Honvéd-henger az örökrangadón, Vasas-tréfa Veszprémben, újabb RKA-diadal

A Piros csoportban a TF a Kaszások otthonában nyert, a Tarján kiszenvedte a sikert a Pápa ellen, míg a Zöld-csoportban a Győr ráadásban győzött, a Pénzügyőr egylabdás meccset húzott be, a Vásárhely viszont szép játékkal verte az Újpestet. 

NBI/B., Piros-csoport, 2. forduló

Óbudai Kaszások - TF-BP 85-94

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (19 pont, 8 gólpassz, 28 VAL), Stefan Perunicic (16 pont, 3/6 tripla, 22 VAL), Bencsik Barnabás (8 pont, 4 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 17 VAL).

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (34 pont, 13/13 büntető, 10 kiharcolt fault, 34 VAL), Csík Richárd (28 pont, 10/16 büntető, 6 szerzett labda, 5 gólpassz, 11 kiharcolt fault, 39 VAL), Bartos Bálint (14 pont, 6 lepattanó, 19 VAL). 

Az előző fordulóban a Salgótarjánt hosszabbításban legyűrő Kaszások nem kezdték jól a meccset, az RKA Pécstől szoros meccsen kikapó TF ugyanis egyrészt jól védekezett, másrészt Bartos, majd a Csík-Tichov duó jó játékára támaszkodva szinte pillanatok alatt 10 pont körüli előnyt harcolt ki. Fekete Viktor fújt riadót, közelebb hozta az övéit, majd a fiatal Kalassai Martin is jól szállt be a meccsbe, de ez csak arra volt elegendő, hogy ne lépjen el még jobban a TF, amelyben Szántó Dániel bizonyult remek cserének. A második negyedben úgy tűnt, hogy az Óbuda feljebb tud jönni, feljavult a védekezésük, támadásban pedig jött néhány tripla, míg a TF-nél igazán csak Bartost lehetett kiemelni - a félidő vége viszont Tichov Dominiké volt, 4/4 büntetőjével visszavette a vezetést a vendég gárda. 

A nagyszünetben a TF öltözőjében sikerült jobban átbeszélni a részleteket, a vendégek kis túlzással két emberre, Csík Richárdra és Tichov Dominikra hegyezték ki a támadásaikat, ami jó döntésnek bizonyult: a harmadik negyedben szerzett 22 pontjukból 20-at ők jegyeztek. A hazaiaknál öt különböző játékos hiába vágott be öt hármast ebben az időszakban, védekezésben képtelenek voltak megújulni, így maradt a kisebb vendégfór. A záró játékrészre a rutinos magasember, Horváth Márton lépett fel Czura Attila mellé, többször is feljöttek egy pontra, de a vezetést nem sikerült átvenniük. A rohamot túlélő vendégek a a hajrára fordulva előbb Csík és Bartos kosaraival megnyugodtak, majd Tichov futott egy egyszemélyes 8-2-t, ami után már lemenedzselték az utolsó perceket. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A mérkőzés felvétele:

 

Veszprém KK - Vasas Akadémia 81-83

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Horváth Ákos (20 pont, 8 lepattanó, 26 VAL), Szabó Péter (18 pont, 4/5 tripla, 7 gólpassz, 26 VAL), Madár András (12 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 19 VAL), Dukics Nebojsa (15 pont, 18 VAL), Tóth Norbert (11 pont, 11 lepattanó, 16 VAL).

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Andrássy Géza (10 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda, 31 VAL), Radics Gerzson (13 pont, 8 lepattanó, 20 VAL), Moravcsik Áron (16 pont, 3/6 tripla, 6 lepattanó, 21 VAL), Medve Máté (18 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL).

Az előző fordulóban a Honvéd otthonában nyert a Veszprém, elsősorban remek triplázásának köszönhetően, és most is két hármassal nyitottak Horváth és Szabó révén, a hazaiak által remélt folytatás azonban elmaradt. A Pápa ellen sok sérültjét nélkülözni kénytelen Vasas ugyanis gyorsan felzárkózott a pontot nem szerző, de minden másban jeleskedő Radics Gerzson játékára támaszkodva. A hazaiak Szabó és Glatz révén a negyed vége felé újra megtalálták a kinti dobókezüket, de a vendégeknél mindig akadt valaki, aki kosarat tudott szerezni. A második negyedben sem változott a képlet, a Veszprém Szabó és Tóth révén ellépett pár ponttal, a Vasas pedig visszakapaszkodott - a félidő hajrájában aztán a vendégek fordítottak, Medve Máté kosaraival átvették a vezetést (44-46). 

A második félidő eleje Radicsról szólt, a Vasas fiatalja sorra dobta a kosarakat, de nem igazán akadt társa, így a negyed közepére a rutinos veszprémiek ismét visszavették a vezetést. Madár egymás után beszórt két triplája viszont ébresztőként hatott, a túloldalon Moravcsik Áron percei következtek, emellett a Vasas egyre inkább ráérzett a védekezésre is, bár Szabó Péter ekkor még visszahozta a Veszprémet. Az utolsó játékrész elején Tóth kosarával 68-68 állt az eredményjelzőn, de ezt két Vasas-kosár követte, és innentől kezdve a vendégek már végig vezettek. A Veszprém szinte csak Horváth Ákos pontjaiban bízhatott, a többieket egy-egy Tóth- és Dukics-dupla kivételével sikerült kikapcsolnia a Vasasnak, akik ugyan a végjátékban több büntetőt is elrontottak, de így is nagy győzelmet arattak az egyik bajnokesélyes otthonában. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

A teljes mérkőzés felvétele:

 

MAFC - Budapesti Honvéd SE 52-81

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (12 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 27 VAL), Lakits András (10 pont, 4 lepattanó, 10 VAL).

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Simon Kristóf (18 pont, 10 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 33 VAL), Markovics Luka (17 pont, 8 lepattanó, 24 VAL), Tanoh Dez András (16 pont, 6 kiharcolt fault, 16 VAL).

A budapesti örökrangadóra mindkét gárda vereséggel hangolt, de amíg a Honvédot ez inkább feltüzelte, addig a MAFC-ot elkedvetlenítette, ez pedig kettejük összecsapásán is látszott. Bár a meccs első pontjait Misek Levente 2+1-es játéka jelentette, a vendégek a kezdeti puhatolózás után Simon Kristóf kosaraival, szerzett labdáival és kiharcolt faultjaival hamar visszajöttek a meccsbe - Simon csapata első 15 pontjából 11-et jegyzett. A negyed végére a rutinos Markovics Luka és Kovács Soma is belelendült, a második játékrész elején pedig már 10 pont fölé hízott a vendégelőny. A MAFC-nál Polgárdy Ádám igyekezett a sereg élére állni, de Völgyi Marcell és Tanoh Dez András is beindult, majd Simon is újra felpörgött, ez pedig sok volt a hazaiaknak: 21-28 után egy 20-2-s tombolással félidőre gyakorlatilag eldöntötte a meccset a Honvéd. 

A fordulás után sem igazán változott már a játék képe, a vendégek Markovics és Tanoh kosaraival pillanatok alatt 30 pont fölé tornázták a fórt. A harmadik negyed vége felé Bordács, Lakits és Tóth Péter igyekezett felrázni a MAFC-ot, közelebb is jöttek, de 20 pont alá nem tudtak bekerülni. A Honvéd vezérei a negyedik negyed elején még egyszer felpörgették a védekezést, apránként visszaállították a 30 pontos előnyt, amit aztán a cserék már meg is tartottak. A vendégek magabiztos sikerrel üzentek a mezőnynek, hogy a Veszprém elleni vesztes szezonnyitóból senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Jászberényi KSE - RKA Pécs 61-75

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Uros Rosic (13 pont, 5 kiharcolt fault, 16 VAL), Meleg Károly (11 pont, 3/5 tripla, 3 blokk, 13 VAL), Velkey János (9 pont, 4 gólpassz, 11 VAL).

Az RKA kiemelkedő teljesítményei: Kocsis Zalán (14 pont, 11 lepattanó, 28 VAL), Nemanja Djordjevic (17 pont, 12 lepattanó, 22 VAL), Benke Krisztián (12 pont, 3/7 tripla, 5 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 18 VAL).

A berényiek magabiztosan győztek a Baja ellen, az akadémisták pedig a TF-et győzték le az első fordulóban, a meccsnek az adott külön pikantériát, hogy a hazaiak legendás mestere, Földi Sándor éppen az Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról távozott nyáron, hogy életben tartsa a jászberényi felnőtt kosárlabdát. A vendégek csípték el jobban a rajtot, főként palánk alatt tűnt sebezhetőnek a Berény, de aztán az ezúttal szervezőként jeleskedő Velkey János adott két gólpasszt, majd Rosic triplájával 11-10-re a hazaiak kerültek előnybe. A pécsi fiatalok megrázták magukat, a Rátvay-Meszlényi-Kocsis trióra támaszkodva újra elhúztak pár egységgel, de Olasz Ádám kosarai után mégis a JKSE mehetett pihenőre kicsi előnnyel. A hazaiaknál Rosic 2+1-e, majd Meleg Károly hármasa indította a második játékrészt, de Kocsis Zalán hármasa miatt nem tudtak ellépni, majd előléptek a védelmek, percekig alig esett kosár. A hazaiaknál szinte csak Velkey tudott kosarat szerezni, míg a másik oldalon Rátvay Balázs, majd Nemanja Djordjevic kezdte el termelni a kosarakat (32-37). 

A fordulást követően sem változott a játék képe, 34-37 után bedeszkázták a hazai gyűrűt, a vendégek futottak egy 9-0-t - ha nincs Meleg és Velkey hármasa, már itt eldőlhetett volna az összecsapás, mert a pécsiek fojtogató védekezésére egyre kevésbé találtak ellenszert a hazaiak. A Berény nem tudta csökkenteni a különbséget, Djordjevic és Kocsis pontjaival 10 pont feletti fórt harcoltak ki az egyetemisták. A negyedik negyed elején villámgyorsan beesett három tripla, de ebből kettőt a pécsiek jegyeztek, 46-60-nál érződött, hogy kezd eldőlni a meccs. Így is történt, az RKA Kocsis, Scherer és Lados pontjaival tovább hizlalta az előnyt, a hazaiaktól már csak villanásokra futotta, a végjátékra fordulva már majdnem húszpontos előnyben is álltak a vendégek, akik így nagyszerűen kezdték az idényt. A JKSE számára nehéz időszak következik, hiszen javulniuk kell, miközben a Kaszásokhoz, Pápára és Veszprémbe szólítja őket a sorsolás. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Salgótarjáni KSE - Conoil Pápa KC 56-54

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (12 pont, 10 lepattanó, 17 VAL), Dragasevic Veljko (16 pont, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 17 VAL), Molnár Dániel (7 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL), Karanfilovski Valentino (6 pont, 7 lepattanó, 14 VAL).

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Koma Dániel (12 pont, 4 lepattanó, 2 blokk, 18 VAL), Varga Balázs (6 pont, 12 lepattanó, 18 VAL), Murai Gábor (16 pont, 3/7 tripla, 13 VAL), Sonyák Béla (9 pont, 3 szerzett labda, 3 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 12 VAL). 

A Salgótarján az első fordulóban hosszabbításban kapott ki Óbudán, másodjára viszont sikerült behúzniuk egy szoros végjátékot az első körben a Vasas legyőzésével tekintélyt szerző Pápa ellen. A hazaiak kapták el a rajtot, jól járt a labda, előbb 5-0-ra, majd 14-5-re is vezettek, ám a túloldalon Koma Dániel vezetésével hamar visszajöttek a meccsbe a vendégek. A második negyed is hasonlóan alakult, Molnár, Donakovski és Monye kosaraival elhúzott a Tarján, a vendégek pedig igyekeztek visszakapaszkodni Koma és Murai révén (29-26).

A vezetést viszont nem sikerült átvenniük: a harmadik játékrészben Dragasevic ihletett formában tüzelt, és bár a vendégeknél Sonyák Béla és Hódi Patrik mindent megtett, a hazaiak védekezésben is megnehezítették a dolgukat. A negyedik játékrésznek hatpontos hátránnyal nekifutó Pápa azért nem adta fel, Varga és Német kosaraival feljöttek két pontra, és bár Dragasevic ismét beszórt egy hármast, ez sem zavarta meg a vendégeket, akik a Koma-Varga-Murai trió kosaraival futottak egy 7-0-t és 47-49-nél hosszú idő után újra vezettek. Monye Martin oltotta a hazai tüzet egy hármassal, de Murai válaszolt rá, majd Dragasevic két büntetője és Hargitai Krisztián duplája után ismét ő volt az, aki 54-54-nél még ki tudott egyenlíteni. Molnár Dániel tempóját követően viszont az utolsó másodpercekben már ő is hibázott, így az SKSE idegbajos végjátékban otthon tartotta a két bajnoki pontot. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

NBI/B. Zöld-csoport, 2. forduló

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC - ELITE Basket 93-88 h.u.

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Geiger Bálint (33 pont, 7/14 tripla, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 46 VAL), Horváth Ádám (22 pont, 6/14 tripla, 4 blokk, 19 VAL), Lógár Bence (7 pont, 8 lepattanó, 6 szerzett labda, 21 VAL), Bakon Csanád (19 pont, 5/14 tripla, 13 VAL).

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Somogyfoki Szabolcs (20 pont, 10 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 30 VAL), Somogyfoki Péter (19 pont, 11 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 28 VAL), Jilling László (17 pont, 3/7 tripla, 9 lepattanó, 24 VAL), Láncos Krisztián (16 pont, 10 lepattanó, 24 VAL).

Élvezetes, igazi hullámvasút-meccset játszottak a felek, és az izgalmakra sem lehetett panasz, hiszen ráadásban dőlt el az összecsapás. A vendégek kezdtek jobban, Jilling, illetve Somogyfoki Péter és Szabolcs pontjaival gyorsan elmentek nyolc ponttal, de a hazaiak Bakon, Horváth és Geiger pontjaival villámgyorsan visszajöttek - ebben az etapban a győriek két triplát is elsüllyesztettek, ami később döntő faktornak bizonyult. A vendégek megrázták magukat és megint visszavették a kezdeményezést, többször is 10 pont közeli előnyt harcoltak ki - a második negyed elején 18-29-nél át is lépték a lélektani küszöböt, de megint elkezdtek beesni Geiger és Horváth hármasai, majd Geiger 2+1-ével hamar egálra módosult az állás. Az ELITE Somogyfoki Szabolcs vezérletével ismét próbált ellépni, de megint érkezett a hazai szőnyegbombázás: öt győri hármas landolt a gyűrűben, ebből Geiger hármat vállalt, így 46-46 állt az eredményjelzőn. 

Fordulás után sem változott a játék képe, az ELITE igyekezett ellépni, a hazaiak pedig igyekeztek visszazárkózni - annyiban változott a képlet, hogy a harmadik játékrészen közepén a vendégek kicsit elvesztették a fonalat támadásban, ezt pedig kihasználták a győriek, és kintről-bentről eredményesen dobva ők harcoltak ki párpontos előnyt. A negyedik negyedben Bakon hármasa után már 10 pont is volt közte, de a vendégek nem adták fel: előbb futottak egy 7-0-t, amivel visszajöttek, majd visszaverve a győri próbálkozásokat, kiegyenlítettek. A rendes játékidő végén mindkét gárda többször is megnyerhette volna a meccset, de mindent kihagytak, így jöhetett a ráadás. Itt már nem volt pardon: a kicsit hosszabb paddal rendelkező hazaiak első három támadásukból három triplát szórtak. Az ELITE még innen is megpróbált visszakapaszkodni, de a végjátékban több dobást rontottak, Bakon sokadik hármasa pedig megpecsételte a sorsukat. A győriek végül 19 hármast dobtak be 57 (!) kísérletből - Geiger hét, Horváth hat, Bakon öt hármast szórt, a végén ez döntött. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli - Újpest-MT 91-74

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Pavlovics Vuk (21 pont, 8/11 mezőnyből, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 34 VAL), Varga Zalán (19 pont, 3/4 tripla, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 33 VAL), Varga Ákos (10 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 21 VAL), Bodócsi Benjamin (18 pont, 4/6 tripla, 21 VAL). 

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (18 pont, 7 kiharcolt fault, 18 VAL), Steve Rosemond (13 pont, 5 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 14 VAL), Pollák Árpád (13 pont, 14 VAL).

A mérkőzés előtti napon írt alá névadó szponzori szerződést a Vásárhely, talán emiatt, talán a hazai közönség miatt, de a kék-sárgák azonnal az újpestiek torkának estek: Pavlovics Vuk, Varga Ákos és Bodócsi Benjamin vezérletével 13-2-es futással nyitottak. A vendégek Rosemond révén próbáltak kijönni a gödörből, de Varga Ákos és Varga Zalán nem hagyta, hogy igazán közel jöjjenek. A második negyed is hasonló forgatókönyvet követett, a vásárhelyiek tartották a 8-10 pontos differenciát, majd amikor a vendégek játéka kissé leült, Bálint Erik és Vejinovic Sasa kosaraival tizenötre növelték a differenciát. 

A második félidő elején a vendégek gyorsan fel akartak zárkózni, a korábban sokáig a Kosársuliban játszó Kelemen Balázs, illetve Puszta Dávid és Rosemond révén 46-40-re közelítettek, sőt Pollák triplája után már csak öt pont volt közte. Itt a Vásárhely lelassította a rohamot, visszaállt a tízpontos differencia, de kisvártatva már csak három egység volt a felek között. Az Újpest azonban kicsit elfáradt a felzárkózásban, a hazaiak pedig megérezték ezt: Varga Zalán duplája után Borbáth Balázs és Vejinovic szórt be egy hármast. A vendégek azonban még nem adták fel, Katona Bence és Pollák Árpád pontjaival visszajöttek öt egységre, sőt a negyedik negyed elején újra csak három volt közte. Ez volt azonban a végállomás a Megyeri Tigrisek számára: előbb Varga Zalán és Varga Ákos dobott kosarat, majd jött a fiatal Bodócsi, aki egymaga futott egy 8-0-t. Az Újpest ezt az ütést már nem hordta ki lábon, a végén a Vásárhely magabiztosan tartotta, majd növelte is a különbséget. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

 

Pénzügyőr SE - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 74-71

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: dr. Franczva Ádám (10 pont, 8 lepattanó, 19 VAL), Szálas Gábor (20 pont, 2/4 tripla, 17 VAL), Szekeres Ábel (2 pont, 4 lepattanó, 11 gólpassz, 15 VAL).

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Kovács Zoltán (15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 25 VAL), Asszú Ádám (15 pont, 7 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 24 VAL), Drahos Gábor (18 pont, 1/10 kétpontos, 5/8 tripla, 5 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 19 VAL).

A Tiszaújváros meglepő hazai vereséggel kezdett otthon az újonc Dunaharaszti ellen, így mindenképp javítani akartak a Pénzügyőr ellen, akik viszont Bonyhádról távoztak üres kézzel, és első hazai meccsüket be akarták húzni. Az első félidőben úgy tűnt, hogy a hazaiak készültek jobb tervvel, a csapata első 12 pontjából 10-et szerző Szálas Gábor vezetésével 14-4-re elhúztak, sőt a 8. percben már 20-5-öt mutatott az eredményjelző. A vendégek büntetőt, középtávolit, ziccert, triplát rontottak, a rutinos Drahos Gábor is kivette a részét ezekből, de az első játékrész végén előkapott két triplát, amivel sikerült valamelyest megnyugtatnia övéit. A második negyedben megint a Pénzügyőr került fölénybe, tempókkal és Szálas triplájával visszaállt a 14-15 pontos differencia, de a vendégeknél Gerőcs, Szabó és Kovács is megtalálta a dobókezét, így döntő fölénybe nem kerültek a vendéglátók. 

Sőt, a nagyszünetben össze is kapták magukat a tiszaújvárosiak, Kovács és Drahos révén hamar benéztek 10 pont alá, feljavult a védekezésük is, majd a negyed közepén, 49-38-nál állva hagyták ellenfelüket. Molnár, Gerőcs és Asszú vezérletével 13-0-t repesztettek, és 52-55-ös előnnyel várták a záró játékrészt. Itt dr. Franczva és Nemes lépett elő a hazaiaknál, és bár Drahos két hármast is elhelyezett a gyűrűjükben, Kovács Marcell hármasával 63-62-nél visszavették a vezetést. Még egyszer megrázta magát Kovács és Molnár, ám Horváth Barnabás hármasa, majd Kovács és Franczva kosarai után elúszni látszott a hajó. A vendégek nem adták fel, Kovács és Asszú Ádám pontjaival feljöttek 71-71-re, sőt Asszú a vezetésért dobhatott büntetőt - ez kimaradt, a túloldalon Horváth Barnabás újabb triplája viszont beakadt, erre pedig nem maradt idő válaszolni. 

Edzői nyilatkozatok, részletes statisztika

fotó: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus