Beharangozó: NBI/B – 14. forduló

A mezőny fele vág csak neki az első hétvégén a bajnokság folytatásának (a másik fele jövő héten rajtol), de így is akad izgalmasnak ígérkező derbi (Vasas-Honvéd).

Piros csoport

Vasas Akadémia (7., 7-6) – Budapesti Honvéd SE (6., 8-5) (szombat, 16:00)

Két hasonló stílusú gárda fővárosi rangadójával kezdődik az újév, a Vasas és a Honvéd is előszeretettel épít a fiatalokra, néhány rutinosabb játékos segédletével. Ez utóbbiban a vendégeknek van nagyobb merítési lehetőségük, például az ex-vasasos Horváth Ákos személyében, míg a házigazdáknál a Katona-Moravcsik duó képviseli a tapasztalatot. Magas iramú, rendkívül fizikális csatára van kilátás, két, egymást jól ismerő csapat között. Az odavágón ősszel hét pont lett a Honvéd javára, ennek azért lehet jelentősége, mert jó eséllyel az alapszakaszt egymáshoz közeli pozícióban zárják majd – most is csak egy győzelemmel jobb a Puskás legénység -, és akkor az egymás elleni eredmények döntőek lehetnek a rájátszás első körére nézve.

Nagykőrösi Sólymok KE (11., 4-9) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 13-0) (szombat, 17:00)

A nagykőrösi ”csodát” már többször megénekeltük a Sólymok hazai pályája kapcsán, most is hagynunk kell egy kiskaput ennek a lehetőségnek, de az élcsapatok közül a MAFC és az OSE is nagy arányú sikerrel tudott innen távozni, és kivétel a Budafok legyőzése, nem igazán jöttek a bravúrok Molnár Miklóséktól. Jó eséllyel a Veszprém menetelése tovább folytatódik, más-más célokért küzdenek a felek, nem jelenthet gondot a hibátlan alapszakaszt futó bakonyiaknak a nagykőrösi túra. 

MAFC (2., 12-1) – OMNIA Pub & Food Békés (12., 2-11) (szombat, 17:30)

Az élvonaltól tavaly búcsúzó MAFC is kiváló szezont fut eddig, nyolcas győzelmi szériájuk a második legjobb a mezőnyben, csak az éllovas Veszprémtől szenvedtek vereséget. A Békés eddig két hazai győzelmet tud felmutatni, idegenben az élcsapatok ellen nem volt reális esélye a győzelemre, szűkebb is sokkal a rotációja vendéglátójánál, amely ha kihasználja, hogy több védőt is tud forgatni mind a belső, mind a külső posztokon, akkor könnyed sikerrel indíthatja az újévet.

BKG-Príma SE (4., 10-3) – PVSK-Kronosz Kiadó (13., 2-11) (vasárnap, 18:00)

Önbizalomtól telve várhatja az évnyitó derbit a BKG, a ”kötelezőket” hozta a gárda, csak az előtte álló – feljutásra pályázó – együttesektől szenvedett vereséget az újonc. A PVSK nagyon lassan indította a szezont, több nagy arányú zakóba is beleszaladt, de Demeter csatasorba állításával, valamint az év végén visszatérő Dragaseviccsel a fedélzeten már jóval ütőképesebb csapatnak tűnnek, amely újra okozhat meglepetéseket. Bravúr lenne ezzel együtt a BKG otthonából elhozni a két pontot, annál rutinosabb és jobb szerkezetű a házigazda, de a tabella aljáról elmozdulhatnak a pécsi fiatalok idővel.

 

Jövő héten rendezik:

Nyíregyháza Blue Sharks (5., 8-5) – OSE Lions (3., 11-2) (kedd, 16:30)

BUDAFOK (8., 5-8) – MTK Törökbálint (10., 4-9) (kedd, 18:30)

MEAFC-Miskolc (9., 4-9) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14., 1-12) (január 11., péntek, 17:30)

 

Zöld csoport

EKE Eger KOK (4., 8-4) – Concordia Motax KC Pápa (7., 5-7) (vasárnap, 17:00)

Az Eger negyedik helye mindenképp meglepetés eddig, de elnézve a mezőny hektikusságát és a hevesiek hazai stabilitását (5-1) már egyáltalán nem a véletlen műve, ráadásul ebbe egy-két idegenbeli bravúr is belefért, például a Győr, vagy mostani ellenfelük, a Pápa otthonában. Akkor egy utolsó másodperces Varga triplával dőlt el a találkozó, ezért szeretne most revansot venni a Pápa, amelynek ugyan egyelőre nem pozitív a mérlege, a szezonja viszont annál inkább, főleg a tavalyi, igencsak viszontagságos szerepléshez viszonyítva. Nagyon együtt van Váczi Péter együttese, ha ki is esik valaki a rotációból, akkor is képesek pótolni kulcsembereiket, ez pedig veszélyes lehet a Pápára nézve, akiknél egyértelműen a húzóemberek játékától függ az eredményesség.   

Óbudai Kaszások (3., 8-4) – Alba Fehérvár (9., 5-7) (vasárnap, 17:00)

Ősszel még egy meglepően sima Fehérvár győzelemmel indították a szezont a felek, de azóta megfordult a ”világ”, az Alba mélyrepülésbe kezdett (hat vereség sorozatban) az utóbbi hetekben, míg a Kaszások egészen a dobogóig kúsztak a téli szünet kezdetéig. Jobb előjelekkel, egy rendszerint erős második félidővel várja a visszavágót Saeed Armaghani együttese, amely abszolút esélyese a mérkőzésnek, de ha teljes kerettel érkezik Óbudára a Fehérvár, akkor ki-ki meccs lesz a találkozóból.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 3-9) – Bajai Bácska FKE (1., 9-3) (vasárnap, 18:00)

A Tiszaújvárosnál kevesebbet otthon csak az új csarnoka elkészültére váró Újpest játszott a szezon első felében (4 ill. 3 mérkőzés), így bizakodva várhatják a folytatást az időközben légióssal erősítő borsodiak. Nem feltétlenül a Baja ellen kell megkezdeniük a felzárkózást, de listavezető ide vagy oda, nem volt teljesen meggyőző a bácskaiak teljesítménye ahhoz, hogy a jó formában lévő Gáspár Balázs vezette borsodiak ne lephessék meg őket. Ehhez extra kell hazai oldalon szinte minden pályára lépő játékostól, mert sokkal rutinosabb és jobb szerkezetű a vendég gárda, de ahogy mondtuk, nem mindig működött olajozottan a bajai gépezet, ami esélyt adhat a házigazdáknak.

 

Jövő héten rendezik:

Vásárhelyi Kosársuli (2., 9-3) – Salgótarjáni KSE (5., 7-5) (január 12., szombat, 18:30)

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (6., 7-5) – DEAC U23 (8., 5-7) (január 15., kedd, 18:30)

 

Fotó: vasasbasketball.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus