Beharangozó: NBI/B – Szombaton rajtol a fővárosi finálé

Minden szem a Kamaraerdőre szegeződik, a TF és a Vasas ugyanis nekivág a másodosztály döntőjének! Finisben a bajnokság, jönnek sorban a helyosztók, a Zöld csoportban is elkezdődik a BKG-Budafok finálé!

Piros csoport

Döntő:

Tehetséges Fiatalok Basketball Players – Vasas Akadémia (szombat, 18:30)

Mindkét résztvevő alaposan rácáfolt a várakozásokra, a TF évek óta egy stabil élcsapatnak számít, amely főleg a kőkemény munkával éri el eredményeit, de a szűk rotációjuk miatt többször temettük már őket (e sorok szerzője is megköveti magát emiatt), még a tavalyi Hepp Kupa diadal után sem számítottak feltétlenül feljutásra esélyes gárdának. Az élvonaltól tavaly búcsúzó, megfiatalodott és jelentős keretváltozáson átesett Vasastól sem volt reális egy ilyen eredmény, az 1-6-os szezonkezdet is ezt támasztotta alá, de Faragó Péter vezetőedzővé avanzsálása telitalálatnak bizonyult, amivel a mezőny (papíron) egyik legrutintalanabb csapata még a sérüléseket is elbírva, kétszer is pályahátrányból harcolta ki a finálét. Megjósolhatatlan, hogy mi várható, rendkívül fizikális párharca van kilátás az aranyéremért, egy ambíciózus fiatal vezetőedzővel és csapattal a Vasas oldalán, míg egy tapasztaltabb mesterrel és játékosokkal felálló TF-el a másikon. Az alapszakaszban mindkétszer Merim Mehmedovics tanítványai örülhettek, de az első derbit még októberben, egy más mentalitású Vasas ellen vívták (edzőváltás előtt), az idegenbeli visszavágón pedig a Moravcsik-Katona-Kozma tengely nem állt a pasarétiek rendelkezésére. Egy biztos, a hazai pálya itt nem fog előnyt jelenteni, ugyanis mindkét csapat a Kamaraerdőn, a Sport 11-ben vívja a bajnoki mérkőzéseit. Rajt szombaton, a nagy kérdés azonban csak a döntő után jön el: vállalja-e vajon majd a győztes az A-csoportos indulást?!

Rájátszás a 3. helyért:

OSE Lions – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (péntek, 19:00)

A csalódottság valószínűleg nem elég enyhe kifejezés a két együttes kapcsán, mindkét gárdát egyértelműen a döntőbe várták a szakemberek (nem csak én), potenciális élvonalbeli szerepléssel. Ehelyett az OSE csak megismételni tudja tavalyi bronzprodukcióját, míg a Veszprémnek akár visszalépés is lehet az elmúlt szezon fináléját követően. A bakonyiak nem nyertek még idegenben mérkőzést a rájátszásban, az alapszakaszban is mindenki csak a hazai meccseit hozta, így az álmoskönyvek szerint az OSE vigasztalódhat majd a dobogón, de a papírforma pont az idei playoffra nem volt eddig jellemző…

Rájátszás az 5. helyért:

PVSK-Kronosz Kiadó – Nyíregyháza Blue Sharks (csütörtök, 18:00)

Pécsett 12, Nyíregyházán 13 pont lett a hazai csapat javára az alapszakaszban lejátszott bajnoki mérkőzés, a nyugodtabb párharcra számító két felen kívül, alighanem mindenki kiegyezne egy hasonlóan izgalmas oda-visszavágóval. A korábban újra élvonalbeli szereplésre pályázó nyírségiek alighanem már túltették magukat az elvesztett negyeddöntőn és élesebbek lesznek már idegenben is, de az első találkozón nagyobb ellenállásra számíthatunk a hosszú szezont (U20, NB1) maguk mögött tudó baranyaiaktól. Kétszer ugyanabba a folyóba nem fog talán lépni a rutinosabb Nyíregyháza, és ha más nem, a hazai visszavágón biztosítani fogja az ötödik helyet.

Rájátszás a 7. helyért:

MEAFC – Nagykőrösi Sólymok KE (péntek, 17:30)

Mondhatni az egyetlen papírforma párosítás a helyosztóknál, hiszen a hetedik (Nagykőrös) és a nyolcadik (MEAFC) pozícióból induló gárda mérkőzik meg egymással. A két fél csatája 1-1-re végződött a reguláris szakaszban, de a Nagykőrös hazai pályán magabiztosabb teljesítménnyel rukkolt elő (9-4) borsodi riválisánál (7-6), ez elég lehet a megfelelő különbség elérésre is a helyosztónál.

 

Zöld csoport

Döntő:

BKG-Príma SE – Ford Ivanics-Budafok (vasárnap, 19:15)

A Pirossal ellentétben, ebben a csoportban nem borult végül a papírforma, habár a Budafoknál mindkét körben rezgett a léc, de összejött végül a szezon előtt is várt finálé. A feljutás már a döntőbe jutással mindkét félnél biztossá vált, már csak az érem színe az egyetlen eldöntendő kérdés, no meg, hogy a BKG veretlen szezonjába, akár csak egy meccsel is bele tud-e piszkítani a nyáron nagyon beerősítő Budafok?! Kevésbé volt meggyőző a rájátszás alatt Károly Máté együttese, az alapszakaszban sem tudták megszorítani riválisukat, így kevés esélyt látok rá, hogy ne 2-0-s szigetszentmiklósi győzelemmel érjen véget a szezon. Otthon persze lehet esélyük Tursicséknak, egy jó dobóformával akár meg is lehet a hőn áhított győzelem, de a BKG bajnoki címe véleményem szerint akkor sem fog veszélyben forogni. 

Rájátszás a 3. helyért:

Salgótarjáni KSE – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (péntek, 18:00)

Bár stabilan ott volt az üldözőbolyban az egész szezon során mindkét együttes, mégis ennél a két klubnál volt érezhető jelentős formajavulás a rájátszáshoz közeledve. Az elődöntőkben sem adták magukat könnyen, a Salgótarján hét percre volt a továbbjutástól, míg a Tiszaújváros az addigi legnehezebb csatájára késztette a BKG-t. Egymás ellen 1-1 eddig a mérlegük, a nógrádiaknál tíz, a borsodiaknál kettő pont döntött a házigazdák javára, mindkét fél remekül zár össze csapatként és ez a sikerük kulcsa, a hazai pálya itt nagy előny lehet Ughy Albert legénységének.

Rájátszás az 5-8. helyért:

MAFC II. – SMAFC (vasárnap, 18:30)

Az első felvonás összefoglalójában is a védekezés fontosságát hangsúlyoztam, amennyiben akad egy ütőkártya a hátsó alakzatra vonatkozóan a két vezetőedző kezében, úgy az eldöntheti a továbbjutás sorsát. A 13 pont nem sok ennek a MAFC-nak hazai környezetben, képesek úgy pörögni Bordácsék, hogy már az első félidőben eltűntessék a hátrányukat, a soproni magasembereknek ismét elő kell lépniük, hogy kihúzzák a fővárosiak egyik méregfogát, de könnyen ki-ki meccs lehet a végjátékra belőle.

Az első mérkőzés eredménye: 104-91 a SMAFC javára.

Rájátszás a 9. helyért:

DEAC U23 – EKE Eger KOK SE (csütörtök, 18:30)

Két győzelemig tartó párharc, mindkét fél ezt használta ki az előző körben a Pápa és a Falco ellen, az alapszakaszban is a hazai pálya döntött (1-1), most a debreceniek kerültek jobb helyzetbe. Teljes kerettel amúgy is ütőképes csapatuk van, odahaza nem is lehet gondjuk, de három meccses helyosztót várok.

Rájátszás a 11. helyért:

Falco KC Szombathely U23 – Motax-Pápai KC (szombat, 18:00)

Itt már oda-visszavágó dönt, mindketten alaposan elpáholták a másikat hazai pályán, a Pápa 18, a Falco 24 ponttal bizonyult jobbnak. Két meccsen inkább a szombathelyiek bővebb keretére tennék, de mivel a nagycsapat az elődöntőben vitézkedik majd, így kétséges, hogy mindenki bevethető lesz-e, ami esélyt ad a Pápának a jobb pozíció megszerzésére.

 

Fotó: facebook.com/tehetsegesfiatalokbp

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus