Ahogy a szakértő látja: a hetedik forduló legjei Fodor Mártonnal

Mutatjuk, hogy ki volt a forduló MVP-je, legjobb magyar játékosa, legjobb edzője és hogy milyen dolgokat emelt ki pozitív, illetve negatív oldalon Fodor Márton.

Heti szakértőnk Fodor Márton, a korábbi sokszoros válogatott játékos, aki jelenleg a MAFC sportigazgatójaként dolgozik a magyar kosárlabdában. 

A forduló MVP-je: Orlando Coleman (ASE)

Ante Krapic a legjobb volt ebben a fordulóban pontban (37/15) és az indexérték alapján is (47 VAL), de mivel kikaptak, én a képzeletbeli díjat most a háromhetes sérüléséből visszatérő paksi Orlando Colemannek adom, akinek játéka őszintén megmondom, engem most meglepett. A hét utolsó mérkőzésén kiváló teljesitményt nyújtott, mindössze két rontott dobása volt és igy ért el 28 pontot, emellé lekapott 5 lepattanót, illetve volt 3 szerzett labdája is. Amikor a Kaposvár felzárkózott és meg is forditotta a meccset a harmadik negyed végén, ő vette hátára a csapatát és döntötte el végleg a találkozót.

Stefan Moody remek bemutatkozása és győztes kosara is megemlitendő első meccsén a debreceniek színeiben. Úgy tűnik, hogy jól cseréltek légióst a hajdúságiak.

A forduló legjobb magyar játékosa: Tóth Ádám (DEAC)

Ha a Szeged nyert volna, egyszerűbb lenne több szempontból a helyzetem... de mivel sosem választanék heti legjobbat vesztes csapatból, ezért nem Kerpel-Fronius Gáspár kapja a díjat, ennek ellenére remek teljesitménnyel rukkolt elő a fiatal irányító. 20 pontja mellé kiosztott 5 gólpaszt és leszedett 6 lepattanót, érett és összeszedett játéka nagyon tetszett. 

A győztes nálam Tóth Ádám, 24 pont, 7 lepattanó, 31 VAL, az a hármas pedig a hosszabbításban nagyon kellett a csongrádiak ellen. Úgy érzem, hogy az ő agilis játéka nélkül a DEAC nagy bajban lenne, abszolút hozza azt, amit elvárnak tőle és rendre vezér tud lenni a végjátékokban is.

A forduló edzője: Dzunics Braniszlav (ASE)

Nehéz volt dönteni, hiszen ha a hetet nézzük, akkor Csirke Ferenc állna az élen két nagyon fontos győzelmével, amiből az egyik a történelmi tett miatt (első nemzetközi kupagyőzelem), a másik pedig azért volt rendkívül fontos, mert meg tudták tartani veretlenségüket (6-0) a hazai pontvadászatban. 

Mivel Trepák Zolitól a múlt héten már bezsebelte a díjat, én most Dzunics Braniszlavra szavazok, akinek Kaposváron sikerült nyerni csapatával úgy, hogy a negyedik negyedben mindössze két pontot engedélyeztek a hazai csapatnak. Leginkább a védekezésüket emelném ki, sokszor 1-5-ig mindent váltottak, remekül segitettek a gyenge oldalról és a festéket is teljesen lezárták, a somogyiaknak pedig a kikényszeritett kinti dobásaikból szinte nem ment be semmi, míg a lepattanók után vagy gyorsinditásból vagy átmeneti játékból szereztek könnyű kosarakat. 58 kapott pont idegenben az magáért beszél és ha ehhez a kerethez csatlakozik majd Eilingsfeld is, hátul akár még stabilabb lehet ez a paksi csapat! 

Hozzáteszem, hogy ha lenne dobogó, azért Sebastjan Krasovec is felférne rá a magabiztos győzelmével az Olajbányász ellen. Az OSE az elejétől kezdve egy olyan tempót diktált, amivel egyszerűen nem tudtak mint kezdeni a szolnokiak, akik egy újabb TV-s meccsen nyújtottak gyenge teljesitményt.

A forduló flopja: MindiGO Sport

Egész héten ez folyt a csapból, sőt már előtte is... én nem szeretnék állást foglalni, főleg nem a gazdasági részében, amúgy is elmondta mindenki ilyen-olyan formában a véleményét játékostól edzőig, szurkolótól vezetőig.

Véleményem szerint a felháborodás a néző részéről (mint mondjuk én is) jogos, hiszen volt egy ingyenes próbaidőszak, ami elég hosszúra sikerült, aztán a múlt héten fizetős lett a szolgáltatás, viszont sok minden nem változott az előzőekhez képest MINŐSÉG terén (kivéve talán a Falco BL-meccsét, de ugye az már egy másik csomagot képez). Véleményem szerint itt nem azzal van baja a szurkolónak, hogy mennyibe kerül, kifizetné bárki a dupláját is, hogy kedvenceit láthassa, ha profi lenne az egész, nem menne el az élőkèp, a valós eredményt és időt mutatnák, a kamerarendszert pedig hagyjuk, lehet hogy a játékosok tényleg ilyen gyorsak, hogy nehèz követni őket, nem tudom... (Lásd Szeged-DEAC végjáték). Én tényleg bizom abban, hogy lesz ez jobb és nem erről fognak szólni a kosárlabda-hírek a jövő héten is. 

A forduló érdekességei, összegzés:

Először is gratulálni szeretnèk mindhárom nemzetközi kupában szereplő csapatunknak. Elsőként a Falco kiemelendő, hiszen hazai pályán arattak nem kis meglepetésre tükörsima győzelmet a német Telekom Bonn ellen, újabb kitűnő magyar teljesitményekkel. A Pécs megszerezte első győzelmét hazai pályán a Leiden ellen a Europe Cup A-csoportjában, elsősorban remek kinti dobóformájuknak köszönhetően és a Körmend is nyerni tudott végül otthon a finn Kataja ellen egy elég fordulatos, de kevésbé látványos mérkőzésen. 

Ez a három csapat kiemelkedik a honi mezőnyből, bár én most a piros-feketéknél érzek egy kis visszaesést, mióta Keller Ákos eligazolt tőlük. Egyelőre nem tudják megoldani a válogatott center pótlását, illetve több kulcsjátékosuk is formán kívül teljesit. 

A Kecskemét két nagy skalpot gyűjtőtt be az utóbbi időben, múltkor az Albát, most pedig a Körmendet verték meg két kiélezett mérkőzésen, tabellán elfoglalt helyük számomra meglepetés, de az biztos, hogy a változtatásaik, amit elég korán megléptek igaz kényszerből is, jól sültek el egyelőre.

Ahogy az OSE-nál is, az irányitócsere abszolút szükségszerű volt, Eric Washingtonnal nem húztak zsákbamacskát, biztos vagyok benne, hogy remek szezont fog futni a tavaly nálunk szerepelt amerikai és az 5. légiós megvètele is azt jelzi, hogy az oroszlányiaknak a középház megcélzása is reális lehet. 

Jászberényben, Sopronban és Zalaegerszegen nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok, (meg nem is lesznek...) Ubilla, Staten és Pitts is távozott... a részletekbe kár lenne belemenni, de volt, ahol olyan dolgok történtek, amik megengedhetetlenek egy klub életében, ezeket szigorúan büntetni kell, nincs helye a kosárlabdában. Kérdés, hogy a csapatokra ezek milyen hatással lesznek majd a közeljövőben. 

A fehérváriak most egy sima győzelemmel próbáltak visszatérni a helyes útra, a jövő héten viszont komoly erőpróba vár rájuk Körmenden. 

A Szolnok is meglepett, de negativ értelemben, nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen megadják magukat az újonc otthonában, magyar pontot szinte alig láttunk, illetve a légiósok sem brillíroztak... nem csodálkoznék, ha változásokat helyeznének kilátásba a klubnál. 

Kaposváron az egy negyedben dobott két pont szerintem negatív rekord, a somogyiak teljesen szétestek az utolsó negyedben, pedig ez a győzelem nagyon kellett volna nekik, igy jelenleg alsóházi pozicióban vannak. Régi csapatomtól sokkal többet vártam a bajnokság elején és ugye jövő héten jön a rangadó Pécsett, ami minden évben a legfontosabb mérkőzés a szurkolók számára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus