Ahogy a szakértő látja: a 21. forduló legjei Déri Csabával

Szakértőnk részletesen értékelte a szerdai fordulót és természetesen most is választott MVP-t, legjobb magyar játékost és legjobb edzőt is.

Aktuális szakértőnk a korábban több férfi és női csapatnál is megforduló, külföldön is dolgozó Déri Csaba.

A Forduló MVP-je: Tauras Jogéla. 23 ponttal (7/12 dupla, 9/10 büntető), 10 pattanóval, 2 gólpasszal, 3 szerzett labdával, 1 blokkal, 6 kiharcolt személyi hibával, 29 perc alatt 39 VAL-lal zárta a meccset. A Sopron sikerei a légiósoknak köszönhetők, Jogéla padról érkező teljesítménye (és ehhez jó védekezés is társult) pedig eldöntötte a meccset csapata javára.

A Forduló Legjobb Magyar Játékosa: Ferencz Csaba. Két jó csapat mérkőzésén Ferencz olyan ütemben, olyan ritmusban hozta a kosarakat, hogy szintén a padról beszállva döntő faktor lett. Úgy játszott, ahogy kellett, lehet, hogy voltak nála statisztikailag jobbak, de az ő teljesítménye most abszolút kulcsfontosságúnak bizonyult.

A Forduló Edzője: Matthias Zollner és Braniszlav Dzunics. Megosztanám a díjat, mert mindkét edző a hosszúra sikerült válogatott szünet után két győzelemmel kezdett és most 100 pont körül dobott mindkettejük csapata idegenben, ráadásul nehéz helyen. A Körmend friss és jó, Tóth Norbert és Person is beépült, a Paks is cserélt játékost, szintén jó passzban van így a szünet után, pedig ez ilyenkor nagyon nehéz edzői feladat.

A Forduló Flopja: A Falco formája. Többször dicsértem meg a Falcót, mindent elmondtam róluk, az utóbbi időszakban bravúrt bravúrra halmoztak. Most viszont nincsenek jó formában, Sopronban kikaptak, most ugyan nyertek, de nem azt mutatják, amit korábban. Ennek objektív okai vannak, a szünet őket egyértelműen sújtotta, rengeteget utaztak, valószínűleg tudat alatt a motivációs bázisukkal, a frissességgel, az energiaszinttel is lehetnek gondjaik, de nyilván ezt megoldják. Én többször tettem meg Gasper Okornt a forduló edzőjének, de most nem ez a helyzet, ezzel együtt ismerem őket jól, a játékosokat, edzői stábjukat, vezetőségüket, ők ezt nagyon gyorsan orvosolni fogják. Ez viszont kell is nekik, hiszen mennek a szintén gyenge formában lévő Szolnokhoz, de ha ott nyerni akarnak, akkor javulniuk kell, mert ez a bajnokcsapattól és a magyar kosárlabda jelenlegi zászlóshajójától kevés. Viszont annyi csodát csináltak az utóbbi egy évben, hogy meg fogják ezt oldani. 

A Forduló Összegzése

A Debrecen nagyon nagy potenciállal rendelkezik, az év eleji csapathoz képest sokat javultak: Costa helyett a magyar mezőny egyik legjobb légiósát, Moodyt szerezték meg, fő pontszerzőjük, de sok labdát elhasználó, szimbolikusan védekező Boriszov helyett hozták Drenovacot, aki jól védekezik, nagyon hasznosan játszik, engem meggyőzött. Sajnos az idei Armwood nem a két évvel ezelőtti volt, őt Miloseviccsel pótolták, úgyhogy még a szerencsétlenségből (sérülések) is jól jöttek ki, a DEAC-nál gratulálok a stábnak, a vezetőségnek, az edzőnek, hogy ilyen csapatot hoztak össze. Érvényesítették a Kecskemét ellen a papírformát, akik idén szerencsétlen csapatnak számtanak. Amíg ők komplett csapattal játszottak, addig is négy légiósuk volt, mert Vukcseviccsel kapcsolatban az is felmerül, hogy A csoportos játékos-e, nem hogy légiós. Sajnos Djeraszimovics kisfia betegsége miatt csak a meccseken és kevés edzésen áll rendelkezésre, Thomas is sérült, Miliszavjlevics pedig nem olyan tényező, aki a mérleg nyelve tud lenni, többen lettek, de ő nem olyan erős karakter. A szezon elején Obinna is megsérült, pedig szerintem ő lehetett volna a magyar mezőny legjobb négyese, őt hozták a csapat legjobbjának - amíg komplettek voltak, a felsőházért harcoltak, most pedig már a középházért is komoly bravúrokra lenne szükségük.

A Szolnok edzőt cserélt, az ő javaslatára hoztak három légióst, az eredményt pedig látjuk. A légiósállomány nem funkcionál, a felnőtt korban lévő magyar anyag minősége, teljesítménye szimbolikus, a szakmai minimumot sem éri el, sajnos a fiatalok pedig nem mindig tudnak felnőni az A csoport szintjéhez. Ebből alakult ki ez a szituáció. Azt kell mondanom, hogy a Sopron elsősrban a légiósaira támaszkodva hozta a papírformát (ez az volt, a Falco elleni óriási bravúr).

A ZTE nem tudta folytatni a Pécsen látott nagyon magas színvonalon, a Szeged pedig három légióssal abszolút bravúrt ért el.

A Jászberény a válogatott szünetben Penn-nel és a nagyon nagy tudású, magas szintű kosárlabdára képes Bakerrel (ő nemzetközi szinten is komoly játékos) nagyon megerősödött. A Falco nincs jó formában van, a válogatott szünet egyik vesztese lett a szombathelyi csapat, a Berény csipkedte is ellenfelét, minden dicséretet megérdemel, de végül a hazaiak érvényesítették a papírformát.

Oroszlány nagyon nehéz hely, egyértelműen az ő közönségük az egyik legjobb, az, hogy nélkülük játszották le a meccset, az a Paks malmára hajtotta a vizet. Ezzel együtt az ASE nagyon komoly játéktudással rendelkező csapat, 100 pont felett dobtak idegenben, nehéz pályán, minden dicséretet megérdemelnek.

A Körmend is majdnem 100 pontot dobott Fehérváron, jó színvonalú meccset játszottak, de sebességbeli különbség volt a felek között és a motivációt tekintve is ellenfele fölé nőtt az MTE. Ehhez társult egy elképesztően jó dobóforma, szóval a Paks és a Körmend nehéz helyen aratott győzelme nagyon értékes.

Kaposváron Ivkovics vezetőedzőként való ténykedése idején volt egy egyértelműen látható javulás, motiváltabban és koncentráltabban játszottak, de ragaszkodok ahhoz a véleményemhez, hogy a játékosanyag nem elég erős. Ez a keret még a legfelkészültebb edzővel sem (mert Sztojan jó munkát végzett, ez látszott) elég a középház eléréséhez, a Pécs keretében viszont benne van az X faktor, ez egy jó csapat. A KKK sokat tett a győzelemért, de egyértelműen a PVSK irányította a mérkőzést - a somogyiaknál képességbeli problémák vannak.

Sajnálom, hogy nincs közönség, de bölcs döntést hozott az MKOSZ, én lejátszanám közönség nélkül az alapszakaszt, elhagynám a középszakaszt és utána meglátjuk, hogy hogyan tovább - utána döntenék a Magyar Kupa és a playoff időpontjáról. Az arany középutat választanám úgy, hogy ne sérüljön semmi, illetve a lehető legkevésbé - most a közönség sérül, bizonyos csapatok érdekes sérül, de a damage limitation, a kármentés a lényeg. A közönség nélkül megszervezett meccsek azért kedveznek a vendégcsapatoknak, a férfi szakág legnagyobb értéke a jó bajnokság és a nézőszám, a közönség, még a focihoz képest is óriási a látogatottsága a kosárlabdának. 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus