Forray Gábor: A tavalyi ötödik hely idén több lenne, mint bravúr

A Kecskemét vezetőedzője szerint pótolni tudták a távozókat, de beszélt a fiatalok helyzetéről is.

Forray Gábor úgy érzi, a tavalyiakhoz képest minden együttes előrelépett. Elégedett az érkezőkkel, a KTE-Duna Aszfalt tudta pótolni a távozó játékosokat - a klub honlapjának adott interjút.

- Bár a KTE-Duna Aszfalt számára csak szombaton kezdődik el az új idény, pénteken a DEAC-Körmend párosítással indul el a 2018/2019-es magyar bajnokság. Milyen szezonra számít? Hogy látja az erőviszonyokat?

- A tavalyi szezonhoz képest minden csapat előrelépett. A középcsapatok jobban felzárkóztak a topcsapatokhoz, a topcsapatok pedig ugyanolyan színvonalat képviselnek, mint eddig. A tavalyi bajnoksághoz hasonlóan idén is nyílt meccsekre számítok, úgy érzem, bárki bárkit megverhet. A felkészülési mérkőzésekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de az azért látszik, hogy minden csapat derekasan beerősített. Ahogy a többi együttes, szerintem mi is jókat igazoltunk, de majd kiderül, hogy ez mire lesz elég.

- Ennek tükrében bravúr lenne megismételni a tavalyi szereplést?

- A tavalyi szereplésünk extra bravúr volt, ha ez idén is összejönne, az már több, mint bravúr lenne. Nem lehet reális célként kitűzni az ötödik helyet, de persze mint sportemberek, minél több mérkőzést szeretnénk megnyerni, ezáltal a lehető legjobb eredményre törekszünk minden esetben. Ahhoz, hogy mi a tavalyi szezonhoz hasonlóan szerepeljünk, nagyon sok dolognak kell klappolnia. Ez részben rajtunk, részben pedig a külső tényezőkön is múlik. Jelen pillanatban nem látok kiemelkedően gyenge csapatot, ahhoz pedig, hogy a célunkat elérjük, négy-öt együttest meg is kéne előznünk. Azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön, de összességében egy igen nehéz bajnokságra számítok.

- Voltak távozók a csapatban, de voltak érkezők is. Összességében erősödött, vagy gyengült a keret?

- Pongó Máté távozott, ha egy magyar játékos eligazol, az óriási veszteség. Ráadásul Máté hosszú évek óta itt volt Kecskeméten, tisztában volt a rendszerrel. Érzékeny veszteség számunkra, de boldogok vagyunk, ha megtalálja a számításait, hiszen megérdemli, mert rengeteget tett a klubért és a városért. Az ő helyére érkezett Juan’Ya Green, aki valószínűleg tudja majd pótolni. Az irányítóposzt azonban nem olyan, hogy valaki idejön, és egyből tudja is a dolgát. Idő kell, amíg ő megtanulja a szisztémát és beilleszkedik az itteni közegbe. Bernard Thompson helyére Milos Dimicset szerződtettük, aki egy képzett, jó játékos. Mészáros Máté visszatért hozzánk a visszavonuló Pongó Martin helyett. Nem estünk vissza minőségben, létszámban erősödtünk. Úgy gondolom, hogy tudtuk pótolni a távozókat, de azért idő kell ahhoz, hogy teljesen összeérjünk.

- A fiatalok szerepeltetése mindig érzékeny téma. Ön, mint az U18-as válogatott szövetségi edzője talán jobban átlátja a helyzetet, mint a kollégái. A szezon végezetével mivel lenne elégedett?

- Ez egy nagyon jó kérdés. Vannak olyan fiatalok, akikre szép jövő járhat. Képzettség és munka nélkül egyszerűen nem lehet betenni őket az első osztályba, de ez nem az ő hibájuk. Nincsenek azon a szinten technikai és taktikai képzettségben, amit az A-csoport megkíván. A szövetségnek van egy törekvése, mely szerint csak a klubokkal és a játékosokkal egységesen lehet változtatni ezen. Elsősorban fizikálisan kell felerősödniük, hiszen sajnos nincsenek azon a szinten, hogy helyt tudjanak állni az első osztályban. Akik viszont olyan szinten van, azokat be is tudják vetni a kollégák, nálunk például ilyen Molnár Dániel. Ő már harmadik éve van Kecskeméten, fizikailag és taktikailag van azon a szinten, hogy részfeladatokat nyugodtan rábízzunk, de országos tendenciában sajnos egyelőre ez még nem mondható el. Az edzők nem maguk ellenségei, ezért mindannyian szeretnék, hogyha minél több helyi nevelésű játékost pályára küldhetnének. Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy a játékost is becsapnánk, ha mindenféle képzettség nélkül pályára küldenénk. Azt gondolom, hogy mi országos szinten nem mondhatjuk, hogy rosszul dolgozunk, hiszen kineveltük Mészáros Mátét és a Pongó-testvéreket, de Molnár Mártont is idevehetem, mert nálunk volt az első olyan szezonja, amikor az A-csoportban komoly szerepet kapott – ugyanez a helyzet Molnár Dániellel is. Szisztematikus, hosszú távú munka eredményének kell lennie, hogy az utánpótlásból kikerüljenek játékosok.

- Lát esélyt arra, hogy ahogyan tavaly Molnár Márton és Molnár Dániel, idén is előrelépjen valaki?

- Egy csapatnál nagyjából a nyolc-kilencfős rotáció az ésszerű. Nyilván nem lehet egyszerre négy-öt játékost betenni, szépen, fokozatosan kell beépíteni őket. Vannak persze olyanok, akiknek megvan az esélyük arra, hogy a felnőttekhez kerüljenek. Akik itt vannak, jó szellemben dolgoznak, és azért vannak itt, mert látunk bennük potenciált. A felnőtt rotációhoz a legközelebb jelenleg Kucsera Dániel áll, de persze még neki is rengeteg dolgot kell elsajátítania. Ha valaki azon a szinten van, hogy bevethető, meg fogjuk találni a módját, hogy pályára kerüljön. Olyanokban gondolkodom, akik hosszú távon is a csapat hasznára lehetnek.

fotó: KTE Kosárlabda Klub Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus