"A magyar bajnokság vonzó, ez a legerősebb a régióban"

Déri Csaba arról is beszélt, hogy szerinte ez minek köszönhető, de szóba került az utánpótlás helyzete is. 

Déri Csabát, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzőjét, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakembert kérdeztük arról, hogy mit gondol a jelenlegi magyar férfi felnőtt bajnokságról az alapszakasz utolsó fordulóját követően. 

Hogyan értékeli az idei bajnokság színvonalát, eseményeit?
Én követem a környező bajnokságokat, voltam edző több országban, Ausztriába rendszeresen járok meccsre, a délszláv régiót a játékosmegfigyelői teendőim miatt is követem. Mindezek alapján kijelentem, hogy a magyar a legerősebb a régiói bajnokságai közül. Van értéke, van vonzereje, külföldön is elismerik és a menedzserek is jó véleménnyel vannak róla. Olyan ligának tartják, amelyben fel lehet építeni egy játékost, így kezelik például a lengyel, a belga, vagy éppen a német élvonalat is. Vonzó a játékosoknak, jó itt élni, jól szervezettek a klubok és az anyagi lehetőségek is megfelelőek ebben a régióban.

És az izgalmakra sem lehet panasz.
Igen, idén is óriási harc volt a felsőházért, óriási harc volt a középházért és csak az alsóház tűnik viszonylag egyértelműnek, hamar eldőlhet, hogy a Kaposvár és az Alba elkerüli a playoutot. Egyedül a TF lógott ki egy kicsit lefelé, a többiek erőviszonyai nagyon kiegyensúlyozottak voltak és én sehol máshol nem látok ilyet, nem is emlékszem ilyenre, a megítélését pedig ez is javítja: itt nincsenek előre lefutott dolgok, bárki bárkit megverhet. Korábban a válogatott és a Szolnok húzta a magyar kosárlabdát, most viszont már felnőttek a többiek is, idén az Alba nagyszerűen szerepelt és komoly sikert ért el a nemzetközi porondon, a Falco is remekül helytállt, a Körmend pedig esélyes, hogy megnyerje az Alpok-Adria Kupát. Ezek mind megsüvegelendő teljesítmények, illetve a válogatott is minden dicséretet megérdemel, hiszen az Európa-bajnokság után most a vb-selejtezőkön nagyjából ugyanazt elérte a csapat, ami óriási dolog. Én azt hittem, hogy az Eb-szereplés egy egyszeri csoda volt, de nem, most ismét bizonyítottak a srácok.

Minek köszönhető, hogy ilyen jó színvonalú a hazai bajnokság?
Az egyensúly a kulcs. Kevés igazán jó magyar játékos van, de ők eloszlanak a klubok között, az érvényben lévó légiósszabály (öt lehet egy csapatban és mind az öt pályán lehet egyszerre) nagyon modern, európai szabály, amely biztosítja az említett egyensúlyt. Én nem is változtatnék rajta, így hagynám, ahogy van, mert most nagyon jól működik, a bajnokságunk színvonala folyamatosan emelkedik, az utóbbi négy-öt évben egyre komolyabb egyéniségek kerültek ide, egyre magasabbra kerül a bajnokságunk a nemzetközi megítélésben. Láttam olyat például Romániában, hogy amikor behozták azt a szabályt, hogy egy románnak kötelezően pályán kell lennie, akkor a román játékosok ára felemelkedett, a teljesítményük viszont lecsökkent, megszűnt a normális versenyhelyzet. Most ezen a téren nálunk megvan, aminek kell, megfelelő egyensúlyban vannak légiósok és magyarok, megvan a kellő motiváció mindenkinél.

És mi van azzal, hogy a sok légiós miatt nem kerül pályára a tehetséges magyar fiatal?
Az utánpótlás-neveléssel komoly gond van, ez a férfi kosárlabda messze leggyengébb része jelenleg. Aki segíteni akar a kosárlabdának, annak ott kell mindent megtennie. A válogatottaink a B divízió második felében vannak, az A divízióra esélyük sincs, illetve évről évre egyre rosszabbul teljesítenek. Itt óriási változásoknak kellene bekövetkezniük, hiszen iszonyatos mennyiségű pénz áramlik be és ennek ellenére nincs eredmény. Ami egy-két akadémiánál zajlik, az nálam már a hűtlen kezelés kategóriába sorolandó, tisztelet persze a kivételeknek. Amíg ezt nem sikerül helyes irányba terelni (és ez bizony évekbe telik), addig becsüljük meg azt, hogy a felnőtt bajnokságunk ilyen jó, így fejlődik, ilyen színvonalú meccseket láthatunk és majd ha az utánpótlásból sorra jönnek ki az A csoportos szintű fiatalok, akkor lehet változtatni a légiósszabályon. Addig az egyensúly és a színvonal a jelenlegi rendszerrel biztosított, ne játszassunk kötelezően olyanokat, akik nem ütik meg a bajnokság szintjét. 

Tehát a jelenlegi lebonyolítás a lehető legjobb ebben a pillanatban?
Én így gondolom, igen. Mindenhol elmondtam ezt, most is megteszem: jár a dicséret az MKOSZ elnökségének, mert ők alkották meg a szabályokat, ők teremtették meg az emlegetett egyensúlyt, ami most mozgatja a bajnokságot és aminek köszönhetjük ezt a színvonalat. Szerintem a lebonyolítás is jó, a 26 alapszakasz-meccs után a középszakaszban is folyamatos ki-ki meccsekre számíthatunk idén is, ez májusig izgalomban tartja a kosárlabdáért rajongókat, majd jön a playoff és a playout, ami csak hab a tortán. Élvezzük a bajnokságot és a jó meccseket.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus