Még van esélyünk a továbbjutásra Bosznia ellen

Jó ismerősünkkel találkozunk ma este.

Ma este 21 órától Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára a magyar férfi kosárlabda-válogatott az olimpiai előselejtező csoportkörének utolsó játéknapján - szűk egy éven belül ez lesz a negyedik alkalom, hogy összecsap egymással a két együttes. Az első három találkozóból kétszer a bosnyákok nyertek, most azonban egy kicsit más szerkezettel lép majd pályára ellenfelünk, amely várhatóan még erősebb lesz a palánk alatt, mint volt. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
A bosnyák kosárlabda történelméről tavaly augusztusban, az Európa-bajnokságot megelőzően hosszabban is írtunk. A kontinenstornát ugyanúgy a csoportkörben fejezték be, ahogy mi is, hiába győztek le minket (95-85), majd a harmadik játéknapon a címvédő és a csoportot végül megnyerő Szlovéniát is (93-97) - a litvánok ellen ki-ki meccset játszottak az utolsó fordulóban, amit elbuktak (87-70). Mint ismert, a világbajnoki selejtezők második körében is egy csoportban volt a két együttes: november 11-én, Szarajevóban 5 ponttal kikaptunk (83-78), február 26-án, Szombathelyen viszont 10 ponttal mi nyertünk (87-77). Utóbbi eredménynek köszönhetően mindkét gárda 6-6-tal zárta a vb-kvalifikációt, de megelőztük a bosnyákokat, mi lettünk a csoportnegyedikek, míg Bosznia az ötödik.
 
Az Európa-bajnokságon látott 12-es keret most a legmérvadóbb a három egymás elleni meccsünk közül. Haris Delalic és Adi Zahiragic eddig egyik olimpiai előselejtezős mérkőzésen sem lépett pályára, a 10-es rotációból viszont 8-an ott voltak ellenünk az Eb-n is, sőt, játszottak is. A két legnagyobb ász, Jusuf Nurkic és Dzanan Musa mellett ott van Kenan Kamenjas és Miralem Halilovic a palánk alá, a két nagyon megbízható hátvéd, Edin Atic és Amar Gegic, valamint a két kiscsatár, Aleksandar Lazic és Adin Vrabac. Ez a nyolc fő most is főszerepet játszik, van azonban két nagyobb változás.
 
A palánk alatt eddig is erős volt Bosznia a Nurkic-Kamenjas-Halilovic hármassal, főleg úgy, hogy a mezőnyemberek is kifejezetten nagy darabok egytől-egyig. Két új ember is van viszont az Eb-hez és a vb-selejtezőkhöz képest: Amar Alibegovic és Luka Garza, akik egyébként unokatestvérek. Alibegovic volt két évig a Virtus Bolognánál, az előző idényt a Cedevita Olimpijánál töltötte Szlovéniában, most pedig a török élvonalba szerződött a Cagdas Bodrumsporhoz. Garza amerikai egyetemi legenda, az NCAA legjobb játékosának választották 2020-ban és 2021-ben is, most pedig az NBA-ben próbálja megvetni a lábát. Tavaly a Minnesota Timberwolvesnál csak 28 meccset játszott, de mindössze 8.7 perc alatt is 6.5 pontot átlagolt, a támadással még ilyen szinten sincs problémája.
 
Ez a felsorolás viszont azt is jelenti, hogy John Roberson ezúttal nincs, márpedig így a játék is kicsit más - kevesebb a kreativitás a periméteren a bosnyákoknál, de még fizikálisabbak, mint eddig voltak.
 
Hogy van mit csiszolni a játékon a szintén ismerős Aziz Bekirnek, azt az első két játéknap is mutatta. Portugália ellen gyengén kezdett Bosznia-Hercegovina, de a második félidőben fordítani tudott. Ettől függetlenül az utolsó 4 percbe lépve még mindig csak 3 ponttal álltak jobban (67-70), aztán Musa és Lazic intézték a simább végjátékot és a 9 pontos sikert (75-84). Hétfőn szintén megvolt a gyenge kezdés a házigazda lengyelek ellen, csak ebből nem sikerült felállni. A negyedik negyedben, mínusz 23-nál (57-80) az is felmerült, hogy akkora verést kapnak a bosnyákok, hogy a portugálok és a lengyelek ma simán kigolyózhatják őket. A végjátékban azonban nagyon összeszedték magukat Nurkicék, és 9 pontra csökkentették vereségük mértékét (76-85). Ezzel lényegében saját kezükben a sorsuk: ha ma nyernek, minden bizonnyal továbbjutnak, hiszen még egy lengyel-bosnyák-portugál hármas holtversenynél is 0 lenne a kosárarányuk, ha a portugálok pont 9 ponttal vernék Lengyelországot, és csak összkosáraránnyal bukhatnának, minden más esetben pedig továbbmennek.
 
A mieink az első két játéknapon két vereséget gyűjtöttek be - nagyszerűen helyt álltunk Lengyelország ellen (83-81), teljesen reális nyerési esélyeink voltak, aztán a portugálok ellen elfogyott az erő, a végjátékban elléptek tőlünk a luzitánok, és 12 ponttal kikaptunk (74-86). Ez utóbbi vereség azt jelenti, hogy legalább 16 ponttal kellene nyernünk, és a lengyeleknek le kellene győzniük Portugáliát ahhoz, hogy folytathassuk az olimpiai előselejtezőt. Ebben az esetben a magyar-portugál-bosnyák hármas holtversenyben elég jó lenne a kosárarányunk, hogy megelőzzünk mindenki mást (mi most -12-n állunk, a portugálok +3-on, a bosnyákok pedig +9-en). A realitás az, hogy 16 pont nincs a javunkra a két gárda állapotát is nézve, de egy meccsen bármi megtörténhet, miért ne történhetne meg most is?
 
 
A ma este 21 órakor kezdődő Magyarország - Bosznia-Hercegovina találkozót 20:55-ös műsorkezdettel a Duna World élőben közvetíti!
 
Hajrá, fiúk, mindent bele!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus