BKG-tombolás, Nagykőrös-siker, Cegléd- és MEAFC-győzelem

A Szigetszentmiklós nagyon elverte a PVSK-t, a Nagykőrös Baján fordított nagy hátrányból, a rutinosabb CKE és MEAFC is győzött a fiatalok ellen, a KTE Bonyhádon nyert, az újonc Dunaharaszti pedig kettőből kettőnél jár. 

Piros-csoport

BKG Príma Akadémia – PVSK-CARGATE 119-62

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Buzás Bence (25 pont, 11/14 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 szerzett labda, 6 gólpassz, 42 VAL), Nagy Botond (28 pont, 5/13 tripla, 5 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 9 gólpassz, 39 VAL), Nagy Benedek (12 pont, 3/5 tripla, 4 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 9 gólpassz, 30 VAL), Nick Allen (23 pont, 6 lepattanó, 32 VAL), Halász Ákos (12 pont, 5/5 mezőnyből, 6 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 23 VAL). 

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Popadic Miljan (21 pont, 3/4 tripla, 19 VAL), Futó Balázs (10 pont, 6 lepattanó, 16 VAL).

A PVSK az első körben a MAFC ellen remekelt, míg a BKG a vártnál talán nehezebben nyert Nagykőrösön, jó meccsre volt kilátás – az is volt, de mindössze egy negyedig. Buzás Bence remeklésével indult az összecsapás, a BKG első nyolc pontjából hatot vállalt, majd a többi húzóember is bemelegedett, 15-5-re, majd 20-7-re is vezetett a vendéglátó. Popadic Miljan fújt ébresztőt a túloldalon, sorozatban szerezte a kosarakat, ennek köszönhetően a BKG csak hét pontos előnyt szerzett a kisszünetre. Itt volt azonban vége a PVSK meccsének, a hazai gárda Nagy Botond és Buzás Bence vezetésével egy 14-0-val nyitott szépszámú közönsége örömére, a kiharcolt húszpontos előnyt pedig megtartották a nagyszünetre is (52-30). 

A második félidőben sem változott a játék képe, Buzás mellett ezúttal Nick Allen kezdett el villogni, pillanatok alatt 30 pontra nőtt a differencia. A PVSK Futó Balázs kosaraival csak időlegesen tudta feltartóztatni a BKG-hengert, a harmadik negyed végén a Nagy-testvérek és Halász Ákos 40 pont közelébe tornázták a különbséget. A negyedik negyed elején jött egy újabb 15-0-s hazai ütés, így a vége kiütés lett. Andrija Csirics, a vendégek mestere is csak annyit tudott mondani, hogy gratulál a BKG-nak, mindenben jobbak voltak – tudják, min kell javítaniuk, ezen fognak dolgozni. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Bajai Bácska FKE – Nagykőrösi Sólymok KE 83-93

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Bagó Martin (28 pont, 13/17 mezőnyből, 8 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 31 VAL), Goldring József (14 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 24 VAL), Jakab Péter (18 pont, 4 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 19 VAL).

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (22 pont, 4/7 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 23 VAL), Fehér Péter (16 pont, 7 lepattan, 19 VAL), Mácsai Károly (11 pont, 9 lepattanó, 18 VAL), Timkó Norbert (11 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 16 VAL).

Mindkét csapat vereséggel kezdte a bajnokságot, ám az első félidő alapján úgy tűnt, hogy a Baja fog javítani. A Nagykőrös elsősorban palánk közeli embereire, Timkóra és Mácsaira támaszkodva tartotta magát az első percekben, de aztán a túloldalon Bagó Martin is előlépett, majd Virág Előd és Goldring József kosaraival hét ponttal meglépett a Baja – ha nincs Fehér Péter utolsó pillanatokban bevágott hármasa, ez az előny meg is maradt volna a kisszünetre (19-15). Ez kicsit meg is fogta a hazaiakat, Fehér büntetőkből, Mester Márk a triplavonal mögül volt eredményes, a vendégek átvették a vezetést. Jakab Péter triplája törte meg a hazai jeget, össze is raktak egy 11-2-s futást, majd egy kisebb megtorpanás után ismét felpörögtek: 30-27 után egy 12-0-as rohanással zárták a félidőt (45-27). 

A második félidő elején Bagó kosarával megvolt a „közte húsz”, Pongó Martin hármasával pedig már 23 ponttal is vezettek a bajaiak, de a vendégek nem adták fel. Agresszív (a bajaiak mestere szerint talán túlzottan is agresszív) védekezésre váltottak, miközben támadásban Timkó, Lakosa és a Molnár-fivérek is betaláltak, 52-40-re jöttek fel. A hazaiakat Bagó Martin vette vállaira, sorban dobálta a nehéz kosarakat, így itt még meg tudták állítani a vendégrohamot, azonban összeszedte a harmadik hibáját, hátul óvatosabban kellett dolgoznia, ezt pedig azonnal kihasználták a vendégek: 58-43 után a Lakosa-Fehér páros révén egy 11-0-s futással zárták a negyedet (58-54). A negyedik játékrész elején Lakosa hármasával már csak egy pont volt közte - erre Obermann Norbert gyorsan válaszolt, ám ezt követően újabb 9-0-s vendégszéria következett a Lakosa-Fehér duótól. Goldring József törte meg a hazai rossz sorozatot, de csak átmenetileg: Mester Márk egymás után két hármast szórt be, majd Kónya Levente is betalált, kialakult a lélektani 10 pontos különbség a felek között. A bajaiak már nem tudtak megújulni, a Nagykőrös rutinos játékosai megtartották az előnyt és győzelemmel távoztak. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Zöld-csoport

 

Atomerőmű KSE Bonyhád – KTE-Duna Aszfalt U23 74-76

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Karosi Gergely (18 pont, 4/6 tripla, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 5 kiharcolt fault (35 VAL), Orgona Gergő (15 pont, 3/5 tripla, 14 VAL), Heimann Gergő (9 pont, 4/4 mezőnyből, 11 VAL).

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kiss Dávid (17 pont, 9 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 31 VAL), Körmendi Bence (12 pont, 8 lepattanó, 13 VAL), Tóth Balázs (8 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL).

A több fiatal ASE-játékost is foglalkoztató Bonyhád rárúgta az ajtót a kecskeméti U23-asokra, Frank, Orgona és Pajor Dávid révén 8-0-val nyitott. A vendégek a kezdeti sok hiba után aztán lassan magukra találtak: megszigorították a védekezésüket, a túloldalon pedig Körmendi Bence pörgött fel, majd Kiss Dávid és Tóth Barna ziccereivel időszakosan át is vették a vezetést. A második negyed elején Kőházi Bence triplájával és Kiss Dávid 2+1-ével már 5 ponttal is elhúztak, de Karosi Gergely és Frank Áron gyorsan egalizált, a félidőig pedig ugyanaz ismétlődött: pár ponttal elment a KTE, kiegyenlített a Bonyhád. A hajrában megfordultak a szerepek, Karosi kosaraival ellépett a hazai csapat, de Körmendi és Kiss kiegyenlített (34-34).

Az adok-kapok a harmadik negyedben is folytatódott, a játékrész közepén azonban a Kecskemét 39-38 után összerakott 16-2-es szériát: Tóth Balázs és Tóth Barna volt elemében támadásban, védekezésben pedig egy gyorsabb szerkezettel hozták zavarba a hazaiakat. A rutinos Tömösváry Máté állt a hazaiak élére, de érdemben nem sikerült szűkíteni a differenciát, Ivkovics Milán a legjobbkor helyezett el egy hárompontost a bonyhádi gyűrűben (49-59). A negyedik negyed elején egy Pajor-Körmendi triplaváltás után Szalai és Orgona hármasával próbált közelebb jönni a Bonyhád, de Kiss, majd a helyére érkező Tóth Patrik tartotta a kétszámjegyű különbséget. Ekkor Karosi is fellépett Orgona mellé, de ezúttal Kucsera kapott elő két hárompontost, szűk négy perccel a vége előtt 66-74-re vezetett a KTE. Karosi és Orgona azonban nem hagyta annyiban, 74-76-nál egy labdára jöttek fel a hazaiak – bár több labdájuk is akadt, egyenlíteni vagy fordítani már nem tudtak, így végül a Kecskemét értékes idegenbeli sikert aratott. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Dunaharaszti MTK – Békési SZSK 90-69

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (18 pont, 9/11 büntető, 8 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 6 gólpassz, 32 VAL), Csabay Ádám (17 pont, 5/10 tripla, 4 gólpassz, 18 VAL), Joó Tamás (19 pont, 9/10 mezőnyből, 18 VAL), Bocsárdi Gábor (6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 17 VAL), Trepák Zoltán (6 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 18 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (16 pont, 13 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 26 VAL), Cvijin Patrik (8 pont, 11 lepattanó, 17 VAL), Nemanja Acimovic (10 pont, 14 VAL), Daniel Krstic (20 pont, 4/16 tripla, 5 kiharcolt fault, 11 VAL).

Az első B-csoportos meccsét meglepetésre, de megérdemelten megnyerő DMTK hazai bemutatkozásán már kiegészült a sokszoros válogatott Trepák Zoltánnal, de Tursics Krisztián női A-csoportos vezetőedzői elfoglaltsága miatt továbbra is hiányzott. A Békés Cvijin Patrik zsákolásával, illetve a veterán Krstic két kosarával villámgyorsan ellépett, de a DMTK Santiago, Bocsárdi és Csabay révén hamar kiegyenlített, sőt a vezetést is átvette. A vendégek azonban nem ijedtek meg, Balog Gábor és Milos Olic kosaraival újfent megléptek pár egységgel. A második negyedre rendezte a sorokat a Dunaharaszti, védekezésben összeálltak, támadásban pedig Santiago 2+1-e után Joó Tamás percei következtek – triplát, ziccert, tempót jegyzett. Krstic és Balog triplával igyekezett hűteni a kedélyeket, de 32-29 után a DMTK 17-4-es rohanást rendezett (Imolay Ákos két duplát, Fekete Bálint két triplát jegyzett ekkor) és megnyugtató előnnyel mehetett nagyszünetre. 

A második félidő elején a végül parádés dobószázalékkal záró Joó percei következtek, sorra szerezte a kosarakat, 20 pont fölé növelve a különbséget, közben Csabay Ádám is bepörkölt két triplát, miközben a másik oldalon sorra maradtak ki a dobások – 65-36-nál eldőlni látszott a csata. A vendégek a negyed végén kicsit minden mindegy alapon elkezdtek dobni kintről, amivel szűkítették is a különbséget, de veszélyt nem jelentettek a hazaiakra (67-48). A Dunaharaszti azonban megint szigorított a védekezésen, percekig képtelen volt kosarat szerezni a Békés, a negyedik játékrész közepén még mindig 20 pont volt közte, és bár a végén már megérkeztek a békési pontok, ez a különbség a hátralévő időben érdemben már nem is változott. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

DEAC U23 – Ceglédi KE 65-72

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Neuwirth Bence (18 pont, 5/10 tripla, 8 lepattanó, 23 VAL), Fábián Szabolcs (13 pont, 5/6 mezőnyből, 7 lepattanó, 24 VAL), Pollák Balázs (10 pont, 10 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 17 VAL).

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Tóth Zoltán (22 pont, 3/7 tripla, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 33 VAL), Csaba György (19 pont, 3/7 tripla, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 21 VAL), Mészáros Máté (6 pont, 5 lepattanó, 10 VAL). 

Herendic és Csaba révén jobban kapta el a rajtot a Cegléd, de a debreceni fiatalok nem ijedtek meg, rögtön egy 12-0-s futással vágtak vissza Neuwirth Bence és Pollák Balázs vezetésével. A vendégek próbáltak visszajönni, az egykori Olajosok, Tóth Zoltán és Csaba révén ez sikerült is, de rengeteg büntetőt rontottak ebben az időszakban. A második negyed elején is jól tartotta magát a DEAC Kovács Ákos, Kiss Kolos és Pollák hármasaival, de a vendégek egyre jobban védekeztek, támadásban pedig a Tóth-Csaba páros intézte a pontokat – a friss 3X3 Eb-bronzérmes Ságodi Róbert triplája kellett, hogy ne vegyék át már ekkor a vezetést (35-34). 

A második félidő elején a rutinos Mészáros Máté hármasa révén ez is megtörtént, majd Csaba is kétszer csengetett kintről. A DEAC Neuwirth és Fábián Szabolcs révén próbált visszazárkózni, amit Mézáros újabb hármasa sem tudott megállítani, visszavették az előnyt – 49-46-nál Szabó Norbert azonban megállította a rohanásukat, Tóth 2+1-ével pedig már a CKE mehetett rövid pihenőre (49-52). Tóth rögtön egy triplával jelentkezett a zárónegyed elején is, majd Herendic is betalált, de a Neuwirth és Pollák ismét összekapta a DEAC-ot. Csákvári kosara, Tóth hármasa azonban idegnyugtatóként hatott a Ceglédre, nem sokkal később a hátvéd ismét beszórt egy kintit, ami kicsit megrogyasztotta a támadásban széteső debrecenieket, Tóth és Csaba pedig befejezte a munkát, 10 pontra növelte a különbséget. Innen már nem volt visszaút, a vendégek értékes sikerrel távoztak Debrecenből. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

MEAFC-Miskolc – SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 74-57

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Cseh György (14 pont, 7/8 mezőnyből, 7 lepattanó, 2 blokk, 25 VAL), Szögi Ádám (9 pont, 7 szerzett labda, 4 gólpassz, 17 VAL), Pintér Dávid (10 pont, 7 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 16 VAL). 

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Schöll Richárd (14 pont, 6/8 mezőnyből, 4 lepattanó, 5 szerzett labda, 20 VAL), Németh Márk (11 pont, 10 lepattanó, 16 VAL). 

Az első körben a SMAFC tekintélyteremtő győzelmet aratott a Vásárhely ellen, míg a MEAFC jó védekezéssel, de rossz táamdójátékkal kapott ki a KTE-től. A hazaiak megtartották a jó védekezést, szűk öt percen keresztül mindössze egy kosarat engedélyeztek a SMAFC-nak, míg a túloldalon Tóth Bence, Szögi Ádám és Cseh György is betalált. Németh Márk és Füzi Róbert próbált életet lehelni a soproni támadásokba, de ez csak arra volt elég, hogy a 6-7 pontos különbség megmaradjon (17-10). A vendégek a kisszünetben átbeszélték a védekezést, most ők „zárolták” a miskolci gyűrűt, Schöll Richárd és Hajnal Kristóf révén zárkóztak. A vezetést viszont nem sikerült átvenniük, a Ragályi, Ungi és Csák kosaraira építő MEAFC pedig 20-19 után egy 22-6-os futással került komoly előnybe. (42-25). 

A hazaiak a második félidőben ugyanott folytatták, védekezésben nem hagytak teret, támadásban pedig Cseh, Szögi és Ragályi révén 8-0-val nyitottak, gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést. Schöll ugyan próbálta még visszahozni az övéit, a harmadik negyed végére benéztek 20 pont alá, de a játék képe alapján a MEAFC-nak állt a zászló. Pintér Dávid vezetésével a hazaiak gyorsan vissza is állították a 25 pontos differenciát, és bár a negyedik negyedben több vendéghármas is beakadt, ez már érdemben nem befolyásolta a végkifejletet – a miskolciak kiköszörülték az előző fordulóban esett csorbát. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus