A PVSK ellen demonstrált erőt a Veszprém, segített az edzőváltás a MAFC-on

Az NKA, a BKG és a Jászberény önbizalomnövelő győzelmet aratott, a Vásárhely megkezdte a felzárkózást, a KTE a Pénzügyőr otthonában javított. 

Piros-csoport, 7. forduló:

Bajai Bácska FKE - NKA Pécs 84-107

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Nagy Dániel (29 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 34 VAL), Goldring József Bence (26 pont, 4/9 tripla, 5 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 29 VAL), Végh Botond (8 pont, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 18 VAL).

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Bíró Levente (28 pont, 7 lepattanó, 35 VAL), Kollár Bence (24 pont, 5 lepattanó, 30 VAL), Rátvay Balázs (19 pont, 8 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 33 VAL), Nemanja Djordjevic (14 pont, 5 lepattanó, 20 VAL), Benke Krisztián (8 pont, 11 gólpassz, 18 VAL). 

A rengeteg betegséggel, sérüléssel küzdő bajaiak legutóbb a Honvéd ellen futottak bele egy nagyon súlyos vereségbe, és csak lassan térhetnek vissza a játékosaik - a pécsiek ellen már heten játékra alkalmas állapotba kerültek. Az NKA két hete a MAFC otthonában nyert, múlt héten egylabdás meccset vesztett el a BKG ellen, így az esélyek mellettük szóltak. A többgenerációs bajai gyökerekkel rendelkező Rátvay Balázs két kosarával hamar lendületbe is jöttek az akadémisták, Bíró Levente és Meszlényi Róbert segítségével pillanatok alatt 2-9 állt az eredményjelzőn. Lassan éledeztek a hazaiak, főként Goldring Jószef Bence és Végh Botond révén kezdték meg a kapaszkodást, és bár egy időre megállította őket Bíró és Djordjevic hármasa, a negyed végén Nagy Dániel extra játékával visszajöttek a meccsbe (25-28). A második negyed elején viszont szükségük lett volna friss lábakra, a rotáló pécsiek Kollár Bence és Kocsis Zalán kosaraival 9-0-val nyitottak, majd jött tőlük egy 10-2 is, összességében 18 pontig nyitották az ollót. Délity Bencével nem számoltak, aki az utolsó három percben 10 ponttal tolta meg a Baját, visszahozva a hazai reményeket (43-51). 

A pécsieknek a második félidő elején sikerült stabilizálniuk támadójátékukat, főként Bíró és Djordjevic talált be, de a túloldalon Nagy és Végh sem lankadt, így a különbség beállt 8-10 pont körül. A játékrész végén Goldring játéka javult fel, többször is 5-6 pontig felhozta a bajaiakat, de a negyed végén Kollár hármasa lehűtötte a hazai kedélyeket (64-73). Az akadémisták aztán a záró játékrész elejét megnyomták, Rátvay, Benke Krisztián, Kollár, Bíró és Kocsis is betalált, ezzel a sok lábon álló csapatjátékkal már nem tudott mit kezdeni a fáradó Baja. Hamar kialakult a 20 pont körüli különbség, amit az NKA húzóemberei már gond nélkül megtartottak a lefújásig - a Pécs ezzel stabilizálta magát a közvetlen élmezőny mögött, míg a Baja továbbra is üldözi idei első győzelmét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


Óbudai Kaszások - BKG Príma Akadémia 65-101

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Horváth Márton (13 pont, 11 lepattanó, 23 VAL), Boinitzer Dávid (12 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 17 VAL), Kalassai Martin (14 pont, 3/6 tripla, 10 VAL).

Az BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (46 pont, 11/23 tripla, 4 szerzett labda, 5 gólpassz, 44 VAL), Nick Allen (18 pont, 13 lepattanó, 32 VAL), Nagy Benedek (10 pont, 8 gólpassz, 19 VAL). 

A Kaszások idén már több komoly csapatnak is borsot törtek az orra alá, de a rutinos Czirbus József és Fekete Viktor ezúttal sem tudott pályára lépni, emellett többen betegséggel küzdöttek az elmúlt időszakban, így a sorozatban két győzelemmel érkező BKG előtt esély nyílt jó szériája folytatására. Nagy Botond két triplával, Nagy benedek két duplával próbálta is felpörgetni a szigetszentmiklósiakat, amit a Kaszások egy ideig próbáltak ellensúlyozni, de a Nagy-testvérek nem lankadtak, sorra szerezték a kosarakat, gyorsan tíz pont fölé növelve a fórt. A játékrész végére Nick Allen is elkezedett termelni, ami sok volt az Óbudának, ahol igazán senki nem tudott fellépni (13-26). Nagy Botond a második negyedet is ihletett formában kezdte, pillanatok alatt 19 pontra hizlalva a különbséget, de ekkor Horváth Márton és Stefan Perunicic állt a hazaiak élére - ám amikor felpörögtek volna, a délszláv játékos összeszedte harmadik hibáját és le kellett ülnie. A pillanatnyi megingást Nagy Botond és Allen ki is használta, támadásban megsorozták ellenfelüket, azonban a félidő végefelé a fiatal Kalassai Martin, illetve Boinitzer Dávid úgy döntött, még nem itt lesz a vége a meccsnek, három hármast szórva látótávolságba hozták övéiket (43-56). 

A hazaiak parazsa azonban nem kapott lángra, a második félidő elején látszott, hogy a BKG átbeszélte a védekezést, kezdtek elfogyni a könnyű óbudai dobáslehetőségek - bő hat perc alatt két hazai kosár született, miközben a vendégek támadásban továbbra is keveset rontottak. Különösen a negyed hajrájában szaladt el a meccsel a BKG, 10-3-as futással zárták le az utolsó lényeges kérdéseket (52-78). Az utolsó negyedet 9-0-val nyitották, onnantól pedig már csak formalitás volt a hátralévő idő - a BKG újabb sikerével ott van a 3-6. helyen, míg a Kaszások visszacsúsztak a középmezőnybe. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


Veszprém KK - PVSK-CARGATE 109-71

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Madár András (28 pont, 7/12 tripla, 4 szerzett labda, 6 gólpassz, 33 VAL), Horváth Ákos (19 pont, 4/7 tripla, 5 gólpassz, 27 VAL), Tóth Norbert (11 pont, 15 lepattanó, 2 blokk, 29 VAL), Szabó Péter (11 pont, 10 gólpassz, 25 VAL), Dukic Nebojsa (17 pont, 3/6 tripla, 8 lepattanó, 23 VAL). 

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Popadic Miljan (18 pont, 4 lepattanó, 19 VAL), Futó Balázs (8 pont, 6 lepattanó, 11 VAL), Armaghani Ármin (12 pont, 9 lepattanó, 11 VAL). 

A Veszpém 4-2-vel, a PVSK 5-1-gyel érkezett az összecsapásra, így komoly csatára volt kilátás - ami végül nem jött össze, a rutinos veszprémiek (akiknél visszatért betegségéből Dukic Nebojsa) a játék minden elemében jobbnak bizonyultak. Az első percek puhatolózását követően csapata első 22 pontját jegyző Madár András és Dukic Nebojsa alaposan odacsapott: az irányító három triplát és összesen 14 pontot jegyzett, a magasember pedig nyolc pontot szórt, miközben a többiek kiválóan játszottak alájuk, Szabó Péter és Tóth Norbert számolatlanul adta a gólpasszokat. Kettejük sorozatát nem a PVSK, hanem Szabó törte meg egy 2+1-es játékkal, 25-6-nál komoly problémával szembesültek a vendégek. Popadic Miljan szórt gyorsan öt pontot, de Tóthban és Madárban még maradt kosár (30-11). Az első negyed végére, a második elejére aztán kezdte összeszedni védekezését a PVSK, Hőgye és Popadic révén tartották magukat támadásban is, de a rutinos veszprémiek nem engedték, hogy veszélyes távolságba kerüljenek. A játékrész második felében Horváth Ákos is beszállt a triplázásba a továbbra sem fáradó Madár mellé, így hiába javult fel a túloldalon Armaghani Ármin is (52-34). 

A második félidő eleje már a Veszprém fiataljáról, Glatz Somáról szólt, de a társai is iparkodtak, a PVSK hiába próbált meg mindent, nem tudtak közelebb jönni - amikor pedig a pécsiek hullámvölgybe kerültek, Madárék 65-44 után egy kollektív 18-6-os rohanással vették el a kedvüket a kosárlabdától (83-50). A negyedik negyed elején Dancsecs András gondolta úgy, hogy nem kellene lemaradnia a triplagyártásban, gyors egymásutánban vert be három kintit, majd Horváth Ákos is beszórt pár védjegyének számító távolit, ezzel pedig végül kiütésessé tették a végeredményt - a hazaiak végül 17 triplánál álltak meg, ilyen játékkal mindenkit képesek lehetnek legyőzni a Piros csoportban. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


MAFC - Conoil Pápa KC 101-80

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (17 pont, 8/9 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 29 VAL), Polgárdy Ádám (10 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 22 VAL), Lakits András (9 pont, 6 gólpassz, 13 VAL), Misek Levente (10 pont, 4 lepattanó, 14 VAL).

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Koma Dániel (23 pont, 8/14 mezőnyből, 6 kiharcolt fault, 25 VAL), Sonyák Béla (25 pont, 5/8 tripla, 3 gólpassz, 23 VAL), Murai Gábor (10 pont, 4 szerzett labda, 5 gólpassz, 17 VAL). 

A MAFC-nál a héten házon belül Garai Péter vette át a felnőtt csapatot Hencsey Tamástól az NKA és a Kaszások elleni vereséget követően, míg a Pápa legutóbb a PVSK-tól kapott ki és több fiatal játékosa is hiányzott a szombati összecsapásról. A 2+1-es játékokról szólt a mérkőzés eleje, az egyik oldalon Lakits András, a másikon Koma Dániel és Murai Gábor dobott faultos kosarat, majd a MAFC 4-6 kezdett ellépni, a Lakits-Bordács-Bíber trió vezetésével egy 14-2-s rohamot raktak össze. Murai Gábor triplája csak átmenetileg fékezte meg a MAFC-ot, akik a negyed végére Bordács révén komoly előnyt harcoltak ki (30-15). A Pápa Horváth Attila és Koma kosaraival igyekezett gyorsan elállítani a vérzést, de a MAFC gyorsan rendbe tette a védekezését, elöl pedig Polgárdy Ádám pörgött fel, rá építve 12-2-val vágtak vissza a hazaiak, 20 pont fölé növelve a differenciát. A túloldalon a rutinos Sonyák Béla fújt riadót, kosaraival támadásban feljavult a Pápa, de védekezésben továbbra sem működtek megfelelően (54-36).

A második félidő elején sem változott a helyzet, Sonyák és Hódi Patrik is beszórt egy hármast, de hátul rendre hibáztak, amit Bordács, Bíber és Lakits sorozatos ziccerekkel büntetett. Lassan ismét állandósult a 20 pont körüli fór, sőt a meccs egy pontján 26 is volt közte, mielőtt Sonyák faragott belőle (77-54). A záró játékrész elején aztán Csapai Péter is felpörgött a MAFC-ban, három kosarat szerzett, így a többieket hiába tudták kikapcsolni a pápaiak, a különbség nem igazán csökkent. Amint a vendégek rohama kifulladt, a MAFC Komma László András harcosságát kihasználva újra fölénybe került, és végül magabiztos különbséggel nyert - a hazaiak megkezdték a felzárkózást, a pápaiak viszont kezdenek vészesen közelíteni a kieső helyekhez. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Salgótarjáni KSE - Jászberényi KSE 51-101

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Molnár Marcell (21 pont, 4/8 tripla, 5 kiharcolt fault, 19 VAL), Takács András (8 pont, 5 lepattanó, 12 VAL). 

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (24 pont, 4/8 tripla, 9 gólpassz, 5 lepattanó, 36 VAL), Lewis Chester (13 pont, 3/4 tripla, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 27 VAL), Olasz Ádám (20 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 27 VAL), Homoki Donát (12 pont, 8 lepattanó, 18 VAL). 

A Salgótarján új vezetőedzőjével, Király Márióval múlt héten majdnem győzni tudott a TF otthonában, így a Jászberény életét is meg akarták keseríteni, akik viszont legutóbb a beteg Lewis Chester nélkül is legyűrték a Vasast, a kiváló hátvéd pedig most vissza is tudott térni. A meccs aztán hamar a berényiek szája íze szerint alakult: bár Molnár Marcell triplájával vezetett a Tarján, ezt követően Olasz Ádám és Velkey János parádéjával pillanatok alatt elléptek Földi Sándor fiai, 20-0-s tombolással sokkolták ellenfelüket. A negyed végén Bán és Molnár ugyan megtörte a kosárcsendet, de ez csak szépségtapasznak bizonyult (8-26). A második negyed elején Karanfilovski és Bán kosaraival 13 pontig zárkóztak fel a salgótarjániak, de a több lábon álló vendégek gyorsan visszaállították a 20 pontos differenciát, majd a játékrész közepén a Velkey-Olasz duó újabb pusztító, 17-4-es rohamot vezényelt és gyakorlatilag a nagyszünetre eldöntötte a meccset (21-53). 

A második félidőben sem változott a játék képe, a vendégeknél Olasz és Velkey mellett Várbíró Gergő is remekelt, 12-0-val nyitottak és 40 pont fölé növelték a differenciát, sőt egy ponton már 49 is volt közte. A harmadik negyed végére kicsit kozmetikázott az SKSE, de nyomasztó fölényben kosaraztak a berényiek (32-76). A negyedik negyedben sem engedtek ki a jászságiak, Lewis, Rosic és Nagy Simon triplaesőt zúdított a tarjániakra, majd a végén Rosic hármasával lépték át a 100 pontos határt. A Berény magabiztos előadásával ott van a közvetlen élmezőnyben, míg a Salgótarján egyelőre hátulról a második - edzőjük szerint játékosainak vissza kell térni ahhoz a hozzáálláshoz, ami a TF ellen jellemezte a csapatot. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


Zöld-csoport, 7. forduló:


Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Atomerőmű KSE Bonyhád 84-79

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Pavlovic Vuk (19 pont, 3/5 tripla, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 37 VAL), Semin Burko (14 pont, 10 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 25 VAL), Varga Ákos (15 pont, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 23 VAL).

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Szalai Milán (23 pont, 3/6 tripla, 3 gólpassz, 20 VAL), Baki Sándor (14 pont, 2/3 tripla, 14 VAL), Csizmadia Attila (4 pont, 12 lepattanó, 11 VAL). 

Vásárhelyen az elmúlt hetekben kis túlzással az orvos állította össze a csapatot, de mostanra a betegek felépültek, a menet közben igazolt légiós center is kezd beépülni, így hazai veretlenségük megőrzése mellett meg akarták kezdeni a felzárkózást is - a bonyhádiak jól kezdték a szezont, de most náluk voltak hiányzók, nem jó előjelekkel várták a csongrádi túrát. Természetesen nem feltartott kézzel érkeztek, ezt hamar nyomatékosították is: az A-csoportos ASE-ban is számításba vett Frank Áron, Orgona Gergő, illetve Szalai Milán kosaraival 6-11-re, majd 8-14-re léptek meg. A hazaiak kicsit lassan vették fel a fonalat, de Pavlovic Vuk előbb egy duplát, majd két triplát süllyesztett el a bonyhádi gyűrűben - majd jött Burko, illetve Bálint Erik, összességében egy 10-0-val ütöttek vissza. Szalai Milán három büntetője csak időlegesen lassította le a hazai rohamot, Bálint és Pavlovics mellé Varga Ákos is felnőtt, a vásárhelyiek komolyabb előnyt szedtek össze a kisszünetre (28-19). A két negyed fordulóján Baki Sándor tartotta a lelket a Bonyhádban, de Burko és Varga Zalán nem engedte közelebb a vendégeket, Bodócsi Benjamin beállása és sorozatban elért kosarai pedig már 10 pont feletti fórt eredményeztek. A Bonyhád a félidő végére talált némi ellenszert a hazaiak parádéjára, de csak megállítaniuk sikerült a rohamot (51-38). 

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a Vásárhely el is dönti a meccset, Pavlovic három gólpasszt osztott ki Burkónak és Bálintnak, 19 pontos hátrányban azonnal időt is kellett kérnie a Bonyhádnak. Ez használt, védekezésben összeálltak a vendégek, támadásban pedig Szalai két hármasára építve előbb visszajöttek 10 pont közelébe, majd a komoly hullámvölgybe kerülő Vásárhely hibáit kihasználva egészen 60-54-ig fel is zárkóztak. Itt viszont Burko, Vejinovic és Varga Ákos pontjaival 6-0-s hazai futás jött és megint 10 ponton kívülre kerültek a vendégek (66-54). De nem törtek meg, a veterán Tömösváry Máté, majd Pajor Dávid pontjaival 10 pont környékén tartották magukat, a negyed közepén pedig ismét 6-7 pontra zárkóztak. Ekkor Varga Zalán mutatott fel stoptáblát a Bonyhádnak, 82-69-nél úgy tűnt, hogy az ő extrája el is dönti a meccset, ám akadt még egy csavar a végén: Baki, Frank és Arnold Botond kosaraival szinte a semmiből érkezett egy 10-0-s vendégfutás, így 82-79-nél egy labdára jöttek fel. Fordítani viszont már nem sikerült, egy Varga Ákos-Pavlovic Vuk összjáték lezárta a rohamot és bebiztosította a Kosársuli újabb hazai sikerét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


Pénzügyőr SE - KTE-Duna Aszfalt U23 50-65

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kiss Lajos Tibor (16 pont, 7 lepattanó, 22 VAL), Szálas Gábor (11 pont, 5 lepattanó, 10 VAL). 

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Tóth Barna (24 pont, 5/6 tripla, 3 lepattanó, 23 VAL), Kucsera Dániel (14 pont, 7 lepattanó, 6 szerzett labda, 24 VAL), Kiss Dániel (10 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 18 VAL), Körmendi Bence (9 pont, 6 szerzett labda, 4-4 lepattanó és gólpassz, 11 VAL). 

A szezont öt győzelemmel kezdő KTE az utóbbi két fordulóban kikapott a DEAC-tól és a Dunaharasztitól, így mindenképp javítani szerettek volna a rossz formában lévő PSE ellen, akik zsinórban három vereségből érkeztek. A meccs elején viszont úgy tűnt, hogy a fővárosiak is le akarják zárni rossz szériájukat, Steier Bence és Henry Hollingworth pontjaira építve 15-5-re léptek el. A KTE időkéréssel rendezte a sorokat, Tóth Barna és Körmendi Bence is kétszer csengetett kintről, védekezésben szétszedték a Pénzügyőr játékát, és egy 12-0-val vágtak vissza (17-20). A második negyed a védekezésről szólt, a birkózásból a KTE találta meg hamarabb a kiutat, Kiss Dávid, Ivkovics Milán és Tóth Barna is pontokat szerzett, miközben a hazaiak összesen négy pontot tettek táblára ebben az időszakban (19-36). 

A játék képe nem nagyon változott a második félidő elején sem, minden kosárért meg kellett küzdeni. A KTE találta meg hamarabb az utat a gyűrűig, de a negyed derekán Kiss Lajos Tibor lépett fel a Pénzügyőrnél, Szekeres Ábel is kiosztott pár gólpasszt, 12-13 pontra zárkóztak. Ivkovics, Kiss és Kucsera viszont nem engedte, hogy közelebb jöjjenek, a játékrész végére visszaállt a kényelmes vendégelőny (32-49). A záró játékrész elején nem tudott felpörögni a PSE, Kucsera és Tóth révén a KTE rendre kosarat tudott szerezni, a negyed derekán már 24 pontos előnyben is álltak a vendégek, itt gyakorlatilag el is dőltek a lényeges kérdések. A végén még Szálas Gábor indított egy egyszemélyes rohamot, de ezzel csak elviselhető mértékűvé tudta tenni a vereséget - a KTE dobogós helyen áll, a PSE pedig zsinórban negyedik buktájával bebetonozódni látszik az alsóházba. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

fotó: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus