Litvániában folytatjuk a világbajnoki selejtezőket

A mieinknél és a litvánoknál is lesznek hiányzók.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtök este 18:30-tól a litvániai Klaipedában, a Svyturio Arenában folytatja az idei világbajnokság selejtező-sorozatát. A mieink a vb-re már biztosan kijutó hazaiak ellen lépnek pályára annak reményében, hogy meg tudják könnyíteni dolgukat az utolsó forduló előtt. - olvasható a hunabsket.hu-n
 
A litván kosárlabda történetéről még augusztus közepén, a legutóbbi egymás elleni világbajnoki selejtező, illetve az Európa-bajnokság előtt írtunk már. Azóta két meccset is játszottunk velük: augusztus 24-én, Szombathelyen egy végletekig kiélezett mérkőzésen veszítettünk vb-selejtezőn (78-88), majd az Eb-n, Kölnben, szeptember 6-án nagyobb volt a különbség a két együttes között (64-87).
 
Litvánia az alábbi 14 fős kerettel készül a most következő vb-selejtezős ablakra:
 
Arnas Velicka (Niners Chemnitz, Németország)
Eigirdas Zukauskas (Wolves)
Eimantas Bendzius (Banco di Sardegna Sassari, Olaszország)
Evaldas Kairys (Rytas)
Gabrielius Maldunas (7Bet-Lietkabelis)
Gytis Masiulis (Rytas)
Gytis Radzevicius (Rytas)
Kristupas Zemaitis (Wolves)
Mantas Rubstavicius (7Bet-Lietkabelis)
Margiris Normantas (Rytas)
Martinas Geben (BAXI Manresa, Spanyolország)
Matas Jogéla (Neptunas)
Mindaugas Kuzminskas (Pinar Karsiyaka, Törökország)
Vaidas Kariniauskas (CS Rapid Bucuresti, Románia)
 
Az látszik, hogy ennek az állománynak szinte alig van köze a nyár végén, ősz elején látott litván kerethez - a két NBA-sztár, Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis mellett több rutinos játékos, és a legtöbbre taksált fiatalok (Ignas Brazdeikis, Rokas Jokubaitis) sincsenek ott a keretben. A legnagyobb név Mindaugas Kuzminskas, ő most is a válogatott rendelkezésére áll, de természetesen vannak rajta kívül is olyanok, akikre oda kell figyelni.
 
Ott van Filipovity Márkó csapattársa, Arnas Velicka, aki a német élvonalban 11.7 pontot és 7.5 gólpasszt átlagol, a FIBA Europe Cupban pedig még jobb mutatói voltak (13.0 pont, 4.2 lepattanó, 7.8 gólpassz, 39.7% tripla). Eimantas Bendzius már három éve játszik a Sassarinál, nem is rosszul (13.2 pont, 5.3 pattanó a BL-ben, 13.7 pont, 3.8 pattanó, 51% tripla az olasz élvonalban). Váradi Benedek csapattársai közül Margiris Normantasnak (12.2 pont a litván élvonalban, 8.3 pont, 46.7% tripla a BL-ben) és Gytis Radzeviciusnak (10.9 pont, 6.8 pattanó Litvániában, 7.6 pont, 6.9 pattanó, 48.4% tripla a BL-ben) van a legjobb éve. Martinas Geben a spanyol első osztályban is megállja a helyét (9.3 pont, 4.0 pattanó). Matas Jogéla pedig hazai pályán szerepelhet, ha bekerül a meccskeretbe is (11.9 pont, 5.2 pattanó).
 
Kazys Maksvytis együttese számára már tét nélküli az összecsapás, azt azonban Kestutis Kemzura edző is elmondta egy interjúban, hogy ugyanúgy oda fogják tenni magukat, mint mindig, mert tudják, mit és kit képviselnek. Azt, hogy ez így van, és hogy mire képes ez a keret is, novemberben láthattuk, ugyanis szinte egy az egyben ez a gárda győzte le Montenegrót idegenben (56-65) - ott például Vaidas Kariniauskas (13 pont, 6 pattanó) és Eigirdas Zukauskas is húzóemberek voltak.
 
Teljesen mindegy, hogy kikből áll a litván válogatott, azt lehet tudni, hogy gyakorlatilag mindenki képes minimum jó szinten triplát dobni, ez jó eséllyel most sem lesz másképp. Másrészt azt is érdemes kiemelni, hogy nemcsak a litvánok kerete alakult át teljesen az elmúlt évben kétszer is látottakhoz képest, hanem sajnos a miénk is. Hanga Ádám az ismert okok (Euroliga-FIBA ellentét) miatt nem szerepelhet a szezon közben rendezett vb-selejtezőkön, de ezúttal hiányozni fog Vojvoda Dávid is, Rosco Allen hónapok óta nem tud pályára lépni ujjtörése miatt, és nemrég Filipovity Márkó is megsérült német csapatánál. Ahogy Sztojan Ivkovics mondani szokta, az a 12 játékos a magyar válogatott, aki éppen pályára tud lépni, és képviseli hazánkat, de nemcsak a litvánoknál nem ideális a helyzet, nálunk is messze van attól. A mieink bő keretéről tegnap este írtunk.
 
Hogy milyen forgatókönyvek alapján juthatunk még ki a vb-re, arról vasárnap délben már értekeztünk. Ha nem is jutunk ki a világbajnokságra, a csoport negyedik helyének megszerzése szempontjából sem mindegy, hogy mit játszunk a litvánokkal. Ha nyerünk, akkor egészen biztos, hogy elég egyetlen ponttal is legyőzni Bosznia-Hercegovinát vasárnap a minimum negyedik helyhez. Ha kikapunk és a bosnyákok is, akkor is ugyanez a helyzet, viszont akkor harmadikok már biztosan nem lehetünk. Ha kikapunk, a bosnyákok viszont győznek Montenegró ellen, akkor viszont legalább 6 ponttal kellene nyerni vasárnap ahhoz, hogy a végelszámolásnál megelőzhessük Boszniát.
 
 
A Bosznia-Hercegovina elleni, szombathelyi, február 26-án (vasárnap) 19 órakor kezdődő találkozóra még kaphatóak jegyek az Eventim felületén, az alábbi linken:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fiba-kosarlabda-vilagbajnoksag-selejtezo-szombathely-arena-savaria-602404/event.html
 
A normál belépők ára 4.000 Ft, elővételben mindössze 3.000 Ft.
A kedvezményes jegyek 3.000 Ft-ba kerülnek, míg elővételben 2.000 Ft-ért kaphatóak.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus