Ismét a S.A.K.K. nyerte a vasi amatőr bajnokságot

Múlt szombaton rendezték a Vas Megyei Kosárlabda Szövetség amatőr versenysorozatának, a Szombathely városi-városkörnyéki férfi kosárlabda bajnokság Final Four-ját. Az elődöntőben majdnem elbukó, ám végül döntőbe jutó Sárvári Amatőr Kosarasok Klubja magabiztosan nyerte a finálét, megvédte tavaly megszerzett címét.

Hiába a kinti kellemes időjárás, a korai kezdési időpont, szép számmal gyülekeztek a kosárlabdát kedvelő nézők a Falco korábbi otthonában, a Sugár úti kiscsarnokban. A tornát a helyszínen tekintette meg Kálmán László, a Falco-Trend Optika KC Szombathely vezetőedzője, valamint a klub saját nevelésű játékosa, az U20-as válogatott erőssége, Perl Zoltán. A Falco saját nevelésű játékosa a szezon végi díjak átadásából is kivette részét, Wagner Józseffel, a Vas megyei Kosárlabda Szövetség elnökével közösen adták át az érmeket a bajnokság dobogósainak.

Elődöntők:

Vasi Kosár Klub - Celldömölki VSE KSz 60-39  (13-10, 10-6, 17-12, 20-11)
Szombathely, Sugár úti kiscsarnok 120 néző     Vezette: Tóth K., Török Z., Bognár T.

VKK: Horváth 0, Gájer 7, Szabó D. 8/3, Fekete 15/6, Balogh 8.
Csere: Bonyhádi 8, Patonay 5/3, Vargyas 5/3, Vig 2, Kőszegfalvi 2.

CVSE: Esztergályos 4, Gaál 3/3, Szabó 10, Orbán 8, Hérincs 1.
Csere: Lang D. 0, Bíró 5/3, Rozmán 6, Németh 0, Csói 2.

A találkozó első perceiben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ám a negyed közepére a CVSE leállt a ponttermeléssel, Balogh büntetőjével, valamint Fekete 2+1-es akciójával hét pontos előnyre tett szeret a VKK. A játékrész végén azonban jobban koncentráltak a celldömölkiek, Gaál duplájánák és Szabó Bence büntetőinek köszönhetően felzárkóztak az alapszakasz-győztesre. A második tíz perc elején nem tudott ellépni a VKK, a negyed derekáig a nyomunkban loholt a CVSE. Azonban innen egy 6-0-ás rohammal meglépett a szombathelyi alakulat és rögtön kilenc pontos differenciát mutatott az eredményjelző. Viszont ahogy az első, úgy a második játékrész végét is a „vendégek” zárták jobban, így öt pontosra faragták hátrányukat.

A fordulás után Szabó Dávid vette hátára a VKK-t, ponterős játékkal kezdte a negyedet, de rosszul érintette együttesét, hogy nagyon hamar eljutottak az ötödik csapathibájukig. A celldömölkiek köszönték a lehetőséget, s ha már a palánk közeléből nem tudtak pontokat elérni, akkor távolról próbálkoztak, méghozzá sikerrel. Bíró és Gaál hárompontosaival megfelezték a tíz pont feletti VKK fórt. Itt azonban újabb lendületet vett a szombathelyi gárda, 8-0-s rohamot futottak, mellyel eldöntötték a találkozó sorsát az erejével teljesen elkészülő CVSE-vel szemben.

9700.hu Ingatlaniroda - Sárvári Amatőr Kosarasok Klubja 53-55 (12-16, 3-11, 11-16, 27-12)
Szombathely, Sugár úti kiscsarnok 200 néző     Vezette: Forrai S., Tóth K., Németh A.

9700.hu: Mondl 0, Henc 5/3, Mitterstiller 23/15, Novák 5, Lukács 10/6.
Csere: Abért 0, Horváth 0, Janzsó 4, Weszelovits 0, Hende 4/3, Bodovics Ád. 2.

S.A.K.K.: Kiricsi 24/9, Lovász 1, Németh 8, Vavra 11/3, Joós A. 6.
Csere: Zentai 1, Jenőfi 2, Reichstetter 0, Pup 2.

Rangadóhoz méltó hangulat fogadta a tavalyi bajnokság döntőjének visszavágójaként beharangozott mérkőzésen a csapatokat. 11-11-es állásig követték egymást a felek. Az egyik oldalon Henc és Lukács, míg a másikon Vavra és Kiricsi vitték a prímet. Utóbbi a negyed végén a játékidő lejárta előtt süllyesztett el demoralizáló hárompontost, mellyel komoly előny kiépítésébe kezdett a zöld mezes sárvári csapat. A második játékrész felénél már tizenkét pontos különbséget mutatott az eredményjelző a S.A.K.K. javára. Nehéz helyzetben volt a 9700.hu hiszen Mondl három személyi hibánál tartott, ami a kisebb gond volt, hiszen 13 percen keresztül nem szereztek pontot, míg arra, hogy mezőnykosarat szerezzenek 16 percet vártak. A második negyedben csak 3 pontot írtak az eredményjelzőre, így a sárváriak magabiztosan – ám támadásban több hibát vétve – 12 pontos előny birtokában várták a folytatást.

A fordulás után újabb csapás érte a szombathelyieket, ugyanis Mondl rövid idő alatt két személyi hibát vétett, kipontozódott. A kulcsjátékosát vesztő 9700.hu azonban nem adta fel. Hende és Mittelstiller révén tartották magukat, mely ahhoz bizonyult elegendőnek, hogy stagnáljon a több mint tíz pontos differencia. Kevesen gondolták ekkor, hogy még éles meccset láthatunk a záró játékrészben, mégis így történt. Novák dupláját Mittelstiller toldotta meg egy triplával, valamint egy újabb kosár jó, plusz egy büntetős akcióval, majd ismét Novák következett szintén 2+1-gyel. Öt perc alatt 11-2-es rohamot produkáltak a szombathelyiek, jött is a vendég időkérés.

Vavra büntetői nem törték meg a 9700.hu lendületét, Lukács és Mittelstiller is beköszönt távolról, utóbbi már harmadik hárompontosát jegyezte. Németh négy pontot írt a táblára büntetőből, ám két újabb Mittelstiller triplával egyenlített a szombathelyi alakulat. A végjátékban azonban fontos szituációkban vesztett kétszer is labdát a 9700.hu. Hősies feltámadást, hajrát produkált a Mitterstiller által vezetett csapat, a fordítás már nem jött össze nekik, a címvédő jutott a fináléba. 

 

A 3. helyért:

Celldömölki VSE KSz - 9700.hu Ingatlaniroda 51-38 (13-7, 17-12, 7-5, 14-14)
Szombathely, Sugár úti kiscsarnok 80 néző     Vezette: Forrai S., Sabáli L., Bognár T.

CVSE: Esztergályos 0, Gaál 9, Szabó 13/3, Orbán 4, Rozmán 13.
Csere: Hérincs 2, Bíró 6/6, Németh 4, Hérincs 2, Csói 0.

9700.hu: Mondl 0, Henc 9/3, Szalai 0, Novák 8/6, Bodovics Ád. 0.
Csere: Mitterstiller 8, Abért 0, Horváth 2, Bodovics Ár. 2, Janzsó 2, Weszelovits 0, Lukács 7.

A két csalódott csapat mérkőzését a tavalyi bronzérmes celldömölkiek kezdték jobban. Számukra motiváló tényező volt, hogy megismételjék az elmúlt szezon eredményét, míg a 9700.hu az elődöntőhöz képest eltérő felállásban vágott neki a bronzcsatának. Játékukon érződött, hogy ők bizony nem a harmadik, hanem az első hely megszerzésének reményében érkeztek a Final Fourra.

Szabó vezetésével meglepően gyorsan jutott masszív előnyhöz a CVSE, a negyedet 11-3-as etappal nyitották. A második játékrész elejére kissé magára talált a 9700.hu, négy pontig tudták faragni hátrányukat, mely a negyed elején még 12 ponton is állt. De a félidő vége előtt Szabó Bence vezényelt egymaga 7-0-ás rohamot, aminek köszönhetően újra két számjegyűre duzzadt a celldömölki csapat előnye.

A nagyszünet után még egy utolsó próbát tettek Mondlék, hogy utolérjék ellenfelüket, azonban a kimaradó büntetők ebben meggátolták őket. A szombathelyiek elhibázott akcióiból gyorsan ment át ellentámadásba a CVSE, s gyorsindításos kosarakkal, büntetőkkel növelte előnyét, a mérkőzés ezen szakaszában eldöntte, hogy kihez is kerül a bronzérem.

Döntő:

Vasi Kosár Klub - Sárvári Amatőr Kosarasok Klubja 43-58 (9-22, 9-13, 12-14, 13-9)
Szombathely, Sugár úti kiscsarnok 130 néző     Vezette: Sabáli L., Török Z., Németh A.

VKK: Horváth 0, Gájer 4, Szabó D. 15/3, Fekete 3, Balogh 0.
Csere: Bonyhádi 4, Patonay 8/3, Vargyas 5, Vig 3/3, Kőszegfalvi 1.

S.A.K.K.: Kiricsi 17/3, Zentai 0, Németh 18/3, Vavra 15/3, Joós A. 2.
Csere: Lovász 0, Jenőfi 2, Reichstetter 2, Pup 2, Sali 0, Gerse 0, Kovács 0.

Ahhoz képest, hogy az idei alapszakaszt megnyerő együttes és a tavalyi bajnok nézett szembe egymással, s a VKK könnyebben jutott döntőbe, mint a S.A.K.K., nagyon hamar eldőlt a mérkőzés. A sárváriak a Németh, Kiricsi, Vavra trió pontjaival az első nyolc percben 15-2-es futást hoztak össze, már az első negyedben tudatosították a szombathelyiekkel, hogy komolyan gondolják a címvédést, nem vett ki belőlük sokat a 9700.hu elleni elődöntő. A második negyed végén a csereként beálló Patonay és Vargyas pontjaival tudott némileg közelebb kerülni ellenfeléhez a VKK.

A fordulás után pár perc alatt bebiztosították győzelmüket a sárváriak, Németh amikor a büntetővonalra állhatott, akkor nem tudott hibázni, s a különbség már a harminc pontot közelítette. A VKK együttesén nem látszott, hogy bármi újat tudnának hozni a lepattanózást magabiztosan uraló zöld mezesekkel szemben. Patonay és Szabó hiába próbáltak megtenni minden tőlük telhetőt, arra nem volt orvosságuk, hogy a S.A.K.K. teljesen kivette a játékból Feketét, aki csupán 3 ponttal zárta a döntőt. A záró tizenkét pár már csak formalitásként pörgött le, minden sárvári játékos kivehette részét a győzelemből.

A S.A.K.K. megérdemelten védte meg címét, s a tavalyi szezon után ismét felülhetett az amatőr bajnokság trónjára. A lefújás után jöhetett a bajnok elmaradhatatlan feladata, pezsgőzés és a gyűrűk hálóktól való megszabadítása.

A bajnoki döntő élő, szöveges tudósítása erre a linkre kattinva megtekinthető.

 

Fotók - Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus