Régi ismerősünk, Izland lesz második ellenfelünk

Vasárnap este 17 órától Izland ellen lép pályára férfi válogatottunk, véget ér a háromcsapatos kecskeméti torna. Az északiakkal 6 évvel ezelőtt három mérkőzést is játszottunk, most újra ellenük készülünk az olimpiai előselejtezőt megelőzően.

A hunbasket beszámolója:

Izland kosártörténelme 1959-ig nyúlik vissza, akkor csatlakozott az ország a FIBA-hoz. Összesen két Európa-bajnokságon szerepelek, 2015-ben és 2017-ben jutottak ki a kontinenstornára, de mindkét Eb-t 0-5-tel zárták. Világbajnokságon és olimpián nem szerepeltek, a Kis Országok Eb-jét viszont két alkalommal, 1988-ban és 1990-ben megnyerték.
 
Szövetségi kapitányuk a kanadai Craig Pedersen, aki közel egy évtizede, 2014 óta irányítja az izlandi férfi válogatottat. Az 58 esztendős szakember teljes játékospályafutását Dániában töltötte (1993-2007), 2003 után pedig 12 évig edző volt utolsó klubcsapatánál, a Svendborg Rabbitsnél. 2004 és 2009 között a dán válogatott segédedzőjeként tevékenykedett, de az elmúlt 9 évet már Izlandon töltötte - az ő nevéhez köthető mindkét Eb-részvétel.
 
Az északiak közelmúltbeli eredményei egészen pozitívak az ország méretéhez és kosaras múltjához mérten: a világbajnoki selejtezőket például jobb mérleggel zárták, mint a tegnap látott Izrael (5-5). A vb-selejtezők első körében Hollandiát kétszer is felül tudták múlni (idegenben 77-79, hazai pályán 67-66), az olaszokkal 1-1-et tudtak játszani (otthon 107-105 két hosszabbítás után, idegenben 95-87), az oroszok elleni meccseiket pedig törölték, illetve meg sem rendezték. A második körben Spanyolország, Ukrajna és Georgia ellen is összejött két siker (hosszabbítás után 91-88 az ukránokkal szemben, majd 77-80 Georgiában), így lett végül 5-5 a mutatójuk.
 
Nem sok kellett volna ahhoz, hogy most a vb-re készüljenek az izlandiak. Negyedikek lettek az L csoportban úgy, hogy azonos mérlegük volt, mint a grúzoknak (5-5), az egymás elleniben is ugyanúgy végeztek (85-88 lett a másik egymás elleni), és az összkosárarány miatt maradtak csak le a világbajnokságról (-19 vs. -56) - lényegében egyetlen pontra voltak a kijutástól, ha 4-gyel nyernek az utolsó fordulóban, kint vannak a vb-n.
 
Nem nyertek 4-gyel, nem jutottak ki a világbajnokságra, így viszont ők is olimpiai előselejtezőt vívnak majd Törökországban, ahol a házigazda mellett az ukránokkal és a bolgárokkal vannak egy csoportban - a másik törökországi csoportban Horvátország, Hollandia, Belgium és Svédország szerepelnek.
 
Izland a legjobbjaival érkezett az eheti kecskeméti tornára, légiósaik közül itt van mindenki. A legnagyobb nevük Tryggvi Hlinason, a 25 éves, 216 centi magas center, aki 2017 óta Spanyolországban kosarazik, a következő idényt a Bilbaónál kezdi majd. Szintén ismert kosaras Jón Axel Gudmundsson, a 26 esztendős irányító, aki Németországban és Olaszországban is megfordult már, az előző szezont a Pesarónál töltötte. Martin Hermansson és Elvar Fridriksson távollétében kettejükre épül leginkább a jelenlegi keret. Aegir Steinarsson a spanyol másodosztályban töltötte az elmúlt éveket, de hazaigazolt, Thorir Thorbjarnarson az Oviedóból tette ugyanezt, Kristinn Pálsson viszont Hollandiában, az Aris Leuuwardennél kosarazik most is.
 
Pétur Rúnar Birgisson és Sigtryggur Björnsson Thorbjarnarson csapattársai lesznek a Tindastóllnl, Hilmar Henningsson és Orri Gunnarsson a Haukart képviselik, Ragnar Nathanaelsson a Hamarnál kosarazik, Sigurdur Pétursson a Breidablik játékosa, Styrmir Thrastarson pedig a Thór Thorlákshöfn alkalmazásában áll. Ők 12-en alkotják a mostani keretet.
 
Az izlandiakkal nem is olyan régen, 2017 nyarán háromszor is találkoztunk. Augusztus 12-én, a kazanyi tornán 60-56-os vereséget szenvedtünk. Egy héttel később, augusztus 19-én, Székesfehérváron 81-66-ra nyertünk, egy napra rá pedig 82-67-es győzelmet arattunk. Akkor az Európa-bajnokság előtt jártunk, most az olimpiai előselejtező lesz a felkészülés fókuszában mindkét válogatott számára.
 
 
Az Izland-Magyarország felkészülési mérkőzésre 2023. július 30-án, vasárnap 17 órától kerül sor a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.
 
A jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, darabonként 1000 Ft-ba kerülnek. A kapunyitás másfél órával a mérkőzés előtt történik.
 
A Messzi István Sportcsarnok megközelíthetőségéről külön is ír a hunbasket.hu.
 
Gyertek ki minél többen, hadd érezzék a fiúk, milyen sokan támogatjuk őket az olimpiai előselejtező előtt!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus