Ahogy a szakértő látja: az első forduló legjei Déri Csabával

Ki volt az első hétvége legjobb játékosa, legjobb edzője, legjobb magyarja? Mi volt a forduló érdekessége és legfőbb negatívuma?

Rovatunk első vendége Déri Csaba, a Dombóvár, a Nyíregyháza, a Körmend, a Falco és a BC Mures korábbi vezetőedzője, az MBK Ruzomberok és a BC Sepsi női csapataival bajnoki és kupaezüstöt nyerő szakember.

A Forduló MVP-je: Damier Pitts. A Sopron nagyon nehéz helyen nyert idegenbeli meccset, ennek pedig Pitts egyértelműen fő letéteményese volt. Rendkívül pikáns szituációt szült az, hogy rögtön a tavalyi sikerei színhelyén kellett nyernie az új csapatával, de bizonyította, hogy alaposan belőtte már ezt a termet. Kicsit Kálmán Laci-stílusú irányító, nekem az ilyen mindig kedves, én szeretem ezt a stílusú kosárlabdát.

A Forduló Legjobb Edzője: Jesus Ramirez. Megdicsérném Sabáli Balázst és Csirke Ferencet is, rajtuk is gondolkodtam, de végül úgy döntöttem, hogy egyértelműen Ramireznek adom ezt a címet. Őszintén megmondom, hogy tavaly még nem győzött meg az edzői kvalitásairól, de a vezetők közelről látták a tevékenységét és valószínűleg bölcs döntést hoztak a megtartásával. Hatalmas lendülettel állt neki nyáron a játékosnézésnek, azt csinálta, amit egy vérprofi edző nyáron csinál: scoutingolt, összehozta a maga kiváló stábját egy kondicionális edzővel, levezényelt egy percről percre eltervezett felkészülést és összerakott egy nagyon jó csapatot. Az Alba játéka rám nagyon nagy hatással volt, nagyon jól játszottak, úgyhogy nálam most Ramirez a hét edzője.

A Forduló Legjobb Magyar Játékosa: Molnár Márton. Nálam Wittmann Krisztián volt Molnár vetélytársa ezért a címért, de végül azért választottam utóbbit, mert a nyarat Körmenden töltötte és testközelből láttam, hogy mennyire sokat dolgozott, bármerre mentem, ő ott volt és éppen végezte a feladatait. A többhónapos munkának pedig az lett az eredménye, hogy már az edzőmeccseken is jól teljesített, nagyon magabiztosan és felkészülten állt neki a szezonnak, kivívta a helyét a kezdőcsapatban, majd az első bajnokin lehozott egy olyat, ami abszolút döntő teljesítmény volt. Itt még hozzátenném azt, hogy Kecskeméten valószínűleg nagyon jó munka folyhat, mert tavaly Pongó Máté tudott egy FIBA Kupába jutó csapat kezdő irányítója lenni onnan eligazolva, most pedig Molnár Márton kezdett úgy egy másik csapatban, ami előtt kalapot lehet emelni.

A Forduló Érdekessége: Én a Körmend-OSE meccs szurkolását emelném ki. Nagyon tetszett az, ahogy a körmendi szurkolók készültek, koreográfiát csináltak, valamint hogy milyen szervezetten jöttek az oroszlányiak, illetve az is, hogy a körmendiek milyen szeretettel fogadták őket. Ez nagyon jó benyomást tett rám, ennek így is kellene történnie mindig. Az OSE-szurkolók a B csoportban is elmentek mindig idegenbe a csapatukkal, nagyon örülök, hogy egy ilyen tábor érkezett meg az élvonalba, sok sikert kívánok nekik!

A Forduló Flopja: Nem szeretek ilyenről beszélni, de ilyen, hogy a 2019/2020-as bajnokságban, ebben a világban nem lehet normálisan nézni egy laptopon a közvetítéseket, ilyen egyszerűen nem fordulhat elő. Tegyünk már pontot ennek a végére, mert bizonyos kluboknál egyáltalán nem láttam a törekvést arra, hogy rendben legyen a közvetítés és ez, valamint a mindigós dolog vérlázító, most már jó ideje. Ez nem segíti a közös ügyet, nem segíti a kosárlabdát, nem tudom, hogy kinek a felelőssége. Nem volt közvetítés FIBA Kupás csapatoknál sem, mint például a Körmend, vagy a PVSK, de egyébként is nagyon sok szurkoló lenne, aki nem utazik el idegenbe, viszont megnézné a meccseket online, óriási hiba, hogy ez így történik, ahogy. Szakmailag pedig a szolnoki magyar mag egyetlen egy dobott pontját emelném ki ebben a rovatban, hiszen itt azért volt két válogatott játékos Juhos Levente nélkül is, nekem ez egy kicsit meglepetés. Nyilván Vojvoda, Benke és Tóth Ádám elvesztése óriási érvágás, illetve hozzáteszem, hogy a légiósválasztásért jár a dicséret a stábnak, mert négyet is eltaláltak, de a magyar mag ilyen teljesítményét nem gondoltam volna. A fiatalok közül csak Rudner került pályára, Pallai sérült volt, Taiwo pedig nem játszott, pedig előtte az U20-as meccsen 28 pontot és 20 lepattanót jegyzett. Ő olyan fizikummal rendelkezik, hogy egyéni képzéssel egy nagyon komoly játékost lehetne belőle faragni.

Összegzés a fordulóról: Sajnálom, hogy ez kicsit csonka fordulóra sikeredett, de értem a Falcót és nagyon szurkoltam is nekik, gratulálok a BL-be jutásukhoz, ez óriási dolog, óriási érték a magyar kosárlabdának. A ZTE is nagyon karakteres csapatot csinált, szerintem régen volt ilyen erős játékosanyaguk, akár a felsőházat is el tudom nekik képzelni, ez a meccs nekem hiányzott. Tetszett, hogy a PVSK formája milyen biztató a FIBA EC előtt, klasszikusan jók a nyári felkészüléseik, nagyon jó kondicionális edzőjük van, míg a Szeged játékosállománya ebben a formájában nem üti meg az A csoport színvonalát. Az Alba vendégjátéka meggyőző volt, modern elemeket alkalmaztak, nagyon tetszett a légiósválasztásuk, nagyon erős a Ljubicsics-Csupkovics páros, nagyon tetszik Guyton és McDuffie, utóbbi lehet akár itthon MVP is és okosat húztak Govensszel is. Molnár Mártonról szóltam, Luka Markovics pedig frissen, energikusan mozgott, ő is jó benyomást tett rám. A Körmend a tudásának 50%-át kihasználva nagyon hamar eldöntötte az OSE elleni meccset, az újonc nekem kicsit megilletődött volt. A Jászberény még nincs kész és bár a Sopron sem tudott sokat együtt edzeni, de nagyon értékes meccset nyertek idegenben. Pakson sokat dolgoztak, de a sérülések és a játékoscserék miatt még nincs meg bennük az a munka, amit Dzunics mester mindig bele szokott tenni a csapataiba. A Kecskemétnél is játékosokat cseréltek, nekik is kell még a munka, de minden dicséret megilleti őket a helytállásért. Debrecenben mindenki nyerhetett volna, a Kaposvárnak volt esélye, mindkét csapat megérdemelte volna a sikert, de összességében nem volt egy magas színvonalú meccs. 

fotó: olajofficial.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus