NBI/B - Beharangozó - Rájátszás 1.

Kezdődik a harc a feljutásért, idén rekordszámú jelentkező akad a B csoport bajnoki címére, izgalmas rájátszás elé nézhetünk!

 

Rájátszás az 1-8. helyért:

Lebonyolítás:

A párharcok két nyert mérkőzésig tartanak, az első és (az esetleges) harmadik mérkőzésen az alapszakaszban jobb eredményt elért csapaté a pályaválasztói jog. Csak az 5. és a 7. helyért folyó párosításnál változik a lebonyolítás, ott kuparendszerben mérkőznek meg a felek.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (Nyugat 1.)– Vásárhelyi Kosársuli (Kelet 4.) (csütörtök, 17:00)

Hazai pályán kikapni sosem jó ómen, de talán még épp időben is jött egy kisebb pofon a Veszprémnek, amely 19 meccses győzelmi szériával söpört végig a Nyugati csoportban. A Vásárhely ezzel szemben sokáig tartotta második helyét a MEAFC mögött, ám a debreceni expresszt ők sem tudták megállítani, a Nyíregyháza is jó formába lendült, így néhol hullámzó teljesítményükkel visszacsúsztak a Keleti negyedik helyre. Klasszikus center egyik oldalon sincsen (Hegedűstől sem idegen egy-egy tripla eleresztése), ez esélyt adhat a Vásárhelynek, viszont a padjuk rövidebb, mint a bakonyiaké. A döntő meccs kiharcolása már meglepetés lenne, a Veszprém esélyesebb a továbblépésre.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (Kelet 1.) – MTK Törökbálint (Nyugat 4.) (péntek, 19:00)

Fekete ló az MTK, a hosszabb ideje együtt dolgozó keret roppant kiegyensúlyozott játékot mutatott a szezon hajrájában, jól tükrözi ezt az OSE magabiztos legyőzése is. A DEAC főleg idegenben ingott meg többször is, Salgótarjánban bele is futottak egy nem várt vereségbe, viszont a pályaelőny náluk van, szurkolói előtt pedig még nem hibázott Berényi Sándor együttese. A Keleti elsőnek áll a zászló ebben a párharcban is, nagy iramot és taktikai csatát várhatunk, a rájátszás tapasztalata még sokat érhet az MTK-nak egy kisebb bravúrra.

OSE Lions (Nyugat 2.) – Nyíregyháza Blue Sharks (Kelet 3.) (péntek, 19:00)

Itt is dönthet a pályaelőny, habár egy-egy nyugati élcsapat ellen korántsem a megszokott magabiztos játékkal rukkolt elő szép számú fanatikus szurkolótábora előtt az OSE. A Hepp Kupa bronzmeccsén nagy különbséggel intézte el az oroszlányiakat a Nyíregyháza, a rájátszás azonban más tészta, itt már egy motiváltabb ellenféllel kell szembenéznie Siska János fiainak. A kilences győzelmi széria tisztelet parancsoló belépő az OSE Csarnokába, a nyírségiek az egyetlen csapat a B csoportban, amely még nem vesztett bajnokit a 2017-es esztendőben. Kiegyenlítettebb párharc várható, mint a két csoportgyőztes esetében, a hazai pálya viszont itt is döntő faktor lehet.

MEAFC (Kelet 2.) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (Nyugat 3.) (szombat, 16:30)

A legnagyobb izgalmakra a MEAFC-Győr párosításnál van előzetesen esély, habár a miskolciak játszhatnak akár két meccset is otthon, a Győr idei teljesítménye láttán nem mehet biztosra a pályaelőnnyel a borsodi együttes. Price nem mindig tudott kiegyensúlyozott lenni a keleti riválisok ellen, emiatt a győrieknek is lehet keresnivalójuk a palánk alatt, mezőnyben pedig mind tempóban, mind szerkezetben fel tudják venni a harcot Drahosékkal. A legnagyobb sansz talán itt lehet az alacsonyabb besorolású csapat továbblépésére.

 

Rájátszás a 9-16. helyért:

Lebonyolítás:

A párharcok két nyert mérkőzésig tartanak, az első és (az esetleges) harmadik mérkőzésen az alapszakaszban jobb eredményt elért csapaté a pályaválasztói jog. A 15-16. helyért folyó párharc résztvevői esnek ki jövőre a ”Szuper B”-ből.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (Kelet 6.) – PVSK-Kronosz Kiadó (Nyugat 7.) (péntek, 18:00)

Mindkét oldal nagyon egységes csapat benyomását kelti, a borsodiaknál főleg amerikai centerük, Hill, illetve a feltörekvő Papp Bendegúz, míg az U23-as játékosok alkotta pécsieknél a kezdőötös formája meghatározó. Nem lenne meglepetés a PVSK továbblépése, amennyiben mindenki bevethető náluk, úgy el is kaphatják a borsodiakat.

Bonhyádi KSE (Nyugat 6.) – Calle Pubfood Békés (Kelet 7.) (péntek, 19:00)

Egy Tömösváry-Koma párharc csemegének számíthat a két csapat ütközeténél, viszont előbbi több társat találhat magának a pályán, míg a békésieket sérülések is sújtották (sújtják) ebben a szezonban. A kétmeccses bonyhádi továbbjutás könnyen benne van a pakliban.

Budapesti Honvéd SE (Kelet 5.) – Motax-Pápai KC (Nyugat 8.) (péntek, 19:30)

Mindkét fél teljesítménye hullámzó volt a szezon során, ám a fővárosiak védekezése végig stabil tudott maradni, ennek köszönhetően tudtak harcban lenni a felsőházért, míg a Pápa elől-hátul változó hatásfokkal dolgozott idén. Három rutinrókájuk, Kálmán, Keresztes és Szanati alapjaiban határozza meg a csapat játékát, ha a harcias fővárosiak ellen bírják végig a tempót, akkor egy győzelemre jók lehetnek, de összességében a Honvéd nagyobb rotációja és fegyelmezett védekezése továbbviheti Puskás Artúr alakulatát.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (Nyugat 5.) – Nagykőrösi Sólymok KE (Kelet 8.) (szombat, 18:30)

Két hasonló stílusú csapat mérkőzik egymással, ám míg a Nagykőrös abszolút amatőr felfogásban, főleg csapategységének és lelkesedésének köszönheti idei szereplését, addig a TF főleg rengeteg munkával és a kőkemény védekezésével ért fel a Nyugati ötödik helyre. A gyorsindításos játék és a triplák használata azonban nem idegenben egyik féltől sem, ha minden kulcsjátékosa hozza magát, akkor a Sólymok megnyújthatják a sorozatot, ellenkező esetben a TF bedarálhatja őket.

 

Rájátszás a 17.24. helyért:

Lebonyolítás:

A csapatok az alapszakaszban elért összes eredményüket viszik magukkal és oda-visszavágót játszanak a másik csoportból érkező négy együttessel.

EKE Eger KOK – Alba Fehérvár (péntek, 18:00)

Jelenleg főleg a főiskolás bajnokságra koncentrál az egri gárda, de a Fehérvár fiatal együttesét még így is biztosan kell legyőznie hazai környezetben. Az alsóháznak nincs tétje idén (kieső nincs, alulról négy NB2-es csapat jut fel az NB1/C-be jövőre), csak a presztízs, az Egernek pedig jó esélye van megnyerni a rájátszást, de ahhoz a hazaiakat kötelező hoznia.

Salgótarjáni KSE – SMAFC-NYME (péntek, 19:00)

A DEAC legyőzése után mondhatnánk, hogy mostantól bárki jöhet a Salgótarjánnak, de ezt be is kell bizonyítaniuk az alsóházi csapatok ellen. A SMAFC szívós legénysége senkihez nem utazik feltartott kézzel, a sikerek ugyan elkerülték őket, de fiatal csapatuk képes lehet a bravúrokra.

Óbudai Kaszások – Bajai Bácska FKE (szombat, 18:00)

A Honvéd legyőzése nagy fegyvertény volt a Kaszásoknak, pláne hogy ismét nem tudtak teljes csapattal kiállni, ráadásul megszerezték első idegenbeli sikerüket is a szezonban. A Baja Mándity visszatérése óta már jelentősebb játékerőt képvisel, több terhet levesz a mezőnyjátékosokról is agilis centerük játéka, ami akár egy jó szerepléshez is vezethet az alsóházi rájátszásban. Odahaza sokkal veszélyesebb volt eddig az óbudai együttes az alapszakaszban, élcsapatokat szorongattak meg vagy győztek le, emiatt most is ők számítanak esélyesebbnek.

MAFC – Budafok (vasárnap, 18:00)

A MAFC feltehetőleg az élvonalbeli küzdelmekre fog mostantól jobban koncentrálni, ott a kiesés elkerülése lesz a céljuk egyértelműen, ehhez pedig lehet, hogy a B-csoportban edződő fiatal tehetségeikre is szükségük lesz. Ha az eddig a csapatot vezető játékosok kiesnek a rájátszásra, úgy nehéz hetek várnak Bors Miklós tanítványaira, a Budafok pedig rutinosabb annál, mint hogy elszalasszon egy ilyen győzelmi lehetőséget.

 

Fotó: veszpremkosar.hu - foto24.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus