Vb-selejtező: keményen harcolt, de kikapott a válogatott Litvániában

A Hopkins vezette magyar csapat jól küzdött az első félidőben, de a fordulás után Kuzminskas felpörgette a litvánokat. 

Világbajnoki selejtező, K-csoport, 11. forduló:

Litvánia - Magyarország 89-64 (14-16, 26-15, 23-14, 26-19) 

Litvánia: Kariniauskas 1, Geben 10, Normantas 8/6, Bendzius 11/9, Zukauskas 2. Csere: Kuzminskas 14/6, Radzevicius 2, Tarolis 13, Zemaitis 7/3, Rubstavicius 12/6, Maldunas 4, Berucka 5/3. 

Magyarország: Somogyi 13/3, Váradi 2, Benke 11/9, Golomán 2, Hopkins 17/9. Csere: Eilingsfeld 6/3, Keller 5, Kiss -, Mócsán 2, Pongó 6/3, Lukács -.

Perl Zoltán betegség miatt nem állhatott a magyar válogatott rendelkezésére, így 11 játékossal vettük fel a harcot a litván csapattal. Az első percekben mindkét gárda kereste a ritmust, rossz dobások követték egymást. Szerencsére a mieink nyugodtak meg hamarabb, Hopkins és Eilingsfeld hármassal jelentkezett, Somogyi büntetőket harcolt ki, pár ponttal megléptünk. A litvánok Kuzminskas révén jöttek közelebb, de Pongó Marcell jó védekezése mellett hármassal is jelentkezett, majd Benke is betalált kintről, így folyamatosan a magyar csapat járt előrébb (14-16). 

A második negyed elején megemelte a tempót Litvánia, érezhetően keményebben védekeztek. Egy látványos Somogyi-Hopkins alley-oopon kívül sokáig nem találtunk be, a rossz dobások után rendre meg tudtak indulni a litvánok és 25-18-ra vezettek. Somogyi hármasa nagyon kellett, hogy túlzottan ne lépjenek el, majd Keller, Benke és Eilingsfeld is betalált közelebbről - azonban a hazaiak is iparkodtak támadásban, így állandósult a 2-6 pontos differencia. A hajrára fordulva Normantas és Bendzius talált triplát, erre építve pedig picit elléptek a baltiak a nagyszünetre (40-31).

A félidőben két irányítónk, Somogyi és Pongó is három faulttal állt, Hopkins is két fekete ponttal állt. A triplákat majdnem 50 százalékkal dobtuk, közelebbről viszont jóval gyengébben céloztunk, a büntetőket pedig kifejezetten rosszul értékesítettük (2/6). Lepattanózásban igyekeztünk tartani a lépést, ellenfelünk igazából a palánkhoz közeli támadójátékával járt előrébb. 

Fordulás után két Váradi-gólpasszból két Hopkins-tripla érkezett, amivel 42-37-re zárkóztunk, de a litvánok gyoran reagáltak - Normantas és Bendzius is betalált kintről, időt kellett kérnie Stojan Ivkovicsnak. Benke hármasával még egyszer visszajöttünk 10 pontra, utána viszont elkezdett nyílni az olló: előbb Kuzminskas vágott hármast, majd Rubstavicius pörkölt be egy dudaszós, palánkos távolit. Kuzminskas ezután egy látványos sarkazással, majd egy szép gólpasszal tolta meg a litván szekeret, 61-44-nél időt kellett kérnünk. Védekezésben sikerült is feljavulnunk, de támadásban nem sikerült megtalálni a ritmust, a slusszpoén pedig ismét Kuzminskas-é volt, aki a negyed végén visszazsákolt egy támadólepattanót (63-45). 

Hopkins pontjaival jól tartottuk magunkat a negyedik negyed elején, de Kuzminskas kintről-bentről kosarat szerzett, amivel gyorsan megállította a magyar rohamot. Golomán, Keller és Somogyi pontjaival visszakapaszkodtunk 13 pontra, így látótávolságban maradtunk, de igazán közel nem tudtunk kerülni a litvánokhoz - amikor kellett, Bendzius is beszórt egy távolit, majd egy eladott labdából könnyű kosarat szereztek a vendéglátók. Már az időkérés sem segített, Tarolis zsákolt kettőt, amivel 20 pont fölé nőtt a differencia. A hajrában már mindkét csapat kiürítette a kispadokat, a magyar válogatott veresége pedig azt jelenti, hogy halovány matematikai esélyünket is elvesztettük a világbajnoki részvételre. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus