Drámai, egylabdás végjátékban nyert a TF, a BKG és a Kaszások is

A TF egy elképesztő dobással győzött a remeklő Tarján ellen, a BKG az utolsó pillanatban állt fel az NKA otthonában, a Kaszások ráadásban gyűrte le a MAFC-ot, és a Veszprém is kőkemény meccset nyert Nagykőrösön. 

Piros-csoport, 6. forduló:

Nagykőrösi Sólymok KE - Veszprém KK 77-87

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (22 pont, 3/6 tripla, 10 lepattanó, 9 szerzett labda, 5 gólpassz, 33 VAL), Molnár Miklós (18 pont, 4/12 tripla, 7 lepattanó, 17 VAL), Timkó Norbert (12 pont, 8 lepattanó, 20 VAL). 

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Tóth Norbert (16 pont, 19 lepattanó, 5 gólpassz, 35 VAL), Horváth Ákos (16 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 32 VAL), Szabó Péter (23 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 27 VAL), Madár András (12 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 20 VAL), Glatz Soma (17 pont, 4 lepattanó, 14 VAL).

A Nagykőrös az újonc Pápa-Kaszások duó elleni vereségeket követően igyekezett javítani, ami nem ígérkezett könnyű feladatnak a Veszprém ellen még akkor sem, ha az eddig hullámzó játékot mutató bakonyiaknál ezúttal betegség miatt hiányzott a palánkok alól Dukic Nebojsa. A nagykőrösiek óriása, Timkó Norbert hamar ki is használta Dukic hiányát, illetve a hazaiak vezére, Lakosa Ákos is gyorsan két kosarat szerzett, azonban a tervezett zónavédekezés nem igazán működött, amiből Tóth Norbert és Glatz Soma ziccereket, Szabó Péter, Horváth Ákos és Madár András triplákat dobott - alig három perc alatt a komplett veszprémi kezdőötös betalált. A negyed derekán Fehér Péter igyekezett feljebb hozni a Sólymokat, de 13-16 után egy pusztító, 12-0-s futást rakott össze a Veszprém. A hazaiak védekezést váltottak, ami elkezdett működni, elöl pedig Molnár Bence és Miklós oltotta a hazai tüzet, az első-második negyed fordulóján 7-0-val válaszoltak, majd Lakosa és Timkó is beszállt, végül 14-0-s rohanással jött vissza a meccsbe a hazai gárda (27-28). Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, az egyik oldalon főként a Molnár-testvérek, a másikon Szabó Péter villant - a Veszprém viszont nem hagyta, hogy a Nagykőrös egy pillanatra is átfordítsa az eredményt (40-43).

A második félidőben a vendégek is változtattak a védekezésükön, amit azonban előbb Molnár Miklós, majd kétszer Mester Márk is megbüntetett kintről, 49-48-nál hosszú idő után a Nagykőrös vezetett. A vendégek rendszere azonban szépen lassan elkezdett működni, egy 8-0-val kerültek ismét előnybe, Glatz kosaraival pedig a negyed végére tekintélyes előnyt harcoltak ki (53-62). A záró játékrész elején a hazaiak Timkó és Lakosa révén kisebb rohamot indítottak, ezt azonban hamar rövidre zárta Tóth és Horváth Ákos, majd Szabó Péter két fontos kosara tulajdonképpen el is döntötte a csatát. Lakosa még úgy érezte, hogy több van ebben, a végjátékra fordulva sorra szerezte a pontokat, kétszer hat pontra is felhozta az övéit, de a rutinos veszprémiek ennél közelebb már nem engedték őket és egyik legjobbjuk nélkül is fontos sikert arattak. A meccs érdekessége, hogy a veszprémiek kezdőötöse a lehetséges 200 percből 191-et a pályán töltött, két cseréjük összesen kilenc percet kapott. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Óbudai Kaszások - MAFC 83-80 h.u.

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Stefan Perunicic (26 pont, 6/13 tripla, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 32 VAL), Czura Attila (22 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 27 VAL), Kalassai Martin (12 pont, 6 lepattanó, 14 VAL).

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (13 pont, 18 lepattanó, 3 blokk, 25 VAL), Tóth Péter (15 pont, 3 szerzett labda, 8 gólpassz, 16 VAL), Csapai Péter 12 pont, 8 lepattanó, 18 VAL), Misek Levente (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 19 VAL). 

A Kaszások legutóbb a PVSK otthonában nem csak vereséget szenvedtek, de A-csoportos rutinnal rendelkező hátvédjük, Fekete Viktor is kidőlt bokasérülés miatt, és a korábban szintén az A-csoportban játszó Czirbus József sem állhatott rendelkezésre sérülés miatt - annak viszont örülhettek, hogy rutinos légiósuk, Perunicic játékra jelentkezett. A MAFC a másik pécsi csapat, az NKA ellen szenvedett el egy fájó hazai vereséget, ők is javítani szerettek volna, ebből pedig egy hosszabbításos fővárosi csata bontakozott ki. A meccs után is kiemelte Armaghani Saeed vezetőedző, hogy az Óbuda védekezése ezúttal az első perctől kezdve működött, nem kerültek rögtön hátrányba, a MAFC mindössze kilenc pontot szerzett 10 perc alatt, ráadásul a Kaszások támadásban Perunicic és Czura vezérletével rendre be is tudtak találni (17-9). A második negyedet a rutinos magasember, Horváth Márton kosaraival kezdte az Óbuda, de a MAFC érezhetően javult hátul, a hazaiak kispadja kapott is egy technikait, a vendégek Csapai Péter, majd Tóth Péter és Bordács Soma vezetésével szépen lassan visszajöttek a meccsbe. 26-25-nél viszont megint ritmust váltottak a hazaiak, Czura, Perunicic és Vígh Marcell összerakott egy 10-4-es futást (36-29). 

A nagyszünetet követően az addig inkább védekezésben jeleskedő Kalassai Martin is megtalálta a dobókezét, de Czura és Perunicic pontjaira is szükség volt, mert Misek Levente és Tóth folyamatosan megtalálta az utat a gyűrűig. Misek az egész harmadik negyedben extrát játszott, 12 pontot és 3 gólpasszt jegyzett, a negyed hajrájában egy pillanatra át is vette a vezetést a MAFC, de a túloldalon Perunicic hármasa zárta a játékrészt (55-54). A negyedik negyed elején viszont hosszú hazai gólcsend következett, a MAFC viszont nem tudta teljesen kiaknázni a rövidzárlatot, így a 35. perc környékén újra egál körül álltak a felek. Pfandler Bence triplája és Polgárdy Ádám büntetői után lépett meg az utolsó percre a MAFC, sőt 70-73-nál úgy tűnt, meg is nyerhetik a meccset - a fiatal Kalassai azonban máshogy gondolta, bevágott egy óriási hármast és kiegyenlített. A ráadás eleje is Kalassairól szólt, 2+1-gyel jelentkezett, majd Perunicic sokadik hármasa után már 79-74-re vezetett az Óbuda. Misek egy hármassal hozta közelebb a vendégeket, majd Czura két büntetője után Bordács hármasával 81-80 állt az eredményjelzőn. Újabb ráadást azonban már nem tartogatott a meccs, Czura ismét higgadtan büntetőzött, Pflander utolsó pillanatokban eleresztett egyenlítési kísérlete pedig célt tévesztett - a Kaszások 3-3-as, a MAFC 2-4-es mérleggel folytatja. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

NKA Pécs - BKG Príma Akadémia 83-84

A NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (18 pont, 10 lepattanó, 28 VAL), Rátvay Balázs (11 pont, 10 lepattanó, 20 VAL), Bíró Levente (21 pont, 5/11 tripla, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 17 VAL), Lados Erik (10 pont, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 14 VAL).

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Buzás Bence (18 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 26 VAL), Nagy Benedek (9 pont, 8 lepattanó, 6 szerzett labda, 5 gólpassz, 26 VAL), Nagy Botond (23 pont, 6/13 tripla, 5 gólpassz, 17 VAL).

A BKG két győzelmet követően két vereséget szenvedett, de legutóbb az ezer sebből vérző Baja ideális formába hozó ellenfélnek bizonyult, most pedig újra sorozatot akartak építeni a szigetszentmiklósiak - de a legutóbb a MAFC otthonában diadalmaskodó pécsiek is erre készültek, ebből pedig egy egylabdás, körömrágós meccs kerekedett ki. Pedig az első negyedben úgy tűnt, hogy a rutin legyőzi az ifjúságot, Nick Allen és Buzás Bence révén 5-0-val nyitottak a vendégek, Buzás ebben az időszakban összesen 12 pontot szórt. A pécsiek nem végeztek rossz munkát Nagy Botondon, a BKG támadásainak alapemberén, de erre nem voltak felkészülve, ráadásul támadásban csak Nemanja Djordjevic volt stabil (18-26). Bíró Levente előlépése segített az NKA-nak, a második negyed elején ziccert, tempót, triplát vert be, bő három perc alatt 10 pontot szórt, a védekezésük is összeállt. Nagy Botond hiába vágott be két hármast, nem nagyon akadt társa, míg a hazaiaknál Rátvay Balázs két kosara azt jelentette, hogy 34-33-nál először a meccs folyamán vezettek az akadémisták. Nem tudták viszont végig fenntartani az intenzitást, a félidő hajrájában Buzás, Nagy Botond és Szeleczky gyorsan megállította a hazaiak rohamát (36-42). 

Sőt, a második félidő elején Nagy és Buzás pontjaival 10 pont fölé tornázták a különbséget, és úgy tűnt, hogy hiába Váits Olivér és Lados Erik erőfeszítése, a két triplával jelentkező Nagy Benedek vezetésével meg is őrzi ezt a fórt a BKG. Rátvay Balázs azonban megint a legjobbkor lépett elő: 52-59-nél tért vissza a pályára, zsákolt, labdát szerzett, támadópattanókat szedett vissza és értékesített, összesen hét pontot szórva állította pályára a pécsieket (60-63). A BKG azonban a 4. negyedet is jól kezdte, Reizer Roland ziccere után Nagy Botond két hármast szórt be, ám Bíró Levente két hármasát Meszlényi Róbert toldotta meg egy újabbal, így az NKA túlélte a kezdeti vendégrohamot és tapadt ellenfelére. A pontzuhatag elülése után Djordejevic javult fel, 73-73-nál pedig egál állt a táblán - a BKG-s Allen triplája csak pillanatnyi üzemzavart okozott, Kocsis Zalán 2+1-ével, Bíró sokadik triplájával és Lados büntetőjével 80-78-ra vezetett ekkor a NKA.

Azonban a BKG sem adta fel, Lakatos Péter is előkapott egy 2+1-et, amire viszont Meszlényi válaszolt egy trojkával, és ez még csak az izgalmak kezdete volt (83-81). Az utolsó percben Lakatos nagyon fontos támadópattanót szedett vissza, ám a büntetőt szökőévente hibázó Nagy Botond most egyet rontott, a hazaiak pedig a győzelemért támadhattak. A BKG viszont nem ütött be faultot, Bíró Levente kihagyta a tempót, Nagy Benedek leszedte a labdát, Buzás pedig a túloldalon ziccerrel büntetett. 83-84-nél még Meszlényinek volt egy középtávoli kísérlete, ami kimaradt, így a szigetszentmiklósiak a végén hátrányból felállva gyűrték le ellenfelüket és tapadnak az előttük álló TF-Honvéd-PVSK trióra - de ahogy a vezetőedző dr. Nagy Ágoston fogalmazott a meccs után, az NKA otthonában mindenkinek nagy dicsőség lesz nyerni...

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

TF-BP - Salgótarjáni KSE 82-80

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (22 pont, 3/10 tripla, 9 kiharcolt fault, 21 VAL), Bartos Bálint (17 pont, 6 kiharcolt fault, 19 VAL), Szántó Dániel (10 pont, 4 szerzett labda, 4 gólpassz, 19 VAL), Nagy Szabolcs (13 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 16 VAL), Csík Richárd (13 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 17 VAL).

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (11 pont, 12 lepattanó, 25 VAL), Hargitai Krisztián (20 pont, 7 lepattanó, 23 VAL), Molnár Marcell (23 pont, 3 lepattanó, 18 VAL), Molnár Dániel (19 pont, 3/5 tripla, 13 VAL), Karanfilovski Valentino (5 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 17 VAL).

A TF zsinórban négy győzelmet aratva holtversenyben állt a tabella élén, az elmúlt hetekben a Veszprémet és a Vasast is megverték, így a zsinórban három vereségből érkező, utolsó előtti Salgótarján elleni összecsapás totónyelven szólva országos egyesnek ígérkezett. Ezt tudat alatt így érezhették a TF játékosai is, saját bevallásuk szerint is kicsit lazán álltak a meccshez, a Tarján pedig igazolta, hogy a táblázaton elfoglalt helye nem feltétlenül mutatja, mennyire is erős gárda - pillanatok alatt összerakott 9-0-s futással csaptak oda a kényelmesen kezdő hazaiaknak. Tichov kosara törte meg a jeget, de Molnár Marcell hármasával 10 pontos előnyt épített ki a Tarján - itt azért összekapta magát a TF, Bartos Bálint extrájával 9-0-val válaszoltak, majd Csík hármasával egy rövid ideig egálra is feljöttek (14-17). A második negyed eleje már kiegyenlített játékot hozott, Tichov, Csík és Nagy Szabolcs próbálta felpörgetni a hazaiak támadásait, de Molnár Dániel és Hargitai Krisztián állt a sarat, különösen utóbbi tett sokat azért, hogy félidőre is a vendégek mehessenek előnnyel (34-35). 

A második félidő elején sem változott a képlet, a játékrész hajrájáig oda-vissza változott a vezető csapat kiléte, 52-51 után viszont Tichov és Szántó Dániel révén egy 10-2-es szériát rakott össze a TF, de ez sem törte meg a vendégeket. Molnár Dániel révén még a kisszünet előtt visszajöttek hat egységre (62-56). A negyedik negyed elején Nagy Szabolcs két kosara tolta előre a TF-et, de 66-59-nél kifulladt a hazai roham, a Salgótarján pedig megérezte a lehetőséget: a két Molnár és Karanfilovski vezetésével 8-0-t futottak, és újra náluk volt a fór. Innentől kezdve visszaállt a “régi” rend, egyszer ide volt egy-két pont, egyszer oda. 77-74-es hazai vezetésről indult az utolsó két perc, de előbb Hargitai két büntetővel hozta közelebb a Tarjánt, majd egy jó védekezést követően négy (!) támadópattanót szedtek vissza és Takács zsákolásával ismét ők vezettek 77-78-ra. Bartos Bálint két jó büntetővel visszavette a fórt, de ugyanígy tett Takács András is, így 79-80-nál hátrányból támadhatott a TF a győzelemért. Az alaposan megjáratott labdából Csík emelhetett rá egy viszonylag sima hármast, ami azonban kimaradt - a hátvéd Tichov azonban valahogy visszaszedte a lepattanót, kirohant a triplavonal mögé és a védőjével a nyakán elképesztő győztes távolit szórt be a dudaszó pillanatában (ide kattintva megtekinthető). Ezzel a hihetetlen dobással megmenekült a TF, de a Tarjánt minden dicséret megilleti, ha tovább javul a játékuk, feljebb fognak jönni a tabellán. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus