Ez egy más MAFC lesz

Más keret, más stílus, kicsit más felkészülés, de természetesen hasonló cél - Hencsey Tamás vezetőedzőt kérdeztük a Piros csoport egyik favoritjának helyzetéről, kitérve a pénteki, Veszprém elleni csúcsrangadóra is.


Miben lesz más ez a MAFC a tavalyihoz képest?
Alapvetően a keretünk most teljesen más típusú játékosokból áll össze, ezért a játékunk stílusa is teljesen más lesz, idén ezzel az állománnyal más dolgokat kell gyakorolni. A távozók helyett rutinosabb, idősebb játékosok érkeztek, akiket máshogy kell terhelni mérkőzéseken, edzéseken, emiatt pedig értelemszerűen a játékunk sem lehet ugyanaz.

A játékoskerettel mennyire elégedett, jobb lehet a tavalyinál?
Ezt még jelen pillanatban nem lehet megmondani. Azt gondolom, hogy egyelőre nagyon hektikusan játszik a csapat, voltak olyan edzőmeccseink, amikor nagyon nem voltam elégedett, aztán egy héttel később mégis közel hibátlanul játszottunk támadásban és védekezésben is. Egyelőre kétarcú a csapat, időre van még szükségünk ahhoz, hogy igazán a helyükre kerüljenek a láncszemek.

Ha már felkészülés: több élvonalbeli csapattal is megmérkőztek az utóbbi hetekben.
Az A csoportos felkészülési mérkőzések kifejezetten az én kérésemre történtek, azt kértem, hogy ha lehet, akkor minél több meccset játsszunk élvonalbeli csapat ellen, illetve azt is, hogy ha lehet, akkor idegenben játsszunk. Ugyanis a csarnokunkban parkettafelújítás van, emiatt az első hét bajnoki fordulóban idegenben fogunk pályára lépni. A felkészülés menete is kicsit más volt idén, mint tavaly, kicsit kevesebb időnk volt rá, illetve a fizikális felkészítés is másképp zajlott. Az én alapvető gondolatvilágom továbbra is a fizikális játék, a letámadás, de egy edzőnek mindig rugalmasnak kell lennie és az adott csapathoz kell igazítani a taktikai repertoárt. Én tudom, hogy a játékosoknak mindig minden sok, ezzel tisztában vagyok, de az utóbbi két hétben már kicsit visszavettünk, hogy a rajtra kellően frissek legyünk. Természetesen van még munkánk, főleg a taktikai részt illetően.

Mi lehet az idei MAFC fő erénye?
Igazoltunk két olyan játékost Tóth Péter és Harazin Tamás személyében, akik komoly A csoportos múlttal és nagy játékintelligenciával rendelkeznek. Emiatt támadásban most velük könnyebben megy a játék, de védekezésben is nagyon jó érzékük van a helyezkedéshez. Idővel ez nagy erényünk lehet.

A cél a feljutás?
Én azt fogalmazom meg célként, hogy a csapat hétről hétre minél jobban játsszon, mert a tapasztalatom az a tavalyi év után, higy a végén kell csúcsformában lenni és a megfelelő pillanatokban mérkőzéseket nyerni. Persze ha minden összejön, akkor a feljutás lenne a legszebb végkifejlet. 

Milyen lehet az idei Piros csoportos bajnokság?
Úgy gondolom, hogy ez a bajnokság a tavalyihoz képest még kiegyenlítettebb lesz, mert nincs akkora különbség a középcsapatok és az élcsapatok között - persze még nem tudjuk, hogy kik is lesznek az él- és középcsapatok, de sokkal több a hasonló erejű együttes, illetve akik feljöttek, ők is komolyabb játékerőt képviselnek, mint azok, akik tavaly a tabella alján voltak. A mi dolgunkat nehezíti, hogy az első hét fordulóban csak idegenben lépünk pályára, de igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni ebből. 

Az első meccs rögtön egy nagyon komoly próbatétel, hiszen a bajnokesélyes Veszprém otthonába kell ellátogatni.
Mondtam, hogy az én csapatom nincs készen, de azt gondolom, hogy a kollégám is hasonlókat tud mondani, hiszen mi edzők mindig több időt akarunk, sose elég nekünk semmi. A mi vállunkat szerintem most semmilyen teher nem nyomja, ha már idegenben kell kezdeni, talán ez a legjobb lehetőség, hogy rögtön egy topcsapattal mérkőzünk. Úgy gondolom, hogy a Veszprémen van a nyomás, mert otthon csak a győzelem elfogadható nekik. Mi megpróbáltunk kellőképpen felkészülni és ha megfelelően tudunk teljesíteni akár védekezésben, akár támadásban, akkor azt hiszem, hogy szoros mérkőzés lehet belőle és aztán meglátjuk, hogy merre dől el. 

A szoros végjátékokat meg is kell nyerni, megvannak ehhez a megfelelő játékosok?
Szerintem megvannak, de nem szeretném egy-egy emberre kihegyezni, ezt csapatként szeretnénk megoldani. Tavaly a légiósunk nagyon domináns volt a bajnokságban, emiatt könnyebb volt a helyzetünk, viszont a rájátszásban az Oroszlány ellen ez nagyon kiütközött, amikor megsérült, úgyhogy most mindenképpen kollektívebb játékot szeretnénk játszani és szerintem több olyan játékosunk van, aki meg tudja hozni a megfelelő döntést kiélezett helyzetben.

fotó: MAFC Kosárlabda

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus