Az Akadémiára építenek a Honvédnál

Az első osztályba több mint két évtized után visszajutó klub a saját nevelésű fiataloknak szeretne lehetőséget adni és a kiemelt akadémia tehetségeinek kifutási lehetőséget biztosítani az NBI/A csoportban is. A megérdemelt feljutást követően Budapestet is képviselik az élvonalban.

Huszonegy év után jutott vissza a férfi élvonalba a Budapesti Honvéd felnőtt kosárlabda-csapata. A legendás klub 33 bajnoki címmel és 17 kupagyőzelemmel rendelkezik, de az elmúlt bő két évtized nem a sikerekről szólt: most viszont a kiemelt akadémia „elé” újra olyan felnőtt csapat épült, amely méltó módon képviselheti Budapestet az első osztályban. 

Nehézségek persze akadtak a szezon során: az idény elején néhány mérkőzés után távozott Lucsics edző, onnantól Baksa Szabolcs lépett elő a helyére, estek ki fontos, meghatározó játékosok, a Hepp-kupát nem sikerült megnyerni, de végül minden problémát leküzdve a nagy célt elérték, vagyis az alapszakasz magabiztos megnyerése után stabilan meneteltek végig a rájátszásban is. A Honvédnál kialakult helyzetről Fodor Mártont, a korábbi válogatott kosárlabdázót kérdeztük, aki az akadémiánál dolgozik vezető játékosmegfigyelő beosztásban, de a felnőtt együttes mindennapjaiban is aktívan részt vesz.

„Én személy szerint küldetésnek tekintettem a feljutást egyrészt az Akadémia miatt, másrészt azért, hogy Budapesten újra legyen A csoportos felnőtt csapat, mert azt láttam két évvel ezelőtt, amikor idekerültem, hogy hosszútávon ez fogja előre lendíteni a dolgokat. Ebben a szezonban minden megtörtént, ami megtörténhet pozitív és negatív értelemben is, de ha a mutatott teljesítményt nézzük, akkor szerintem megérdemelt a feljutásunk. Alapvetően nem úgy álltunk neki az idénynek, hogy mindenképpen kötelező feljutni, nem volt akkora nyomás a csapaton, azt Báder Marci szakmai igazgatónk próbálta levenni a fiúkról, de éreztük, hogy lehet rá esélyünk. Aztán megtörtént az edzőváltás, kidőltek kulcsjátékosok, volt, aki abbahagyta a játékot, de Baksa Szabolcs, illetve Trepák Zoltán, Mészáros István, Sabáli Balázs, majd Dragan Alekszics remek munkát végzett és minden döccenőn átvezették a csapatot. Voltak nehezebb pillanatok, de ha azt nézem, hogy milyen kevés vereséggel jutottunk el a bajnoki címig, akkor úgy gondolom, hogy jól dolgozott mindenki” – összegzett Fodor, aki néha legszívesebben maga is bement volna a pályára.

„Sokkal rosszabb a lelátón ülni és izgulni, kicsit tehetetlennek éreztem magam: a pályán korábban rajtam is múltak a dolgok, így viszont nem tehettem mást, csak izgultam és szurkoltam a csapatnak. A szezon során sokat beszélgettem a srácokkal, rendszeresen kerestek is többen, igyekeztem tanácsokkal segíteni őket, főleg a nehezebb pillanatokban, amikor gödörben volt a csapat. Szinte minden meccsen ott voltam és próbáltam napi szinten is segíteni a srácok és a szakmai stáb munkáját, de nemcsak én, hanem mindenki, aki a csapat  hátterében dolgozott. Az érdem abszolút a játékosoké és az edzői stábé, mi arra törekedtünk, hogy nekik csak a kosárlabdára kelljen fókuszálni.”

A felnőtt csapat sikere a Honvédnál most az utánpótlásra épül, azért is fontos a feljutás, hogy az akadémia fiataljai előtt ott lebegjen egy olyan végcél, ahova majd beverekedhetik magukat – NBI/A ide vagy oda, ez a koncepció nem is fog megváltozni.

„Ebben a szezonban is sok fiatal (például Hajdu Péter, Tarján Izsák, Kopácsi Ákos vagy akár Tanoh Dez András is, aki már egyértelműen alapembernek számít) kapott lehetőséget és fontos szerepet, akár olyan is, aki tavaly igazolt hozzánk, mert kiharcolta magának a helyet. Az U20-as csapatunk második lett az országos döntőn, nyilván ők adják az alapot, és nem is tervezünk igazolni fiatalszabályos magyar játékost máshonnan. Természetesen lesz légiósunk, de a saját fiataljainkra építünk, ez akadémiaként kötelességünk és filozófiánk is, mindenki harcolja ki magának a játékperceket, legyen az helyi fiatal vagy külföldi. Továbbra is úgy gondolom, hogy a tehetség mindig utat tör magának, nálunk pedig szerencsére sok van belőle, de a lehetőséget is meg kell adni nekik. Biztos, hogy az első év nehéz lesz, de nem egy évre tervezünk; van jövőképünk és azért a Nyíregyháza vagy az Oroszlány pozitív példája mutatja, hogy meg lehet ragadni az élvonalban.”

Akkor ti szeretnétek Budapest zászlóshajójává válni az A csoportban? „Igen, ez a célunk” – válaszolta Fodor.

Ami a fiatalok igazolását illeti: az idény előtt érkezett a Honvédhoz Hajdu Péter a Zsíros Akadémiától és ő 18 évesen azonnal magára irányította a figyelmet. Az U18-as csapat mellett az U20-asok között All-Star lett, kiharcolta magának a helyet a felnőtt együttes rotációjában, utánpótlás-válogatott lett, sőt a felnőtt válogatottba is meghívót kapott – az ő példája is mutatja, hogy van perspektíva a Honvédban és aki tehetséges, illetve dolgozik a sikerért, annak meglesznek a lehetőségei. Maga Fodor éppen a tehetségek felkutatásával segíti a klub munkáját.

„Földes Dániel kollégámmal együtt járjuk a meccseket, tornákat és keressük a tehetségeket, monitorozzuk őket, majd akiről úgy gondoljuk, hogy van bennük potenciál és beleillenek a mi elképzeléseinkbe, nekik és a szüleiknek felvázoljuk, hogy mit tudunk ajánlani, miben tudna segíteni nekik a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia. Leginkább Budapesten és környékén nézelődünk, de természetesen az ország különböző pontjaira is elmegyünk; a saját tapasztalataimat is tudom hasznosítani, amikor beszélgetek a szülőkkel és a gyerekekkel, hiszen én is vidéki városból igazoltam el nagyon fiatalon, tudom, hogy az milyen nehézségekkel, ugyanakkor milyen előnyökkel jár. Elsősorban U14-től felfelé, tehát az akadémiai képzésbe beleillő korosztályokat figyeljük, de természetesen az a jó, ha minél előbb bekerül valaki a rendszerbe, így egészen a legkisebbektől kezdve várunk, nézünk mindenkit. Én azt vallom, hogy amit ígérünk, azt számon lehet kérni rajtunk, mert csak olyat mondok, amit meg is tudok ígérni és betartani: ha a szülő és a gyerek is elégedett, akkor tudok az lenni én is.”

Mindezen az A csoportban való szereplés tovább javíthat, hiszen még inkább előtérbe kerülhet a kosárlabda a fővárosban, még többen választhatják ezt a sportágat, a mérkőzésre járó szülők gyerekeiből nőhetnek ki a későbbi generációk. Bármilyen sport és bármilyen klub működtetésének alapelve, hogy a játékosokból később nemcsak játékosok, hanem szurkolók, edzők, vezetők is lesznek, lehetnek – nem mindenki lesz profi kosárlabdázó, de a Honvédnál arra is törekednek, hogy az életre is felkészítsék a gyerekeket.

„Egyre több egyetemmel és gimnáziummal ápolunk jó kapcsolatot, egyre szélesebb bázissal rendelkezünk, a feljutás pedig még egy nagyot dobhat rajtunk, a megfelelő szakmai munkát kell mögé raknunk – ehhez minden feltételünk adott is. A döntő utolsó meccsét szinte teltház előtt játszottuk, tudom, hogy van igény a minőségi A csoportos kosárlabdára Budapesten, a többi már csak rajtunk múlik. Azért dolgozunk, hogy a Honvédot visszahelyezzük arra a polcra, ahova a történelme és múltja alapján való!”

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus