Szoros csatában maradt alul a magyar válogatott a lengyelekkel szemben

Sztojan Ivkovics válogatottja majdnem megtréfálta a többezres lengyel közönség támogatta hazai csapatot.

Olimpiai előselejtező, európai zóna, B-csoport

1.forduló

Lengyelország - Magyarország 83-81 (19-19, 19-13, 21-28, 24-21)

Lengyelország: Ponitka 13/3, Sokolowski 18, Michalak 13/3, Zyskowski 7/6, Balcerowski 22/3. Csere: Witlinski 4, Groselle -, Milicic 4, Niziol -, Zolnierewicz 2, Pluta -.  Szövetségi kapitány: Igor Milicic (Artur Gronek, Grzegorz Kozan).

Magyarország: Váradi 6/3, Vojvoda 13/6, Benke 9/6, Golomán 12/3, Keller 4. Csere: Perl 24/6, Pongó 3/3, Karahodzic 2, Somogyi 6, Lukács 2. Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics (Pór Péter, Forray Gábor).

Vojvoda Dávid játéka a mérkőzés előtti bemelegítésnél dőlt el, a magyar válogatott rutinos vezére végül pályára tudott lépni. A lengyelek vezérük, Mateusz Ponitka akcióival kezdtek, de egy 2+1-en kívül két rossz dobás érkezett, miközben a mieink Vojvoda duplájával és dudaszós kosarával, illetve Váradi hármasával megléptek. Sokolowski állította meg a magyar rohamot, 3/3 büntetőjét a helyére küldte, majd Balcerowski húzta be a gyűrűbe faulttal együtt. Szerencsére Benke közben beköszönt távolról, majd Perl tett vissza egy támadópattanót, végül Karahodzic izmozta be a labdát a gyűrűbe. Az újabb két kosarat szerző Balcerowskit viszont nem tudtuk tartani, majd egy gyors lerohanást is végig vittek a lengyelek és 15-14-nél visszavették a vezetést. Nem sokáig, Golomán két büntetővel gyorsan javított, majd Somogyi is a vonalra állhatott, miközben a védekezésünk is összeállt, odaértünk a hazaiak saroktripláira. Egy könnyű síppal befújt Benke-fault után Sokolowski-büntetőkből kapaszkodtak a lengyelek, majd ugyanő csinált meg egy befutást, így 19-19-cel mehettek rövid pihenőre a csapatok. 

Több hibával és Ponitka büntetőjével kezdődött a második negyed, a lengyelek igyekeztek megtámadni a labdát felhozó ellenfelet és jól dolgoztak a palánkjuk alatt, a mieink pedig stabilan védekeztek, amivel sikerült kicsit megtörni a hazaiak ritmusát. Vojvoda unta meg a hosszú gólcsendet, nagy triplát vágott, de a lengyelek kicsit szerencsés kosárral egyenlítettek, majd Balcerowski brusztolt ki egy duplát. Itt két támadópattanót is is visszaszedtek a magyarok, de kosár nem született, de a védekezésünk továbbra is jól működött - egy szép Pongó-Perl összjátékot követően utóbbi saroktriplát szórt, ami után érkezett is a mérkőzés első időkérése lengyel részről. A pauza inkább nekünk használt, Perl újabb kosarat szerzett, a vendéglátónk pedig szinte csak magassági fölényéből tudott időnként előnyt kovácsolni. Somogyi betörésből volt eredményes, de amikor már éppen elléptünk volna, Michalak és Ponitka két emberes hármassal jelentkezett a semmiből - időt kellett kérnie Sztojan Ivkovicsnak (31-29). A félidő hajrájában egyre több hiba csúszott a támadójátékunkba, egy büntető utáni lepattanót is átengedtünk az ellenfélnek, eközben a hazaiak egyre többször tudtak futni, Michalak és Sokolowski révén jöttek is a könnyebb kosarak. A végén Golomán visszatett labdájával sikerült közelebb jönni, így a félidőben csak hatpontos hátrányban álltunk (38-32). 

Az első félidei statisztikát böngészve feltűnő volt a mieink harcossága, amit 10 támadópattanó jelez, illetve a kispadok csatáját is 13-4-re nyertük és 2/11 triplán tartottuk a lengyeleket. Ugyanakkor amíg a hazaiak majdnem 58%-kal dobták a ketteseket és 14 büntetőt dobhattak, a magyar csapat 40% alatt maradt a duplák terén, csak 5 büntetőt kapott és a kezdeti jó triplázás is visszaesett. 

Balcerowski két közelijével indult a második félidő, de Golomán révén tartottuk magukat, majd Ponitka kapott technikait reklamálásért, amit Vojvoda váltott pontra. Váradi és Keller is betalált, azonban a túloldalon sem tétlenkedtek a lengyelek, 49-39-nél 10 ponttal jártak előrébb a piros-fehérek, majd Zyskowski hármasa után időt kellett kérnie a magyar kispadnak. Benke szép kifordulós alapvonali dobása elindított egy jobb magyar szériát, Perl két 2+1-ével, valamint Somogyi floaterével visszakapaszkodtunk 10 egységre, azonban a hazaiak magasemberei továbbra is nagy pusztítást végeztek a palánkunk alatt, Zyskowski is beszórt egy saroktriplát, így közelebb nem tudtunk jönni. A negyed hajrájára fordulva viszont összeállt a védekezésünk, elöl pedig Perl termelte a pontokat, így 59-53-nál újra látótávolságba kerültünk. A lengyel időkérésből a mieink jöttek ki jobban, a hazaiak eladták a labdát, Perl labdáját pedig Lukács váltotta pontokra, majd Pongó hármasával már csak egy egység volt közte. Az utolsó támadásnál Keller harcolt ki büntetőket, mindkettőt a helyére küldte, a teljesen megálló lengyelek pedig elkönyvelhették, hogy magyar fórral indul a negyedik negyed (59-60). 

Ponitka büntetőjével és Balcerowski zsákolásával indult a játékrész, majd Keller kapott támadóhibát, Milicic pedig büntetőket harcolt ki, majd Sokolowski is beindult  - nem indult jól a negyedik negyed, 66-60-ra megléptek a lengyelek, gyorsan időt is kellett kérnünk. Vojvoda sarokhármasa nagyon kellett, majd Perl büntetőzhetett, amivel sikerült elállítani a vérzést, így 69-65-ről indult a végjáték. Michalak büntetői után Somogyi adta el a labdát, amiből Ponitka dobott két egypontost, de Somogyi javított, a passzából Vojvoda lépett be alapvonalon, ezzel pedig megindult egy utolsó magyar roham. Elkezdett működni a védekezés, Golomán duplája után ugyan kihagyta a büntetőt, de a támadópattanóból Benke dobott óriási hármast, majd szintén Benke dobott be egy büntetőt, így 75-73-ra visszajöttünk. A lengyelek is sorra rontották el a támadásokat, de sajnos Balcerowski beszórt egy hatalmas hármast, ami nagyon rosszkor jött és megtörte a mieink nagy futását. 78-73-nál Perl visszalépős tempóval hozta vissza a reményeinket, majd egy jó védekezést követően az egálért támadhattunk. Vojvoda nagyon nehéz triplája kimaradt, amiből könnyű lengyel kosár jött, de rögtön kontráztunk, Vojvoda passzából Perl szórt be egy triplát. 80-78-nál majdnem sikerült becsapdázni a lengyel labdás embert, de valahogy kiszabadult a szorításból, Ponitka pedig nem hibázott a vonalról. Golomán kétségbeesett hármasa még beesett, így 82-81-nél maradt egy halovány reménysugár, de Ponitka itt már lezárta a lényeges kérdéseket - a hazaiak győztek és nagy lépést tettek a továbbjutás felé.  

fotó, slide: Rébay Viktor/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus