Értékelő: Govens és Perl a legjobb, mi van az U23-asokkal?

Déri Csaba elég határozott véleményt fogalmazott meg a fiatalokról és a fiatalszabályról, de elmondta, hogy szerinte kik alkotják az év legjobb ötösét, legjobb magyar ötösét, legjobb fiatal ötösét, illetve hogy ki lett az MVP, a legjobb magyar játékos és a legjobb edző.

fotó: hunbasket.hu

Szakértőnk, Déri Csaba válogatta össze, hogy szerinte kik voltak a magyar férfi NBI/A-s alapszakasz legjobbjai - íme a választottjai:

A szezon magyar ötöse: Váradi Benedek, Perl Zoltán, Vojvoda Dávid, Eilingsfeld János, Tóth Ádám. 

"A mezőny posztokon egyértelműek voltak a választások, centerként Tóth Ádám sorsa sem lehetett kérdés. Négyes posztra végül Eilingsfeld Jánost választottam, de itt lehet, hogy megosztanám a helyet Lóránt Péterrel - hasonló statisztikákat hoztak, de bár Lóránt több meccset is egyedül döntött el, Eilingsfeld viszont több mérkőzésen játszott és stabilabb teljesítményt nyújtott."

A szezon legjobb magyar játékosa: Perl Zoltán.

"Perl Zoltán szenzációs szezont futott, VAL-pontban (25,6) és dobott pontban (18,2) is messze kiemelkedett a magyarok közül - nálam nem volt kérdés, hogy ő az alapszakasz magyar MVP-je".

A szezon légiós ötöse: Darrin Govens - Stefan Moody - Djordje Drenovac - Stacy Davis/Bojan Subotic - Marjan Cakarun.

"Itt is a négyes poszt volt kérdés és nem is tudtam dönteni, Davis, illetve Subotic is megérdemli, hogy ott legyen."

A szezon MVP-je: Darrin Govens.

"Govensnél a statisztikái, a vezérszerepe, a csapat eredményessége, minden amellett szólt, hogy ő volt az alapszakasz legjobb játékosa. Olyan szinten húzta a Szegedet, olyan teljesítményt nyújtott és annyi győzelmet jelentett ő a csapatának, hogy nálam nem is volt kérdés az ő helye."

A szezon edzője: Gasper Potocnik / Szrecsko Szekulovics.

"Azért választottam kettőt, mert mindketten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és szinte tökéletesen oldották meg a feladatot, nem tettem köztük különbséget. Szekuloviccsal a Szeged történelmi csúcsokon van, a légiósválasztása, a csapatösszeállítása, a keret használása, minden nagyszerűen sikerült. Potocnikot tavaly érték kritikák, de most megcsinált egy erős alapozást és nyári munkát, majd onnantól mindent jól csinált, makacs, precíz csapatjátékra építő stílusa pedig elég volt ahhoz, hogy a Szolnok megnyerje az alapszakaszt. Nagyon kíváncsi vagyok mindkettejükre a playoffban, illetve a Magyar Kupában, hogy meddig jutnak."

Egy csapat, amely lemaradt a playoffról, pedig szívesen néznénk ott: Kaposvár.

"Az alsóházban lévő csapatok közül egyértelműen a Kaposvárt emelném ki, jó kosárlabdát játszanak, látványos kosárlabdát játszanak, modern elemeket használnak, most minden jól néz ki Somogyban, tényleg le a kalappal előttük. Náluk a nyár fogja eldönteni, hogy merre tovább, nagyon kíváncsi leszek arra, hogy hogyan építkeznek majd és mi történik náluk, de most arra számítok, hogy komolyan veszik az alsóházat és megőrzik a kilencedik helyüket."

A szezon U23-as játékosa: Kerpel-Fronius Gáspár és Somogyi Ádám.

"Kevés U23-as játékost tudunk igazán kiemelni, ők ketten viszont feltétlenül ide tartoznak. Itt pedig álljunk meg egy kicsit és értékeljük ezt az U23-as szabályt az utóbbi egy év tükrében.

Tény, hogy a TAO előtti utolsó generáció csodálatosra sikerült Magyarországon, olyan nevek jöttek ki, mint Filipovity Márkó, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Mócsán Bálint, akik nemzetközi szintű játékosok lettek. A TAO 2011 óta létezik, de az utána lévő generáció meg sem közelíti az említettek tudását, pedig már ők is elmaradtak Hanga Ádám, Lóránt Péter, vagy Vojvoda Dávid szintjétől. De ők így is nemzetközi szintű játékosok, megérdemlik az elismerést, a dicséretet! Viszont az U23-as korosztály realitása az idei szezonban a következő:

Szolnokon Rudner Gábor szinte egyedül vitte el ezt a posztot. Ő jó védő, fegyelmezett, támadásban pedig van egy tripladobása - amúgy semmi különlegeset nem csinál, kevés a duplája, kevés a büntetője, nem kreál helyzetet másnak, nem játszik pick-and-rollt, de egy jó fizikumú védő, aki elöl be tudja dobni a hármast, ez pedig pont elég is volt ahhoz, hogy az alapszakasz győztesénél ő legyen az U23-as játékos.

A Falcónál Doktor Péter kapta a legtöbb percet, de jelzésértékű, hogy a nemzetközi porondon már nem használta őt Gasper Okorn. Doktornál kiemelendő a 39%-os triplája, viszont korábban jó, kreatív egy-egyező volt, ez viszont a Falcónál most nem érvényesült. Rajta kívül Kovács és Dancsecs kapott perceket, de nagyon keveset. Doktor egyébként Rudnerhez hasonlóan utolsó éves U23-as, jövőre már nem fér be a szabály alá, kíváncsi vagyok, hogy a Magyar Kupában és a playoffban mennyit fognak játszani.

Jön a Szeged, ahol az említett Kerpel-Fronius egy sikersztori. Sokat is játszott, stabilan felhozza a labdát, okos, intelligens, jó védő és bár nincs igazán jó távoli dobása, de van betörése, remekül passzol és nagyon okosan alájátszott a légiósoknak. Abszolút dicséretet érdemel!

A DEAC-nál Somogyi 23 percet játszott átlagban, nagyon erős a lepattanózása, jó védő, van 3,2 gólpassza is, abszolút hozzá tudott tenni. Neki a tripladobásán kell javítani, ez egyértelmű, illetve gyorsítania kell a mozgását, nála nagyon fontos, hogy a nyári edzőit jól válassza ki és megfelelő munkát végezzen a következő szezonig.

Az Albánál a Lukács-Omenaka páros kapta a legtöbb lehetőséget U23-asként, náluk én a stabilitást hiányolom. Tőlük én a következő szezonra várom a nagy kiugrást, idén is sokat fejlődtek már, de most is nagyon komoly offszezon-munkára lesz tőlük szükség és pontosan meg is vannak, hogy miken kell javítaniuk, viszont róluk tudom, hogy milyen jó szakmai háttérrel dolgoznak. 

Pakson Valerio-Bodont a világ minden táján tehetségnek tartanák, egy igazi ösztönös játékos, akinek jobb is volt a szezonja, mint az előző, de lényegesen stabilabb triplát kell magának fejleszteni ezen a poszton. Neki van egy olyan genetikája, alkata, amely alapján lehet belőle nemzetközi szintű játékos, de ehhez sokkal kevesebb holtjáték és sokkal több szív-lélek kell tőle, keményebben kell játszania és a kosárlabda minden szegmensében javulnia kell még. 

Körmendről nehéz szívvel beszélek. Nagyon sok fiataljuk van, de valahogy mégsem kaptak olyan nagyon sok lehetőséget. Durázinak jó atletikus képességei vannak, jó természetes érzéke van a lepattanózáshoz, de csak egy oldalra tud betörni, nincs finomtechnikája, nincs kifejlesztett triplája, nincs alsó posztos játéka. A képessége megvan ahhoz, hogy javuljon, de nem tanították meg neki eddig az alapokat. Oroszi és Németh Ákos évek óta sok lehetőséget kapott Körmenden, de az utóbbi két szezonjuk számomra értelmezhetetlen. Takács Kristóf egyértelmű tehetség, neki mindent meg kell kapnia ahhoz, hogy fejlődjön, védekezésben kapott is feladatokat, szerintem támadásban nem. Kiss Mátyásnak rendkívüli fizikai adottságai vannak, képzett is, illetve Balogh Máté is egy bevethető magasember, értetlenül állok az előtt, hogy miért nem játszik. Ott van Tóth Norbert, akiről a legnagyobb tisztelettel beszélek, ő minden fiatal előtt példakép lehet, mert sosem ő volt a leggyorsabb, nem ő ugrott a legnagyobbat, nem volt jó a dobása, mégis mindenhol hozta azt a teljesítményt, amit kellett, kihozta a maximumot a pályafutásából és a legnagyobb tehetségek is tanulhatnák tőle az alázatot. Ezzel együtt én ott már Balogh Mátét játszatnám, mert a fiataloknak meg kell kapniuk a lehetőséget, nem értem, hogy ő miért nem kapja meg. 

Sopronban Fazekas Csaba viszonylag sokat tett hozzá, Werner Viktor is jó alkatú, de igazából sem négyesben, sem ötösben nem az igazi jelenleg, kíváncsi vagyok, hogy több játékkal mire lenne képes.

Kaposváron Borisz Krnjajszkinak nagyon szép szezonja van, ő tavaly is sokat játszott már. Jó betörése van, jól csinálja az egy-egyeket és a kettő-kettőket is, jó befejezéseket választ és bár gyenge a triplája, de ő az U23-as szabály egyik nyertese.

Pécsett Meleg egy remek alkatú négyes, aki egyébként jó tripladobó, de abszolút nem tudta még felvenni az élvonal ritmusát, ezt nem tudta megmutatni, ha viszont ez meglesz, akkor biztosan veszélyes lesz kintről. Neki agresszivitásban kell fejlődni, kicsit félénk jellemet láttam rajta, lényegesen férfiasabb hozzáállást várok tőle. 

Zalaegerszegen Bonifertről védekezésben, támadásban, csapatmunkában és viselkedésben is példát vehetnek a többiek, őt viszont a következő évben már nem védi az U23-as szabály, meglátjuk, hogy mennyit tud pályán lenni.

Kecskeméten Kucsera egy jó négyes, egy nehéz poszton tudott hozzátenni, tudja a kosárlabdát, ott edz náluk Fazekas Máté is és ők mindketten U23-asok lesznek jövőre is, szerintem a Kecskemétnek ők sok segítséget tudnak nyújtani.

Oroszlányban Anda és Kucsora játszott sokat, Anda elég későn kezdte a kosárlabdát, harcos, agresszív, de nincs technikája és jövőre már nehéz lesz szerepeltetni, mert nem U23-as - Kucsorának nem rossz a hármasa, de a többi dolga gyengébb, őt sem látom, hogy hol és mikor lehet majd játszatni.

Végezetül pedig a Jászberény, ahol Füzitől és Filipovicstól is láttam villanásokat, utóbbi nagyon jó alkat, belőle lehetne játékos.

Így én az U23-asok legjobb ötösét úgy rakom össze, hogy Somogyi, Kerpel-Fronius, Krnjajszki, Lukács és Filipovics, a "kispadon" pedig Valerio-Bodon, Durázi, Omenaka, Bonifert és Takács Kristóf van, őket emelném ki, mint tíz használható U23-as játékost.

És akkor még egy-két gondolat az utánpótlásról ezek tükrében:

A mostani kormányzat olyan szinten a sport mellé állt, ami világszinten egyedülálló, rengeteg csarnok, uszoda, stadion, szabadidős létesítmény épült, ki merem mondani, hogy ilyen sehol máshol a világon nincs, olyan lehetőségek vannak. Négyszer annyi edző dolgozik a kosárlabdában, mint mondjuk tíz éve, ez a TAÓ-nak köszönhető. A magyar sport emiatt kivételezett szituációban van, érdekes, hogy melyik sportág hogyan tudja ezt kamatoztatni. A férfi kosárlabdánál óriási problémákat látok.

Nagyon sok dologra van szükség ahhoz, hogy kövessük a nemzetközi trendeket, megvan, hogy milyen korosztályban milyen munkát kell ehhez elvégezni és ha ezek nincsenek meg, akkor később már nagyon nehéz ebbe belenyúlni. Márpedig nálunk most már rengeteg utánpótlás-klub, akadémia, sőt, milliárdos költségvetésű államilag kiemelt akadémia is létezik, elképesztő mennyiségű gyerek kosárlabdázik, mégis olyan vádak érkeznek, hogy ez nálunk egy tömegsport luxuskörülmények között, az akadémiákra mondják, hogy aranykalitkák, csak sasok helyett verebek vannak belepakolva. Az up-edzőket rengeteg vád éri és sajnos sokszor jogosan, hogy megélhetési edzők. 

Egyszerűen minden adott az akadémiáknál, minden lehetőség bőven biztosított és bár ennek persze van egy kifutása, de lassan tíz év eltelt és még soha nem volt ilyen gyenge az utánpótlásunk. Szerintem a válogatottaink azért fognak küzdeni az Európa-bajnokságokon, hogy megőrizzék a B csoportos tagságukat, soha nem volt még ilyen gyenge a 24 éven aluli generáció, soha nem volt ilyen gyenge a munka úgy, hogy soha nem voltak még ilyen elképesztő lehetőségek és rengeteg gyerek játszik rendkívül jó körülmények között. 

Az biztos, hogy fejleszteni kell az utánpótlás-edzőket, világos követelményeket kell eléjük tenni és folyamatosan ellenőrizni kell őket. Ha ezek megtörténnek, akkor biztos, hogy szebb lesz a jövő, most viszont van ez az U23-as szabály, amit a legrosszabb pillanatban vezettek be. Nemes a szándék és azt gondolom, hogy még egy évet várni kell a végleges véleménnyel, de utána felül kell vizsgálni, hogy ezt érdemes-e folytatni.

A klubvezetők, edzők közül én még senkitől nem hallottam azt, hogy ezt jónak tartanák, sőt, szinte mindenkinek rossz véleménye van róla, amit nyíltan nem mernek elmondani, hiszen ez egy nagyon határozott kérés volt a szövetség részéről, amit nem előzött meg széles társadalmi vita. 

Szerintem lényegesen erősebb munka kell az edzőktől az utánpótlás-korosztályokban, a játékosoknak pedig maguknak kell kiharcolni a helyüket, mert nem ismerek egy olyan edzőt, vagy vezetőt se Magyarországon, aki ne játszatna egy fiatalt, ha az tehetséges és megérdemli.

A másik része pedig az, hogy a felnőtt A-csoport egy kirakat, ahol gazdasági érdekek is dolgoznak, el kell adni a bérleteket, stb., nem tudom, hogy miért a felnőtt edzőket, játékosokat büntetjük az akadémiák, utánpótlás-nevelők elégtelen munkája miatt.

Szóval várjunk még egy évet a végleges értékeléssel, de egyelőre éppen azok az aggályok látszanak beigazolódni, amelyek megfogalmazódtak egy évvel ezelőtt."

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus