Hanga Ádám: "Mindig legyél hálás azért, amid van"

Az FC Barcelona sztárja márciusban elhunyt nagypapájáról, Szép Györgyről beszélt egy hosszabb interjú során.

Az FC Barcelona magyar mindenese, Hanga Ádám számára a 2019 a változások éve volt. A pályán irányítót kellett játszania, miután klubját rengeteg sérülés érte ezen a poszton. A pályán kívül pedig meg kellett küzdenie nagypapája, Szép György elvesztésével, aki márciusban hunyt el. Szép nemcsak Hanga nagyapja volt, de az az ember Ádám életében, aki a legközelebb állt az apa szerephez.

"Nehéz szavakba önteni, hogy milyen sokat jelentett számomra. Mindenki tudja, hogy nem ismertem az igazi apámat - ő nevelt fel, ő volt az apám. Fegyelemre és sok minden másra tanított. Két-három munkahelye volt egyszerre. Emlékszem, 48 órát dolgozott megállás nélkül, majd 24-et pihent. Amikor aludnia kellett volna, elvitt edzésre, és ott volt a meccseimen."

Szép fegyelemre tanította Hangát, de jó példával szolgált számára. Keményen dolgozott, és ezt a munkamorált a kosárlabdába is átültette.

"Nagy szíve volt. 35 évig volt rendőr, de soha nem büntetett meg senkit, mindig elengedte az embereket egy figyelmeztetéssel. Nagyszerű személyiséggel rendelkezett. 2 méter magas volt, 120 kg, és akkora kezei voltak, mint Shaquille O'Nealnek." - emlékszik nagypapájára Hanga a EuroHoopsnak adott interjújában. "Lejött velem az utcára kosarazni. Be kellett másznunk egy kerítésen egy iskolaudvarra, de megtette ezt 60 évesen is. Mindig szedte nekem a lepattanókat, még akkor is, ha esett az eső. Rengeteget jelentett számomra, és ha ő nem lett volna, ma nem lennék az a játékos és ember, aki vagyok."

Az edzésre járás sem volt egyszerű, néha az anyagi gondok is közbe szóltak.

"Egy keleti kocsink volt, egy 1978-as, 20 éves, zöld Wartburg, ami mindig lerobbant. Emlékszem, neki kellett megjavítania, vizet öntenie bele, miközben éppen mentünk valahova. Mindig mi érkeztünk meg utoljára a meccsekre, mert mi voltunk a leglassabbak."

Mint minden rokon, Szép is azt akarta, hogy Hanga jól teljesítsen.

"Sokat veszekedtünk a meccsek után, ami miatt ideges volt a nagymamám. Sokszor azért panaszkodott, mert túl sokat passzoltam ahelyett, hogy dobtam volna. Emlékszem, azt mondtam neki, hogy "De nagyapa, ez egy csapatsport, járatni kell a labdát", és folytattuk a veszekedést."

Bár BEK-döntő volt Budapesten 1986-ban, Hanga ismertette meg a játékot Széppel, amely magával ragadta a nagyapát.

"Soha nem játszott, de úgy csinált, mint aki 60 éve kosarazik. Mindent tudott, és amikor elmentem, mindig azokat a VHS kazettákat nézte, amin 8-10 évesen játszottam. Felajánlottam neki, hogy küldök DVD-ket a mérkőzéseimről, hogy lásson valami újat, de inkább a gyerekkori meccseimet szerette. Imádta nézni ezeket, de amíg nem kezdtem el kosarazni, szerintem azt sem tudta, hogy létezik ez a sportág."

Javi Gancedo újságíró feltette a kérdést Hangának, hogy mi volt az, amit leginkább megtanult a nagyapjától. A válasz nem sokat késlekedett, mivel Hanga is ezt próbálja átadni a gyerekeinek.

"Mindig legyél hálás azért, amid van. Soha nem felejtettem el, hogy honnan jöttem. Szegény család voltunk, erre most is tisztán emlékszem. A gyermekeim egy kicsit más helyzetben vannak, hiszen mindenük megvan itt Barcelonában, de próbálom megtanítani nekik, hogy ez nem minden gyerek számára adott. Le szoktunk ülni, és beszélni szoktunk arról, hogy legyenek nagyon hálásak mindazért, amijük van. Ez volt az, amit a nagyapám leginkább megtanított nekem."

"Amikor 2019 márciusában elhunyt, egyperces néma gyászszünet volt itt a Palau Blaugranában. Ha ezt tudta volna, rengeteget jelentett volna számára!" - emlékszik Hanga, aki aznap este szezoncsúcsot jelentő 18 pontot, 4-4 pattanót és gólpasszt, valamint 2 szerzett labdát jegyzett.

Szép nemcsak a VHS kazettákat, hanem Hanga gyerekkori trófeáit is megőrizte.

"Nagyon büszke volt mindenre, amit nyertem, így minden érmem és kupám Magyarországon van. Csinált egy kisebbfajta Hírességek Csarnokát, minden egy helyen van. Minden trófeát érte nyertem."

Szép rendszeresen húzta Hangát, mikor utóbbi egy-egy vereség során átlag alatti teljesítményt nyújtott.

"Minden vereség után kicsinált. Nem számított, hogy 2-3 hete az volt-e az első meccs, amit elvesztettünk. Azt mondta, "már megint veszítettetek, te meg pontot se dobsz, minek adnak neked ennyi pénzt?". Mindig ilyen volt."

Bár nagypapája már nincs velünk, Hanga továbbra is tisztelettel adózik neki azzal, hogy keményen játszik, semmit nem vesz készpénznek, és trófeákat nyer. Nagymamája él, és Hanga minden nap felhívja, hogy Szépről beszélgessenek.

"Van róla egy fotóm, amin a konyhámban ül velem, és minden nap látom ezt a képet. Az első pár hét nagyon nehéz volt nélküle, és az is rettenetesen nehéz időszak volt, mikor hazatértem a szezont követően, a nyár folyamán. Akkor ütött meg a valóság, hogy már nincs közöttünk. A nagymamám velünk maradt nyárig, segítettünk neki feldolgozni a helyzetet. 60 évig voltak házasok, és mind a mai napig nagyon hiányzik."


A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Forrás - eurohoops.net

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus