopkins az első találkozón összesen 15 percet játszott (2 pont, 4 pattanó), a Milano ellen viszont dupla-duplázott (10 pont, 11 pattanó), hiába.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus