Németh Ákos: Áldozat nélkül senki sem lehet sikeres

Összetartó csapat az idei Körmend, kitűnő egyéni képességekkel, agresszív védekezéssel, de fel kell kötniük a gatyát a többiek miatt.

A soproni vereség után Németh Ákos, a Körmend fiatalja nyilatkozott a Kezdő5.hu-nak.

Nagyon kiélezett meccsen szenvedtetek vereséget Sopronban. Hogy érzed, mi hiányzott a győzelemhez, mi csúszott félre ezen a mérkőzésen?

Így van, egy nagyon kiélezett mérkőzésen szenvedtünk vereséget Sopronban. Mindenképpen szerettünk volna győzni az Albacomp elleni botlás után. Véleményem szerint  nem játszottunk kellően csapatként, illetve az első negyed előtt úgy éreztem, hogy az öltözőben ragadtunk és gyakorlatilag átjáróház volt a védekezésünk. A második félidőre sikerült keményíteni a védekezésen és a rendes játékidő végén támadhattunk is a győzelemért, azonban sajnos nem sikerült eredményes kosárral befejezni azt, így lett az egál eredmény miatt hosszabbítás. Ott is megvolt az esélyünk a győzelemre, de közben faultproblemákkal is küszködtünk és a Sopron végül behúzta a mérkőzést.

Otthon továbbra is verhetetlenek vagytok, idegenben viszont két jobb meccs után most megint kikaptatok egymás után kétszer. Mi más vendégként ennyire? 

Idegenben mindig nehéz nyerni, mondhatni, hogy ez már a magyar bajnokság sajátossága. Szerintem mindenhol nagyon erős a hazai pálya. Nehéz megmondani, hogy mi más idegenben, az viszont biztos, hogy az ottani mérkőzéseken sokkal nagyobb tartása kell, hogy legyen csapatnak és sokkal koncentráltabban is kell játszani, mivel ha a hazai csapatok elkapják a fonalat a szurkolóik támogatásával, szárnyakra kaphatnak és pillanatokon belül tetemes előnyre tehetnek szert, melyből nagyon nehéz utána visszakapaszkodni.

Eddig ti dobtátok a legtöbb pontot a bajnokságban, viszont a kapott pontokat tekintve a mezőny legaljához tartoztok - pedig sokan kiemelik veletek kapcsolatban az agresszív, fojtogató védekezést. Hogyan értékeled ezeket, hogyan jellemeznéd a csapat stílusát?

Támadásban sok potenciál van a csapatban, kitűnő egyéni képességekkel és ha ez párosul egy jó csapatjátékkal, akkor akár képesek vagyunk 100-110 pontokra is, mint például a Debrecen elleni hazai mérkőzésen. A kapott pontokat tekintve valóban a mezőny legaljához tartozunk annak ellenére, hogy (ahogy te is említetted) sok csapat kiemeli az agresszív védekezésünket. Szerintem ez azzal is magyarázható, hogy a kemény, agresszív letámadással az ellenfél csapatát gyors játékra késztetjük, amihez esetleg nincsenek hozzászokva és így a saját ritmusunkban tudunk játszani, melyből könnyű gyors, tranzíciós kosarak születhetnek, ezáltal több labdabirtoklás is van a mérkőzésen, melyből értelemszerűen több pont is születhet.

Mennyire egységes, összetartó az idei Körmend?

Nagyon összetartó az idei Körmend, jó a kémia a csapaton belül, egy-két hullámvölgyet leszámítva szerintem jól is teljesítünk idén.

Személy szerint neked is voltak már idén remek meccseid, voltál kezdő is, most Sopronban éppen kevesebb lehetőséget kaptál. Hogyan látod az idei szezonod egyéni szempontból? Miben fejlődsz szerinted idén, mit tanultál meg eddig ebben a szezonban, mennyire vagy elégedett? 

Volt pár jobb meccsem idén, a legeredményesebb, az otthoni Debrecen elleni. Sokat köszönhetek a társaimnak, azon a mérkőzésen rengetegszer hoztak kiváló helyzetbe. Ezt leszámítva nem vagyok elégedett a teljesítményemmel idén. Az erősebb meccseim mellett sajnos bőven volt gyengébb teljesítmény is. Mindig próbálok fejlődni edzésen és mellette sok-sok egyéni tréningen veszek részt. Áldozat nélkül senki sem lehet sikeres, hiszem, hogy a kemény munka kifizetődő, azonban a legnagyobb fejlődési lehetőség mindig a meccs, ott lehet a legtöbbet tanulni. A jövőben szeretnék egy kiegyensúlyozottabb teljesítményt hozni, eltökélt vagyok, ez most a legfontosabb számomra.

Pénteken az otthon 6-1-gyel álló Kecskeméthez látogattok. Beszéltünk már az idegenbeli problémáitokról - mit gondolsz, mi lehet a kulcs a KTE elleni sikerhez, mivel verhetitek meg őket?

Kecskeméten sosem egyszerű győzni, számunkra nem is sikerült az elmúlt években. A győzelem kulcsa mindenképpen az lesz, hogy a Kecskemétre ráerőltessük a saját játékunkat, ezzel kizzökkentve őket a saját ritmusukból.

A második helyen álltok, a Szolnok már három meccsel meglógott és utolért titeket a Jászberény. Hogy látod a csapat helyzetét, az erősorrendet, számításba véve akár a beerősítő Falcót, akár mást?

A Szolnok után nagyon sűrű a mezőny, a Jászberény idén mindenképp egy meglepetéscsapat számomra. Kifejezetten erős a légios kontingensük és a padról is harcos játékosok tudnak beállni. Mindenképpen szükségünk lesz idegenbeli bravúrokra, hogy kedvező helyezetből kezdjük a középszakaszt. A kupában is nagyon erős ágra kerültünk, egyből a kitűnő formában lévő Jászberénnyel kezdünk, illeve elődöntőben a Falco-Paks győztese vár ránk, ha sikerrel vesszük az első akadályt. Fel van adva a lecke, hiszen a Falco is keményen beerősített. Visszatért Govens és Perl is, szerintem senkinek nem kell őket bemutatni. Emellett a meglévő légiósaik is kiemelkedő teljesítményűek, valamint magyar magjuk is meghatározó, mellyel ők is bejelentkezhetnek a bajnoki döntőre. Fel kell kötni a gatyánkat és ezerrel koncentrálni, hogy elérjük az szezon elején megfogalmazott céljainkat.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus