Zsoldos András: Sosem látott lehetőségek

A magyar kosárlabda egyik kiemelkedő bázisa jött létre a Budapest Honvédnál.

Játékosként is megfordult a BHSE-nél, majd edzőként bajnoki címek sorát köszönhette az egyesület Zsoldos Andrásnak, aki jelenleg az államilag akkreditált Kosárlabda Akadémia szakmai igazgató-helyetteseként dolgozik - méghozzá fiatalokat megszégyenítő lendülettel.

„Sosem látott lehetőségek” - ez az első gondolat, amely eszébe jut a magyar kosárlabdasport egyik prominens alakjának, Zsoldos Andrásnak, aki jelenleg a BHSE államilag akkreditált Kosárlabda Akadémiáján, mint szakmai igazgató-helyettes ténykedik.

A magyar kosárlabdasport egyik kiemelkedő bázisa jött létre a Dózsa György úton, ahol lépésről lépésre épül fel mindaz, ami a jövő kosárlabdáját, a kosárlabda jövőjét jelentheti hazánkban.

„Sok szegmensét láttam már a magyar kosárlabdázásnak, több területen, több poszton, több klubnál is megfordultam a pályafutásom során, de olyan lehetőségekkel, mint itt, az Akadémián tulajdonképpen sehol sem találkoztam” - mondta Zsoldos András, aki szerint a kiemelt állami támogatásoknak köszönhetően hamarosan nyugati színvonalon működhet az akadémiai képzés hazánkban, így a Budapesti Honvédnál is.

„Az eszközökben és az eszközöknek köszönhetően a módszerekben is óriási előrelépést tehetünk, a teljesítmény diagnosztikával egészen más színvonalon tud majd működni a képzés. A felméréseknek köszönhetően olyan adathalmazzal rendelkezünk majd, amelynek révén folyamatosan, egyénre szabottan tudjuk módosítani az edzésmunkát. Magas színvonalú orvosi háttér, dietetikus, gyógytornász, pszichológus áll a rendelkezésünkre, a fiatalok számára olyan körülményeket, olyan hátteret tudunk biztosítani, amit nem túlzás, egy-egy sportágban az olimpikonok sem kapnak meg. Őszintén mondom, örülnék neki, ha most fiatalabb edző lehetnék, és ilyen körülmények között végezhetném a munkám.”

Hogy az extra jó lehetőségeken kívül mi szükségeltetik még a magas szakmai munkához?

„Jó edzők és tehetséges játékosok is kellenek. Úgy érzem, az előbbi kritériumnak is meg tudunk felelni, hiszen egy meglévő stáb mellé sikerült a felnőtt NB I-ből neves edzőket megnyerni az Akadémiai munkához. Sabáli Balázs vagy Jakab Máté magasabb szintről érkeztek és pontosan tudják, hogy hová kell eljutni, milyen módszerekre van szükség a képzéshez, a tanításhoz. A tehetséges játékosok tekintetében sincs hiány, bár még átmeneti időszakot élünk, még szükségünk van pár évre ahhoz, hogy ezen a téren is beérjen a munkánk.”

A munka, ami nem teher és áldozat, jóval inkább küldetés az Akadémián dolgozó szakmai stáb számára. A fiatalos lendület magával ragadja Zsoldos Andrást is, aki igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni az eredményes munkához.

„Amikor fiatal voltam, rettenetesen sokat tudtam dolgozni, ma már nem vagyok annyira fiatal, de igyekszem tartani a lépést és jól segíteni a fiatalokat. Ami nagyon egyszerű, hiszen rettentően motiváltak, mindig új ötletekkel és igényekkel állnak elő, egyáltalán nem kell őket lökdösni, mert maguktól mennek, maguktól akarnak nagyot alkotni a pályán. Enélkül pedig semmire sem mennénk.”
 

Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus