NB I/B: a Zöld csoport szezonbeharangozója

Holnap veszi kezdetét a honi férfi harmadik vonal alapszakasza - bátorkodtunk egy erősorrendet is állítani a csapatoknál történt főbb változások bemutatása mellett.

Technikai információk: A mezőny 13-ról 15-ösre bővült (eredetileg 16-osra bővült volna, de végül a Körmend U23 nem vállalta az indulást), így minden alapszakasz fordulóban lesz pihenőnapos csapat idén is. A felsőházi rájátszásba nyolc csapat jut be, ahonnan az egyik fél második (!) győzelméig tartó, egyenes kieséses párharcok után a két döntős szerez jogot a Piros csoportban való indulásra 2020/21-ben (a fináléban már az egyik csapat harmadik diadaláig folyik a harc), az utolsó, nem U23-as vagy U21-es csapat pedig kiesik az NB II-be a helyosztó párharcok után.

1. Ceglédi KE
Sokaknak szentségtörésnek tűnhet egy újoncot, az NB II tavalyi győztesét egy ilyen rangsor elején számításba venni, de egyelőre minden jel arra utal, hogy a korábbi oroszlányi tréner, Vavra András kezei alatt egy abszolút bajnok- és egyben feljutás-esélyes gárda formálódik. Noha a különböző szabályrendszer miatt csak egyik légiósát, a négyes posztos Darrell Millert tarthatta meg a Cegléd, ráadásul legjobb magyar játékosát, Mándoki Tamást végül nem szerződtette újra, sőt, a szezon közben megszerzett Tóth Péter a TF-BP-hez távozott, az Újpestről szerződtetett Nárai Bencével erősödött magas poszton, míg hátvédben az NB I/A-ból, Jászberényből elhozott Fekete Viktorral és a szolnoki Tóth Zoltánnal bővítették a húzóemberek sorát Lázár Lászlóék, míg fiatalnak érkezett Kovács Bálint Benedek (Vasas Akadémia), Piukovics Patrik (Salgótarján), Józsa Máté (TF-BP) és Andó Levente (Nagykőrös), a maradó Csákvári Csaba, Hegedűs Gergely, Berkics Máté magyar trióval pedig nagyon masszív és viszonylag homogén kerettel dolgozhat Vavra mester. A felkészülési meccseken talán túl magabiztosan is vertek mindenkit, így pláne nagyok az elvárások a Cegléddel szemben ebben a kiírásban - ők viszont ennek állnak elébe és nyíltan vállalják is, hogy a feljutásért küzdenek.

2. Újpest-MT
Volt bőven mozgás az újpestieknél is, akik még nem jelentették be új légiósukat, akit Jovan Durasevics helyére szereztek, de hátvéd poszton a bajnokság egyik talán legjobb képességű, itthon már ismert külföldivel erősítenek - a közvetlen rivális Ceglédhez távozó Nárai Bence helyére pedig Joó Tamás (Salgótarján) és Nagy Krisztián (MAFC) érkezett, hátvédben pedig Mészáros Csabát hozták el Budafokról. A tavalyi csapat magját adó Surmann-testvérekkel, a centerben kiváló évet produkáló Franczva Ádámmal, illetve a fiatal "poszton" nagyon megbízható Széphelyi Tamással és a rutinos Nagy Róberttel ez a keret kimondottan a feljutásért küzdhet a 2019/20-as kiírásban. A felkészülési eredményeik nem sugallnak kiegyensúlyozottságot, de egyrészt légiós "poszton" nagyon megerősödnek, másrészt egyelőre "jegelték" Surmann Pétert is, a tendenciák alapján pedig egyre inkább összeálltak a bajnoki rajtig.

3. Concordia Motax KC Pápa
A pápaiak már tavaly is nagyot léptek előre, s noha már nem játszik náluk az amerikai Cook és Grebenár Pétert sem szerződtették újra, Burai Róbert (Oroszlány) és Hódi Patrik (Falco KC Szombathely) óriási erősítés lehet, míg fiatal poszton a szintén OSE Lions-nevelés Balla Péter, illetve a körmendi illetőségű Oroszi Viktor is nagyban segíti az új vezetőedző, Kálmán László variációs lehetőségeit. A maradó Sonyák Béla, Murai Gábor, Horváth Attila, Keller Vidor, Márton László, Kocsis Tamás alap-maggal a dobogó és esetleg a feljutás lehet a célja a Pápának, mely még igazolhat akár egy légióst is a szabályok értelmében.

4. Óbudai Kaszások
Az előző kiírás egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltató együttesénél inkább a távozók névsora az erősebb az által, hogy Meleg Károly (BKG-Prima), Takács András (MTK), Farkas Dániel (MTK) és Molnár Levente (TF-BP) is elment tőlük, de a vezérként szépen helyt álló légiós, Steve Rosemond megtartása, valamint a fiatalok (Ondima Olivér (bár ő már fiatal "poszton" nem játszatható és Bencsik Barnabás) további fejlesztése, illetve az MTK-tól egy év után visszaszerzett Vámos László, az NB II-es Gödöllőtől szerződtetett Bea Gergely, Kovács Marcell (ő "fiatalként" is bevethető) páros, továbbá a MAFC-tól elhozott Vígh Marcell - ők mindhárman voltak már játékosai az Óbudai Kaszások Akadémiának - és a több lehetőség által vélhetően jobban kibontakozó Jenei Gergő jelenléte azt sugallja, hogy hasonló erősségű csapata lehet a mezőnynek Saeed Armaghani legénysége idén is. Fiatal "poszton" ráadásul a Vasas Akadémiától jött hozzájuk Jenei Koppány és Koflanovics Kristóf is, így mezőny posztokon tengernyi opciója lesz a fővárosi együttesnek.

5. Vásárhelyi Kosársuli
Vas Péter visszavonult a tavalyi alapszakasz-győztesnél, Béres Nándor pedig Békéscsabára ment NB II-zni, de Molnár Bence, Varga Zalán, Kelemen Balázs és Perák Denis maradtak a tavalyi magból, fiatal "poszton" jött a Honvédtól Hargitai Krisztián és a Szegedből az NB I/A-ban is bemutatkozó Varga Ákos. Tóth Tamás vezetőedzőnek tehát hasonló erősségű keret van a kezében a még függőben lévő Bálint Erik helyzetét is ide számolva -, de a konkurencia erősebbnek tűnik, így most egyelőre nem látszik kimondottan feljutásra esélyesnek a Hódmezővásárhely.
 
6. Omnia Pub & Food Békés
A békésiek már az előző, Piros csoportos szezonjuk közben elvesztették három fontos játékosukat, de a többieket (Koma Dániel, Kertész Dániel, Daniel Krsztics, Vass Dominik (aki még mindig "fiatalként" bevethető), Gruda Gergely) megtartották és visszahozták egy éves pécsi kitérő után Osiyemi Adebayót is, továbbá szerződtették Veszprémből Lógár Bencét. Hazai pályán bizonyosan a teljes mezőny egyik legjobb csapata lesznek, de a többi rivális egyszerűen felkészültebb szakmai stábbal rendelkezik, így komoly meglepetés lenne, ha a Békés harcban lenne a visszajutásért eben a mezőnyben.

7. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győr
A győriek is meg tudták tartani értékeiket azzal, hogy a sokak által csábított Rátvay-fivérek maradnak a csapatnál, sőt, édesapjuk lett a vezetőedző, így talán szakmailag is előre léphet a tavaly masszív, de az igazán nagy csapatok dolgába jelentősen beleszólni nem tudó, a fiatalokkal viszont szépen dolgozó Győr. Domsitz Márton, Csaba György, Gáll Dominik maradtak a húzóemberek közül, ugyanakkor Horváth Gergő és Papp Balázs abbahagyták az aktív játékot, valamint visszatért a fiatal magasember (de már fiatalként nem bevethető) Horváth Ádám, és Berneczei László is hozzájuk igazolt az MTK-tól, velük pedig egyértelműen rájátszásba jutásra esélyes a Rátvay-had - de egyelőre nem látszik, hogy ez a csapat a feljutásért harcban lehetne.

8. Knipl Kft. Bonyhád
A tavaly a békésiekhez hasonlóan a Piros csoportból kieső Bonyhád a TF-BP-hez távozó Somogyfoki Pétert ugyan elvesztette, de légiós poszton elvileg erősíteni fog a tolnai gárda, mely Papp Pétert is megszerezte, így nevekre gyengébb biztosan nem lesz a Bonyhád, de erősen kérdéses, hogy az egyébként nagyon rutinos Tömösváry Mátéék mennyire tudnak dominálni ebben a mezőnyben úgy, hogy napi komplett csapatos edzésmunkában alapvetően kevesebbet vállalnak, mint a mezőny nagyobbik része. Noha képességekben a Zöld csoport 4-5 legjobb gárdája között vannak Somogyfoki Szabolcsék, fiatal "poszton" a legtöbb riválisnál hátrébb tartanak, valamint az említett edzésstruktúra miatt úgy várjuk, hogy a playoffba jutásért is nagyot kell majd harcolniuk Baki Sándoréknak.

9. DEAC U23
A mezőny - eredményesség szempontból - legnehezebben belőhető csapata bizonyosan a debreceni U23-as gárda, mely bár elvesztette a Miskolcra igazoló Kozák-testvérpárt, az eddigi vezetőedző, Kovács Adrián pedig már az A-csoportos gárda szerepléséért felelős, a papíron bevethető játékosok (a felnőtt válogatott Somogyi Ádám, Godwin Omenaka, Tóth Bence, Opre Roland, Gáspár Mátyás) névsora bődületes, amennyiben ők rendszeresen játszanának, még a Piros csoportba jutás is teljesen reális lenne a Kádár Tamás csapatánál, de tudjuk, hogy közülük többen már az A-csoportban tagjai az alap rotációnak, így aligha lesz sok olyan meccse a DEAC-nak, ahol ők mind egyszerre lesznek a pályán. Üde színfolt lehetnek ugyanakkor két 2003-as válogatott játékos, a Vasas Akadémiától igazolt, egyébként egri illetőségű Kiss Kolos és a Miskolcról induló, de már évek óta DEAC-os Kalassai Martin és az igen tehetséges, de még "nagyon projekt" Fábián Szabolcs bevetése, fejlesztése miatt. Még úgy is harcban lehetek a rájátszásba jutásért, hogy a legjobb három játékosuk várhatóan a meccsek többségét kihagyja, sőt, Somogyi Ádám esetében azon se lepődnénk meg, ha pályára sem lépne idén a B-csoportban.

10. Szolnoki Olajbányász U23
A mezőny egyik újoncai a szolnoki fiatalok, akik Szarvas Gábor vezetőedzővel az ország legjobb U20-asai között már évek óta ott vannak, de a nagy áttörés egyelőre még várat náluk csapat szinten. Amennyiben az A-csoportban is egyre bátrabban használt Rudner Gábor, Pallai Tamás, Frank Áron, Samuel Taiwo négyes stabilan játszik náluk az NB I/B-ben is, akkor vélhetően ott lehetnek a legjobb nyolcba jutásért küzdők között, ám ha ez nem így lesz, akkor könnyen lehetnek a mezőny legutolsó negyedének tagjai is, ugyanis egyelőre nem sokan tudják ebből a keretből a négy kiemelt tehetség szintjét hozni - bár Csák és Frikker is évek óta az A-csoportos gárdával edzenek.

11. SMAFC
Papíron kiestek a soproniak, de az eredetileg 16 csapatosra tervezett (s végül 15-ösre sikeredő) bővítésnek köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy idén is a Zöld csoportban szerepeljenek - érdekesség, hogy a tavaly (ugyan nem bővítés miatt) hasonló helyzetben "megmenekülő" Óbudai Kaszások ezzel például remekül élt is és harmadik helyig menetelt... Ilyesmit akkor sem várhatunk az edzőt cserélő (Molnár József az női A-csoportos ZTE vezetőedzője lett és helyette az előző évadban még játékosként is "használt" Csaplár-Nagy Arnold veszi át a stafétát) nyugati gárda rengeteget erősödött, ami a játékoskeretet illeti (Bakk Krisztián és Márkus Tamás külföldről tértek haza, az egykori A-csoportos ász, Panta István a soproni NB II-es gárdából lépett eggyel feljebb, a "fiatalként" bevethető Németh Márk, Papp Barna páros pedig a helyi akadémia neveltjei és "csak" a Veszprémbe távozó Füzi Róbertet vesztették el az edzővé avanzsáló Csaplár-Nagy mellett, sőt, egy délszláv légióst is szerződtettek). Ugyanakkor benne van ebben az alakulatban, hogy hamar összeáll és rutinjával, valamint a maradó Czukor Bence, Kovács Benedek páros vezetésével előre lépnek és bejutnak a rájátszásba a soproniak. A négybe kerülés viszont már hatalmas meglepetés lenne tőlük, de az is biztosnak látszik, hogy ezzel a társasággal nem a kiesés ellen küzdenek idén...

12. KTE-Duna Aszfalt
Tavaly nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottak újoncként a kecskeméti fiatalok, de ez abból is eredt, hogy az NB I/A-ban is számításba vett Kucsera Dániel, Molnár Dániel, Fülöp Bence hármast a meccsek jó részén nem vethette be Váradi Kornél vezetőedző, viszont idénre még erősebb keretet raktak össze azzal, hogy az Amerikából hazatérő, alapvetően az NB I/A-s gárdába alapembernek szánt, de ott egyelőre a felkészülési meccseken lehetőséget csak ritkán kapó Lewis Chestert is be fogják vetni, akiről talán nem túlzás állítani, hogy az egész mezőny legjobb képességű kosarasa ebben a pillanatban. Érkezett még Bálint Erik Vásárhelyről, de az ő ügye egyelőre függőben van, és a szintén magas posztra, a Honvédtól igazolt korábbi utánpótlás válogatott Varga Balázs még műtét után lábadozik. Nikola Vukcseviccsel, Orgona Gergővel, Plézer Gáborral és Lukács Dániellel ez a társaság egy meccsen bárkit elkaphat, de ugyanaz a helyzet velük, mint a DEAC-cal és a Szolnokkal, amikor 3-4 legjobbjuk nem kerül nevezésre, akkor pedig nehéz lesz felvenniük a versenyt a mezőny utolsó harmadába tartozó csapataival is.

13. EKE Eger KOK
Az egriek meghatározó játékosaik közül elvesztették a Budafokra szerződő Mészáros Bencét, továbbá Kiss Bálint, Veres Dávid, Megyes Ákos és Szabó Gábor sem kosarazik már az egyetemi gárdánál, Váczi Péter együttesébe pedig csak Szabó Martin érkezett fiatalként. A Máté Balázs, Papp Bendegúz, Varga Imre tengely arra viszont elég lehet, hogy a kiesést elkerüljék, ebben a csatában pedig a legnagyobb riválisuk elvben a Tiszaújváros lehet ebben az évadban. Az pedig maga lenne a csoda, ha beleszólnának a rájátszásba jutásról szóló harcba egy ennyire megerősödő mezőnyben.

14. Pécsi NKE (U21)
Speciális joggal indulhat a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, azaz Rátgéber László klubja, mely csak 21 éven aluliakkal vehet részt a versengésben, így az eredetileg U23-asra tervezett keretnél egyelőre jóval kevésbé tapasztalt kosarasokkal vehetik fel a harcot. Ez azért akkora gondot nem okoz a teljesen deklaráltan a magyar, illetve a nemzetközi kosárlabdának képző akadémiánál, ahol több komoly tehetséget láthatunk majd kibontakozni ebben az évadban. Noha nem lesznek harcban a rájátszásért, ez szinte bizonyos, a TF-BP NB I/A-s csapatától igazolt Meleg Gergővel és fiatal délszláv légiósukkal, valamint a korosztályos válogatott Sherer Bálint, Fekete Dávid párossal, a már hazai nevelésűnek számító Vanja Vukasszal okozhatnak pár meglepetést is, és ők bizonyosan ezzel a kerettel is állnak majd fel a meccseik többségén, ami az A-csoportos fiókcsapatoknál ugye máshogyan működik.

15. Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub
A Gáspár Balázst (egyelőre csapat nélkül) elvesztő Tiszaújváros új légióssal, a 2-3-as poszton bevethető ausztrál-amerikai Jake Martinnal indul neki az alapszakasznak, de minőségben és mennyiségben is anyira kevesen vannak Szendrei Zsombor egyébként szimpatikusan küzdő csapatában, hogy a mezőnyt elnézve reális esélyük csak az Eger, illetve a fiatal csapatok ellen lehet, ami a szezon végi elszámolást illeti és bizony ők látszanak eddig a legfőbb kiesőjelöltnek is.

Fotó - Ceglédi KE

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus