Pénteken megkezdődnek az NB I/B küzdelmei

MEAFC - MAFC derbivel rajtol a másodosztály.

Pénteken a MEAFC-MAFC mérkőzéssel elkezdődnek a férfi másodosztály küzdelmei, a nyitányon tehát az egyik feljutó újonc fogadja az előző kiírás negyedik helyezettjét. Jónéhány hosszabb élvonalbeli múlttal rendelkező kosaras folytatja az NB I B piros csoportjában, amely ezúttal is nagyon kiélezettnek, kiegyensúlyozottnak tűnik. Ami a zöld csoportot illeti, ritkaság, de a feljutások, kiesések, nevezések, visszalépések miatt gyakorlatilag a fél mezőny kicserélődött. - olvasható a hunbasket.hu-n.

Két csapat, a Nagykőrös és a Veszprém a zöld csoportban folytatja, míg onnan a miskolciak mellett a Budafok vívta ki a piros csoportban való indulás jogát. A két újonc, amellett, hogy megtartotta a feljutást kiharcoló gárda gerincét, erősített, próbálta versenyképessé tenni keretét a magasabb osztályra.  Az élvonalból kieső Nyíregyháza tagja még e csoportnak, az NKA Pécs pedig "magasabb osztályba" léphetett.

A keretek - hol nagyobb, hol kisebb mértékben - átalakultak mindenütt. Részben már a nyitó találkozó - az egyik újonc az egyik élcsapat ellen - is választ adhat arra: mire lehetnek képesek a zöld csoportból feljutók. A nyíregyháziak, többek között korábbi "csékájuk", Bus Iván visszahozatalával nyilván szeretnének azonnal visszajutni, ám ehhez azért több csapatnak is lesz egy-két szava - például az előző évadban ugyanezzel sikertelenül próbálkozó, a baranyai "házidöntőn" nagy küzdelemben alulmaradó, erre az évadra jelentősen fiatalodó, előző évi amerikai hátvédjét szerb irányítóra váltó PVSK-nak, a bronzérmes, több meghatározó játékosát elveszítő, csupán két kosarast igazoló, s keretét inkább a saját utánpótlásából feltöltő Vasasnak, vagy Tóth Péter személyében vezérét vesztő, de így is elég erős, mély keretű gárdának tűnő, már említett MAFC-nak. Jelentősen átalakult a Csorvási Milán személyében korábbi válogatott kosarassal, és több ezen a szinten jónevű játékossal megállapodó Cegléd, amely az előző évadban újoncként gond nélkül, a legjobb 8 közé jutva "kapaszkodott meg" - nem lenne meglepetés, ha most a legjobb négyig menetelne.

Jelentősen átalakult az előző évad meglepetéscsapata, a DEAC U23-as gárdája, amelyből több kulcsjátékos is kiöregedett, vagy távozott. Továbbra sem az eredményes szereplés, hanem a játékosok fejlődése a cél, ami azt is jelentheti, hogy továbbra is nyomás nélkül játszhatnak a tovább fiatalodó utánpótlás együttes játékosai. Kérdés, mire megy a saját pályáján mindenkire veszélyes, elég jelentős átalakuláson áteső BKG és  a nagymértékben fiatalodó, távozó rutinos játékosai feltörekvő ifjú titánokkal pótolni próbáló Salgótarján - Nshimba Joel éppen az utóbbi gárdától került az előbbihez. Debrecenből nem kevesebb, mint három - és más csapatokból is több - tehetséges fiatalt igazolt az Óbuda, a Kaszásoknál az érkezők közül a rutint a hosszú élvonalbeli múlttal rendelkező volt válogatott Supola mellett Lakosa  jelenti.

A Megyeri Tigriseknél masszív lehet az új Juhos-Markovic-Tichov "tengely". Az első két játékos sérülésből tér vissza, kérdés, mennyi idő alatt lendülnek játékba. A legjobb nyolc közé vágyik a TF-BP gárdája, amelytől ugyan két meghatározó játékos, Nagy Szabolcs és Oroszi Bence távozott, de a rutinos, korábban az élvonalban is sokat szereplő Tömösváry, valamint a fiatal, némi NB I-es tapasztatra is szert tevő Karosi, továbbá a székhelyét Buda északi részéről, Óbudáról a délibe áttevő Farkas megszerzése megalapozottá teheti e célkitűzést.

Ami a zöld csoportot illeti, ritka az ilyen bajnokság, de a most induló szezonra gyakorlatilag a mezőny fele kicserélődött. A két, az előző szezonban a piros csoportban szereplő gárdáról már szóltunk, feltehetően szeretnének azonnal visszakerülni. Ebben a csoportban a nyitó fordulóban rögtön rendeznek egy rangadónak tűnő összecsapást, az előző évadban még piros csoportos Veszprém a bronzérmes Tiszaújvárost, tehát a legjobb nem feljutó együttest fogadja. A NYÍKSE és a másodosztály hosszú éveken át meghatározó együttesének számító Bonyhád az NB II-ben folytatja, és idén nem indulnak a kecskeméti fiatalok, viszont nem kevesebb, mint öt, ha a két, az előző szezonban még a piros csoportban szereplő együttest is ide számítjuk - hét új gárdával indul a zöld csoport, mondhatni tehát, hogy a mezőny fele kicserélődött. Benevezte U23-as együttesét a Paks, magasabb szintre lépett az utóbbi években rendre az osztályozóig jutó Békéscsaba visszatér az Eger, és szinte abszolút újoncként a Százhalombatta is nevezett, továbbá a piros csoportból az NB I-be feljutó NKA második csapata. Kérdés, ők hogy állnak majd helyt a ligában, és az is érdekes lesz, hogy hogyan szerepel majd az előző szezon bravúrcsapata, a SMAFC, valamint az elég szeszélyes Dunaharaszti, roppant erős hazai pályával rendelkező Hódmezővásárhely, az egy-egy mérkőzésen belül is nagy-nagy hullámzásra képes Győr, vagy az előző években szintén elég kiszámíthatatlannak tűnő Pénzügyőr.  "Sötét ló" a mezőnyben a "zuhanyhíradó" hírei szerint jelentősen megerősödő, tapasztalt játékosokkal kiegészülő Dávid Kornél KA, tehát a bajnokság iránt érdeklődők, azt folyamatosan nyomon követők számára is szinte egy "fejesugrás az ismeretlenbe" ez a jelentős mértékben átalakult mezőnnyel induló bajnokság.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Kép, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus