NB I/B: Fővárosi rangadók a fókuszban

A Vasas és a Salgótarján két meccset is játszik a napokban, a Baja is visszavág a Veszprémnek?

Piros csoport:

Vasas Akadémia - Salgótarjáni KSE (szerda, 16:00)
Mindkét gárda legjobb formáját mutatja mostanság, ami ezt a kiírást illeti, így kiemelt meccs lesz ez is, ahol a Faragó-tanítványok próbálnak visszavágni nógrádi fiaskójukért, míg az új stílusával is eredményes SKSE egy újabb idegenbeli sikerrel konkrétan a dobogóra férne már fel - még ha "csak" egyelőre holtversenyben is. Bármilyen furcsán is hangozhat, a helyezések nagy különbsége ellenére is talán esélyesebb otthon a Vasas, melynek "sorsfordító" hete lehet ez akár, ha mindkét fellépését győztesen hozná és a riválisok eredményei is kedveznének számára.

MEAFC-Miskolc - HÜBNER-Nyíregyháza BS (péntek, 17:30)
Austin Thornton, Homoki Donát, Tóth Bence és Galló Márk minden bizonnyal még most sem térnek vissza, ilyen formán pedig az esélytelenek nyugalmával készülhet erre a csatára Drahos Gábor csapata, mely viszont kezd eltávolodni a rájátszás-helyektől, pedig három hete még holtversenyben negyedik volt a tabellán. Eközben a Bazsót a Honvéd ellen elvesztő szabolcsiak nagyon magabiztosan haladnak az alapszakasz megnyerése felé és van is miért visszavágniuk, hiszen a Miskolc anno idegenben verte őket a Hepp-kupában.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - Bajai Bácska FKE (péntek, 18:00)
A veszprémiek öt vesztes bajnoki mérkőzés után a kupában bejutottak a legjobb négy közé, de az Ivosev nélkül felálló TF-BP elleni siker után még ebből nem következik egyenesen, hogy ki is lábaltak a gödörből. Mindenesetre az a tény, hogy Szabó Péter, az egyetlen igazi irányítója visszatérhetett több hónapos kihagyás után a bakonyi egyletnek, biztató a kémiáját nem találó HOYA számára. A bajaiak nagyon húzós időszak után lépnek fel idegenben és biztos, hogy szeretnének visszavágni az otthon elszenvedett szoros vereségért, így óriási harcra számíthatunk, amennyiben varázsütésre nem rendezi sorait a Mérész-legénység.

Budafoki KK - TF-BP (péntek, 18:00)
A Budafok megérezte a vérszagot és élt is a lehetőséggel, így már a harmadik helyről várhatja ezt a fordulót, de amennyiben Ivosevet be tudja vetni a kedden a kupából kieső TF-BP, úgy nagyjából egyenlőek lennének az esélyek, kérdéses persze, hogy mennyire komoly a szerb-magyar játékos sérülése. Az biztos viszont, hogy ha ő lesz, akkor ez a derbi lehet az egyik, ha nem a legjobb a mostani kínálatból - teljesen eltérő szerkezetek és stílusok csatája, hasonló erősségű keretekkel.

Budapesti Honvéd SE - Vasas Akadémia (szombat, 15:30)
A Honvéd számára is eljött az a mérkőzés, melyen muszáj megállítania magát a lejtőn, hiszen zsinórban szerzett nyolc győzelem után háromszor kikaptak Halász Ákosék - igaz, ebből két "L" a bajnokság két legjobbja ellen, idegenben csúszott be, a harmadik pedig a most győzelem esetén dobogóra fellépő tarjániak ellen - de az otthon. A Vasastól nagyon csúnyán kikaptak a Sport11-ben Puskás Artúr tanítványai egy balul sikerült külföldi hazaút után, így bizonyosan megvan az extra motiváció hazai oldalon is, de ahogy feljebb már kitértünk rá, a Vasas egyszerűen nem hibázhat már, ha még valahogy be akar csúszni a rájátszásba és ez egy kiváló alkalom számukra, hogy egy ebben közvetlen riválist kapjanak el és biztosítsák be az egymás elleni párharc megnyerését is egyúttal.

MAFC - MTK-Elite Basket (szombat, 17:30)
A MAFC elvérzett anno Törökbálinton és most az a meccs nagyon hiányzik is a 2020-ban még csak otthon játszó, de előbb szerdán még a Cegléddel is Hepp-kupa negyeddöntőt vívó Hencsey-hadnak. Az MTK-nak innentől már nagyon komoly bravúrok kellenek, hogy PO-ba kerülhessen és bizony a hátulról meginduló Vasasra is figyelnie kell már lassan Horváth Balázs együttesének - meglepő lenne már az is, ha igazán szoros meccset tudna ebből csinálni az MTK.

PVSK-CARGATE U23 - Salgótarjáni KSE (szombat, 18:00)
Papíron kötelező győzelem ez a héten másodszor is fellépő SKSE-nek, de mostanság egyre komolyabb játékerőről tesz tanúbizonyságot a PVSK U23, melynek egyrészt nincs vesztenivalója, másrészt pedig egy győzelemmel még tarthatnák a reményüket arra, hogy elkerüljék a pályahátrányt a play-outban. A tarjániak formája impresszív ugyan, de egyelőre nem tűnik annyira stabilnak az együttes, hogy biztosra mehessen a kieső helyen álló baranyaiak otthonában.

BKG-Prima SE - Nagykőrösi Sólymok KE (vasárnap, 17:00)
A Nagykőröst ugyan leírni nem lehet a sok szoros, hosszabbításos meccse miatt, de az ilyen szituációkat általában elég magabiztosan oldja meg a Nagy-legénység, melynek szinte minden meccsét hoznia kellene innentől, ha a legjobb négyben akarja zárni az alapszakaszt, illetve ha kérdések nélkül szeretne bejutni a PO-ba. Kicsit "viharvert" ugyan a Prima, de pont emiatt is vélhetően próbálnak majd egy önbizalom növelő sikert aratni a seregható ellen.

A Piros csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!


Zöld csoport:

KTE-Duna Aszfalt U23 - EKE Eger KOK (szerda, 19:00)

A kecskeméti fiatalok továbbra is nagyon erősnek tűnek ebben a mezőnyben, de az utóbbi időben már nem olyan magabiztossággal húzták be a szoros meccseiket, mint korábban (persze, ez nem is lehet elvárás egy U23-as együttestől). Ha lesz Lewis és Kucsera is, akkor csoda lenne az egri bravúr idegenben, ám ha egyikük vagy mindkettejük hiányzik, úgy nagy esélyt kaphat a sereghajtó, mely a palánk alatt még mindig nélkülözi Varga Imrét.

Ceglédi KE - Tiszaújvárosi Phoenix KK (szombat, 15:15)
A Cegléd azt a Tiszaújvárost fogadja, mely óriási szívességet tett neki azzal, hogy pár héten belül mindkét fő riválisát, a Rátgéber Akadémiát és az Újpestet is elkapta - de ez egyben óvatosságra is kell, hogy intse Vavra András tanítványait. Jake Martin és Tóth Viktor nélkül aligha lehet sansza a borsodi alakulatnak, de ha őket be tudják vetni és jó formát is mutatnak, akkor kerekedhet ebből a párosításból egy élvezetes derbi is - a papírforma viszont inkább magabiztos hazai sikert sejtet, pláne miután bukott a Győr ellen a Cegléd és hazai pályán igyekszik köszörülni a csorbát.

Óbudai Kaszások - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (szombat, 17:00)
Az egyik, ha nem a legjobban várt párosítás ez a mostani hétvégén, hiszen mindkét gárda magára találni látszik, ráadásul közvetlen riválisok és mindketten a rájátszásba jutást igyekszenek először biztosítani. Otthon Rátvay Tamásék nyertek és bizony volt nagyon mélyen a Kaszások, de most Vámos nélkül is esélyesebbnek tűnnek otthon, ám egyértelmű favoritok a Ceglédet elkapó vendégekkel szemben. Korábbi kollégák (Saeed Armaghani és Rátvay Tamás a Vasas Akadémiánál dolgoztak együtt anno) taktikai csatája miatt pláne pikáns ez a csata.

Szolnoki Olajbányász U23 - SMAFC (szombat, 17:30)
A szolnoki fiatalok nagyon rég nem játszottak legerősebb összeállításukban, de legutóbb Rudner Gábort is bevetették, vele pedig hazai környezetben azért esélyesek lennének az eléggé hullámzó, de a teljes keretét összeszedni is ritkán tudó soproniak ellen. A két alakulat stílusa totálisan különbözik egymástól, s hiába vannak azért jó fiataljai a SMAFC-nak is, ha futós, fizikális meccs lesz ebből, akkor a hazaiaknak áll a zászló. Itt is igaz, hogy két, a rájátszásba igyekvő alakulat néz egymással farkasszemet, ami azért ad plusz rangot is a derbinek, de idegenben nem elég erős ahhoz a Sopron, hogy teljesen egyenlőek legyenek az esélyek, ha "csak" Pallait nem veti be az Olajbányász.

Vásárhelyi Kosársuli - Concordia Motax KC Pápa (szombat, 18:30)
A Vásárhely sorra játssza a hazai meccseit, ami extra esély arra, hogy ott legyen masszívan rájátszás-helyen. A Pápa viszont hozott már néhány húzósabb meccset idegenben is, a Viharsarokból is távoztak már idén győztesen, az Újpestet pedig Sonyák Béla nélkül is elkapták. Ha komolyan gondolják, hogy utolérhetik még a dobogósokat, akkor valahogy nyerniük kell ezen a meccsen is, de otthon azért nem kevésbé esélyes Tóth Tamás alakulata.

DEAC U23 - Knipl Kft. Bonyhádi KSE (vasárnap, 18:00)
A debreceni fiatalok között az U18-as korú tehetségek is egyre többet mutatnak, ami igazán örömteli a magyar kosárlabda szempontjából, de teljességgel kiszámíthatatlan, hogy milyen kerettel állnak fel a győzelem után érkező Bonyhád elleni csatára. A rájátszásba jutás egyik fél sem számára sem igazán reális cél már, de ez nem is prioritás a játékosokat fejlesztő DEAC számára. A Bonyhád is igen komoly gondokkal küzd, egy ekkora utazás után pedig kérdés, hogy mire lehetnek képesek, de ők is teljességgel "szeszélyesek" ebben a kiírásban, így semmi esetre sem lehet legyinteni rájuk.

A Zöld csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus