A Honvéd nyerte az éllovasok rangadóját a TF ellen, menetel a DMTK

A Honvéd magabiztosan nyert a TF ellen és immár egyedül vezeti a Piros csoportot, míg a Zöld csoportban dobogós újonc Dunaharaszti zsinórban harmadik sikerét aratta a komoly ellenállást kifejtő SMAFC ellen. 

NBI/B. Piros csoport, alapszakasz, 7. forduló:

Budapesti Honvéd SE – TF-BP 107-84

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Tanoh Dez András (18 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 3 szerzett labda, 1 blokk, 33 VAL), Stefan Mijovic (27 pont, 4/8 tripla, 9 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 36 VAL), Markovics Luka (26 pont, 4/7 tripla, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda, 36 VAL), Völgyi Marcell (13 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 19 VAL). 

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (37 pont, 4/9 tripla, 7 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 39 VAL), Csík Richárd (19 pont, 3/8 tripla, 4 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 12 VAL).

A Honvéd zsinórban öt győzelemből érkezett, és már csak a lassan felépülő Simon Kristófot kellett nélkülözniük az ezúttal Baksa Szabolcs vezette vendéglátóknak. A TF ugyancsak ötmeccses nyerőszériát épített a közelmúltban, bár legutóbb a Salgótarján ellen Tichov Dominik óriási triplájára volt szükségük a sikerhez – Tichovnak duplán fontos lehetett a Honvéd elleni összecsapás, hiszen az előző négy szezont náluk töltötte. Jobban kezdtek a vendégek, Nagy Szabolcs, Tichov és Csík Richárd is remekelt, ha nincs a túloldalon Völgyi Marcell, hamar nagy hátrányba kerülhetett volna a Honvéd. Lassan azért feljavult a hazaiak védekezése, egyre kevesebb pontot engedtek ellenfelüknek, támadásban pedig Stefan Mijovic, Takács Dániel és Markovics Luka is hamar felvette a fonalat, a negyedet egy 12-2-es rohanással zárták (20-14). A második játékrészt Tichov hármasa nyitotta, de ezt két Honvéd-kosár követte, majd nem sokkal később a TF elvesztette vezetőedzőjét, Beák Gábort kiállították. Takács három büntetőjét Kopácsi triplája duplázta meg, itt pillanatok alatt 10 pont fölé kúszott a különbség, ráadásul a TF meg is zavarodott, a Honvéd pedig megérezte a lehetőséget és pár perc alatt 20 fölé hizlalta a fórt. Magda és Tichov triplái állították meg a hazai rohamot, a TF-nek sikerült stabilizálnia a játékát, de Völgyi megint jókor dobott pár kosarat, így a különbség nem csökkent számottevően (52-36). 

A második félidő eleje a Honvédé volt, a Mijovic-Markovics-Völgyi trió hamar visszaállította a 20 pont körüli előnyt, majd Tanoh Dez András segítségével ezt sikerült is megőrizniük. A túloldalon Tichov, Csík és Nagy fogott össze, de mivel védekezésben nem igazán tudták megállítani a padról is több segítséget kapó ellenfelüket, a különbség nem csökkent (81-60). A TF becsületére legyen mondva, hogy nagy hátrányban sem adták fel, a negyedik negyed elején Csík, majd Tichov is igyekezett felhozni a csapatot, többször is feljöttek 14-15 pontra. A Honvédnál azonban mindig akadt valaki (Takács, Mijovic, Markovics), aki egy-egy jókor időzített hármassal nem engedte, hogy igazán veszélyes közelségbe kerüljön a TF. A meccs hajrájára ki is fulladt a vendégek támadójátéka, míg Mijovic és Markovics továbbra is remekül célzott kintről, így a végére visszaállt a 20 pont feletti differencia. A Honvéd sikerével immár egyedül vezeti a Piros csoportot, a TF pedig az ötcsapatos üldözőboly (Veszprém, BKG, TF, JKSE, PVSK) tagjaként folytatja. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

NBI/B. Zöld csoport, 7. forduló:

Dunaharaszti MTK – SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 93-89

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (32 pont, 8 lepattanó, 8 szerzett labda, 6 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 8 eladott labda, 40 VAL), Bocsárdi Gábor (13 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 1 blokk, 2 szerzett labda, 32 VAL), Joó Tamás (17 pont, 4 lepattanó, 18 VAL).

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Füzi Róbert (32 pont, 6/13 tripla, 4 lepattanó, 24 VAL), Schöll Richárd (14 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 1 blokk, 27 VAL), Werner Viktor (7 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 21 VAL). 

A bajnokságot 4-2-es mérleggel kezdő újonc Dunaharaszti a feljutásban oroszlánrészt vállaló egyik játékosától elköszönt, az irányító Tursics Krisztián nem tudta összeegyeztetni női A-csoportos vezetőedzői feladatait a Zöld csoport menetrendjével – várhatóan igazolnak majd helyette új játékost, de most elég szűkös kerettel álltak fel a kezdéshez. A sereghajtó SMAFC elég hullámzóan teljesít, leginkább azért, mert több fiatal játékosuk az A-csoportos Sopronban is szerepet kap, teljes kerettel ritkán tudnak kiállni – most viszont szinte mindenki rendelkezésre állt. Elég vontatottan indult az összecsapás, Werner Viktor és Füzi Róbert kosaraival a soproniak kezdtek jobban. A DMTK eleinte nem találta ritmust, de 6-10 után összeállt a védekezésük, támadásban pedig egyszerre lépett fel Jordan Santiago, Joó Tamás és Fekete Bálint, itt egy 18-2-es rohanással ragadták magukhoz a kezdeményezést (24-14). A hazaiak triója nem lankadt a második negyed elején sem, már 15 pont is volt közte, és bár Papp Barna beállása kicsit megkavarta a soproni állóvizet (triplát szórt, majd kiszolgálta Csátaljai Barnát), egy hazai időkérés hamar rendezte a sorokat. 40-24-nél nem festett jól a meccs a SMAFC szempontjából, de Németh Márk, Vincent Vercher és Papp Barna, majd a negyed végén Schöll Richárd és Füzi Róbert visszarántotta övéit a szakadék széléről (49-40). 

A SMAFC félidő végi feljavulása folytatódott fordulás után is, Werner duplája és Füzi két hármasa után lassan lőtávolba kerültek. A DMTK-nál Bocsárdi és Joó igyekezett oltani a tüzet, de a negyed közepén Hajnal Kristóf két hármast is bezúdított a hazai gyűrűbe, majd Füzi is betalált kintről, egylabdássá téve az összecsapást (60-59). Santiago kosarai, illetve Haris hármasa csak időszakosan állította meg a soproni rohamot, Schöll és Vercher pontjai mellett Hajnal újabb hármassal jelentkezett – ha a negyed végén a Dunaharasztinál nem lép fel Kerti Patrik, akkor nagyobb is lehetett volna a hazaiak gondja (69-69). A záró játékrész igazi adok-kapokkal indult, a vendégeknél Schöll, Hajnal és Papp is betalált, de a hazaiaknál Bocsárdi, Santiago, Kerti és Haris sem tétlenkedett, a csapatok 80-79-nél fordultak rá a hajrára. Itt aztán Joó Tamás lépett elő, 3/4 büntetőt bedobott, a kihagyott egypontost Imolay Ákos tette vissza a gyűrűbe, ez az 5-0-s futás megtolta a DMTK szekerét. Bár Füzi mindent megtett a végjátékban, többször is egy kosárra hozta fel a SMAFC-ot, a megszerzett előnnyel már jól sáfárkodtak a hazaiak. A Dunaharaszti ötödik győzelmével a tabella 2-4. helyére lépett fel az Újpest és a KTE társaságában, míg a SMAFC továbbra is maradt az utolsó helyen – de azt megmutatták, hogy közel teljes csapattal az élmezőnnyel is képesek felvenni a versenyt. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus