Légiós körkép: Golomán nagyszerű játékkal kezdett az ACB Ligában

Határ Bettiék vezetnek a WNBA elődöntőjében.

Beindult a nagyüzem Európában, sok helyen elkezdődtek a bajnokságok, és természetesen idén is figyelemmel követjük külföldön játszó válogatott játékosaink teljesítményét. - olvasható a hunbasket.hu-n.
  
A Basquet Girona magyar magasemberének, Golomán Györgynek parádésan kezdődött az idény. Egyrészt csapata elég komoly meglepetésre legyőzte a Valenciát idegenben (85-89). Másrészt Golomán ebből oroszlánrészt vállalt: még a mérkőzés összefoglalójában is kiemelték, hogy amikor a jó kezdés után kicsit visszaesett a Girona, és a 32. percben 67-62-re meglépett a Valencia, a magyar válogatott játékosának 3+1-es akciója adott megint lendületet a vendégeknek. Golomán végül 16 ponttal, 4 lepattanóval és 2 gólpasszal zárt. Közel 20 perc alatt kipontozódott, de holtversenyben a legeredményesebb és összességében a leghasznosabb (18 VAL) tagja volt a győztes együttesnek.
 
Másik spanyolországi légiósunknak, Somogyi Ádámnak nem sikerült ilyen jól a bemutatkozás, bár egyénileg mindent kihozott a rendelkezésére álló játékidőből, amit lehetett. A Surne Bilbao borzasztóan simán verte a MoraBanc Andorrát (95-73), Somogyi pedig kevesebb, mint 4 percet tölthetett mindössze a pályán. Ez idő alatt is bedobott azonban két triplát, méghozzá két kísérletből, így 6 ponttal és 6 VAL-lal zárt minimális lehetőség mellett is.
 
Váradi Benedeknek egyelőre kifejezetten jól megy a játék Lengyelországban, a Trefl Sopot pedig két tétmeccset is játszott már. Előbb hét közben a King Szsczecin ellen, a lengyel szuperkupadöntőn volt csapata legjobbja és legponterősebb játékosa Váradi, aki 26 perc alatt 20 ponttal (5/9 tripla), 5-5 lepattanóval és gólpasszal végzett (23 VAL). Volt egy hatalmas egyenlítő triplája is a meccs végén, azzal lett 90-90 az állás, de még volt ideje Darryl Woodsonnak a győztes középtávoli megszerzésére, ezzel nyerte meg a trófeát a Szczezin (92-90)

Váradi a lengyel bajnokság első fordulójában, az Anwil Wloclawek otthonában is jól játszott, 15 pontot, 4 lepattanó, 2 gólpasszt és 1 szerzett labdát is feljegyezhettek a neve mellé a statisztikusok. A Trefl azonban ezen a mérkőzésen is kikapott (91-83), így vereséggel kezdte az új idényt.
 
A Neptunashoz igazoló Maronka Zsombor győzelemmel debütált a litván élvonalban, új csapata még szeptember 16-án győzte le a 7bet-Lietkabelist egy nagy negyedik negyeddel (91-81). Maronka a Neptunas negyedik legjobb pontszerzője volt, 12 pontig (3/6 tripla), valamint 1-1 lepattanóig, blokkig és szerzett labdáig jutott. Az utolsó 10 perc döntött a Siauliai elleni hétvégi bajnokin is, csak ezúttal nem a Neptunas javára (90-82). A magyar magasember ezen az összecsapáson 4 pontot, 2-2 lepattanót és gólpasszt, illetve 1 blokkot rakott a közösbe.
 
Az ABA Liga ezen a hétvégén, az Euroliga pedig jövő héten kezdődik a Hanga Ádámot is foglalkoztató Crvena zvezdának. Az NBA előszezonja szintén jövő héten indul, Valerio-Bodon Vincent október 8-án hajnalban léphet pályára a Golden State Warriors ellen. Japánban is jövő hét végén indul majd az idény a Kawasaki Brave Thundershez igazoló Rosco Allennek. A Flamengo pedig október 14-én kezdi majd szezonját a brazil élvonalban, az NBB-ben, Filipovity Márkóval a soraiban.
 
 Idén a hölgyek is fókuszba kerülnek ebben a rovatban.
 
Határ Bernadett jelenleg Connecticut Sun kötelékében van, az együttes pedig már a WNBA elődöntőjében jár, és ott is vezet 1-0-ra a New York Liberty ellen, miután 78-63-ra nyert a Barclays Centerben rendezett első találkozón - Betti nem került pályára. A Connecticut egyébként a negyeddöntőben a Juhász Dorkával felálló Minnesota Lynxet búcsúztatta 2-1 arányban - Dorka majd az olasz Famila Schiónál kezdi meg az európai szezont.
 
A török CBK Mersinnél két magyar válogatott is játszik idén Studer Ágnes és Kiss Virág személyében. A Mersin rögtön az első fordulóban legyőzte a címvédő és Euroliga-győztes Fenerbahcét (76-74) - Kiss 8 ponttal, 5 lepattanóval, valamint 1-1 gólpasszal és blokkal, Studer pedig 4 ponttal, 5 lepattanóval és 2 gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Az Izmit otthonában aztán kikapott a CBK, hiába ért el közel dupla-duplát Kiss (12 pont, 9 pattanó, 1 gólpassz), és hiába jutott 10 pont fölé Studer is (12 pont, 3 pattanó, 2 gólpassz). A Hatay ellen, szombaton kiütéses győzelem következett, így 2-1-gyel áll jelenleg a Mersin. Kiss ezen a találkozón is hozta magát csereként beállva (12 pont, 8 pattanó, 1-1 gólpassz és blokk), Studer nem került pályára.
 
A sepsiszentgyörgyi ACS Sepsi-SIC a múlt héten belevágott az Euroliga selejtezőibe, és hazai pályán 5 pontos előnyt szerzett a lett TTT Riga ellen - nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e a szerdai visszavágóra. A negyedik negyedben nagyot mentő hazaiaknál Gereben Lívia kezdőként sokoldalúan kosarazott (5 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz). A Sepsi a román kupában 105-55-re gázolta el a Rapid Bukarestet - Gereben ezen a találkozón 5 pontot, 4 lepattanót és 2 gólpasszt ért el.
 
Lengyelországban még nem kezdődött el az idény, így Wentzel Nóra (Enea Gorzów) és Bernáth Réka (AZS UMCS Lublin) tétmeccsen még nem szerepeltek új csapataikban.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus