Ahogy a szakértő látja: a kilencedik forduló legjei Déri Csabával

Déri Csaba elmondta, hogy szerinte volt a hétvégi forduló legnagyobb negatívuma, de beszélt pozitívumokról, MVP-ről, legjobb magyar játékosról és a legjobb edzőről is.

Heti szakértőnk Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember.

A Hétvége MVP-je: Stefan Moody. Dobott 32 pontot, csinált 43 VAL-t, volt 7 lepattanója, 5 gólpassza, 3 szerzett labdája. Engem mindig izgatott, amikor kluboknál dolgoztam, hogy különleges képességű játékost igazoljak, igyekeztem mindig ezt megtenni és mindig ilyet kerestem, mint Moody. Örülök, hogy a DEAC igazolt egy ilyen képességű játékost, mert tisztán játszott, tette a dolgát, nem volt önző a számai ellenére, jó döntéseket hozott, segítette csapatát. Szerintem ha a DEAC összeáll, Armwood visszatér (ő hiányzott, mert a posztja talán legjobb képességű játékosa a bajnokságban), akkor lesz igazából érdekes Moody játéka. Ha ebben a szemléletben folytatja, lehet, hogy ez a játékos teszi nagycsapattá a Debrecent, de ehhez kell Armwood is. 

A Hétvége Magyar Játékosa: Filipovity Márkó. 24 perc alatt csinált 25 VAL-t, dobott 19 pontot és annyira tisztán, olyan energiával, olyan szépen játszott, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Azokat az elemeket használta, amit egy igazi modern hármasnak kell, abszolút jó volt nézni. Hozzáteszem, hogy neki adom, de legszívesebben a Falco négy magyarjának közösen adnám, mert egyszerre játszottak kiemelkedően, már most látszik rajtuk a Bajnokok Ligájában való edződés, a fejlődés, ebből a magyar válogatott hatalmasat fog profitálni.

A Hét Edzője: Gasper Okorn. A Falcónak van egy 14 meccses biztos szereplése a Bajnokok Ligájában, ami pluszt jelent és bár a hazai meccsekkel nincs gond, de az idegenbeli utazások nehezítik a munkát. A csapatban voltak sérülések is, Okorn mégis jól menedzselte ezt, a szerdai meccsen is végig partiban voltak, majd hétvégén olyan magabiztossággal verték meg a Szolnokot, hogy több mint 35 ponttal is vezettek. Olyan jól használta ki a csapatban lévő lehetőségeket az edző, hogy én top európai szintű munkát láttam ezen a héten és jár Okornnak minden dicséret. Megoldotta az összes problémáját, pedig az olasz csapat nagyon erős volt.

A Hétvége Pozitívuma: Nekem nagyon tetszik az Alba támadójátéka és támadópotenciálja. Megvan a játékkedv és azt éreztem rajtuk, hogy ők szeretnek kosárlabdázni. A védekezésükön lényegesen javítani kell ahhoz, hogy ők tényleg topnégyes, vagy bajnokesélyes csapat legyenek, ehhez hátul drasztikusan javulni kell, de támadásban az ötleteik, ahogy játszanak, az nagyon tetszett. Itt megemlíteném még, hogy a Falco és a Körmend azért tűnik stabilabbnak a többieknél, mert ők egyértelműen nagyon erősen védekeznek, talán ők a legjobbak ebben most a mezőnyben. A Falcónál megvan a játékerő is támadásban, ahogy az Albánál is, de a fehérváriak védekezésén még stabilizálni kell. 

A Hétvége Flopja: Én ki merem mondani, hogy az utóbbi két évhez képest gyengébb lett a bajnokság. Sajnos ezt ki kell mondani. Nem örülök annak, hogy a magyar játékosok közül nagyon kevesen tudnak élni az idei szabály adta lehetőséggel. Nem szeretnék neveket felsorolni, úgyis látja mindenki, de sajnos egyértelműen színvonal-gyengülést eredményezett ez a változtatás. Eddig a magyarok nem töltötték be azt az űrt, amit a szövetség képezett nekik. Az elnökség jót akart, a szándéka nemes, de sajnos egyelőre fordítva sült el. Több csapat látványosan szenved ezzel, mert egy 14 csapatos A csoporthoz kevés a jó magyar játékos, most nincs 14 meghatározó teljesítményt nyújtó magyar, szerintem jelenleg 10 csapatra elég az anyag, úgyhogy B csoportos játékosokkal töltjük fel a bajnokságot. 

A forduló összegzése: Ez egy kicsit színtelen-szagtalan forduló volt számomra. A KTE-ZTE meccset közepes színvonalúnak éreztem, ahol Forray Gábor egy taktikai elemmel, egy megfordított pick-and-roll szituációval hozta a győzelmet. Az Alba-DEAC tetszett, két jó csapat játszott. Ott voltam a Falco-Szolnokon, ott a Szombathely nagyon magabiztos volt, egy Szolnok viszont szerintem semmilyen körülmények között nem játszhat így, bármilyen összetételben, akárhogy is. Akinek a mezére rá van írva, hogy Szolnok, az a csapat így nem játszhat. Az Oroszlányt minden dicséret megilleti, a PVSK-n most látszik, hogy fáradt, mennyiségben megvan a létszámuk a kettős terheléshez, de voltak sérüléseik és ezek a játékosaik idősebbek már, ráadásul most még mindig van nemzetközi meccsük. A Jászberény jelenleg ebben a formában nem éri el az A csoportos szakmai minimumot, edzőváltás, játékostávozás, sérülések, stb., sok gonddal küzdenek. A Sopron-ASE jó meccs lett egy utolsó másodperces bravúrkosárral, a Kaposvár-Szedeák pedig szerintem nem volt egy túl látványos mérkőzés az első negyedet követően. Férfi kosárlabdában a felnőtt válogatott és az erős, népszerű, sok embert vonzó A csoport a két értékünk, ezekre vigyázni kell, de a bajnokságon most úgy érzem, hogy higított a magyarszabály és nincsenek ezzel kapcsolatban jó érzéseim. A jövő évre tervezett U23-as szabálynak meg semmilyen köze nincs a realitáshoz, az még drasztikusabban csökkentené a magyar bajnokság színvonalát. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus